Teraz jest 04 wrz 2025, 11:05

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 68 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5
E-deklaracje w 2019 roku za 2018 rok 
Autor Treść postu
Zaawansowany

REJESTRACJA29 wrz 2018, 15:40

POSTY        52
Post Re: E-deklaracje w 2019 roku za 2018 rok
szarotka1977                    

awista                    

Ktoś chyba o tym zawczasu nie pomyślał: pracodawcy obecni i byli mogą sobie niestety oglądać nasze zeznania podatkowe.

https://podatki.gazetaprawna.pl/artykul ... bkach.html

Nie mam nic do ukrycia niech oglądają.
Dochody powinny być jawne jak w krajach skandynawskich.
Miliardowe oszczędności , danych nie trzeba zabezpieczać.
Płace są bardziej wyrównane . Średnia zarobków najwyższa na świecie, a najniższa korupcja.
Na ukrywaniu danych może zależeć tylko tym którzy niesłusznie dużo zarabiają, lub mało zarabiają i nie mają pokrycia na wille , jachty i samochody.

Popieram.
Nie tylko nie mam niczego do ukrycia, ale nawet wolałabym, aby ktoś zdjął ze mnie smętne biurokratyczne obowiązki, które niestety czekają mnie w najbliższym czasie. Nie mam najmniejszej chęci ani zajmować się swoim PITem (tu jest na szczęście progres), ani kilometrowym formularzem oświadczenia majątkowego a na koniec jeszcze oświadczeniem o dochodach do ZFŚP. Autentycznie z obrzydzeniem o tym myślę  :(  A niech nareszcie sobie ktoś to z automatu zaciąga i szanuje mój prywatny czas.

20 lut 2019, 16:43
Zaawansowany

REJESTRACJA02 kwi 2017, 00:50

POSTY        86
Czy te zeznania ePIT są aktualizowane o ewentualne korekty PIT-11 przez płatników? Co jeśli płatnik wysłał PIT-11 po 15 lutego, czy to wejdzie do tego zeznania czy może jest to już niezmienialna wersja (tj. według stanu na dzień 15 lutego)?

20 lut 2019, 18:33
Znawca

REJESTRACJA02 lut 2013, 17:29

POSTY        136
Z tego co mówiono na telekonferencjach są codziennie aktualizowane. Zarówno o korekty, jak i pierwotnie złożone PIT-11 (bo i takich jest codziennie dosyć dużo).

20 lut 2019, 20:10
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA14 paź 2016, 10:48

POSTY        133
szarotka, forumowczyni: to, że nie macie niby nic do ukrycia, nie oznacza, ze inni mają takie samo zdanie na ten temat. I nie chodzi tu tylko o wasze wynagrodzenia. Ja nie chcę, żeby np. mój pracodawca widział moje odliczenia czy wynagrodzenie mojego małżonka czy też komu daję 1 procent. Akurat pracujemy w KAS i nasi pracodawcy mają inne możliwości w tym zakresie, ale co w przypadku innych prywatnych pracodawców, gdzie np. zatrudnieni, bez ich wiedzy pracują gdzieś dodatkowo? Rozwiązaniem jest tylko profil zaufany (sam posiadam) ale obecnie to jest tylko opcja przy logowaniu.

21 lut 2019, 07:37
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA14 paź 2016, 10:48

POSTY        133
A jednak będą stosowne zmiany.

https://www.gazetaprawna.pl/artykuly/13 ... cyjny.html

21 lut 2019, 11:23
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Nadir                    

Twój e-PIT

Zeznanie podatkowe PIT-37 lub/i PIT-38, które przygotuje dla ciebie urząd skarbowy
Na tej stronie od 15 lutego będzie czekał Twój e-PIT

Fajnie. Tylko brakuje jednej informacji: w jaki sposób uzyskać dostęp do swojego e-PITa.
Logiczne, chyba, że po zalogowaniu się poprzez ePUAP.
Ale żeby zalogować się trzeba posiadać Profil Zaufany.
A chyba nigdzie jeszcze takiej informacji nie ma...

