Teraz jest 04 wrz 2025, 09:30

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 65 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5
Aplikacja prawnicza a praca w administracji podatkowej 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA19 sie 2010, 06:40

POSTY        16
Post Re: Aplikacja prawnicza a praca w administracji podatkowej
Panikubeja
możesz podać w jaki sposób zostałaś dopuszczona do egzaminu?
czy pisałaś do OIRP aby ustalić, czy w takiej sytuacji możesz podejść do egzaminu?
w jaki sposób udokumentowałaś swoje doświadczenie?

aha i jeszcze jedno jak należy rozumieć zapis z art. 25 ust. 2 pkt 4 który mówi, że "osoby, które po ukończeniu wyższych studiów prawniczych przez okres co najmniej 4 lat w okresie nie dłuższym niż 6 lat przed złożeniem wniosku o dopuszczenie do egzaminu"
chodzi mi o to,  co oznacza w okresie nie dłuższym niż 6 lat przed złożeniem wniosku!

19 lut 2016, 13:25
Amator

REJESTRACJA10 lis 2015, 13:14

POSTY        11
Panikubeja                    

Martaiso                    

Słuchajcie, a czy przygotowywanie projektów decyzji, postanowień, prowadzenie postępowania podatkowego, czyli praca w komórce orzeczniczej izby skarbowej, kwalifikuje się w definicję świadczenia pomocy prawnej na rzecz urzędu i jednocześnie pozwala podejść do egzaminu radcowskiego bez aplikacji?

Ja w tym roku dokładnie w takiej sytuacji zostałam dopuszczona do egzaminu radcowskiego przez oirp.

Możesz dać znać jak to zrobiłaś ?
Mam 4 lata pracy w orzecznictwie i dwa na ks-ach, obecnie odbywam aplikację radcowską - 1 rok.
Powtórka z cywila fajna sprawa, ale drugi rok karny i trzeci administracyjny - byłby zbędny :)

16 mar 2016, 08:35
Amator

REJESTRACJA08 wrz 2012, 12:36

POSTY        19
Jak to zrobiłam - normalnie złożyłam wszystkie wymagane do egzaminu papiery o oirpu - w tym umowy o pracę, zakresy obowiązków oraz zaświadczenie od pracodawcy, iż nadal jestem zatrudniona i wykonuje takie a nie inne obowiązki i to by było na tyle  B)))

11 cze 2016, 08:08
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA15 lis 2017, 10:15

POSTY        1
Wiecie jak wygląda nasza sytuacja, mam już dosyć tych "podwyżek", wynagrodzenie jak markecie, chciałbym coś zmienić i np. przystąpić w marcu 2018 r. do egzaminu radcowskiego, ale z tytułu przepracowanych lat bez odbywania aplikacji. Od 6 lat pracuję w orzecznictwie podatkowym, do moich zadań należy prowadzenie post. podatkowych, przygotowywanie projektów decyzji. Czy to wystarczy do uzyskania zaświadczenia od Dyrektora o tym że świadczę na rzecz urzędu pomoc prawną ? Spotkałem się z opiniami że jak najbardziej, to samo wynika z poprzednich wpisów ...
Czy ktoś próbował uzyskać takie zaświadczenie w ostatnich latach ?

16 lis 2017, 07:43
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA02 cze 2016, 12:13

POSTY        53
Ja próbowałam i pracodawca wydał mi zaświadczenie, ale nie o treści takiej jak wnioskowalam. Nie napisał o świadczeniu pomocy prawnej tylko po prostu opisał moją "ścieżkę kariery" czyli jaki czas i w jakiej komórce pracowałam, co w tym czasie należało do moich obowiązków i co faktycznie robiłam. Ocenę czy jest to pomóc prawna widocznie mój pracodawca pozostawił dla oirp.

16 lis 2017, 08:56
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA08 sie 2016, 07:39

POSTY        12
http://www.rp.pl/Urzednicy/310029938-Ja ... praca.html

16 lis 2017, 11:30
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA24 maja 2016, 11:35

POSTY        156
Ja też wybieram się do swojej OIRP w tej sprawie ( co tam dokładnie potrzeba ) i mam zamiar podchodzić, może nie w najbliższym terminie ( jednak to rodzinne itp trzeba sobie gruntownie przerobić  :glare:  ale w kolejnym na pewno. Tu nie ma na co liczyć. Myślę ze nie powinnam mieć problemów z oceną czy świadczę na rzecz pracodawcy pomoc prawną, jak był mam w zakresie obowiązków reprezentacje NUS przed sądem ( KKS). Nigdy nie chciałam być radcą tylko prokuratorem, wyszło jak wyszło, trudno. Trochę stara jestem jak na KSSiP to może ten radcowski się uda. Miałabym mega satysfakcję podziękować KAS za współpracę

16 lis 2017, 11:58
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA27 gru 2017, 21:46

POSTY        1
Czy osoby podchodzące do egzaminu radcowskiego miały problem z uzyskaniem miesięcznego urlopu z ustawy o radcach prawnych ? Czy do wniosku urlopowego załączaliście jakiś kwit (wniosek o dopuszczenie do egzaminu)?

30 gru 2017, 18:27
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA29 paź 2013, 17:56

POSTY        14
Czy ktoś ostatnio przystąpił do egzaminu radcowskiego bez wymogu odbycia aplikacji, powołując się na przesłankę wynikającą z art. 25 ust. 2 pkt 4 ustawy o radcach, pracując na stanowisku oskarżyciela skarbowego? :) Czy w ogóle OIRP uznaję czynności wykonywane na stanowisku oskarżyciela jako czynności bezpośrednio związane ze świadczeniem pomocy prawnej na rzecz tych urzędów ?

08 lut 2021, 20:24
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 65 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5