Teraz jest 07 wrz 2025, 00:27

Ten tematjest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 138 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona
Opisywanie stanowisk pracy, wartościowanie stanowisk pracy 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA20 wrz 2007, 07:36

POSTY        29

LOKALIZACJAsercem z Warmii i Mazur
Oczywiście, ponadto na tej podstawie będzie rozpatrywane nakładanie sie kompetencji, ich podział etc. a w związku z tym potencjalne zmiany kadrowe.

15 gru 2007, 15:03
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA05 lis 2006, 10:29

POSTY        9
Po co to wartościowanie skoro pieniędzy na podwyżki nie ma?

15 gru 2007, 16:00
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA05 lis 2007, 20:07

POSTY        28
LEO dobre pytanie ?? Ciekawe kto zna odp.???

15 gru 2007, 16:48

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

Właśnie dlatego <_<

15 gru 2007, 16:57
Fachowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 19:39

POSTY        1834

<!--quoteo(post=20762:date=15. 12. 2007 g. 16:00:name=leo)--><div class='quotetop'>(leo @ 15. 12. 2007 g. 16:00) [snapback]20762[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->

Właśnie dlatego <_<
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

Trafiłeś w sedno.. za pierwszym razem. Gratuluję  <_<

15 gru 2007, 18:21
Specjalista

REJESTRACJA30 kwi 2006, 13:31

POSTY        905

LOKALIZACJAUS Polska
Nie zupełnie nie ma pieniędzy.Obawiam się, że może dojść do takiej sytuacji, że po procesie wartościowania stanowisk jednym się zabierze ( nie dosłownie, po prostu ominie się ich przy jakichkolwiek podwyżkach) a drugim się dołoży. Suma pieniędzy z puli jaką dysponuje MF na wynagrodzenie się nie zmieni, ale przynajmniej część będzie zadowolona, że coś dostała więcej.Korzyść taka, że ze 100 % niezadowolonych obecnie z poziomu wynagrodzeń, jakiś procent - ten który dostanie podwyżkę- jednak zadowolony będzie.A że kosztem innych - a kogo to obchodzi. Jakieś uzasadnienie zawsze się znajdzie.
Brrr, obym się mylił.

15 gru 2007, 18:23
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA13 paź 2007, 22:28

POSTY        70
Wartościowaniu podlega stanowisko- nie osoba (tak to teoretycznie powinno być) ale co za tym idzie dane stanowisko uzyska określoną ilość punktów i będzie to jakby rama sztywna. To proszę mi powiedzieć jak się to będzie miało do zarobków w obecnym kształcie, gdzie występuje zróżnicowanie choćby ze względu na doświadczenie, staż, uprawnienia. Opis stanowiska będzie się odnosił - jako uniwersalny- i do inspektora i do komisarza. Nie umniejszając nikomu - czyżby zapachniało tzw. komuną - wszyscy równo. Regulacja wynagrodzenia miałaby być dokonywana dodatkowymi środkami : jakimi  i wg jakiego "klucza". Myślę, że lepiej byłoby dokonywać opisu stanowisk służbowych - ich obowiązków i kompetencji i wtedy byłaby to miarodajna ocena pracownika na danym stanowisku pracy zajmowanym przez referenta lub inspektora, ponieważ jego stanowisko służbowe narzucałoby wartość i rolę w systemie urzędu. Uważam, że ta akcja nie prowadzi do niczego dobrego. Każdy urząd, każda izba ma inną koncepcję sporzadzania opisów. Na szkoleniach widać ile głów tyle sposobów a w tym wszystkim człowiek- czyli my. Tylko, że bardzo mało zuważalny, bo uprzedmiotowiony jako stanowisko pracy. Im nas w tym mniej - tym możemy mniej.  Nie napawa to optymizmem ani nadzieją na lepsze ...

