Teraz jest 04 wrz 2025, 09:21

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 85 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Podmioty wykreślone z rej. podatników VAT 
Autor Treść postu
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA29 lis 2010, 20:44

POSTY        303
Post Re: Podmioty wykreślone z rej. podatników VAT
no to my nie dostaliśmy. można na priv prosic?:)

22 maja 2013, 13:14
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA23 paź 2006, 16:51

POSTY        692
oen                    

Nareszcie!
Po wielu latach MF popełniło pismo, w którym określiło sposób postępowania z VATowcami i ich zawieszeniami oraz wykreśleniami. Wychodzi na to, że CEIDG jest ważniejsze niż VAT-Z czy VAT-R.
Jak podatnik będzie tak miły i złoży VAT-Z, to fajnie. A jak nie - to można go wykreślić z VAT z datą wykreślenia z CEIDG.

Uwaga! z tego co pamiętam to po sprawdzeniu, że podatnik nie wykonuje innych czynnosci niż zgłoszone w CEIDG, które powodują konieczność pozostania VATowcem, co szalenie komplikuje sprawę (chyba ostatni akapit, o ile dobrze pamiętam...).

22 maja 2013, 17:32
Specjalista

REJESTRACJA24 paź 2006, 19:15

POSTY        570
To zamykanie VAT dotyczy sytuacji, gdy na podstawie art. 34 ust. 2 pkt 3 ustawy o swobodzie działalności
gospodarczej, US zamyka obowiązek VAT na podstawie art. 96 ust. 8 ustawy o VAT z datą wykreślenia wpisu przez MG.
Wynika z tego, że mamy zamykać obowiązek VAT, gdy wykreślenia z CEIDG dokona MG w przypadku niezłożenia wniosku o wpis informacji o wznowieniu wykonywania działalności gospodarczej przed upływem okresu 24 miesięcy od dnia zawieszenia wykonywania działalności gospodarczej.
Oczywiście po sprawdzeniu, czy nie było VATu także z innego tytułu niż DGOS (np. najem).

Nadal pozostaje sprawa co z okresem opodatkowania VAT, w którym został zawieszony obowiązek składania deklaracji z uwagi na zawieszenie działalności w CEIDG lub KRS (organizacje), a minął okres 24 miesięcy, a brak w odpowiednim rejestrze (CEIDG/KRS) informacji o wznowieniu.
Ostatnio miałem przypadek spółki z o.o., która zawiesiła działalność w KRS w styczniu 2011 r., a do dzisiaj nie ma wznowienia w KRS. Poinformowaliśmy sąd, a ten odpisał, że po naszej informacji wzywał spółkę i prezesa, ale nie złożyli wniosku o wznowienie, a skoro spółka nie prowadzi działalności to dane nie są niezgodne ze stanem faktycznym i nie wykreślą z KRS.

Ostatnio edytowano 22 maja 2013, 19:44 przez Us_nip, łącznie edytowano 1 raz

22 maja 2013, 19:42
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA21 maja 2009, 07:07

POSTY        323
Czy do podatników którzy zostali wykreśleni przez MG wysyłacie postanowienia o wykreśleniu z VAT? Czy wykreślacie bez zawiadamiania?

12 cze 2013, 07:27
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA15 lip 2009, 13:33

POSTY        520
U nas bez.

12 cze 2013, 07:51
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA08 maja 2013, 08:29

POSTY        27
A ja mam pytanie z innej troszkę beczki.
Mianowicie jak postępować z obowiązkiem Vat, kiedy następuje zmiana właściwości z mojego us na inny us.
Podatnik zmienił właściwość na inny us,dostaję jednak informację o nip,że tam nie złożył vat-r nie otwarto tam też obowiązku.Co ja jako już niewłaściwy us mam zrobić z obowiązkiem, skoro wiem ,że już teoretycznie nie jest mój jest np aktualizacyjne Ceidg-1.Jak zamknąć obowiązki.

12 cze 2013, 20:22
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA13 lut 2007, 19:31

POSTY        134
A jak wykreślacie podatników z zakazem prowadzenia działalności... w sumie nie ma podstawy prawnej, ale MF w kontrolach traktuje to jako zarzut - brak wykreśleń podatników w przypadku zakazu prowadzenia działalności. Jak to rozwiązać, podciągnąć zakaz pod 96 ust 8? Tylko czy sam zakaz oznacza, że podatnik zaprzestał czynności opodatkowanych? Gdzie w art. 5 ust. 2 jest mowa, że czynności podlegają opodatkowaniu bez znaczenia czy zostały dokonane zgodnie z prawem?

