@ Blue A Ty co wpadłeś tu powkurzać urzędników? Sam jesteś nieudacznik, bo tacy zazwyczaj piszą takie głupie komentarze, pełno tego na forach.
16 kwi 2012, 13:37
Re: Pora na protest
Blue - czyżbyś był sprzątaczką która właśnie więcej zarabia ode mnie ? To po coś tu wlazł, nie macie forum dla sprzątaczek ?
16 kwi 2012, 13:43
ja nie rozumiem jednego: dlaczego wszyscy narzekają bo wiadomo jak jest z kasą a nie zorganizuje się jakiejś akcji protestacyjnej? W ZUSie sobie poprotestowali i dostali teraz podwyżkę po 200 na łebka. czy my też tak nie możemy?
16 kwi 2012, 21:16
Mnie wkurza nie tylko kasa, ale także i to, że chcą mi zakneblować usta kodeksem etyki. Dlaczego ja nie mogę oficjalnie wypowiadać swoich poglądów? To narusza wolność słowa, wolność rozpowszechniania informacji, które gwarantuje Konstytucja.
16 kwi 2012, 21:21
Ja czegoś nie rozumiem, skoro idziemy do UE to dlaczego tam niemieccy urzędnicy mogli protestować i wywalczyć podwyżki, a w Polsce zabiera się urzędnikom możliwość wyrażenia sprzeciwu wobec polityki, która ich krzywdzi. Mam wrażenie, że rząd i nasi politycy wybierają z unijnych przepisów i wzorców tylko to co im pasuje.
16 kwi 2012, 22:09
Jesteśmy narzędziem w ręku tych co wymyślają często gęsto durne przepisy i oczekują super wyników w pracy za małe pieniądze i ogromu wpływów z podatków do budżetu (a ulga ulgą pogania w tym państwie). Pieniędzmi muszą się z nami dzielić, tak więc to oczywiste, że sielniejszy będzie brał więcej, a dla nas zostanie to ...co zostanie Traktują nas jak własność. No, bo przecież własne narzędzie pracy nie może podskakiwać... stąd też zakaz wyrażania publicznie swoich opinii czy poglądów.
17 kwi 2012, 06:56
Gadu, gadu, ale bez konkretów ... Organizujemy w końcu protest czy tylko będziemy mnożyć kolejne wypowiedzi na forum?
18 kwi 2012, 14:10
Baskinia
Gadu, gadu , ale bez konkretów ... Organizujemy w końcu protest czy tylko będziemy mnożyć kolejne wypowiedzi na forum?
No dobra. Będziemy mnożyć.
____________________________________ "Ludzie cały czas żyją w strachu. Boimy się pogody, boimy się władzy, boimy się nocy i potworów, które czają się w mroku. Boimy się starości i śmierci. Niektórzy boją się nawet życia. Ludzie czują strach w prawie każdej minucie swego istnienia."
18 kwi 2012, 14:35
No właśnie ... będziemy mnożyć i powielać jęki i pienia, nadal pozostając w maraźmie na własne życzenie. Nic to, jest ogłoszenie w mojej lokalnej biedronce na kasę - płacą 2 tys. na rękę ... chyba się skuszę ... umiejętność obsługi kasy fiskalnej to pikuś przy konieczności znajomości PIT-u i VAT-u za 1.800 zeta na rękę po 10 latach pracy w us....
18 kwi 2012, 20:15
Konsuela, jedno miejsce tylko mają?
ZWIĄZKI - róbcie coś! Plan, poinformowanie ludzi i DZIAŁAMY.
Co z tym 30 kwietnia i urlopami na żądanie ?
20 kwi 2012, 08:29
Mam odczucie, że związki zawodowe mamy tylko teoretycznie
20 kwi 2012, 20:02
laleczka11
Mam odczucie, że związki zawodowe mamy tylko teoretycznie :mur: :mur:
Same ZZ nic nie zrobią. A ty co zrobisz? Weźmiesz urlop na żądanie? Czy pogadasz po kątach i to cichutko żeby góra nie słyszała (bo, że ktoś usłużnie doniesie to już jestem pewna)?
a tu ciekawostka: Jeronimo Martins Dystrybucja, właściciel sieci sklepów Biedronka podjął decyzję o kolejnej podwyżce wynagrodzenia dla pracowników sieci - informuje portal Dlahandlu.pl. Pisze też, że regularne podwyższanie poziomu wynagrodzeń jest elementem polityki pracowniczej Biedronki. Wynagrodzenia wzrosną średnio o 4 proc. Po podwyżce minimalna płaca w Biedronce wyniesie 1870 zł brutto miesięcznie. Po podwyżce minimalne wynagrodzenie podstawowe jest o blisko 25 proc. wyższe, niż płaca minimalna w kraju (1500 zł). W ostatnich 6 latach płaca minimalna w sieci wzrosła o ponad 50 proc.
Nie twierdzę, że 1870 brutto to majątek, ale widać, że nawet w Biedronce są podwyżki.
____________________________________ Służ panu wiernie, on ci za to pierdnie.
20 kwi 2012, 20:08
Protestować trzeba było ... przed wyborami, potem poczekać na odzew, a potem wrzucić odpowiednio zakreśloną kartkę do urny Teraz protest to trochę ... musztarda po obiedzie. Zresztą, między Bogiem, a prawdą, przed wyborami była mowa bardziej o racjonalizacji zatrudnienia, niż o podwyżkach, więc, nie rozumiem, czego spodziewaliście się po takim, a nie innym rozdaniu kart ... wyborczych. Kolejnych cudów ?!
20 kwi 2012, 22:33
Rzeczą zmysłów jest oglądać, rzeczą intelektu myśleć (Immanuel Kant)