21 gru 2007, 20:05
Amator

REJESTRACJA29 lis 2006, 11:32

POSTY        10
Ludzie, o czym my rozmawiamy. Dzisiaj przekazałem w soim dziale wzór listu do Min Fin dot. wysłania paska z zarobkami - w celu uswiadomienia wysokości tej naszej jałmużny. Co się okazało ? Nikt nie był wysyłaniem listu zainteresowany uważając, że nic to nie da. To świadczy o całkowitym upadku ludzi zatrudnionych w urzędach. Narzekamy, niby się oburzamy a tak naprawdę przyjmujemy wszystko co nam dają i czego nam nie dają. Ludzie - obudżmy się. Zróbmy w końcu coś dla siebie i na naszych dzieci. Albo się zwalniajmy albo protestujmy !!!

21 gru 2007, 21:01
Specjalista

REJESTRACJA30 kwi 2006, 13:31

POSTY        905

LOKALIZACJAUS Polska
Dodatki do wynagrodzeń w służbie cywilnej

<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->
Od nowego roku dodatkowym elementem wynagrodzenia członków służby cywilnej, zarówno urzędników, jak i pracowników, stanie się dodatek specjalny wynikający ze specyfiki i charakteru wykonywanych zadań.

Wchodzą w życie wprowadzające go przepisy ustawy o służbie cywilnej z 2006 r. Kwotowe dodatki specjalne ze środków na wynagrodzenia będą przyznawać dyrektorzy generalni urzędów.

Najpierw jednak Rada Ministrów uchwałą podzieli procentowo pieniądze przeznaczone na dodatki między poszczególne urzędy, kierując się charakterem i specyfiką wykonywanych przez nie zadań.

Kolejną, tym razem już nieobligatoryjną, dodatkową częścią wynagrodzenia członka służby cywilnej będzie mógł być dodatek zadaniowy. Otrzymają go ci, którzy wykonują dodatkowe, powierzone przez pracodawcę zadania.

Według rządu PiS, który przygotował projekt obowiązującej ustawy o służbie cywilnej, nowe zasady systemu wynagradzania pozwolą różnicować poziom pensji między urzędami oraz w urzędach, jeśli zostanie uwzględniony stopień skomplikowania i ważności spraw, którymi się zajmują członkowie korpusu służby cywilnej.

Podstawa prawna:

Art. 6 ust. 1, art. 55, art. 57 ust. 2 i 3 oraz art. 58 ustawy z 24 sierpnia 2006 r. o służbie cywilnej (DzU nr 170, poz. 1218)

Źródło : Rzeczpospolita 24-12-2007<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

28 gru 2007, 09:38
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA24 lis 2007, 20:50

POSTY        19

LOKALIZACJAPółnoc

Nie zupełnie nie ma pieniędzy.Obawiam się, że może dojść do takiej sytuacji, że po procesie wartościowania stanowisk jednym się zabierze ( nie dosłownie, po prostu ominie się ich przy jakichkolwiek podwyżkach) a drugim się dołoży. Suma pieniędzy z puli jaką dysponuje MF na wynagrodzenie się nie zmieni, ale przynajmniej część będzie zadowolona, że coś dostała więcej.Korzyść taka, że ze 100 % niezadowolonych obecnie z poziomu wynagrodzeń, jakiś procent - ten który dostanie podwyżkę- jednak zadowolony będzie.A że kosztem innych - a kogo to obchodzi. Jakieś uzasadnienie zawsze się znajdzie.
Brrr, obym się mylił.

Melon po prostu wyjąłeś mi to z  ust.  Czytałem te wszystkie podręczniki, rozporzędzenie na stronie Depaartamentu Służbu Cywilnej i od razu przypomniała się mi sytuacja z poprzedniej pracy gdzie jednym osobom zabierano kasę by rodzina i znajomi kierownictwa mogły zarabiać więcej. Nic tylko  <_< , albo uciekać z urzędu zanim  ciebie pomysły kierownictwa i NUS-ów  dopadną bo wtedy nic tylko  :mur: .

