<!--quoteo(post=35283:date=10. 10. 2008 g. 06:54:name=Halaszka)--><div class='quotetop'>(Halaszka @ 10. 10. 2008 g. 06:54) [snapback]35283[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec--> <!--quoteo(post=34435:date=18. 09. 2008 g. 12:37:name=Greta)--><div class='quotetop'>(Greta @ 18. 09. 2008 g. 12:37) [snapback]34435[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec--> Dowiedziałam się przed chwilą, że nasz regulamin tak jest opracowany, że ten wyrok naszego US nie dotyczy oraz że nawet jeśli MF każe wypłacać to my nie mamy o czym marzć. W regulaminie jest zaznaczone, że nagrody nie dostają wszyscy tylko CI SWOI za szczególne osiągnięcia. Chyba zaraz <_<
Dziewczyno zmień pracę ! Współczuję takich szefów ! :mur: <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Halaszka - to szefów należałoby wymienić, dziewczynę zaś w sposób szczególny docenić ... <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Masz rację ale niektórzy szefowie sa niezatapialni , więc szkoda życia i zdrowia !
10 paź 2008, 07:25
W naszym US przeliczają zasiłki chorobowe i będą wypłacać. Na początku oczywiście stwierdzono, że sie nie należy, próbowano zastraszać pracowników (głównie księgowości). Ale pierwszy raz pracownicy się nie dali. Wniosków nie wycofali. Złożyliśmy prawie wszyscy w jeden dzień. Szefostwo przeżyło szok i nie może sie do tej pory otrząsnąć.
10 paź 2008, 08:20
Czy te wyrównania były wypłacane z oszczędności czy Izba dała dodatkowe pieniądze na ten cel? Wie ktoś?
Ostatnio edytowano 10 paź 2008, 15:50 przez Sylwiak, łącznie edytowano 1 raz
10 paź 2008, 15:48
Sylwiak
Czy te wyrównania były wypłacane z oszczędności czy Izba dała dodatkowe pieniądze na ten cel? Wie ktoś?
Część z funduszu płac/do 30 dni zwolnienia/ reszta pomniejsza składki ZUS. Ale masz rację te 30 dni zmniejszy oszczednosciówke a więc czarno widzę premie za III kw. Żadnych dodatkowych środków na to nie ma.
Magda M.
W naszym US przeliczają zasiłki chorobowe i będą wypłacać. Na początku oczywiście stwierdzono, że sie nie należy, próbowano zastraszać pracowników (głównie księgowości). Ale pierwszy raz pracownicy się nie dali. Wniosków nie wycofali. Złożyliśmy prawie wszyscy w jeden dzień. Szefostwo przeżyło szok i nie może sie do tej pory otrząsnąć.
:mur: To jakieś buractwo nie szefostwo wyrównania nalezą się z mocy prawa i nikt nikomu łaski nie robi.
10 paź 2008, 18:39
Jeżeli nikt nikomu łaski nie robi, to dlaczego mamy mieć te wyrównania płacone z oszczędności?
10 paź 2008, 20:34
Sylwiak
Jeżeli nikt nikomu łaski nie robi, to dlaczego mamy mieć te wyrównania płacone z oszczędności?
Bo wcześniej wypłaty zaniżonych zasiłków "stworzyły" wypłacane Ci oszczędności
____________________________________ Inde datae leges, ne fortior omnia posset - Po to zostały dane prawa, aby silniejszy nie mógł wszystkiego.
Ostatnio edytowano 10 paź 2008, 20:39 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz
10 paź 2008, 20:38
Wjawor-możesz jaśniej?
10 paź 2008, 20:41
Sylwiak
Wjawor-możesz jaśniej?
Wyręczę wjawora 1. jeżeli nie jest to zwolnienie ciążowe , to pracodawca płaci za czas choroby wynagrodzenie w wysokości 80% , bez składek na ubezpieczenie społeczne 2. jeżel zwolnienie jest powyżej 31 dni w danym roku to pracownik otrzymuje zasiłek chorobowy , który płaci ci ZUS ( pracodawca jeżeli jest uprawniony to rozlicza sobie w składkach )
Teraz wiesz jak powstają oszczędności ? :piwo:
____________________________________ Żeby mi się tak chciało, jak mi się nie chce
Ostatnio edytowano 10 paź 2008, 20:56 przez dziadek, łącznie edytowano 1 raz
10 paź 2008, 20:55
Sylwiak
Wjawor-możesz jaśniej?
Z upoważnienia:
Coby wcześniej dobrze liczyli to byś miał wyższe zasiłki, a że robili to źle to było dobrze, bo były większe oszczędności, a że jakiś …. się połapał to jest dobrze bo zasiłki będą większe, ale jest źle bo oszczędności są mniejsze. Prościej się nie da.
____________________________________ Poborco, nie pytaj co Z Z P E A może zrobić dla Ciebie ? zapytaj, co TY możesz zrobić aby ON tego nie zrobił!
10 paź 2008, 20:58
zielonka
<!--quoteo(post=35321:date=10. 10. 2008 g. 20:41:name=Sylwiak)--><div class='quotetop'>(Sylwiak @ 10. 10. 2008 g. 20:41) [snapback]35321[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec--> Wjawor-możesz jaśniej?
Z upoważnienia:
Coby wcześniej dobrze liczyli to byś miał wyższe zasiłki, a że robili to źle to było dobrze, bo były większe oszczędności, a że jakiś …. się połapał to jest dobrze bo zasiłki będą większe, ale jest źle bo oszczędności są mniejsze. Prościej się nie da. <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd--> Masz talent pedagogiczny, faktycznie prościej się nie da
10 paź 2008, 21:11
Osoby, które już dostały zwrot - powiedźcie jakie to są kwoty. Byłam początkiem tego roku roku na chorobowym po operacji - łącznie 33 dni. Nie wiem czy składać wniosek. Może to są jakieś groszowe sprawy?
10 paź 2008, 21:26
leo
Osoby, które już dostały zwrot - powiedźcie jakie to są kwoty. Byłam początkiem tego roku roku na chorobowym po operacji - łącznie 33 dni. Nie wiem czy składać wniosek. Może to są jakieś groszowe sprawy?
A to zależy od tego jakie nagrody miałeś za ostatnie 4 kw.przed chorobowym bo srednia miesięczna stanowi podstawę naliczenia zasiłku chorobowego.
10 paź 2008, 21:31
leo
A co ci szkodzi?
Jakiej kasy chcesz za napisanie 2-3 zdań? Możesz nawet pobrać gotowac z forum! Ja nie jestem wybredny, wezmę każdą.
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
11 paź 2008, 17:37
A czy na Śląsku już gdzieś łaskawie płacą ?
____________________________________ always look on the bright side of life