Stan faktyczny: Podatnik prowadzący działalność gospodarczą w 2015 roku był opodatkowany kartą podatkową. Opłacał składki zdrowotne. Do US wpłacał całą kwotę karty podatkowej nie pomniejszając jej o zapłacone składki zdrowotne. Podatnik złożył PIT 16A. w którym wykazał wpłacone kwoty składki na ubezpieczenie zdrowotne oraz 0 zł odliczonych kwot składki zdrowotnej. Podatnik złożył wniosek o stwierdzenie nadpłaty w karcie podatkowej za 2015 rok, ze względu na zapłacone kwoty składek na ubezpieczenie zdrowotne ale nie odliczone w trakcie roku 2015 od wpłaconych kwot karty podatkowej. Problem do rozwiązania: 1. Jak należy wprowadzić i zweryfikować PIT 16A w SSP ze względu na zapłacone kwoty składek na ubezpieczenie zdrowotne ale nie odliczone w trakcie roku 2015 od wpłaconych kwot karty podatkowej. 2. Jak należy stwierdzić nadpłatę w karcie podatkowej za 2015 rok w SSP ze względu na zapłacone kwoty składek na ubezpieczenie zdrowotne ale nie odliczone w trakcie roku 2015 od wpłaconych kwot karty podatkowej.
No właśnie czy jest problem z nadpłatami? Czy normalnie PP robi decyzję, a rachunkowość się martwi jak puścić zwrot?
03 lut 2016, 18:59
Re: SSP
Jakie role są potrzebne aby "uaktywnić" okres dla konta PCC Płatnik ? Wpłynęła deklaracja PCC-2 za 2016-01-01 do 2016-01-31 i nie aktywowała okresu "2016-01-31" a co za tym idzie nie można jej obsłużyć. HELP.
04 lut 2016, 07:55
Był Help, że dodano mikrorolę "Obsługujący konta i okresy", która umożliwi utworzenie konta manualnie. Jeżeli w tej chwili już to zmieniono? to mikrorola Rejestrator kont podatków i atrybutów, którą powinni mieć pracownicy komórki NIP.
04 lut 2016, 11:16
Witam ponownie, wgrano w nowy formularz wydawania zaświadczeń SD 1. po wybraniu kwadracika "inny dokument" i wpisaniu np sygn akt .... nie wyświetla się to pole w gotowym zaświadczeniu. 2. w ogóle nie ma opcji wpisania numeru i daty np umowy darowizny, numeru aktu poświadczenia dziedziczenia. 3. najlepszy problem pojawia się gdy przekazuje zaświadczenia do akceptacji i kierownik chciałby coś zmienić poprzez przycisk zmień pojawiają mu się pola formularza całkowicie puste:) czy tylko ja mam tak czy u Was też jest podobnie?
05 lut 2016, 09:48
missagent01
Witam ponownie, wgrano w nowy formularz wydawania zaświadczeń SD 1. po wybraniu kwadracika "inny dokument" i wpisaniu np sygn akt ... nie wyświetla się to pole w gotowym zaświadczeniu. 2. w ogóle nie ma opcji wpisania numeru i daty np umowy darowizny, numeru aktu poświadczenia dziedziczenia. 3. najlepszy problem pojawia się gdy przekazuje zaświadczenia do akceptacji i kierownik chciałby coś zmienić poprzez przycisk zmień pojawiają mu się pola formularza całkowicie puste:) czy tylko ja mam tak czy u Was też jest podobnie?
Mamy to samo. Dodatkowo należy za każdym razem podawać nabyty udział, który w przypadku darowizny nie jest już tak ewidentny, bo notariusze różnie piszą akty notarialne. Poza tym nie trzeba wysyłać do kierownika wystarczy zapisać i potem wcisną zmień, bo chcemy wymazać kropkę i szlag trafił całą robotę. Nie wiem czemu u nas, jak coś polepszą, to spieprzą.
____________________________________ "Kto cały czas ciężko pracuje, nie ma czasu zarabiać pieniędzy" - J. D. Rockefeller
05 lut 2016, 11:41
Hej! Mam wydać wygaśnięcie decyzji ratalnej w podatku SD z uwagi na zgon podatnika. Czy może wiecie jak założyć sprawę w SSP i wydać decyzję na podstawie art. 258 § 1 pkt 1 i § 2 Ordynacji podatkowej?
05 lut 2016, 14:57
Nadir
Czy ktoś pracuje przy "ekspedycji"? Drukujecie koperty? Czy tylko zwrotki?
jot_G
U nas ani koperty ani zwrotki nie są drukowane. Wszystko, czyli numer pisma, UNP, nazwisko, adres trzeba wypisywać ręcznie na kopercie i na zwrotce. A miało być tak pięknie...
egodamian
I u mnie taki sam postęp...
wampirek
Nie jesteście sami - u mnie też..
Minim
Jo defetyzm siejecie. Jak się dobrze skonfiguruje drukarkę to się da drukować. Wydajność drukowania 5 listów na godzinę we dwie osoby. Jedna przy komputerze a druga przy drukarce. Jak się chce to można
postGumka
za ten SSP powinni iść siedzieć to się nie mieści w głowie, jak można taki bubel wypuścić... ktoś nas w niezłe bagno wpędził i toniemy.
jakubek30
My wypisujemy tylko koperty i przekazujemy do Kancelarii a oni drukują zwrotki.
choinka
Jakubek30 czy u Was w kancelarii mają do zwrotek jakieś specjalne drukarki? U nas brak sprzętu jest argumentem dobrze znanej spychologii, więc wypisujemy stare zwrotki ręcznie i pełny adres na kopertach, bo przecież w okienku na kopercie nie mieści się adres z pisma. W pierwszych tygodniach to nawet sami robiliśmy ekspedycje w SZD, ale jak powiedzieliśmy ze potrzebujemy wagi do ważenia przesyłek, bo trzeba ją określać przed wysłaniem, to wreszcie kancelaria się tym zajęła. Niektórzy chybaby chcieli, żeby sd, pcc i kp w ogóle odkroić od reszty i niech sobie radzą, jak potrafią. Taki mini urzędzik w urzędzie
Jakubek30 - nie odpowiedzałeś na pytanie. Też drukujecie na papierze a4, wycinacie, kleicie na pół? Czy macie specjalną drukarkę?
