Teraz jest 04 wrz 2025, 07:40

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 71 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Postępowania podatkowe w dobie obowiązywania tarczy 
Autor Treść postu
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA05 gru 2006, 08:01

POSTY        396
Post Re: Postępowania podatkowe w dobie obowiązywania tarczy
biedronki15                    

mam to samo zdanie. tym bardziej, że w rozporządzeniu używa się słów: zostało zawieszone, biegnie dalej...
Jednak Izba stoi na stanowisku, że zaczynają sobie liczyć termin od nowa od 23 maja i wysyłają przedłużenia, że nie załatwili w terminie. Tym samym wszyscy będą mieć po 15 postępowań z tą samą datą zakończenia sprawy. Komentarz z Izby: przecież nie będziemy teraz liczyć każdemu z osobna na kalkulatorach...

Nie rozumiem takiej decyzji kogoś w tej IAS (ciekawe, w której IAS to wymyślono). To zwyczajnie działanie pozaprawne i w dodatku szkodliwe. Może się już z tego wycofali. Dla każdego postępowania w I czy II instancji trzeba policzyć osobno termin załatwienia sprawy.

02 cze 2020, 08:07
Specjalista
Własny awatar

POSTY        396
taxor                    

I. Okres zawieszenia terminów trwał 53 dni tj; od 31.03.2020 r. (wejście w życie art. 15 zzs ustawą Tarcza 1.0) do 23.05.2020 r. (wejście w życie przepisu ustawy Tarcza 3.0 znoszącego zawieszenie).

Dlaczego nie uwzględniasz 31.03.2020 r. do okresu zawieszenia? Skoro w tym dniu (czyli od początku doby zaczynającej się od północy 31.03) nastąpiło zawieszenie, to nie mogło jednocześnie w tym samym dniu trwać to postępowanie.
Uważam, że okres zawieszenia wynosi 54 dni. Choć oczywiście mogę być w błędzie.

taxor                    

a) w przypadku gdy termin załatwienia sprawy przypadał w trakcie okresu zawieszenia od 31.03.2020 r. do 23.05.2020 r.– to z mocy ustawy został automatycznie przedłużony do końca obowiązywania przepisu zawieszającego terminy procesowe tj; do dnia 23.05.2020 r. - należy wyznaczyć nowy termin wydając postanowienie w dniu 24.05.2020 r.

Nie ma podstawy prawnej do takiego działania. Poza tym postanowienie wydane z datą 24.05.2020 r. musiałoby być podpisane w niedzielę.

taxor                    

Istnieje również inna interpretacja co do sposobu wyliczania terminów załatwienia sprawy opisanego w moim poprzednim poście w punkcie a), do której ja się skłaniam.
Tj; w przypadku  gdy termin załatwienia sprawy przypadał w trakcie okresu zawieszenia od 31.03.2020 r. do 23.05.2020 r., to z mocy ustawy jego bieg został zawieszony z dniem 31.03.2020 r. do dnia 23.05.2020 r. - wyznaczając nowy termin po ustaniu zawieszenia należy uwzględnić fakt, że do dnia zawieszenia 31.03.2020 r. upłynęła już jakaś liczba dni, a pozostałe dni biegną po ustaniu zawieszenia od dnia 24.05.2020 r., np. bieg terminu załatwienia sprawy rozpoczął się 25.03.2020 r. a termin załatwienia sprawy przypadał 25.04.2020 r. (31 dni na załatwienie sprawy) więc do dnia zawieszenia 31.03.2020 r. upłynęło 6 dni a pozostało 25 dni. Nowy zaktualizowany termin załatwienia sprawy po ustaniu zawieszenia przypadnie 18.06.2020 r. <_<

Również uważam, że taki sposób powinien być przyjęty.
Jednak jeśli dajesz konkretny przykład to termin po ustaniu zawieszenia będzie inny niż 18.06.2020 r.
Jeśli przyjąłeś, że pozostało 25 dni to termin upłynie 17.06.2020 r. (należy liczyć od 24.05 włącznie; zawieszenie było do 23.05).

W tym konkretnym przykładzie, jeśli postępowanie zaczęło się 25.03.2020 r., to miesięczny termin do jego załatwienia upływał 25.04.2020 r., ale w ten dzień była sobota, więc zgodnie z art. 12 § 5 Op termin załatwienia tej sprawy wypadał 27.04.2020 r. (poniedziałek), więc na jej załatwienie było 33 dni.
Do zawieszenia upłynęło 5 dni (26.03-30.03), pozostało 28 dni (33-5), więc termin wypadnie 20.06.2020 r., a że to sobota, więc ostatecznie będzie to 22.06.2020 r. (pon.).

02 cze 2020, 08:50
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA23 gru 2015, 11:51

POSTY        212
Soltimerka                    

Witajcie!
Otrzymałam podpowiedź, że można do podatnika wysyłać dokumenty przez ePUAP podając adres mailowy podatnika. Jednakże jak wysłałam, to podatnik ma problem z otwarciem przesłanych dokumentów. Jak relacjonuje, po zalogowaniu pojawia się okienko z komunikatem "potwierdzenie usunięcia składu wirtualnego" i niezależnie od tego czy wybierze "przenieś i usuń" czy "anuluj" - nic się nie dzieje, a okienko z tym komunikatem pojawia się ponownie, i tak w nieskończoność. Raz udało mu się odebrać dokument, ale jego treść jest zaszyfrowana - same cyferki i literki.
Co można poradzić? Czyżby jednak nie wysyłać przez ePUAP mając jedynie adres mailowy?

Adresując na adres mailowy można wysłać dokument tylko komuś kto ma konto na ePUAP'e. Dostaje wtedy na maila link po którym wchodzi na swoje konto na ePUAPie bez logowania się.
Może też być tak, że ktoś nie dokończył zakładać konta na ePUAPie.
Miałem sytuację, że podatniczka utworzyła sobie konto, ale nie potwierdziła jeszcze tożsamości. Też dostawał dziwne komunikaty gdy próbowała otworzyć wiadomość.
Zapytaj swojego podatnika czy ma konto, a jeśli je zakładał to spytaj o adres z ePUAP.
Jeżeli nie będzie umiał go podać to znaczy, że je zakładał, ale nie założył bo czegoś nie dopełnił.

02 cze 2020, 09:31
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA26 maja 2009, 11:00

POSTY        32
Soltimerka                    

Witajcie!
Otrzymałam podpowiedź, że można do podatnika wysyłać dokumenty przez ePUAP podając adres mailowy podatnika. Jednakże jak wysłałam, to podatnik ma problem z otwarciem przesłanych dokumentów. Jak relacjonuje, po zalogowaniu pojawia się okienko z komunikatem "potwierdzenie usunięcia składu wirtualnego" i niezależnie od tego czy wybierze "przenieś i usuń" czy "anuluj" - nic się nie dzieje, a okienko z tym komunikatem pojawia się ponownie, i tak w nieskończoność. Raz udało mu się odebrać dokument, ale jego treść jest zaszyfrowana - same cyferki i literki.
Co można poradzić? Czyżby jednak nie wysyłać przez ePUAP mając jedynie adres mailowy?

U mnie pismo, które przychodzi z ePUAP jest obrabiane w SZD. Sekretariat przekazuje je mojej komórce i jak wejdę na to pismo, to po lewej stronie można znaleźć adres skrytki. Odpowiedź wysyłam wtedy przez SZD - nie trzeba wówczas wpisywać adresu, ponieważ system automatycznie rejestruje odpowiedź na adres, z którego przyszedł.

04 cze 2020, 05:54
Znawca

REJESTRACJA21 paź 2006, 21:26

POSTY        118
April8 Ciekawe! ;-) U mnie jest podobnie, tylko nie potrafię odpowiadać przez SZD, więc wysyłam przez ePUAP, jeżeli po tej lewej stronie SZD jest adres skrzynki na ePUAP albo przez operatora pocztowego, jeżeli jest tam /PunktKontaktowy/epk00000. Czy możesz podać po kolei, krok po kroku, jak wysłać/odpowiedzieć przez SZD? Czy przygotowujesz pismo przewodnie do załączonej, elektronicznie podpisanej decyzji? Czy w ten sposób też wzywasz na art. 169/art. 155 Ordynacji podatkowej? Będę wdzięczna za dalsze wskazówki!!!

05 cze 2020, 17:07
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA26 maja 2009, 11:00

POSTY        32
Soltimerka                    

April8 Ciekawe! ;-) U mnie jest podobnie, tylko nie potrafię odpowiadać przez SZD, więc wysyłam przez ePUAP, jeżeli po tej lewej stronie SZD jest adres skrzynki na ePUAP albo przez operatora pocztowego, jeżeli jest tam /PunktKontaktowy/epk00000. Czy możesz podać po kolei, krok po kroku, jak wysłać/odpowiedzieć przez SZD? Czy przygotowujesz pismo przewodnie do załączonej, elektronicznie podpisanej decyzji? Czy w ten sposób też wzywasz na art. 169/art. 155 Ordynacji podatkowej? Będę wdzięczna za dalsze wskazówki!!!

Soltimerka podaj adres mailowy (może być prywatny), to się odezwę ;)
Ten adres /Punkt... służy jedynie do wysłania decyzji (SZD nie pozwala wysyłania innych pism np. wezwania. Działa to na zasadzie wniosek - odpowiedź. Podobno strona biznes.gov. pl jest przystosowana do wydawania zaświadczeń o zaleganiu itp.).
Nie wyślesz przez ePUAP decyzji na ten adres (próbowałam, nie pozwala  :( ).

07 cze 2020, 19:18
Specjalista
Własny awatar

POSTY        396
april8                    

Ten adres /Punkt... służy jedynie do wysłania decyzji (SZD nie pozwala wysyłania innych pism np. wezwania.

Rozumiem, że SZD nie pozwala na wysyłanie innych pism na ten punkt, bo normalnie przez SZD wysyła się wezwania i inne pisma.

09 cze 2020, 10:06
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA29 lis 2010, 20:44

POSTY        303
Jak tam prace nad art. 97 i 97 wie ktoś? Ładnie nas tym załatwili :(

23 cze 2020, 06:54
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA23 paź 2006, 19:19

POSTY        400
Tarcza 4.0 podpisana.

23 cze 2020, 15:20
Specjalista
Własny awatar

POSTY        303
nowa                    

Tarcza 4.0 podpisana.

i co z tego? Art. 98 nie został zmieniony...co za masakra.

23 cze 2020, 16:01
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA18 maja 2009, 11:52

POSTY        131
Jak to nie został...
Przeczytajcie sobie art. 82 ust. 2 podpisanej 23.06.2020r. przez Prezydenta ustawy z dnia 19.06.2020r. o dopłatach do oprocentowania kredytów bankowych udzielanych przedsiębiorcom (...) - rozdział 8 Przepisy przejściowe i końcowe...

"Przesyłki, o których mowa w art. 8 ust. 2 pkt 4 lit d ustawy zmienianej w art. 79, uznane przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy za niedoręczone na podstawie art. 98 ust. 1 ustawy zmienianej w art. 79, uznaje się za doręczone po upływie 14 dni od dnia wejścia w życie niniejszej ustawy."

23 cze 2020, 19:16
Znawca

REJESTRACJA05 maja 2016, 08:13

POSTY        164
A mógłbyś przytoczyć treść tego ust. 2 pkt 4 lit. d?  ;)

23 cze 2020, 19:22
Specjalista
Własny awatar

POSTY        303
Coś tu nie gra. Plan był taki, żeby do wyłączeń w art. 98 dodać cały KAS, a wyszło coś zupełnie innego co jest kompletnie niezrozumiałe...

"2.Przesyłki, októrych mowa wart.98ust.2pkt4lit.d  ustawy  zmienianej  wart.79, uznane przed dniem wejścia wżycie niniejszej ustawy za niedoręczone na podstawie art.98ust.1 ustawy zmienianej wart.79, uznaje się za doręczone po upływie 14dni od dnia wejścia wżycie niniejszej ustawy."

Czy tylko ja nie widzę w ustawie zmienianej lit d?
"4)przesyłek wysyłanych do ani wysyłanych przez:a)sądy i Trybunały,b)prokuraturę iinne organy ścigania,c)komornika sądowego."

23 cze 2020, 20:36
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA18 maja 2009, 11:52

POSTY        131
losos2010                    

Coś tu nie gra. Plan był taki, żeby do wyłączeń w art. 98 dodać cały KAS, a wyszło coś zupełnie innego co jest kompletnie niezrozumiałe...

"2.Przesyłki, októrych mowa wart.98ust.2pkt4lit.d  ustawy  zmienianej  wart.79, uznane przed dniem wejścia wżycie niniejszej ustawy za niedoręczone na podstawie art.98ust.1 ustawy zmienianej wart.79, uznaje się za doręczone po upływie 14dni od dnia wejścia wżycie niniejszej ustawy."

Czy tylko ja nie widzę w ustawie zmienianej lit d?
"4)przesyłek wysyłanych do ani wysyłanych przez:a)sądy i Trybunały,b)prokuraturę iinne organy ścigania,c)komornika sądowego."

Ja niestety też nie widzę tej lit. d...

25 cze 2020, 21:27
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 71 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona