To bardzo ciekawe. A czy można w jakiś sposób podatników dzwoniących do US automatycznie przełączyć na infolinię KIP?
Ostatnio edytowano 20 sie 2007, 19:06 przez renia, łącznie edytowano 1 raz
20 sie 2007, 16:31
Pawelnet
[...] Z drugiej strony przydało by się całkowicie znieść z US obowiązek udzielania informacji telefonicznej i wszystkie telefony kierować do KIP.
To raczej niemożliwe, poza tym bycie "pod ogniem" pytań jednak w jakiś sposób rozwija i motywuje do bycia na bieżąco zarówno z przepisami jak i (z uwagi na ich złożoność) z ich kierunkami interpretacyjnymi. Podatnik jest cwany i przezorny, zadzwoni do KIP'y, US'u (albo i dwóch) zanim zdecyduje się wydać 75,- (lub wielokrotność) na otrzymanie "papióra"...
____________________________________ always look on the bright side of life
Ostatnio edytowano 21 sie 2007, 11:43 przez elsinore, łącznie edytowano 1 raz
21 sie 2007, 07:17
elsinore
Podatnik jest cwany i przezorny, zadzwoni do KIP'y, US'u (albo i dwóch) zanim zdecyduje się wydać 75,- (lub wielokrotność) na otrzymanie "papióra"...
My jeszcze bardziej. :glare:
____________________________________ Rostowski: Sytuacja Polski jest imponująca
22 sie 2007, 22:02
Witam wszystkich. Mam nadzieję, że trochę uda mi się wyjaśnić. 1. Nie można automatycznie przełączyć na nr KIP. Spotkałam się jednak w US z wywieszkami, że informacji udzielają KIP i odsyłaniem ludzi dzwoniących Z tego co wiem US też dzwonią do KIP. Ponadto podatnicy wolą zadzwonić do US bo niestety zdaża się, że mimo licznych interpretacji czy wyjaśnień Min. Fin. urząd rozstrzyga inaczej, np. po wyroku sądu. 2. Co do kart, to z tego co wiem są. Ja do nich nie mam bezpośredniego dostępu bo jestem w KIP pisemnym. Z tego co słyszałam karty nie są pytaniami podatników bo była by to bzdura przy tej ilości. Działają podobnie jak encyklopedia czy SIP gdzie wpisujesz frazę i z treści interpretacji możesz przeczytać stanowisko w sprawie. Z tego co słyszałam jest to w fazie dalszego tworzenia i w jakiejś nieokreślonej przyszłości ma być udostępnione wszystkim. Najczęściej zadawane pytania dostępne są na stronie www.kip.gov.pl. Ja mam dostęp do kart będących uzgodnieniami pomiędzy poszczególnymi KIP, które w konsekwencji znajdują odzwierciedlenie w utrzymywanych czy uchylanych wg starych zasad interpretacjach US - a co w konsekwencji znajduje dalszy etap w SIP. W kartach tych są również (niektóre) pisma Min. Fin. - dostępne również w Lex-ie czy w internecie poprzez wyszukiwarkę oraz sporadycznie publikacje gazetowe, w jakimś temacie. Pozdrawiam. Właśnie skończyła mi się przerwa śniadaniowa więc muszę wracać do szarej rzeczwistości.
