Pismo datowane na 30.12 wpłynęło dzisiaj do naszego US i mówi dokładnie tym o czym wspominali Roxette czy Flow. Wstrzymać wszystko: pochować materiały, ściągnąć plakaty, poinformować Urzędy Pracy, Urzędy Gminy ZUS braku usługi asystenta.
No chyba sobie jaja robisz! Jakie wstrzymać wszystko? Jakie poinformować urzędy o braku usługi asystenta? Czytałeś w ogóle to pismo? Chyba nie skoro piszesz takie rzeczy. Pismo mówi o wycofaniu materiałów informacyjnych, a nie o żadnym wstrzymaniu czy braku usługi asystenta!
Przeczytaj sobie komunikat ze strony MF z linku powyżej z którego jasno wynika: "Nowelizacja ustawy zakłada wejście w życie części artykułów ustawy o administracji podatkowej z dniem 1 lipca 2016 r. Oznacza to między innymi przesuniecie terminu wdrożenia usługi asystenta podatnika.". Tyle w temacie.
05 sty 2016, 21:53
Re: Asystent podatnika
SKARBOSZCZAK na karate chodzisz że tak wierzgasz
to oczywiście żart, wyluzuj troche...
Jeżeli uraziłem, to sorry pozdrawiam
____________________________________ Boże ratuj... bo pomysły góry przewyższają moje siły.
05 sty 2016, 23:00
ztw
SKARBOSZCZAK na karate chodzisz że tak wierzgasz to oczywiście żart, wyluzuj troche... Jeżeli uraziłem, to sorry pozdrawiam
Hehe, zgadłeś... trenowało się kiedyś sztuki walki
05 sty 2016, 23:51
Dokładnie skarboszczak za bardzo się spinasz ;-) Do mojego urzędu przyszedł mail z IS o przerwaniu pilotażu AP i mamy nie przyjmować nowych wniosków jeżeli takowe będą (my nie wydamy ;-) ). Jest to informacja jak ją nazwałem wcześniej nieoficjalna, ale do stosowania (Ty napisałeś/aś, że nie było żadnych nieoficjalnych pism, skąd to możesz wiedzieć?). Ja cieszę się z takiego obrotu sprawy, bo nie mam zamiaru póżniej zostać z dużą ilością podatników korzystających z as w ramach akcji caritas, a na to się zapowiada.
____________________________________ Dramatem naszej epoki jest to, że głupota zabrała się do myślenia.
06 sty 2016, 13:20
Witam, dziś wpłynęło oficjalne pismo z MF o ZAKOŃCZENIU PILOTAŻU.
07 sty 2016, 13:52
A jeżeli to oficjalne podzielisz się nim? ;-)
____________________________________ Dramatem naszej epoki jest to, że głupota zabrała się do myślenia.
07 sty 2016, 14:24
krótko i na temat: pilotaż zakończony, przyjęte wnioski do końca roku realizujemy zgodnie z wcześniejszymi zasadami, nowych wniosków nie przyjmujemy.
____________________________________ "jestem jak chiński znak równowagi - trochę głupoty - tyle samo rozwagi..."
07 sty 2016, 14:28
No i znowu wyszło, że niektórzy nie potrafią czytać ze zrozumieniem. Więc może streszczę pokrótce co faktycznie mówi dzisiejsze pismo z MF. Otóż pilotaż wcale nie został zakończony.
Z pisma wynika, że:
zakończył się pierwszy etap [...] pilotażu usługi asystenta podatnika
ustalono, że ilość zgłoszonych wniosków w przydzielenie asystenta [...] jest wystarczającą próbą, aby właściwie zamodelować i doskonalić tę usługę w dalszej perspektywie czasu
W związku z powyższym pilotaż usługi (obejmujący okres 18 miesięcy) dotyczyć będzie w dalszym ciągu tylko tych podatników, którzy w okresie od 1 września 2015 roku do 31 grudnia 2015 r. złożyli stosowny wniosek [...]. Jednocześnie prosi się o niewyznaczanie asystenta podatnika nowym mikroprzedsiębiorcom.
Podsumowując: pilotaż nie zakończony, a tylko pierwszy z jego etapów, pilotaż trwa nadal przez 18 miesięcy dla podatników którzy mają asystenta, nowym mikroprzedsiębiorcom nie przydzielamy asystenta.
07 sty 2016, 17:41
Należałoby skończyć z tymi durnotami. Asystentami podatnika jesteśmy na co dzień. Codziennie musimy odpowiadać na durne pytania od podatników prowadzących działalność gospodarczą, na które odpowiedź można znaleźć wszędzie, a przede wszystkim trzeba czytać ze zrozumieniem. Jak potrzebują sekretarki, która ma im przypominać jakie i kiedy są ich obowiązku niech sobie ją zatrudnią. Zawsze mówiłem, że wiedza kosztuje. Nie po się ludzie kształcą, żeby nie mieć pracy.
____________________________________ Akacja
07 sty 2016, 18:17
Skarboszczak
No i znowu wyszło, że niektórzy nie potrafią czytać ze zrozumieniem. Więc może streszczę pokrótce co faktycznie mówi dzisiejsze pismo z MF. Otóż pilotaż wcale nie został zakończony.
Z pisma wynika, że:
zakończył się pierwszy etap [...] pilotażu usługi asystenta podatnika
ustalono, że ilość zgłoszonych wniosków w przydzielenie asystenta [...] jest wystarczającą próbą, aby właściwie zamodelować i doskonalić tę usługę w dalszej perspektywie czasu
W związku z powyższym pilotaż usługi (obejmujący okres 18 miesięcy) dotyczyć będzie w dalszym ciągu tylko tych podatników, którzy w okresie od 1 września 2015 roku do 31 grudnia 2015 r. złożyli stosowny wniosek [...]. Jednocześnie prosi się o niewyznaczanie asystenta podatnika nowym mikroprzedsiębiorcom.
Podsumowując: pilotaż nie zakończony, a tylko pierwszy z jego etapów, pilotaż trwa nadal przez 18 miesięcy dla podatników którzy mają asystenta, nowym mikroprzedsiębiorcom nie przydzielamy asystenta.
Przecież ja cały czas o tym mówię...
Chodzi mi o to, że od 01.01.2016r. na przyjmujemy NOWYCH WNIOSKÓW ale "starymi" podatnikami będziemy się zajmować przez te 18 m-cy...
Uważam za plus brak Asystentów w US - szkoda, że tyle pieniędzy zostało zmarnowane na np. apaszki, krawaty, bzdurne szkolenia dla sztuki... mogło iść na podwyżki
18 maja 2016, 10:32
czapla33
no i po aystentach
i tak samo pewnie będzie w drugiej aktywnej zakładce w tym, że z małą poprawką: