Mam takie przeczucie, że KIPowcy mają przez telefon całą masę zabawnych pytań - szkoda, że nie chcą się z nami podzielić. A może jakaś koleżanka/kolega przełamie ciszę?
____________________________________ Rostowski: Sytuacja Polski jest imponująca
Ostatnio edytowano 02 sie 2007, 06:47 przez Drago, łącznie edytowano 1 raz
01 sie 2007, 21:50
skarbóweczka
Czy ktoś może zna statystyki dot. ilości wydanych interpretacji przez KIP-y? Czy wygląda to tak wspaniale jak udzielanie odpowiedzi przez telefon? Mija miesiąc jak ruszyła machina. Może coś wiecie.
Wiemy bo pracujemy. W ciągu miesiąca będzie ok. 80 wniosków z VAT + kilka z akcyzy. Akuratnie tym się zajmuję więc informuję. Co do zarobków w piśmiennym orzecznictwie - komisarz skarbowy, czyli ja ma 2 tys. z resztą netto. To jeden z najniższych zarobków w tym miejscu. Praca jak wszędzie w biurokracji. Mnie na dziś odpowiada.
Ostatnio edytowano 02 sie 2007, 06:48 przez Bergen, łącznie edytowano 1 raz
01 sie 2007, 22:16
Bergen
(...) Co do zarobków w piśmiennym orzecznictwie - komisarz skarbowy, czyli ja ma 2 tys. z resztą netto. To jeden z najniższych zarobków w tym miejscu.
No to chyba na najbliższych castingach podskoczy frekwencja. A ta reszta to o co chodzi?
____________________________________ Inde datae leges, ne fortior omnia posset - Po to zostały dane prawa, aby silniejszy nie mógł wszystkiego.
Ostatnio edytowano 02 sie 2007, 06:49 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz
01 sie 2007, 22:20
Bergen
<!--quoteo(post=13593:date=01. 08. 2007 g. 00:51:name=skarbóweczka)--><div class='quotetop'>(skarbóweczka @ 01. 08. 2007 g. 00:51) [snapback]13593[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec--> Czy ktoś może zna statystyki dot. ilości wydanych interpretacji przez KIP-y? Czy wygląda to tak wspaniale jak udzielanie odpowiedzi przez telefon? Mija miesiąc jak ruszyła machina. Może coś wiecie.
Wiemy bo pracujemy. W ciągu miesiąca będzie ok. 80 wniosków z VAT + kilka z akcyzy. Akuratnie tym się zajmuję więc informuję. [...]<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
A ile średnio na osobę przypadało w badanej próbie czasu?
____________________________________ always look on the bright side of life
Ostatnio edytowano 06 sie 2007, 06:46 przez elsinore, łącznie edytowano 1 raz
03 sie 2007, 13:32
KIPY dostały ponoć po ponad 70 etatów na interpretacje.
Ostatnio edytowano 06 sie 2007, 06:46 przez skarboweczka, łącznie edytowano 1 raz
03 sie 2007, 19:08
skarbóweczka
KIPY dostały ponoć po ponad 70 etatów na interpretacje.
To dużo czy mało? A co w tym temacie poniżej??? :rolleyes: <a href="http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/index.php?s=&showtopic=78&view=findpost&p=13607" target="_blank">http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/ind...indpost&p=13607</a>
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
Ostatnio edytowano 06 sie 2007, 06:46 przez Nadir, łącznie edytowano 1 raz
03 sie 2007, 19:30
Jak zapodała "Rzepka" w lipcu ponad 600 wniosków do KIP'ów wpłynęło...
____________________________________ always look on the bright side of life
Ostatnio edytowano 06 sie 2007, 10:12 przez elsinore, łącznie edytowano 1 raz
06 sie 2007, 10:11
To znaczy 8,57 na głowę?
Ostatnio edytowano 06 sie 2007, 12:43 przez majani, łącznie edytowano 1 raz
06 sie 2007, 11:57
majani
To znaczy 8,57 na głowę?
