Teraz jest 04 wrz 2025, 09:36

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 90 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
SP*ED 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA22 lut 2016, 14:30

POSTY        12
Post Re: SP*ED
kurczaczek69                    

Mam takie pytanie, jak w Waszych  urzędach wygląda obsługa deklaracji elektronicznych składanych przez osoby niepełnoletnie?

Czy są problemy z weryfikacją dużej liczby deklaracji IFT, a zwłaszcza ze wskazaniem podatnika ?

28 kwi 2016, 23:33
Zaawansowany

REJESTRACJA01 gru 2015, 20:17

POSTY        40
kurczaczek69                    

Mam takie pytanie, jak w Waszych  urzędach wygląda obsługa deklaracji elektronicznych składanych przez osoby niepełnoletnie?

Takie deklaracje wiszą na SPED ze stosowną uwagą. Natomiast wydruk deklaracji jest przekazywany do czynności sprawdzających w celu wezwania rodzica (opiekuna prawnego) do złożenia zeznania w wersji papierowej. I dopiero jak deklaracja zostanie złożona, to wersja elektroniczna jest odrzucana ze SPED.

29 kwi 2016, 19:25
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA18 maja 2009, 07:11

POSTY        67
Witam wszystkich. Mam pytanie, bo taka cisza w temacie.

Jest pismo, aby do 7 marca między innymi wszystko zeszło ze SPEDa. U Nas nadal wiszą dokumenty (mały US), gdzie przez zmiany związane z KAS nie możemy tego obrobić.
Najwięcej, bo znakomita wręcz większość to ostrzeżenia typu inny adres (między XML a POLTAX) bądź brak nr NIP na deklaracji a w US jest. Naprawdę nie ma możliwości grupowego tego zatwierdzania (w przypadku chociażby danych typu jest-brak NIP w danych XML - POLTAX) rodzaju ostrzeżeń?  :zly1:
Nie jesteśmy w stanie tego zrobić w terminie narzuconym przez MF.

03 mar 2017, 15:11
Zaawansowany

POSTY        40
Nie ma szans na obrobienie informacji do terminu narzuconego przez MF. Ile się da przerzucić do SPED, to się przerzuci, reszta później, a część nigdy.

Na przykład z zeszłego roku wisi u mnie na SPED około 200 PIT-11 - obcokrajowy bez NIP i bez PESEL.

Natomiast polityka "góry", żeby maksymalnie ułatwiać podatnikom i przyjmować wszystko (można złożyć nawet puste deklaracje, byle dotrzymać terminu) spowodowała, że pracodawcy mają w nosie, by zatrudniany pracownik podał im NIP albo PESEL, bo przecież da się z "dziewiątkami". Ale ostatnio do już przeginają - od jednej firmy wpłynęło do SPED kilkadziesiąt PIT-8C z "dziewiątkami" i datą urodzenia podatnika 01.01.2030 - wszyscy to Polacy z nadanymi numerami PESEL, część udało się dopasować z POLTAX (imię, nazwisko, adres) reszta nie figuruje w POLTAX, a w Sercu bez daty urodzenia nie da się znaleźć...

03 mar 2017, 17:58
Znawca

REJESTRACJA02 lut 2013, 17:29

POSTY        136
karla14                    

Nie ma szans na obrobienie informacji do terminu narzuconego przez MF. Ile się da przerzucić do SPED, to się przerzuci, reszta później, a część nigdy.

Na przykład z zeszłego roku wisi u mnie na SPED około 200 PIT-11 - obcokrajowy bez NIP i bez PESEL.

Natomiast polityka "góry", żeby maksymalnie ułatwiać podatnikom i przyjmować wszystko (można złożyć nawet puste deklaracje, byle dotrzymać terminu) spowodowała, że pracodawcy mają w nosie, by zatrudniany pracownik podał im NIP albo PESEL, bo przecież da się z "dziewiątkami". Ale ostatnio do już przeginają - od jednej firmy wpłynęło do SPED kilkadziesiąt PIT-8C z "dziewiątkami" i datą urodzenia podatnika 01.01.2030 - wszyscy to Polacy z nadanymi numerami PESEL, część udało się dopasować z POLTAX (imię, nazwisko, adres) reszta nie figuruje w POLTAX, a w Sercu bez daty urodzenia nie da się znaleźć...

Jak to w SERCU bez daty urodzenia nie da się znaleźć? Da się. W polu data urodzenia wstaw %. Tyle tylko, że jak powyżej 9 osób tak się nazywa to i tak z tego nici. No chyba, że pokombinujesz jeszcze z miejscowością.