Wracam do swojego komentarza.
Może w następnym roku dobrze byłoby wprowadzić logowanie do zeznań za 2019 rok wyłącznie poprzez PZ?
Po 30 kwietnia br. rozpowszechnić taką informację i w ten sposób, przy okazji, rozpropagować Profil Zaufany?  :rolleyes:
Posiadacze PZ logowaliby (co już jest dostępne) na Portal Podatkowy, gdzie byłyby wszystkie deklaracje i pisma podatnika.
I poprzez który odbywałaby się korespondencja urząd-podatnik.

Wiem, wiem, pomarzyć dobra rzecz. Jako urzędnik tych czasów już nie doczekam, ale jako podatnik? Mam nadzieję, że tak!

22 lut 2019, 18:28
Zaawansowany

REJESTRACJA28 lip 2009, 06:29

POSTY        71
Czy błędny rachunek bankowy w pit-37 jest podstawą do wezwania do złożenia korekty zeznania? Jest na to podstawa prawna? Nie jest to unormowane bo można złożyć ZAP3.

22 lut 2019, 19:39
Zaawansowany

REJESTRACJA31 sty 2017, 10:48

POSTY        39

LOKALIZACJAŚląsk
A nie  podstawą do wezwania do złożenia ZAP-3 z poprawnym numerem? Gdzieś mi się o uszy obiła taka informacja, może na telekonferencji, nie pamiętam :/

22 lut 2019, 21:50
Zaawansowany

REJESTRACJA28 lip 2009, 06:29

POSTY        71
Yfcia                    

A nie  podstawą do wezwania do złożenia ZAP-3 z poprawnym numerem? Gdzieś mi się o uszy obiła taka informacja, może na telekonferencji, nie pamiętam :/

Masz rację tylko nie mogę znaleźć tej interpretacji, w innym przypadku podatnik nam zarzuci, że przedłużamy mu bezpodstawnie termin zwrotu korektą.

23 lut 2019, 11:53
Zaawansowany

REJESTRACJA31 sty 2017, 10:48

POSTY        39

LOKALIZACJAŚląsk
Coś w tym temacie jest w pytaniu 95 zestawu "Obsługa zeznań - część 1"

Jak należy obsłużyć zeznanie PIT-37 w którym podatnik podaje błędny rachunek bankowy? czy zatwierdzić jako zeznanie błędne i wzywać Podatnika do dokonania korekty?       

Zeznanie należy zatwierdzić jako błędne uznane przez US i wyjaśnić z podatnikiem kwestię rachunku bankowego. Podatnik może złożyć również ZAP-3 (nie musi składać korekty zeznania)

23 lut 2019, 12:36
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA27 lip 2009, 09:04

POSTY        96
Wytyczne mówią co należy zrobić w takiej sytuacji - albo wezwanie do korekty albo o ZAP-3.

23 lut 2019, 17:10
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity

"Kretyński system.  Wystarczy że się człowiek pomyli w 1 groszu i już się nie zaloguje"

Jak podatnicy walczą z e-PIT'em.

NIE MOGŁEM SIĘ ZALOGOWAĆ POMIMO WPISYWANIA POPRAWNYCH KWOT ZA 2017 I 2018 - TOTALNA KLAPA.
Teraz muszę pofatygować się do US bo nawet e-Deklaracji nie mogę wysłać bo już w systemie istnieje moje rozliczenie.
Najpierw muszę z e-pITA ZREZYGNOWAĆ BY WYSŁAĆ NP E-dEKLARACJĘ.

- Czy na pewno wpisujesz dobre kwoty? Ja rozliczyłam już z 50 osób i z żadną nie było problemów z logowaniem.

- Zalogowałam się bez problemu, niecały tydzień i już zwrot z podatku na koncie.

- Niektórym nikt nigdy nie dogodzi.  NIE MUSISZ fatygować się do US  bo j systemie już istnieje Twoje rozliczenie - możesz złożyć KOREKTĘ. Trzeba tylko myśleć...

Mam to samo. Właśnie złożyłem deklaracje w urzędzie, po staremu. A miało być lepiej i szybciej. Nie wiem tylko, dlaczego baranki minusują Twojego posta

- baranki to są te, co nie myślą i potrafią korzystać z udogodnień. Albo przynajmniej nie potrafią czytać tekstu pisanego ze zrozumieniem.

- Ogarnij się i nie będzie problemu

- To się nie myl, wpisz poprawnie

- Dokumentację z Urzędu Skarbowego należy przechowywać 5 lat miła Pani.

- Psychiatra jest Ci koniecznie potrzebny. Te "superdokładne wielu danych" są niezbędne w 1 celu: identyfikacji podatnika, bo TYLKO ON zna te dane. Miałbyś wpisywać np. sam PESEL? To 100 innych osób mogłoby się zalogować za Ciebie i wypełnić Twojego PITa dowolnie.   Nie musisz korzystać z ePITa! PITa można nadal rozliczyć TAK SAMO JAK w poprzednich latach! Twój e-PIT NIE jest jedyną możliwością, a tylko dodatkową. LUDZIE, MYŚLCIE!

- Taka nowoczesna i co jednak głąb. Wystarczy pomyśleć i zalogować się przez profil zaufany jest to dużo prostsze i można się rozliczyć przed otrzymaniem Pit-a od pracodawcy.

- Dokładnie co druga/drugi magister (lub licencjat) a tekstu pisanego nie potrafi przeczytać ze zrozumieniem. I później wini wszystkich i wszystko, tylko nie siebie.

- Bo ten system potrzebuje trochę inteligencji a tu widać pojawia się problem. Masakra.

- No cóż, urzędy są oblegane przez takie osoby jak ty. Czytaj ze zrozumieniem wskazówki na stronie, a nie będziesz miał problemu.

- Zatwierdziłem eP-37 bez problemu. Zajęło mi to może 4 minuty. 40latek Warszawa

- Dla mnie rewelacja.

- Zalogowałam się bez problemu. Zmieniłam w rubryce 1% też bez problemu. W moim wypadku działa.

- ALE NIC NIE STOI NA PRZESZKODZIE olać ePITa i rozliczyć się TAK JAK w poprzednich latach: elektronicznie przez e-deklaracje lub inny program albo papierowo  i wysłać pocztą (poleconym). Twój e-PI jest tylko dodatkowa możliwością, a nie jedyną! LUDZIE, MYŚLCIE! PO troszczyła się o suwerena? Miała 8 lat nie potrafiła tego zrobić. O wielomilardowej luce VAT nie wspomnę...

No mi naliczyli dopłatę a nie mieli wszystkich dokumentów-masakra to jeden wielki syf

- Rozliczyli Cię na podstawie danych, które otrzymali od płatników; nie są duchami świętymi żeby wiedzieli o wszystkich Twoich dochodach
księgowa

Kretynizm e pislami

- Ten system nie jest dla wykształciuchów po gimnazjum czy z licencjatem nie potrafiących czytać tekstu pisanego ze zrozumieniem, tylko dla ludzi myślących

Pis-iory niczego nie zrobili dobrze do tej pory, trzy zmarnowane lata !

- Cóż, trzeba mieć mózg ale niePOrą...y.

- Pit rozliczony bez problemu, już po tygodniu zwrot na koncie

- Znakomity system. Bezproblemowe rozliczenie. Brawo PIS!!! Jak zwykle, do czego się biorą wychodzi w 100%.

- Po niektórych komentarzach można stwierdzić że ludzie to jednak gamonie ;-)

Źródło: https://money.wp.pl/podatki/twoj-e-pit- ... 2001v.html

Zacytowałem niektóre negatywne komentarze. I reakcje na nie.

Kilka reakcji jest moich :D

20 mar 2019, 19:32
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 68 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5