16 sty 2008, 18:10
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA22 paź 2006, 17:59

POSTY        43
IS Katowice poleciła kupić us-om program do wartościowania stanowisk /koszt ponad 5000 zł/ do niczego się toto nie nadaje, ale z nakazu dyrekcji izby chyba wszyscy go kupili. Szlag mnie trafia dla ludzi kasy nie ma a na takie g.. są. :mur:

26 sty 2008, 18:37
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA02 sty 2008, 19:50

POSTY        7

IS Katowice poleciła kupić us-om program do wartościowania stanowisk /koszt ponad 5000 zł/ do niczego się toto nie nadaje, ale z nakazu dyrekcji izby chyba wszyscy go kupili. Szlag mnie trafia dla ludzi kasy nie ma a na takie g.. są. :mur:

.. co może z f-my  <a href="http://www.volvox.pl" target="_blank">Volvox</a>  ?

to co kupiły US -NUSy :) czyli wczesną wersja przed produkcyjną
to zdaje sie coś ok 0.30 - było w połowie grudnia
... ale chłopcy nad tym pracują ... (cytat)
czy jakoś tak teraz to już jest prawie prototyp 0.73
pewnie już działa lepiej .... (no może jeszcze nie wszystko działa
ale za to wszyscy są poinformowani ...jest lepiej ... :))

jak to do niczego sie nie nadaje ?

za to ładnie zasłania tło i ciekawie wyglada
można zainstalować testować zgłaszać problemy
próbowac drukować (może nawet dwustronnie ... czy działa??)
- właściwie to głównie do tego służy
przy łaskawie bezpłatnie udzielonych 50 opisach stanowisk
(a co z tego że marnej jakości i bez sensu - darowanemu się nie zagląda w zęby..')
<_<
a właściwie to pewnie dopiero teraz widać jakie pojawiają się problemy przy opisywaniu
może zmiana koncepcji ? ;)
(tak na marginesie koordynatorem tego projektu jest p.Czauderna piszący z takiejż domeny
popatrzcie <a href="http://www.czauderna.pl/" target="_blank">moze_to_i_ladne  </a> ale nie wiem o co tu chodzi
- ale ja się tam nie znam ...
:stop:
--
BRAWO celnicy - tu i teraz - nie czekam na ZZ - ja jestem na L-4 - posprzątam, poprasuję, podleczę się ...
to ostatnia szansa dla mnie ... ( i MF.)

26 sty 2008, 21:01
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA20 lis 2007, 08:00

POSTY        18
Witam! Problem już był poruszany ale zmarł śmiercią naturalną... Czy w waszych urzędach połączone są stanowiska np. kierownik działu i ABI, czy też kadry i pełnomocnik ds. ochrony informacji niejawnych? Jeśli tak to dajcie znać bo uwagi na szkoleniach co do opisu takich połączonych stanowisk były zupełnie rozbieżne.
pozdrawiam

29 sty 2008, 09:42
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA21 paź 2006, 14:28

POSTY        12
W większości urzędów te stanowiska są połączone a właściwie "wciśnięte" pomiędzy podstawowe  obowiązki.  I oczywiście nikt nie ma na nie specjalnie czasu bo musi wykonywać swoją robotę.  Faktem jest również że za te dodatkowe obowiązki nikt nikomu nie płaci.  Też jestem w takiej sytuacji i nie mam zielonego pojęcia co mam z tym fantem zrobić w kwestii opisu stanowiska.  Nie mogę dopisać do swojego stanowiska pracy bo ten dodatkowy "nadbagaż" nijak się ma do zajmowanego stanowiska ponieważ jest przypisany do osoby a nie tegoż stanowiska.  Twórca(y) opisów nie przewidzieli takich sytuacji a nie jest to wcale wyjątek.  W każdym us-ie jest kilka osób wśród załogi, której wciska się tego typu "dodatki" bo sobie poradzą.  I nikogo nie obchodzi, że trzeba poświęcić swój czas wolny, żeby rozgryźć temat ponieważ osoba, na którą "padło" nie ma o tym zielonego pojęcia.  A proces uczenia się tematu musi być ciągły bo i tematyka rozległa i odpowiedzialna.  Pozdrawiam "wybrańców".  Po cichu liczę, że po wartościowaniu cuś nam jednak dorzucą za wkład i zaangażowanie.  Inaczej się zrzeknę  "fuchy" bo nie wyrabiam już nawet z własną robotą.   :za2:

29 sty 2008, 17:13
Ten tematjest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 138 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona