Teraz jest 08 wrz 2025, 12:32

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1125 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56 ... 81  Następna strona
Kolejna reorganizacja urzędów skarbowych 1.01.2014(5) r. 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA04 cze 2009, 08:17

POSTY        20
Post Re: Kolejna reorganizacja urzędów skarbowych 1.01.2014(5) r.
Ja nie potrafię zrozumieć tej zmiany. Dla mnie to skandal. Pracodawca DIS nie będzie decydował w najważniejszych sprawach pracowniczych.
W przypadku
1) zmiany warunków pracy i płacy;
2) rozwiązania stosunku pracy;
3) przeniesienia do innego urzędu w rozumieniu ustawy z dnia 21 listopada 2008 r. o służbie cywilnej (Dz. U. z 2014 r. poz. 1111 i 1199)-opinia Naczelnika Urzędu Skarbowego  jest wiążąca dla pracodawcy.

Łatwo sobie wyobrazić sytuację kiedy dochodzi do naruszenia przepisów prawa pracy  stosunku do pracowników U.S. Kto za to odpowiada ? Formalnie pracodawca czyli DIS, ale cóż on zrobił złego? Nic. Musiał zastosować się do zapisu ustawowego który stanowi, że opinia (jaka opinia - moim zdaniem decyzja NUS a) jest wiążąca. A jaki jest zakres odpowiedzialności NUS-a? ŻADEN.
Jeszcze raz powtarzam  ŻADEN. Dlaczego?
Pracodawcą jest DIS nie NUS. Oczywiście Skarb Państwa zapłaci ewentualne odszkodowanie, ale winnych naruszenia praw pracowniczych z imienia i nazwiska raczej nie poznamy. Nie jest normalną sytuacją kiedy pracodawca nie ma nic do powiedzenia (pod względem formalnym) w najważniejszych sprawach pracowniczych. Dla mnie taki pracodawca to fikcja. Tak naprawdę nadal pracodawcą pozostanie NUS tyle tylko że nie będzie on już ponosił odpowiedzialności za naruszenie przepisów prawa pracy. Oczywiście generalizuje ale sens tego zapisu w mojej opinii będzie miał takie konsekwencje o których napisałem wcześniej.
Jeżeli reforma ma się sprowadzać do takich pozornych rozwiązań to po co komu ona?
Kończąc chciałbym po 1 kwietnia 2015 wiedzieć kto jest moim pracodawcą? Do kogo mogę się udać w sprawie pracowniczej? Kto podejmuje decyzje w mojej sprawie? Kto poniesie odpowiedzialność na gruncie przepisów prawa pracy za decyzje naruszającą prawa pracownika? I nie chciałbym usłyszeć w odpowiedzi że to 1 kwietnia.

07 lis 2014, 22:02
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA17 maja 2007, 19:15

POSTY        154
Zapewne reorganizacja jest kwestią czasu, tylko nie wiadomo jak odległego. Na mój gust i doświadczenie nie szybko:D Podobnie jak rewolucja w zmianach dotyczących wynagrodzenia prowizyjnego w EA:D
Co rok ma "na pewno" wchodzić w życie od n-lat...

Zbyt gruby kaliber zmian by go tak ad hoc wprowadzać moim zdaniem - tak jak i w przypadku prowizji.
Kupę lepiej tylko poszturchać kijem, smród będzie (czyli straszno i groźno w szeregach na samym dole, więc i "dyscyplina" większa) ale nie taki jak po rozgrzebaniu kupska...jednym słowem "strachy na lachy" byśmy się bardziej bali o jutro...i służyli "KU CHWALE OJCZYZNY PANIE GENERALE"

07 lis 2014, 23:39
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Jak Nowa Ordynacja Podatkowa wpłynie na organizację US ?

Z wypowiedzi Ministra Finansów:

Minister finansów wskazał również na poważne zmiany czekające administrację podatkową. Chodzi m.in. o tzw. asystenta podatnika, czyli pracownika urzędu skarbowego, który będzie oddelegowany do pomocy przedsiębiorcy przez 1,5 roku działalności, budowę bazy wiedzy podatkowej on-line oraz modernizację Krajowej Informacji Podatkowej.

nie wynika ile kasy przeznaczy na te nowe stanowiska.  Nawet czy zastanawiał się nad potrzebą dofinansowania na te stanowiska w US na  stworzeniem aplikacji do zapewnienia prawidłowej obsługi asystenta i podatnika. Bo  o tym by  odpowiednia funkcjonalność pojawiła się na PORTALU PODATNIKA możemy zapomnieć. Nie było tego założenia w opisie projektu i GW na pewno tego nie uwzględni jak już ma problem z realizacją pierwszego etapu i 1,5 roczne opóźnienie.

08 lis 2014, 13:18
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA22 lut 2013, 12:18

POSTY        8
Mnie osobiście przeraża jakość oraz ilość proponowanych zmian, dodatkowo dokładanie obowiązków bez przygotowanych odpowiednich, ułatwiających wykonanie zadań narzędzi przy jednoczesnym odchudzaniu administracji skarbowej pogłębia moje przekonanie, że to nie może skończy się dobrze. :o

08 lis 2014, 20:37
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA24 cze 2009, 15:36

POSTY        69
geronimo78                    

Mnie osobiście przeraża jakość oraz ilość proponowanych zmian, dodatkowo dokładanie obowiązków bez przygotowanych odpowiednich, ułatwiających wykonanie zadań narzędzi przy jednoczesnym odchudzaniu administracji skarbowej pogłębia moje przekonanie, że to nie może skończy się dobrze. :o

Nie bój się, wszystko dobrze się skończy  pije-===[  
Tylko nie wiadomo dokładnie kiedy  :D. Przeszło rok temu padła w tym wątku propozycja:
"Proponuję zmienić "4" na "5" w nazwie wątku. Tylko na jakiś czas zapewne"

"Jakiś czas minął" - jedziemy dalej  :D - obecnie zgłaszam kolejną propozycję (ciekawe do jakiej długości nazwy wątku uda się dojść...):"Kolejna reorganizacja urzędów skarbowych 1.01(04).2014(5) r."

08 lis 2014, 21:26
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
uzytkownik12345                    

Przeszło rok temu padła w tym wątku propozycja:
"Proponuję zmienić "4" na "5" w nazwie wątku. Tylko na jakiś czas zapewne"

"Jakiś czas minął" - jedziemy dalej  :D - obecnie zgłaszam kolejną propozycję (ciekawe do jakiej długości nazwy wątku uda się dojść...):"Kolejna reorganizacja urzędów skarbowych 1.01(04).2014(5) r."

Po 1 kwietnia zmienimy na Kolejna reorganizacja urzędów skarbowych 1.01.2014(5)(6) r.  
Cierpliwości :D

08 lis 2014, 22:16
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Na razie komisja wszystko przepycha. Nie wiadomo czy nawet zapoznali się z opinią Biura Analiz Sejmowych z której wynika jedno pytanie - po co zmieniać 25 ustaw (albo i więcej) skoro zysk jest praktycznie ZEROWY albo niezauważalny.

08 lis 2014, 23:06
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA06 sie 2009, 08:36

POSTY        171
Mnie osobiście bardzo podobają się zapisy o gruntach, analogiczne były w ustawie o PKP, szkołach wyższych,jbr, ZUS skutek był utrata prawa własności tych nieruchomości jako niezgodnych z ustawą o gospodarce nieruchomościami.

09 lis 2014, 10:56
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA21 paź 2006, 09:58

POSTY        95
tranqilo                    

(...) jedno pytanie - po co zmieniać 25 ustaw (albo i więcej) skoro zysk jest praktycznie ZEROWY albo niezauważalny.
Jeśli spojrzeć na "ogólnokrajowe, wieloletnie doświadczenia w dziedzinie zarządzania" odpowiedź wydaje się prosta i znana. "Kadry z PZPR" stosowały zasadę trzech etapów rozwoju kariery na zajmowanym stołku.
    1. Zwalaj na poprzednika
    2. Rób reorganizację.
    3. Przekaż zasadę następcy.
Minister Kapica właśnie jest przy etapie 2-gim, choć myślę, że powinien powoli myśleć już o etapie następnym  :)

11 lis 2014, 10:48
Początkujący

REJESTRACJA31 paź 2014, 13:56

POSTY        3
najgorsza jest ta niepewność, mówi się o zmianach, ale może to będą tylko zmiany kosmetyczne, zawsze da się zmienić nazwę działu i powołać jeszcze jednego kierownika

11 lis 2014, 17:42
Znawca

REJESTRACJA23 cze 2009, 22:31

POSTY        210
"Nowe prawo podatkowe. Wyłoniono 16 osób, które je napiszą
Pracownicy naukowi, przedstawiciele organów podatkowych oraz praktycy weszli w skład Komisji Kodyfikacyjnej Ogólnego Prawa Podatkowego. Mają napisać projekt ustawy zastępującej obecną Ordynację podatkową. Minister finansów Mateusz Szczurek w ubiegłym tygodniu wręczył nominacje 16 członkom zespołu, a pierwsze efekty ich prac mają być, według resortu, znane już pod koniec stycznia."
Pewnie ustalą, że będziemy rozliczać się do końca marca  ;)

30 lis 2014, 00:08
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA17 maja 2007, 19:15

POSTY        154
Hiacynt                    

najgorsza jest ta niepewność, mówi się o zmianach, ale może to będą tylko zmiany kosmetyczne, zawsze da się zmienić nazwę działu i powołać jeszcze jednego kierownika

Słonko...pewność zyskasz już po fakcie. O zmianach się mówi od lat, a decyduje się poza nami. OD LAT jesteśmy stawiani przed faktem dokonanym...

30 lis 2014, 00:23
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA15 wrz 2012, 11:03

POSTY        16
Tzn, że nie ma w Waszych urzędach informacji czy zmieni się Wasze miejsce pracy? Mówię o pracownikach komórek obsługujących. Jak chcą to rozwiązać Wasze izby? Pracownicy działów RB, OL itp zostaną wcieleni w inne komórki urzędu, muszą zmienić miejsce pracy na siedzibę izby czy jak? A może już szukają innego zajęcia?

05 gru 2014, 16:55
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA13 kwi 2014, 19:39

POSTY        73
etna                    

Tzn, że nie ma w Waszych urzędach informacji czy zmieni się Wasze miejsce pracy? Mówię o pracownikach komórek obsługujących. Jak chcą to rozwiązać Wasze izby? Pracownicy działów RB, OL itp zostaną wcieleni w inne komórki urzędu, muszą zmienić miejsce pracy na siedzibę izby czy jak? A może już szukają innego zajęcia?

Takich informacji nie ma nawet w Izbach. Tam też nic nikt nie wie. Wszystko owiane straszną tajemnicą.

Ostatnio edytowano 05 gru 2014, 17:06 przez Santi, łącznie edytowano 1 raz

05 gru 2014, 17:05
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1125 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56 ... 81  Następna strona