Ostatnio edytowano 24 sie 2007, 11:51 przez ambra, łącznie edytowano 1 raz
23 sie 2007, 09:43
Dziś ktoś odgrzał aż do czerwoności w naszym DUSie temat momentu powstania obowiązku podatkowego w dostawie złomu niewsadowego. Również Bis miał się dowiedzieć, co to jest "jednostka dokonująca klasyfikacji jakości" oraz wyrazić opinię, na jakich zasadach powstaje obowiązek podatkowy, gdy niewsadowy nie jest wysyłany do tego czegoś (a nie jest, bo już onegdaj robiłem sondę pośród "złomiarzy", w tym giełdowych). Wkur... mnie takie bezrozumne archaizmy cyklicznie wałkowane bez widoków na szczęśliwe zakończenie, ponadto ślęczę nad czterema interpretacjami (końcówka z czerwca) w sprawie naliczonego i należnego od nieodpłatnych świadczeń typu jubileusz, impreza integracyjna, sympozjum, zakrapiane szkolenie, itp., a do tego ciepło jest jak cholera, poszedłem więc na łatwiznę i zadzwoniłem do KIPu. Oczywiście przedstawiłem się. Miła pani trzykrotnie gdzieś szperała i konsultowała się z koleżanką (kurde, dlaczego w przerwie nie ma muzyczki?). Efekt?: też nie wiedzą co to za jednostka (próbowały coś kombinować z art. 33 ustawy o odpadach, ale pudło), co do obowiązku, to dała namiar na interpretację IS w Opolu (moment zapłaty bez limitu dni) ale otwarcie przyznała, że tak naprawdę to nie wiadomo, bo są też interpretacje odmienne. Odpowiedź mnie zadowoliła. Po pierwsze - była szczera (ciekawe czy wobec pytającego podatnika też by taka była). Po drugie - nie zostałem niczym zaskoczony, co utwierdziło mnie w przekonaniu, że nie odstaję od średniej na niekorzyść. Po trzecie - zdałem sobie sprawę, że mam o niebo lepiej od KIPowca - ja to zadawającemu takie pytania mogę przynajmniej odpowiedzieć: zapytaj tego gościa co to pisał, wiem tyle co pan (pani), tylko za mniejsze pieniądze (co ciekawe, spotykam się z pełnym zrozumieniem)!
Ostatnio edytowano 24 sie 2007, 11:53 przez Iskierka, łącznie edytowano 1 raz
23 sie 2007, 20:31
Bis
Dziś ktoś odgrzał aż do czerwoności w naszym DUSie temat momentu powstania obowiązku podatkowego w dostawie złomu niewsadowego. Również Bis miał się dowiedzieć, co to jest "jednostka dokonująca klasyfikacji jakości" oraz wyrazić opinię, na jakich zasadach powstaje obowiązek podatkowy, gdy niewsadowy nie jest wysyłany do tego czegoś (a nie jest, bo już onegdaj robiłem sondę pośród "złomiarzy", w tym giełdowych). Wkur... mnie takie bezrozumne archaizmy cyklicznie wałkowane bez widoków na szczęśliwe zakończenie, ponadto ślęczę nad czterema interpretacjami (końcówka z czerwca) w sprawie naliczonego i należnego od nieodpłatnych świadczeń typu jubileusz, impreza integracyjna, sympozjum, zakrapiane szkolenie, itp., a do tego ciepło jest jak cholera, poszedłem więc na łatwiznę i zadzwoniłem do KIPu. Oczywiście przedstawiłem się. Miła pani trzykrotnie gdzieś szperała i konsultowała się z koleżanką (kurde, dlaczego w przerwie nie ma muzyczki?). Efekt?: też nie wiedzą co to za jednostka (próbowały coś kombinować z art. 33 ustawy o odpadach, ale pudło), co do obowiązku, to dała namiar na interpretację IS w Opolu (moment zapłaty bez limitu dni) ale otwarcie przyznała, że tak naprawdę to nie wiadomo, bo są też interpretacje odmienne. Odpowiedź mnie zadowoliła. Po pierwsze - była szczera (ciekawe czy wobec pytającego podatnika też by taka była). Po drugie - nie zostałem niczym zaskoczony, co utwierdziło mnie w przekonaniu, że nie odstaję od średniej na niekorzyść. Po trzecie - zdałem sobie sprawę, że mam o niebo lepiej od KIPowca - ja to zadawającemu takie pytania mogę przynajmniej odpowiedzieć: zapytaj tego gościa co to pisał, wiem tyle co pan (pani), tylko za mniejsze pieniądze (co ciekawe, spotykam się z pełnym zrozumieniem)!
W postanowieniu napisz aby ten "niewsadowy" sobie wsadził i będzie po kłopocie!
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
Ostatnio edytowano 24 sie 2007, 11:53 przez supersaper, łącznie edytowano 1 raz
23 sie 2007, 21:59
Do BIS. Nie jestem z tego podatku, ale spróbuję coś u nas poszukać. Podaj mi dokładnie podstawę prawną gdzie jest umiejscowiona "jednostka dokonująca klasyfikacji jakości" (art. ustawa).
Ostatnio edytowano 29 sie 2007, 08:10 przez ambra, łącznie edytowano 1 raz
29 sie 2007, 06:41
skarbóweczka
Czy ktoś może zna statystyki dot. ilości wydanych interpretacji przez KIP-y? Czy wygląda to tak wspaniale jak udzielanie odpowiedzi przez telefon? Mija miesiąc jak ruszyła machina. Może coś wiecie.
Póki co MF podaje za <a href="http://www.kip.gov.pl/item.php?id=101&t=RAPORT-Z-FUNKCJONOWANIA-KRAJOWEJ-INFORMACJI-PODATKOWEJ---LIPIEC-2007-R-.html" target="_blank">LIPIEC 2007</a> jedynie dane z "audiotele". A co do interpretacji pisemnych - musi dane będą później jak zaczną pisma wychodzić...
____________________________________ always look on the bright side of life
Ostatnio edytowano 01 wrz 2007, 06:36 przez elsinore, łącznie edytowano 1 raz
31 sie 2007, 08:08
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->Minister odpowiedział na niemal 700 wniosków. Minęły pierwsze trzy miesiące wydawania interpretacji podatkowych przez ministra finansów. Od 1 lipca 2007 r. wydał on 687 odpowiedzi. Podatnicy korzystają ze specjalnych wzorów wniosku o wydanie interpretacji, ale nadal popełniają w nich błędy. RAPORT Od 1 lipca 2007 r. wydawaniem wiążących interpretacji podatkowych zajmuje się minister finansów za pośrednictwem czterech izb skarbowych: warszawskiej, bydgoskiej, poznańskiej i katowickiej. Na udzielenie odpowiedzi minister ma trzy miesiące od momentu otrzymania wniosku podatnika. Z początkiem października minęły pierwsze trzy miesiące obowiązywania nowej procedury. Z sondy przeprowadzonej przez GP wynika, że podatnicy w jednym wniosku zazwyczaj zadają pytania dotyczące kilku podatków, pytania kierują na ministerialnym wzorze wniosku, ale niestety nadal popełniają błędy w składanych dokumentach. W sumie w ciągu pierwszych trzech miesięcy (lipiec-wrzesień) wydano 687 interpretacji podatkowych na nowych zasadach. [...]<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Artykuł pochodzi z "Podatkowego przeglądu prasy" przygotowanego przez PricewaterhouseCoopers
Puls Biznesu
Interpretacje podatkowe zostały zduszone
Najnowsze dane, jakie uzyskaliśmy w Ministerstwie Finansów (MF), nie pozostawiają złudzeń � doszło do załamania systemu wiążących interpretacji podatkowych. Aż o 60 proc. spadła liczba wniosków o interpretacje podatkowe.
Uznane trzy lata temu za największą zdobycz ustawy o swobodzie gospodarczej, teraz straciły siłę i zainteresowanie podatników. W drugiej połowie 2007 r. złożono tylko 12,7 tys. wniosków o interpretacje, co w porównaniu z pierwszą połową roku (32,6 tys.) oznacza spadek o 60 proc.! O 30 proc. nastąpił także spadek liczby wydanych interpretacji. Są to skutki zmian przepisów wprowadzonych 1 lipca 2007 r. Wówczas doszło do centralizacji wydawania wiążących interpretacji podatkowych, które na dodatek w dużej mierze straciły wiążący charakter i przestały być glejtem bezpieczeństwa dla firm. Na to liczył poprzedni rząd i w 100 proc. osiągnął cel. Kosztem przedsiębiorców � mówi Jarosław Chałas, ekspert prawny Business Centre Club.
(...)
Obecnie nazywanie interpretacji podatkowych wiążącymi jest żartem. Przed upływem okresu przedawnienia może przyjść do firmy kontrola, interpretacja może się zmienić i firma musi uiszczyć zaległość podatkową, która powstała nie z jej winy. To już bezpieczniej jest nie występować o interpretację. Po co narażać się na problemy - dodaje mecenas Jarosław Chałas.
