Dla zainteresowanych do poczytania co nas czeka w przyszłości ... a tam wiele nowinek. Szczególnie pliki nr 2 i 4.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
____________________________________ ------------------------------------------------------------------------------------------------ " (...) i ujrzał Pan pracę naszą i był zadowolony, a potem zapytawszy o zarobki nasze, usiadł i zapłakał (...)"
02 kwi 2013, 19:10
Re: NIP - zasady pracy od 1 stycznia 2012 r.
Us_nip
Dla zainteresowanych do poczytania co nas czeka w przyszłości ... a tam wiele nowinek. Szczególnie pliki nr 2 i 4.
No, interesujące. Po przeczytaniu pisma nr 4 pkt 3 zauważam potrzebę dostępu do helikoptera, szpiegowskich satelitów i pewnego obiektu w Starych Kiejkutach do przeprowadzania rozmów z zarządami podmiotów rejestrowanych w KRS.
02 kwi 2013, 23:28
Z pisma Min.Spraw.wynika , że mają odmienne spojrzenie na to co jest rejestrem referencyjnym. Po prostu dla nich KRS MA BYĆ takim rejestrem niezależnie od tego czy zawiera dane adresowe ( prawdziwe lub nie) czy ich nie zawiera.
Ja mam całkiem inne wymagania referencyjności bo i potrzeby US są inne niż MS. Jestem za odebraniem KRS prawa do bycia rejestrem referencyjnym.
____________________________________ "Tylko zmiana jest niezmienna" - Heraklit
03 kwi 2013, 07:35
Ja to zaczynam widzieć tak: 1. PESEL i KRS mają być rejestrami referencyjnymi 2. Aktualizacja danych z Pesel on-line ruszyła 3. Aktualizacja on-line z CEIDG i KRS ma wkrótce ruszyć 4. Z jednej strony brak sensownych narzędzi prawnych do weryfikacji otrzymywanych danych 5. Z drugiej strony nieustanne odgórne naciski na sprawdzanie Więc każdy pracownik NIP powinien się szykować na to, że wcześniej czy później będą mu jeździć po tyłku jak rolnik bronami po polu.
____________________________________ Wśród mędrców zawsze znajdzie się miejsce na głupotę.
03 kwi 2013, 13:41
poproszę o pomoc, bo nie mam w tej sprawie jeszcze żadnego doświadczenia - jak unieważnia się teraz decyzję o nadanym numerze NIP, gdyż mam podatnika, który posiada dwa numery NIP - jeden miał nadany w 2000r. i drugi w 2003r.
08 sie 2013, 21:12
jasia2
poproszę o pomoc, bo nie mam w tej sprawie jeszcze żadnego doświadczenia - jak unieważnia się teraz decyzję o nadanym numerze NIP, gdyż mam podatnika, który posiada dwa numery NIP - jeden miał nadany w 2000r. i drugi w 2003r.
Art. 8c ust. 2 pkt 1: Naczelnik unieważnia urzędu, w drodze decyzji, NIP nadany podmiotowi, w przypadku wielokrotnego nadania NIP, biorąc pod uwagę interes prawny i gospodarczy podmiotu.
Oczywiście robi to aktualnie właściwy US. Mieliśmy już takie przypadki i pytaliśmy podatnika którym się posługuje (już nie ma zasady że unieważniamy ten późniejszy tylko bierzemy pod uwagę interes prawny i gospodarczy podatnika).
09 sie 2013, 07:21
pkuzmiak
jasia2
Art. 8c ust. 2 pkt 1: Naczelnik unieważnia urzędu, w drodze decyzji, NIP nadany podmiotowi, w przypadku wielokrotnego nadania NIP, biorąc pod uwagę interes prawny i gospodarczy podmiotu.
Oczywiście robi to aktualnie właściwy US. Mieliśmy już takie przypadki i pytaliśmy podatnika którym się posługuje (już nie ma zasady że unieważniamy ten późniejszy tylko bierzemy pod uwagę interes prawny i gospodarczy podatnika).
ale robi to teraz Naczelnik US, a nie tak jak kiedyś Izba
10 sie 2013, 12:09
aktualny Naczelnik? a jeśli ma się unieważnić NIP nadany przez "poprzedni urząd"-czyli nie"mój " NIP ale nadany przez nie mój -urząd to kto wydaje decyzję?
11 sie 2013, 19:14
Misiaczek58
aktualny Naczelnik? a jeśli ma się unieważnić NIP nadany przez "poprzedni urząd"-czyli nie"mój " NIP ale nadany przez nie mój -urząd to kto wydaje decyzję?
Art. 4 precyzuje który naczelnik jest właściwy w zakresie czynności z art. 8c i nigdzie nie jest napisane, że trzeba sprawdzać kto nadał. Kiedyś zauważyliśmy, że jeden podatnik ma nadane przez nas dwa NIPy (miał dwa PESELe), ale że nie był już nasz napisaliśmy do obecnie właściwego US i oni unieważnili. nie unieważniamy decyzji o nadaniu NIPu tylko sam NIP, więc nie musimy stosować przepisów Op dotyczących stwierdzania nieważności.
12 sie 2013, 08:22
dzięki wielkie:)Trzeba mi było takiej pomocy.dzięki dzięki dzięki.pozdrawiam:)
12 sie 2013, 21:30
Witam, mam pytanie natury technicznej,ponieważ osoba która robiła do tej pory likwiadcje działalności odeszła mi z urzędu, a robiła od zawsze likwidacje,ja ja przejęłam jej obowiązki i jestem całkiem zielona,jak technicznie w sercu i w poltax zamykać i co, czy jakieś sprawozdania gdzieś się robi z takich likwacji do IS lub MF.Bardzo prosiłabym o odpowiedź na prv lub na forum, bo koleżanki na urlopach lub nie chętne do współracy a bo kep a bo coś tam a ja robotę musze zrobić.
21 sie 2013, 11:33
kotusia11
Witam, mam pytanie natury technicznej,ponieważ osoba która robiła do tej pory likwiadcje działalności odeszła mi z urzędu, a robiła od zawsze likwidacje,ja ja przejęłam jej obowiązki i jestem całkiem zielona,jak technicznie w sercu i w poltax zamykać i co, czy jakieś sprawozdania gdzieś się robi z takich likwacji do IS lub MF.Bardzo prosiłabym o odpowiedź na prv lub na forum, bo koleżanki na urlopach lub nie chętne do współracy a bo kep a bo coś tam a ja robotę musze zrobić.
Tak się właśnie kończą specjalizacje w ewidencji. Moim zdaniem każdy pracownik tej komórki powinien potrafić zrobić wszystko, od A do Ż. Likwidacja według mnie to: - odpowiednie zamknięcie obowiązków podatkowych w POLTAX z datą likwidacji (uważać czy nie ma spółek!), - wpisanie daty likwidacji w CRP KEP po kolei w adresach, kontach, PKD, księgach i w DGOS, - wpisanie daty wykreślenia z CEIDG w rejestracji DGOS, - zmiana źródła informacji na EDK i daty źródła na tę z datownika. Powodzenia!
Ostatnio edytowano 23 sie 2013, 15:36 przez taxofficer, łącznie edytowano 2 razy
23 sie 2013, 15:35
A czy ktoś z was ma dobrą "ściągę " na taką specjalizacje od a do z w obszarze rejestracji. Przydała by się , oj nawet bardzo w razie akcji "W"...
23 sie 2013, 18:43
paulina13
A czy ktoś z was ma dobrą "ściągę " na taką specjalizacje od a do z w obszarze rejestracji. Przydała by się , oj nawet bardzo w razie akcji "W"...
A na co tu ściąga, uczysz się robić wszystkiego jak leci i that's it. W moim referacie tak jest, wszyscy potrafią zrobić wszystko i nie ma problemów w razie zwolnień czy urlopów.