Czy jednak wyprowadzić wywód, że skoro ma zakaz, powinien zgłosić i zamknąć obowiązek, a jeśli tego nie uczynił, US wykreśla z urzędu? A w przypadku, gdy mimo wszystko prowadzi działalność dalej to opodatkować i pozbawić prawa do odliczenia - bo nie działa jako czynny podatnik (wykreśliliśmy go z urzędu)? Tylko gdzie tu dyrektywa i neutralność?

Jak myślicie?

12 cze 2013, 20:33
Specjalista

REJESTRACJA24 paź 2006, 19:15

POSTY        570
akhir                    

A jak wykreślacie podatników z zakazem prowadzenia działalności... w sumie nie ma podstawy prawnej, ale MF w kontrolach traktuje to jako zarzut (...)

A jakiś US na swoim BIP ma skany z takich kontroli?

12 cze 2013, 21:00
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA30 wrz 2010, 13:18

POSTY        160

...jak postępować z obowiązkiem Vat, kiedy następuje zmiana właściwości z mojego us na inny us.
Podatnik zmienił właściwość na inny us,dostaję jednak informację o nip,że tam nie złożył vat-r nie otwarto tam też obowiązku.

U nas były już pisma w tej sprawie. Takich podatników wykreślamy zgodnie z podstawową zasadą, czyli w związku z tym, że nie składa deklaracji - przede wszystkim powinniśmy wykreślić z VIES po 6-ciu niezłożonych. Myślę, że nie powinniśmy się skupiać na braku rejestracji w nowym US tylko robić swoje. Jeżeli podatnik nie dokona rejestracji w nowym US mimo zmiany adresu (a adresy jak wiadomo "wirtualne") to ja uznaję, że poprzedni US jest ostatnim właściwym dla tego podatnika i podejmuję wszelkie czynności wobec niego.

13 cze 2013, 08:49
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA13 lut 2007, 19:31

POSTY        134
To nie wynika w sumie z kontroli, a z nieprawidłowości, na które wskazuje w pismie nr AP13/0683/15/RDO/2013 z dnia 3.04.2013r. Pan Parafianowicz - wysłane do izb, potem w dół do us.
Jeden z punktów brzmi:
- niewykreślanie z rejestru VAT podatników w stosunku, do których określony został zakaz prowadzenia działalności gospodarczej lub  których nieistnienie stwierdzono w wyniku podjętych czynności sprawdzających.

Us_nip                    

akhir                    

A jak wykreślacie podatników z zakazem prowadzenia działalności... w sumie nie ma podstawy prawnej, ale MF w kontrolach traktuje to jako zarzut (...)

A jakiś US na swoim BIP ma skany z takich kontroli?

13 cze 2013, 13:03
Nowicjusz

REJESTRACJA17 kwi 2013, 15:24

POSTY        1
witam, z jaką datą mam wykreślić, jak  zlikwidował 01.11.2012r. miał zawieszenie do 31.10.2012r. ( upłyneło 24-miesiące)

18 lis 2013, 09:14
Specjalista

REJESTRACJA26 paź 2006, 07:46

POSTY        788

LOKALIZACJAEuropa Środkowa z lekką północnowschodnią aberracją
rose                    

witam, z jaką datą mam wykreślić, jak  zlikwidował 01.11.2012r. miał zawieszenie do 31.10.2012r. ( upłyneło 24-miesiące)

Z dniem 01.11.2012 bo taką datę wpisał w poz 16, jak mniemam.
Choć przede wszystkim należy uściślić słownik - słowo "wykreślić" nie jest precyzyjne. Czy chodzi Ci o datę zakończenia dgos wpisywaną w CRP KEP i niewidoczną w POLTAX, czy o datę wyrejestrowania wpisywaną w CRP KEP i widzianą w POLTAX jako datę "Powiązanie do"? Ta druga data to najprawdopodobniej data obsługi CEIDG-1 w CEIDG, a z tego co piszesz to wynika, że po upływie 24m zawieszenia przedsiębiorca samodzielnie wykreślił się z CEIDG nie czekając ani na MG, ani na Ciebie i masz EDK.

18 lis 2013, 14:05
Zobacz profil WWW
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA23 gru 2015, 11:51

POSTY        212
http://podatki.gazetaprawna.pl/artykuly ... tnika.html
:dupa:

28 kwi 2017, 09:27
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA07 wrz 2016, 13:20

POSTY        11
Witam, czy wykreślacie podatników, którzy w VAT-R zaznaczyli że są podatnikami którzy niepodlegają obowiązkowi rejestracji  jako podatnik VAT czynny i będą świadczyli usługi  dla których stosuje się art. 100 ust. 1 pkt. 4 lub będzie nabywał usługi do których stosuje się art. 28b ustawy czyli będą składali VAT-8. U nas wieli podatników nie złożyło ani jednej deklaracji i nie wiemy co z nimi robić.

16 mar 2018, 08:09
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 85 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona