Czy te pieniążki już zostały Wam wypłacone, czy dopiero są podzielone?
26 sie 2008, 07:17
wheelerfan
U nas Naczelnik (odgórnie ustalone przez DIS) - 120 Zastępcy + GK - 100 Kierownicy - 80 Pracownicy - 77
Wszystko w kwotach brutto oczywista, niestety.
Co do wynagrodzeń pamiętajcie drodzy, że jesteśmy służbą! Skoro zgodziliśmy być służącymi to tak jesteśmy traktowani.
Pozdrawiam
Korekta! Kierownicy - 90 Pracownicy - 87.
Wypłacone 14.08.08 z wyrównaniem od stycznia
26 sie 2008, 08:25
A co z pochodnymi np. jubileuszówki lub odprawy? Czy wyrównanie z kwoty na dodatki specjalne czy z limitu na wynagrodzenia??
26 sie 2008, 11:00
O ile wiem, to jest dodatek specjalny i z na inne składniki płacy nie ma wpływu. Dotyczy to także jubleuszówek i odpraw.
26 sie 2008, 17:20
teges
A co z pochodnymi np. jubileuszówki lub odprawy? Czy wyrównanie z kwoty na dodatki specjalne czy z limitu na wynagrodzenia??
Teges - coś kręcisz, kiedy twórcy dodatku specjalnego mówili/pisali o pochodnych, prawdopodobnie mieli na myśli składki na ZUS, na które też muszą być zgromadzone środki pieniężne. Tak ja tę kwestię rozumiem. Pozdrawiam!
26 sie 2008, 19:04
Kwota jest tak astronomiczna, że chyba zaraz :zygi:
____________________________________ Fenicjanie wynaleźli pieniądze. Raz - nie sztuka. My musimy ciągle je wynajdywać.
26 sie 2008, 20:00
wheelerfan
O ile wiem, to jest dodatek specjalny i z na inne składniki płacy nie ma wpływu. Dotyczy to także jubleuszówek i odpraw.
W takim razie - o ile ja wiem, to Ty chyba nie wiesz.
____________________________________ Inde datae leges, ne fortior omnia posset - Po to zostały dane prawa, aby silniejszy nie mógł wszystkiego.
26 sie 2008, 20:55
wjawor
<!--quoteo(post=33718:date=26. 08. 2008 g. 17:20:name=wheelerfan)--><div class='quotetop'>(wheelerfan @ 26. 08. 2008 g. 17:20) [snapback]33718[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec--> O ile wiem, to jest dodatek specjalny i z na inne składniki płacy nie ma wpływu. Dotyczy to także jubleuszówek i odpraw.
W takim razie - o ile ja wiem, to Ty chyba nie wiesz. <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
W takim razie ja wiem, że nic nie wiem.
26 sie 2008, 21:23
outsider
... W takim razie ja wiem, że nic nie wiem.
Oczywiście kwoty dodatku mają wpływ na wysokość jubileuszówki czy odprawy.
Co do przekazanych do urzędów kwot trudno mi powiedzieć co przyszło ( nie mam takich danych ). Jeśli tylko kwota zgodna z tabelą to patrząc na ustawę i uchwałę o podziale jest to wyłącznie kwota na dodatki. Co za tym idzie na związane z tym zwiększenie jubileuszówek, odpraw musi się znaleźć kasa w funduszu wynagrodzeń . Chyba, że wielcy coś jeszcze dorzucą.
____________________________________ Inde datae leges, ne fortior omnia posset - Po to zostały dane prawa, aby silniejszy nie mógł wszystkiego.
Ostatnio edytowano 26 sie 2008, 21:37 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz
26 sie 2008, 21:36
Moim zdaniem na jubileusz i odprawy należy pobrać kwoty z przewidzianego na rok 2008 limitu dodatku specjalnego a nie z funduszu pozostałych wynagrodzeń. Dodatek jest jednak składnikiem wynagrodzenia zgodnie z ustawą o SC. Trzeba sie sprężyć i przewidzieć i wysondować jakie będą jubileusze (to łatwe) i odprawy (to trudniejsze). Skoro jest to składnik wymagrodzeia to należy go tak samo rozliczać jak wynagrodzenie np. w przypadku chorobowego - wypłacić tylko przysługującą część. I tu jest problem bo nie wiadomo ile przez to zostanie dodatku nierozdysponowanego, a taki na koniec roku należy zwrócić bo to rezerwa celowa. Należy sobie zostawić również rezerwę na np. taki luxus jak dodatkowy etat (graniczy z cudem).
Na ten problem nakłada sie realizacja wyroku Trybunału w sprawie zasiłków, tak więc życzę powodzenia, bo przyznać dodatek to nie znaczy tylko wskazać kwotę.......
Na przyszły rok może włączą ten dodatek do wynagrodzenia zasadniczego i po kłopocie.
Ostatnio edytowano 26 sie 2008, 21:57 przez wowo, łącznie edytowano 1 raz
26 sie 2008, 21:56
pawian
Moim zdaniem na jubileusz i odprawy należy pobrać kwoty z przewidzianego na rok 2008 limitu dodatku specjalnego a nie z funduszu pozostałych wynagrodzeń...
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->Art. 57. 2. Dodatek specjalny wynikający ze specyfiki i charakteru wykonywanych zadań przyznaje się kwotowo ze środków na wynagrodzenia, przewidzianych na dodatki specjalne. 3. Rada Ministrów, w drodze uchwały, dokonuje podziału procentowego środków, o których mowa w ust. 2, na poszczególne urzędy, kierując się charakterem i specyfiką zadań wykonywanych przez urzędy w danym roku budżetowym.<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd--> Ze środków na wynagrodzenia przyznaje się m.in. kwotowo dodatki specjalne. RM dokonuje podziału kwoty na dodatki na poszczególne urzędy. Jeśli przekazano z rezerwy na dodatki wyłącznie określony w uchwale ułamek procenta przysługujący danemu urzędowi to jest to wyłącznie kwota na dodatki, a nie na pochodne typu jubileuszówka, czy odprawa. A nasi decydenci takimi pierdołami się nie zajmują. :piwo:
Ostatnio edytowano 26 sie 2008, 22:51 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz
26 sie 2008, 22:49
Drogi WJaworze! Czy przypadkiem ostatnia Twoja wypowiedż nie zaprzecza poprzedniej?? Bo już się w Twoich wywodach pogubiłem, a ja prosty skarbonkowiec jestem
27 sie 2008, 06:40
wheelerfan
<!--quoteo(post=33695:date=26. 08. 2008 g. 08:50:name=wheelerfan)--><div class='quotetop'>(wheelerfan @ 26. 08. 2008 g. 08:50) [snapback]33695[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec--> U nas Naczelnik (odgórnie ustalone przez DIS) - 120 Zastępcy + GK - 100 Kierownicy - 80 Pracownicy - 77
Wszystko w kwotach brutto oczywista, niestety.
Co do wynagrodzeń pamiętajcie drodzy, że jesteśmy służbą! Skoro zgodziliśmy być służącymi to tak jesteśmy traktowani.
Pozdrawiam
Korekta! Kierownicy - 90 Pracownicy - 87.
Wypłacone 14.08.08 z wyrównaniem od stycznia <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Skoro średnia na etat to 87,73 i pracownicy dostali 87 to z czego zostały wygospodarowane środki na Kierownictwo?
____________________________________ Tam gdzie kończy się zdrowy rozsądek, zaczyna się polska rzeczywistość.
27 sie 2008, 07:13
To jest bardzo ciekawe ? U nas : Z-ca i Główny Księgowy 115 Kierownicy 100 Pracownicy w zależności od punktów 75 lub 88 brutto czywiście