03 mar 2017, 18:54
Zaawansowany

POSTY        40
@Jemiola: Wiem o %. Miałam na myśli, że w Sercu jest za dużo wyników. Miejscowość nic nie pomoże (bo to Kraków), a co gorsza na tych PIT-8C są adresy z mojej właściwości, więc jeśli dla danego adresu  nie mogłam dopasować podatnika po imieniu i nazwisku, to na razie odpuszczałam. Może podatnicy się pojawią, jak złożą zeznanie.

I akurat przy tej firmie zastanawiam się nad KKS

Art. 81. § 1. Podatnik lub płatnik, który wbrew obowiązkowi:
3) nie podaje numeru identyfikacji podatkowej lub podaje numer nieprawdziwy,
podlega karze grzywny za wykroczenie skarbowe.

albo

Art. 80. § 1. Kto wbrew obowiązkowi nie składa w terminie właściwemu organowi wymaganej informacji podatkowej,
podlega karze grzywny do 120 stawek dziennych.
...
§ 3. Jeżeli informację określoną w § 1–2a złożono nieprawdziwą, sprawca podlega karze grzywny do 240 stawek dziennych.
§ 4. W wypadku mniejszej wagi, sprawca czynu zabronionego określonego w § 1–3
podlega karze grzywny za wykroczenie skarbowe.

Ale to muszę z karnistami pogadać.

03 mar 2017, 19:31
Znawca

REJESTRACJA22 lis 2013, 22:32

POSTY        106
Może w SSP uda się znaleść... tam są wszyscy :) od ręki.

03 mar 2017, 19:57
Zaawansowany

REJESTRACJA13 mar 2015, 19:46

POSTY        99

LOKALIZACJAZachodniopomorskie
Okres bardzo gorący. Tysiące deklaracji do obrobienia (jakby kto nie wiedział to organy rentowe też przechodzą przez SPEDa). W przypadku dużych US termin 7 marca mało wykonalny. W małych oczywiście też nie ma co zazdrościć, ludzie siedzą po godzinach, pół biedy gdy mają nadane uprawnienia do SERCa, w przeciwnym wypadku wydruki, raporty i do rejestracji. PITy krążą po całym kraju, niejednokrotnie przesyłane z jednego US do drugiego.

03 mar 2017, 21:02
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA19 mar 2010, 22:09

POSTY        13
egodamian                    

Może w SSP uda się znaleść... tam są wszyscy :) od ręki.
SSP to duże ułatwienie przy obsłudze jedenastek w SPED, zwłaszcza jeśli ktoś nie ma dostępu do SERCA.

03 mar 2017, 21:04
Zaawansowany

POSTY        99

Pod warunkiem, że SSP działa ;)

03 mar 2017, 22:13
Początkujący

REJESTRACJA07 paź 2011, 19:29

POSTY        5
W naszym US nie ma szans na obrobienie PIT-11 w terminie... Nawet jeśli jakimś cudem zdażymy ściagnąć płatników i odnotować podatnikow to napewno zostaną nam Ukraińcy... którzy jak co roku są problemem (brak NIP, brak PESEL, adres z kosmosu)
<_<

04 mar 2017, 19:14
Zaawansowany

POSTY        99

O "Ukrainców" bym się nie obawiał, PFR ich nie dotyczy. Dla lubiących być na czasie:

http://legislacja.rcl.gov.pl/projekt/12 ... 2#12418152

http://legislacja.rcl.gov.pl/projekt/12295701

04 mar 2017, 20:19
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA25 maja 2009, 13:02

POSTY        220
W moim US sam robiłem informacje, jestem na bieżąco, problemem są tylko te przesyłane z innych US, bo to sam "śmietniczek" - ale USy obsługujące osoby zagraniczne faktycznie mają problem z datą 7 marca - mają tego za dużo.

05 mar 2017, 20:51
Znawca

REJESTRACJA01 lip 2010, 12:31

POSTY        118
Urzędy obsługujące nierezydentów są w cz... du...ie. Ilość przesłanych informacji w ostatnim tygodniu (bo oczywiście płatnicy czekają do ostatniej możliwej chwili) dot. obywateli Ukrainy jest masakryczna. Wątpię w to aby Ministerstwo miało świadomość tego problemu i w ogóle interesowało to kogokolwiek z Ministerstwa. Ilość ludzi w stosunku do ilości dokumentów do obrobienia jest irracjonalna.
Gdyby istniał jakiś mechanizm żeby chociaż podmioty związane migrowały się automatycznie to już byłoby coś. Wiadomo, przy płatnikach nie ma filozofii, trzeba tylko odnotować wystąpienie. Niby idzie szybko ale przy kilku tysiącach dokumentów wydaje się to czynnością bezsensowną. Przy podmiocie głównym jest już inaczej, tu o automatyzacji nie ma raczej co myśleć.
No cóż, pogadać można a i tak nic się w tym temacie nie zmieni  :(

05 mar 2017, 21:38
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 90 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona