Kolejna reorganizacja urzędów skarbowych 1.01.2014(5) r.
Autor
Treść postu
Re: Kolejna reorganizacja urzędów skarbowych 1.01.2014(5) r.
czy ktoś słyszał o przesunięciu terminu reorganizacji na 05/2015 ?
16 paź 2014, 11:27
Przesuwają na 01.04.2015
16 paź 2014, 13:17
A skąd takie info? Pewne?
16 paź 2014, 13:21
Informacja uzyskana na spotkaniu z DIS.
16 paź 2014, 13:36
Nie do końca jest to prawda, raczej chodzi o uspokojenie nastrojów przed wyborami. Planowane są przejścia pracowników nawet bez konsolidacji w rozumieniu ustawy. Mnie interesuje co innego z czego NUS zapłaci odszkodowanie jak nie będzie miał rachunków bankowych, a zgodnie z kpc jest to jedyna forma egzekucji dopuszczalna przeciwko Skarbowi Państwa. Następna kwestia jak będą rejestrować i prowadzić sprawy ci pracownicy DIS pozostający w US oraz wysyłać pisma na zewnątrz. INNE są symbole JRWA w US, a inne IS, inne firmówki zwizualizowane i no kto będzie nadawcą przesyłki. No i na koniec czy po numer sprawy trzeba się będzie przejechać np. 350 km do IZBY? Dodam jeszcze, że oprócz spraw znanych specjalistom od konsolidacji występuje jeszcze szereg innych stosunków prawnych i postępowań uregulowanych przez przepisy szczególne, których nie widzą. Już raz myślano, że wszystko jest uregulowane po czym się okazywało, że zapisy w ustawie o izbach i urzędach skarbowych nie regulują tych kwestii, po czym sprawy były przegrane formalnie ze względu na brak stron reprezentujących organy państwowe. A najbardziej przerażającą kwestią są zamysły o pracownikach obsługujących kilka urzędów skarbowych. Strach pomyśleć i należy współczuć już tym ludziom będących całymi dniami w dojazdach. A jak się coś zawiesi to na pomoc informatyka chyba będzie można liczyć tylko raz dziennie, bo potem będzie w drodze do kilku lub więcej urzędów skarbowych gdzie też się coś stało.
16 paź 2014, 17:31
Czym więcej dyskutuję o tej "reformie" tym więcej mam wątpliwości, czy ktokolwiek choć odrobinę sprawę przemyślał (nie żeby całkiem ale choć tak w połowie). Weźmy na tapetę prostą rzecz jaka jest powszechnie stosowany art. 143 Ordynacji Podatkowej. Sprawa jest tak oczywista i powszechna, że łatwo umyka w potoku "genialnych" zmian. Przypomnijmy treść przepisu:
Art. 143 § 1. Organ podatkowy może upoważnić funkcjonariusza celnego lub pracownika kierowanej jednostki organizacyjnej do załatwiania spraw w jego imieniu i w ustalonym zakresie, a w szczególności do wydawania decyzji, postanowień i zaświadczeń. ... § 2. Upoważnienie, o którym mowa w § 1 i 1a, może być udzielone również: 1) pracownikom urzędu skarbowego – przez naczelnika urzędu skarbowego; 2) pracownikom izby skarbowej – przez dyrektora izby skarbowej; ...
Czy po tej Wielkiej "Konsolidacji" - popularnie zwanej Wielką Klapą - art. 143 będzie miał zastosowanie do NUS? 1. Załóżmy, że NUS jako organ I instancji pozostaje. Nie będzie on jednak kierownikiem żadnej jednostki organizacyjnej posiadającej pracowników, bo przecież wszyscy (100%) pracownicy będą pracownikami izby skarbowej. Tym samym nie będzie mógł upoważnić pracownika "kierowanej jednostki organizacyjnej" do załatwiania spraw w jego imieniu (tzn. organu I instancji) np. wezwanie świadków itp. Par 2 pkt 1 wskazuje jednoznacznie, że NUS może udzielać upoważnień WYŁĄCZNIE pracownikom urzędu skarbowego - a te od 01.01.2015 r. (wariant pesymistyczny) nie będą miały ŻADNYCH pracowników. 2. No dobra są ludzie, więc kierownik jednostki, w której są zatrudnieni, załatwi sprawę i po problemie. Jest tylko jedno drobne ale (może nie aż tak drobne jak nasze wynagrodzenia). Faktycznie, zgodnie z par. 2 pkt 2 dyrektor izby skarbowej może udzielić upoważnienia pracownikom izby skarbowej. Wracając do par. 1 upoważnienia takiego może udzielić WYŁĄCZNIE do załatwiania spraw w jego (czyli DIS-a) imieniu. Czy słuszne jest więc moje podejrzenie, że po wprowadzeniu WK NUS będzie musiał wszystkie sprawy załatwiać wyłącznie osobiście (współczuję)? A może MF planuje, wzorując się na klasyku prawa Falandyszu, tak zinterpretować ten przepis, aby to DIS udzielał upoważnienia pracownikom do działania w imieniu NUS-a, bo przecież NUS też jest tylko podwładnym DIS-a?
Do powyższych wywodów doszedłem po lekturze tematu "Podpis decyzji bez podania imienia".http://www.skarbowcy.pl/blaster/forum/viewtopic.php?p=125384#p125384 Wcześniej czy później (stawiam na to pierwsze) spraw prawidłowości udzielenia upoważnienia z art. 143 stanie się przedmiotem orzeczeń WSA. Polecam trochę gimnastyki umysłu, jeśli rzecz jasna, nie macie nic lepszego do roboty.
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
21 paź 2014, 19:49
DIS będzie kierownikiem zakładu pracy w rozumieniu Kodeksu pracy. Naczelnik urzędu skarbowego pozostaje organem podatkowym. Pracownicy pracujący w urzędzie skarbowym będą prowadzić sprawy z upoważnienia naczelnika.
21 paź 2014, 20:28
Ludwig2
DIS będzie kierownikiem zakładu pracy w rozumieniu Kodeksu pracy. Naczelnik urzędu skarbowego pozostaje organem podatkowym. Pracownicy pracujący w urzędzie skarbowym będą prowadzić sprawy z upoważnienia naczelnika.
Taką papkę czytałem w "wyjaśnieniach" MF. Czy możesz napisać coś konkretnego (tak jak ja podzieliłem się wątpliwościami) . Nie bardzo kapuję ten dualizm pracownika wg kodeksu pracy (i UoSC) pracownik IS a według OP pracownik US, który ma przestać istnieć jako pracodawca. Bądź łaskaw podać podstawy prawne i faktyczne zależności podległości służbowej. Przecież wykazałem, że NUS nie ma pracowników. Jeżeli popełniłem błąd podaj w którym miejscu.
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
21 paź 2014, 21:33
supersaper
Taką papkę czytałem w "wyjaśnieniach" MF. Czy możesz napisać coś konkretnego (tak jak ja podzieliłem się wątpliwościami) . Nie bardzo kapuję ten dualizm pracownika wg kodeksu pracy (i UoSC) pracownik IS a według OP pracownik US, który ma przestać istnieć jako pracodawca. Bądź łaskaw podać podstawy prawne i faktyczne zależności podległości służbowej. Przecież wykazałem, że NUS nie ma pracowników. Jeżeli popełniłem błąd podaj w którym miejscu.
Twoje wątpliwości prowadziłyby do wniosku, że w SC decyzje podpisuje zawsze Naczelnik Urzędu Celnego. Trochę w to wątpię.
