Re: Kolejna reorganizacja urzędów skarbowych 1.01.2014(5) r.
Z tymi angażami to jest tak na prawdę moim zdaniem spory problem...
Którego chyba nikt nie przewidział...
Nie jestem specjalistą z zakresu prawa pracy ale (jeśli się mylę niech mnie ktoś poprawi) wydaje mi się że...
Wypowiedzeniem zmieniającym nie możesz zmienić pracodawcy (warunki pracy tak, ale nie pracodawcę).
Więc musisz dać normalne wypowiedzenie i tu zaczynają się jaja

.
Po pierwsze, zwolnienie na raz takiej masy osób ok 50 tyś. wymaga wcześniejszego zgłoszenia tego w UP (Urzędzie Pracy) jako zwolnienia grupowego. Ze zwolnieniami grupowymi wiążą się ciekawe tematy, w tym finansowe które mogę budżet mocno walnąć po kieszeni. Zostają problemy ciągłości zatrudnienia itp. "poboczne" aczkolwiek dla niektórych bardzo ważne tematy.
Po drugie, leci statystyka w GUS, bo co miesiąc GUS publikuje dane z gospodarki, wyobraź sobie o ile pójdą w dół wskaźniki (a co za tym idzie możliwe że giełda, waluty itp) gdy raptem GUS ujmie, że tyle osób planowanych jest do zwolnienia.
Po trzecie, ponowne zatrudnienie. Czyżby MF chciało zawiesić Ustawę o Służbie Cywilnej? Bo w myśl ustawy zatrudnienie otrzymujesz w otwartym naborze, co za tym idzie już widzę konkurs przeprowadzony na 50 tyś. stanowisk pracy...
Ciekawe jak Wy to widzicie? Czy ci co mają prawo pracy w "małym paluszku" potwierdzą moje stanowisko/przypuszczenia?