No właśnie w tym problem, co wpisać Kwotę ulgi przysługującej na początek roku- to znaczy...? Cały wymiar roczny? (pozostała ulga jest duuużo wieksza). Zakładając, że ulga wynosi np. 50 000 zł, a wymiar roczny 1200 zł, którą kwotę nalezy wpisać? Nie chcę czegoś pokręcić, potem z ulgami jest problem
08 mar 2016, 20:27
Re: SSP
Kwota ulgi, która jest w SSP to jest kwota ulgi, która była pomniejszana w trakcie roku aby zobowiązanie za dany miesiąc było 0,00, więc musimy cofnąć te odpisy z ulgi (wpisując kwotę ulgi jaka przysługiwała na początku roku) aby zaległości najpierw zostały pomniejszone odliczoną składką zdrowotną. Mam nadzieję, że pomogłam
09 mar 2016, 12:58
nadpłata w pcc
witam, mam pytanie odnośnie nadpłaty podatku w pcc z deklaracji, w pierwotnej dekl.PCC-3 podatku do zapłaty było 200zł, w korekcie 100 zł, jaka jest ścieżka zwrotu nadpłaty z deklaracji w ssp (czy trzeba utworzyć decyzję czy jest jakaś inna możliwość,), dodam że utworzyliśmy zwrot na podstawie decyzji i księgowość nie widzi tego zwrotu, pilnie potrzebuję odpowiedzi, z góry dziękuje
10 mar 2016, 13:58
justa876
Kwota ulgi, która jest w SSP to jest kwota ulgi, która była pomniejszana w trakcie roku aby zobowiązanie za dany miesiąc było 0,00, więc musimy cofnąć te odpisy z ulgi (wpisując kwotę ulgi jaka przysługiwała na początku roku) aby zaległości najpierw zostały pomniejszone odliczoną składką zdrowotną. Mam nadzieję, że pomogłam
Ale tam jest rubryka ''całkowita kwota ulgi''- czyli w moim przykładzie np. 50 000 zł. A na dany rok podatek pomniejszany był o np. 1200 zł (bo tyle wynosił wymiar''... W ogóle jeśli całkowita kwota ulgi wynosi 50 000, w ostatniej rubryce powinny się pojawić się w poszczególnych m-chach kwoty ulgi w danym m-cu? Czyli: 100, 100, 100... itd.? A w rubryce ''pozostała ulga'': 49 000 zł?
10 mar 2016, 22:14
Proszę o pomoc w jaki sposób wystawić łączne upomnienie z KP w przypadku gdy podatnik zalega z płatnością za kilka miesięcy.
11 mar 2016, 08:59
Cz mógłby mi ktoś podpowiedzieć, jak przeprowadzić w SSP ( krok po kroczku ) postępowanie podatkowe w sprawie przeniesienia na spadkobierców odpowiedzialności za długi spadkowe w podatku od spadków i darowizn ( w SD-3 ) spadkodawcy ?
15 mar 2016, 14:16
Ktoś wie jak krok po kroku skopiować/wkleić deklarację ?Sytuacja dotyczy błędnie wprowadzonej deklaracji i wg help desk należy wkleić za pomocą kopiuj ale nie wiemy gdzie i jak ktoś wie? z góry dzięki
15 mar 2016, 19:09
Trzeba wejść w deklarację, nad deklaracją, tam gdzie są strzałki kliknąć ostatnią strzałkę, kliknąć "kopiuj", następnie wejść na teczkę podmiotu, konto podatku, potem w zakładkę deklarację i zakładkę "dodaj". Utworzy się pusta deklaracją, trzeba znowu kliknąć strzałeczkę "wklej" i "zapisz".
15 mar 2016, 19:31
Madagaskar
Cz mógłby mi ktoś podpowiedzieć, jak przeprowadzić w SSP ( krok po kroczku ) postępowanie podatkowe w sprawie przeniesienia na spadkobierców odpowiedzialności za długi spadkowe w podatku od spadków i darowizn ( w SD-3 ) spadkodawcy ?
No nie bądźcie tacy - P O M Ó Ż C I E , pomożecie ... ???
17 mar 2016, 09:25
Madagaskar
Madagaskar
No nie bądźcie tacy - P O M Ó Ż C I E , pomożecie ... ?
No dobrze, już nie mam do Was żalu. Dla " potomnych " przytoczę rozwiązanie "Pomocy informatycznej" (której bardzo dziękujemy i w stosunku do której odzyskaliśmy zaufanie i szacunek ) - nr zgłoszenia ZGL427658 . Rozwiązanie z 18.03.2016 r.: "Całe postepowanie prowadzone jest poza SSP; po wydaniu i doręczeniu decyzji orzekającej o odpowiedzialności spadkobierców należy skutek księgowy odnotować w SSP poprzez utworzenie konta powiązane zobowiązania i odpowiednie powiązanie z zaległością spadkodawcy".
18 mar 2016, 10:38
Kochani, nie mogę wkleić skopiowanej deklaracji PIT-16A. Deklaracje/decyzje---> dodaj--->wybieram okres 31.12.2015 i chcę wkleić, a otwiera się PIT-16, a nie PIT-16A
24 mar 2016, 20:31
Madagaskar wejdź na drogowskaz może znajdziesz odpowiedź, ale ogólnie współczuję bo jaki program takie problemy
24 mar 2016, 22:19
Witam. Czy ktoś wydawał decyzję ustalającą na 2016 rok dla wspólników spółki cywilnej na KP? Dodam, że chcę zacząć od wprowadzenia powiązania, ale nie istnieje rodzaj powiązania wskazany w DROGOWSKAZIE, tj. "Gł. wspólnik" i "Wspólnik s.c.". Dodatkowo przy próbie zapisania decyzji pojawia się komunikat "Brak aktywnego adresu prowadzenia działalności. Należy wprowadzić adres w aplikacji SeRCe."
30 mar 2016, 10:22
Żeby udało się zrobić to powiązanie, to dla każdego ze wspólników należy utworzyć konto kp, następnie można robić powiązanie. Ale adresy GAD faktycznie muszą być dla wszystkich wspólników - ZGL 410706 W-awa Bielany.
____________________________________ "jestem jak chiński znak równowagi - trochę głupoty - tyle samo rozwagi..."