21 paź 2014, 21:53
Poprawka nr 26 z autopoprawką przewodniczącego podkomisji do projektu - ustawy o zmianie ustawy o Służbie Celnej, ustawy o urzędach i izbach skarbowych oraz niektórych innych ustaw (druk nr 2739) - ustawa wchodzi z życie z dniem 1 kwietnia 2015 r. - poprawka przyjęta przez podkomisję w dniu 20.10.2014 r.
Jeden z posłów zgłosił dodatkową uwagę - zmiany są tak znaczne, że powinny wchodzić w życie z początkiem roku, więc proponuje datę 01.01.2016 r. - poprawka ma być zgłoszona na posiedzeniu Komisji Finansów Publicznych i poddana pod dyskusję.
W zakresie dwuinstancyjności - dodatkową opinię ma przedstawić Biuro Analiz Sejmowych.
21 paź 2014, 22:31
supersaper
Czym więcej dyskutuję o tej "reformie" tym więcej mam wątpliwości, czy ktokolwiek choć odrobinę sprawę przemyślał (nie żeby całkiem ale choć tak w połowie). Weźmy na tapetę prostą rzecz jaka jest powszechnie stosowany art. 143 Ordynacji Podatkowej. Sprawa jest tak oczywista i powszechna, że łatwo umyka w potoku "genialnych" zmian. Przypomnijmy treść przepisu:
Art. 143 § 1. Organ podatkowy może upoważnić funkcjonariusza celnego lub pracownika kierowanej jednostki organizacyjnej do załatwiania spraw w jego imieniu i w ustalonym zakresie, a w szczególności do wydawania decyzji, postanowień i zaświadczeń. ... § 2. Upoważnienie, o którym mowa w § 1 i 1a, może być udzielone również: 1) pracownikom urzędu skarbowego – przez naczelnika urzędu skarbowego; 2) pracownikom izby skarbowej – przez dyrektora izby skarbowej; ...
W projekcie jest zmiana art. 143 par. 2 Op - znajduje się w art. 11 pkt 2:
w art. 143 w § 2 pkt 1 i 2 otrzymują brzmienie: „1) pracownikom obsługującym naczelnika urzędu skarbowego – przez naczelnika urzędu skarbowego; 2) pracownikom obsługującym dyrektora izby skarbowej – przez dyrektora izby skarbowej
Już nie będzie w art. 143 Op pracowników us, będą pracownicy obsługujący naczelnika us, choć us nadal istnieją jako na przykład organy dochodzenia w Kodeksie karnym skarbowym, a definicja us jest w ustawie PIT oraz ustawie CIT. Będą to więc urzędy skarbowe bez pracowników własnych, ale za to z pracownikami urzędu obsługującego organ II instancji.
No więc pracownik urzędu obsługującego organ II instancji, będący jednocześnie organem I instancji (naczelnikiem us), będzie dawał upoważnienie pracownikom urzędu obsługującego organ II instancji, którzy zostali skierowani do pracy w urzędzie obsługującym organ I instancji, upoważnienie do działania w imieniu organu I instancji. Wszystko to jest niezwykle proste.
21 paź 2014, 22:38
Nooo, nareszcie ktoś wyjaśnił tak, że pojąłem! Dzięki Kuraś1 Faktycznie niezwykle proste: jak drut w kieszeni.
____________________________________ Osiem lat podstawówki, cztery liceum, potem pięć - bite! - studiów, dyplom z wyróżnieniem, dwadzieścia lat praktyki, i oto mi płacą, jakby ktoś dał mi w mordę
21 paź 2014, 23:58
Kuraś1
No więc pracownik urzędu obsługującego organ II instancji, będący jednocześnie organem I instancji (naczelnikiem us), będzie dawał upoważnienie pracownikom urzędu obsługującego organ II instancji, którzy zostali skierowani do pracy w urzędzie obsługującym organ I instancji, upoważnienie do działania w imieniu organu I instancji. Wszystko to jest niezwykle proste.
Teraz już tak - Dzięki!
22 paź 2014, 07:00
Już ptaszki ćwierkają,że reorganizacja przesunięta o kwartał