____________________________________ Rostowski: Sytuacja Polski jest imponująca
19 mar 2008, 08:40
Drago
Załamał się system interpretacji podatkowych
W drugiej połowie 2007 r. złożono tylko 12,7 tys. wniosków o interpretacje, co w porównaniu z pierwszą połową roku (32,6 tys.) oznacza spadek o 60 proc.! O 30 proc. nastąpił także spadek liczby wydanych interpretacji.
Ja widze przyczynę w cenie - ci co chcieli zaoszczędzić złożyli interpretacje do 1 lipca jeszcze w USach i Ci którzy mają teraz za nie zapłacić dwa razy pomyślą czy jest warto i nie zadają "dziwnych" pytań np. czy mogę odliczyć bojler elektryczny....
Drago
Są to skutki zmian przepisów wprowadzonych 1 lipca 2007 r. Wówczas doszło do centralizacji wydawania wiążących interpretacji podatkowych, które na dodatek w dużej mierze straciły wiążący charakter i przestały być glejtem bezpieczeństwa dla firm. (...) Obecnie nazywanie interpretacji podatkowych wiążącymi jest żartem. Przed upływem okresu przedawnienia może przyjść do firmy kontrola, interpretacja może się zmienić i firma musi uiszczyć zaległość podatkową, która powstała nie z jej winy.
według mnie powinny być nadal wiązące
____________________________________ wiązanie przyszłości z pracą w administracji publicznej, to błąd podstawowy - inspektor / T. Ludwiński
19 mar 2008, 13:11
Jutro w KIP chyba odetchną trochę, chyba że to ich "komórki" reklamuje MF:
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->Eksperci z Ministerstwa Finansów pomagają
W dniu 3 kwietnia w godzinach 10.00 – 14.00 w Ministerstwie Finansów, eksperci z Departamentu Podatków Dochodowych oraz Administracji Podatkowej będą odpowiadać na pytania podatników dotyczące wypełniania deklaracji podatkowych.
Konsultacje telefoniczne obejmą następujące zagadnienia: – opodatkowanie przychodów uzyskanych za granicą – tel. 694 4877 – opodatkowanie dochodów z pracy, z działalności wykonywanej osobiście, dochodów z kapitałów pieniężnych – tel. 694 4870 – opodatkowanie dochodów z pozarolniczej działalności gospodarczej – tel. 694 3333 – rozliczenia podatkowe przez internet – tel. 694 4953
Mamy nadzieję, że dyżury telefoniczne pomogą podatnikom przy wypełnianiu PIT-ów. <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
____________________________________ Inde datae leges, ne fortior omnia posset - Po to zostały dane prawa, aby silniejszy nie mógł wszystkiego.
02 kwi 2008, 15:51
wjawor
<!--coloro:#009900--><span style="color:#009900"><!--/coloro-->wjawor post 02. 04. 2008 g. 16:51 Post #82 Grupa: MODERATORZY Postów: 2.001 Dołączył: 07. 05. 2006 g. 12:23<!--colorc--></span><!--/colorc-->
Jutro w KIP chyba odetchną trochę, chyba że to ich "komórki" reklamuje MF:
Wjawor - gratuluję ropoczęcia trzeciego tysiąca! Masz szczęście, że forum wróciło w starym kształcie.
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
Ostatnio edytowano 02 kwi 2008, 16:36 przez Nadir, łącznie edytowano 1 raz
02 kwi 2008, 16:35
Nadir
Wjawor - gratuluję ropoczęcia trzeciego tysiąca! Masz szczęście, że forum wróciło w starym kształcie.
Dzięki, cały czas jestem wpatrzony w niedościgłych mistrzów:
inspektor ADMINISTRATOR dołączył 09. 05. 2006 g. 21:23 postów 418.602
toga ADMINISTRATOR dołączył 20. 10. 2006 g. 18:38 postów 144.471
:piwo:
____________________________________ Inde datae leges, ne fortior omnia posset - Po to zostały dane prawa, aby silniejszy nie mógł wszystkiego.