A skąd ta ilość Ci wyszła? Gdzieś tam wyżej rzucona została wprawdzie liczba 70 dodatkowych etatów, ale nie wiem wcale, czy ma ona jakieś rzeczywiste wymiary, a do tego część dotychczasowej kadry też pewnie zajmuje się wydawaniem interpretacji od lipca. Do tego ciekaw jestem, czy te 70 to "extra" czy razem z przekazanymi etatami przez USy (a przy okazji: była mowa chyba o ilości "po 70" czyli razy 4 daje nam 280).
____________________________________ Inde datae leges, ne fortior omnia posset - Po to zostały dane prawa, aby silniejszy nie mógł wszystkiego.
Ostatnio edytowano 07 sie 2007, 06:37 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz
06 sie 2007, 13:13
Nie wiemy i się nie dowiemy, jak nie będzie jakichś oficjalnych danych albo jak się nie odezwie jeszcze ktoś z tych urzędów. Tak strzelam na podstawie powyższych postów.
Ostatnio edytowano 07 sie 2007, 06:38 przez majani, łącznie edytowano 1 raz
06 sie 2007, 14:00
Witam drogich forumowiczów. Przeczytałam wszystkie posty z tego tematu. Trochę przykro jak się widzi taką zazdrość. Pracuję w KIP pisemnym. W organach skarbowych ponad 11 lat - stanowisko komisarz skarbowy. Mój obecny zarobek to ok. 1.750 zł netto. Jest nas 1/3 z planowanych osób w oddziale (u mnie są 4 na 15), a praca musi iść. Gros osób, które zdały postępowanie kwalifikacyjne zrezygnowało przed przejściem, gdy się dowiedziało, ile faktycznie będzie zarabiać. Przy kolejnym naborze na brakujące miejsca zgłosiło się z US tylko kilka osób. Widać nie jest tak super jak forumowiczom się wydaje. Pytania są bardzo trudne, bo jak ktoś chce dostać odpowiedź to nie wyda 75zł x ilość stanów faktycznych - czytaj za każdy podatek, którego pytanie dotyczy - na byle bzdurę. Nie wiem czy w przyszłości będzie jakaś kasa. Ja sama zastanawiałam się "w co ja wdepnęłam" i "czy nie uciekać gdzieś". Szanuję pracę w US - bo wiem jak tam się pracuje. Szanuję też pracę KIP telefonów - zaręczam wam, nie jest prosta. Ludzie trochę więcej wyrozumiałości i szacunku dla pracy innych. Jeżeli ktoś chce ją zmienić to zapraszam, przydadzą się kolejne ręce do pracy. Pozdrawiam i życzę wszystkim miłego dnia.
Ostatnio edytowano 16 sie 2007, 08:33 przez ambra, łącznie edytowano 1 raz
16 sie 2007, 07:14
Wierz mi - nie zazdroszczę ci - ja nie chciałbym być na pierwszej linii frontu jak ty... :blink:
____________________________________ Ważne, aby mąż był syty, a żona miała pracę ...
Ostatnio edytowano 17 sie 2007, 06:30 przez skarbus1, łącznie edytowano 1 raz
16 sie 2007, 22:49
Dzięki
17 sie 2007, 08:16
Witam...
Mam pytanie do osób pracujących w KIP. Czy to prawda, że macie system informatyczny, gdzie wprowadzacie zadawane przez podatników pytania i udzielone na nie odpowiedzi? Ponoć tak jest i jak ktoś dzwoni to sobie sprawdzacie czy już takie pytanie padło i jeśli padło to macie udzieloną odpowiedź, którą wystarczy przeczytać podatnikowi. To ma ponoć chronić KIP przed różnymi odpowiedziami na te same pytania. Jeśli tak faktycznie jest to czemu US-y nie mają dostępu do przeglądania tej bazy, w końcu nadal podatnicy dzwonią do US i zadają pytania.
Z drugiej strony przydało by się całkowicie znieść z US obowiązek udzielania informacji telefonicznej i wszystkie telefony kierować do KIP.
Ostatnio edytowano 20 sie 2007, 19:06 przez Pawelnet, łącznie edytowano 1 raz