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
05 lut 2016, 20:28
U nas z zaświadczeniami z SD to samo... Jak słowa piosenki: "Pojawiam się i znikam"...
05 lut 2016, 22:51
Co zrobić w sytuacji kiedy po zmianie właściwość w PCC mój US nadal nie ma dostępu do podatnika?
06 lut 2016, 07:50
Pracownik obsługujący ekspedycję nie wie jak wydrukować zwrotki, a informatyk mówi, że nie zna się na ssp - ot taka prawda.
06 lut 2016, 12:05
julita
Pracownik obsługujący ekspedycję nie wie jak wydrukować zwrotki, a informatyk mówi, że nie zna się na ssp - ot taka prawda.
No to musi być wesoło
Otrzymałem odpowiedź od Jakubek30 na PW. Chyba nie zdradzę tajemnicy jeśli napiszę, że również nie mają żadnych drukarek do zwrotek i radzą sobie tak jak mogą.
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
06 lut 2016, 12:34
Informatycy nie byli przewidziani do szkolenia w SSP bo przecież jest dokumentacja i mogą sobie poczytać. Natomiast naczelnicy byli na szkoleniach i im przyznano rolę wdrożeniowców. To nic , że aplikację widzieli na slajdach. W niektórych IS po cichu szkolono IT w administracji SSP bo przewidzieli , że będą z tym problemy , ale to było tylko kilkugodzinne szkolenie głównie dotyczące AUTO i tak jak na innych szkoleniach nie było mowy o podłączaniu czy instalacji drukarek do zwrotek czy do kodów kreskowych. Aplikacja szkoleniowa nie miała takiej aktywnej opcji.
____________________________________ "Tylko zmiana jest niezmienna" - Heraklit
07 lut 2016, 10:10
A miał ktoś z Was przypadek ,że podatnik składa pismo o anulowaniu deklaracji PCC-3 ? I jak ją anulować w SSP żeby znikła i anulowała transakcje ?Edytowanie z jakimkolwiek powodem(m.in "anulowanie deklaracji") nic nie daje.Podobno trzeba mieć dodatkową rolę o anulowaniach deklaracji? Ktoś coś?
07 lut 2016, 13:52
Nadir
Czy ktoś pracuje przy "ekspedycji"? Drukujecie koperty? Czy tylko zwrotki?
jot_G
U nas ani koperty ani zwrotki nie są drukowane. Wszystko, czyli numer pisma, UNP, nazwisko, adres trzeba wypisywać ręcznie na kopercie i na zwrotce. A miało być tak pięknie...
egodamian
I u mnie taki sam postęp...
wampirek
Nie jesteście sami - u mnie też..
Minim
Jo defetyzm siejecie. Jak się dobrze skonfiguruje drukarkę to się da drukować. Wydajność drukowania 5 listów na godzinę we dwie osoby. Jedna przy komputerze a druga przy drukarce. Jak się chce to można :zeby:
jakubek30
My wypisujemy tylko koperty i przekazujemy do Kancelarii a oni drukują zwrotki.
choinka
Jakubek30 czy u Was w kancelarii mają do zwrotek jakieś specjalne drukarki? U nas brak sprzętu jest argumentem dobrze znanej spychologii, więc wypisujemy stare zwrotki ręcznie i pełny adres na kopertach, bo przecież w okienku na kopercie nie mieści się adres z pisma. W pierwszych tygodniach to nawet sami robiliśmy ekspedycje w SZD, ale jak powiedzieliśmy ze potrzebujemy wagi do ważenia przesyłek, bo trzeba ją określać przed wysłaniem, to wreszcie kancelaria się tym zajęła. Niektórzy chybaby chcieli, żeby sd, pcc i kp w ogóle odkroić od reszty i niech sobie radzą, jak potrafią. Taki mini urzędzik w urzędzie
Rany boskie! To ile Wy czasu poświęcacie na to drukowanie, wycinanie, wklejanie? A nożyczki i klej macie urzędowy? Czy kupujecie prywatnie? Bo jak pamiętam i jak czytam na forum, to po tej konsolidacji trudno się teraz doprosić o zwykły ołówek, bo zanim ta karuzela zamówień, zakupów i dystrybucji ruszy, to taki klej może być już przeterminowany A może prościej (i szybciej!) byłoby naklejać zwrotkę na kartkę A4 żeby drukowało się bezpośrednio na zwrotce?!
Czy będzie jakaś nagroda za ten pomysł racjonalizatorski.
postGumka
za ten SSP powinni iść siedzieć to się nie mieści w głowie, jak można taki bubel wypuścić... ktoś nas w niezłe bagno wpędził i toniemy.
Za ten SSP, za te autostrady, za ten dług publiczny, za... i za... oraz za..., a także za... Tylko skąd pieniądze na budowę tylu więzień?
____________________________________ Videtur et hoc mihi Platforninem non debere esse Poza tym uważam że Platformę należy zniszczyć /Katon starszy/
Ostatnio edytowano 07 lut 2016, 14:08 przez Badman, łącznie edytowano 1 raz