Witam, jak widać poniżej, są sposoby:) Zapisujesz plik na pulpit i klikasz na nim prawym przyciskiem myszy, wybierasz polecenie "otwórz za pomocą" wskazując np. librę i poprawiasz.
jakubek30
bakterian
Witam. Wygenerowałem decyzję dot. zwrotu PCC i okazało się, że jej forma znacznie odbiega od standardów estetyki (jednym słowem - jest paskudna). Obcina wyrazy, brak wyjustowania, interpunkcja i odstępy tam, gdzie nie powinno ich być, w polu osoba prowadząca nie wskazuje tej osoby (a przy tworzeniu nie można tego wpisać), narzuca błędny (nieaktualny) tekst jednolity ustawy o PCC, itd. Jednym słowem jest niedorobiona wizualnie i istnieje obawa, że jak ją podatnik otrzyma to puści albo pomyśli, że jest pisana przez jakiegoś młotka bez podstawowej znajomości obsługi edytora tekstowego (no bo przecież cały dzień tylko pije kawę i układa pasjansa). Czy w waszych US takie decyzje są puszczane tak jak się generują? Czy zapisujecie (tak jak ktoś wcześniej napisał) w .pdf i potem w wordzie edytujecie? Jeżeli edytujecie w wordzie, to czy zmieniacie te treści narzucone przez szablon (np. nieaktualny Dz. U.)? z SSP
U nas ten sam problem od tygodnia niestety. My zapisujemy decyzję lub zaświadczenie przygotowane w SSP na pulpicie i otwieramy za pośrednictwem LIBRE OFFICE i wszystko gra. A potem drukujemy.
Jeszcze łatwiej mają ci co piszą tekst decyzji/pisma w wordzie lub innym programie, a potem go wklejają w formatkę w SSP. W programie zostaje to co wklejono, a do podatnika idzie tekst w wordzie. Z giełdy telefonicznej wiem, że są też ponoć magicy którzy drukują tekst błędny z SSP i zaklejają wadliwy fragment paskiem papieru z tekstem prawidłowym, a potem kserują stronę, (jak dla mnie to najlepszy komentarz do jakości Super S***go (rzecz jasna chodzi o Sprawnego) Programu - jeszcze trochę i będziemy sprawdzać ten program za pomocą liczydeł ).
25 sty 2016, 15:43
Re: SSP
Witam, mam problem. Pracuję w komórce OB i wystawiam zaświadczenia SD, po akceptacji pism przez kierownika, pracownik kancelarii (także OB) nie widzi moich pism w SZD. Czy ktoś z Was miał także taki sam problem?
25 sty 2016, 19:34
Witam. Mam 2 pytania. 1) Co robicie z osobami które mają date urodzenia przed 1900 ? 2) W naszym US nie został zatwierdzony ORD-ZU z podatku SD do 07.12.2015. Teraz się nie da bo pisze ze poltax nie obsługuje tego podatku. Ktoś miał do czynienia z takim przypadkiem.
26 sty 2016, 09:15
Mam problem z SSP za chwilę chyba dostanę nerwicy serca, a problem polega na tym, że: jak w decyzjach KP na 2016 r. dodać zniżki, zwyżki podatnikom którzy od lat prowadzą działalność, w decyzjach KP, którzy mają zawieszenie, kwota podatku drukuje się 0, może trzeba ich odwiesić niewiem zgaduje? P O M O C Y !
26 sty 2016, 09:30
U nas w SSP to samo, wygenerowałam decyzje KP na 2016r przez Menadżer KP, niby ładnie się wygenerowały, ale nie uwzględniły się zniżki/zwyżki, tak samo z zawieszonymi stawki karty są "0", nie ustaliło mi też stawek karty dla osób prowadzących usługi edukacyjne na godziny i stoję w miejscu. POMOCY Może ktoś coś wie więcej, będę wdzięczna za pomoc
26 sty 2016, 09:53
Mira321
Mam problem z SSP za chwilę chyba dostanę nerwicy serca, a problem polega na tym, że: jak w decyzjach KP na 2016 r. dodać zniżki, zwyżki podatnikom którzy od lat prowadzą działalność, w decyzjach KP, którzy mają zawieszenie, kwota podatku drukuje się 0, może trzeba ich odwiesić niewiem zgaduje? P O M O C Y !
Witam, tez się przejechałam na zniżkach. Wygenerowałam decyzję na następny rok i niestety zatwierdziłam postępowanie i wygenerowałam decyzję - po tym nie da się nic zmienić w arkuszu wymiarowym. Podatnikowi nie wygenerowało zniżki, musiałam anulować całe postępowanie i teraz mam problem bo drugi raz nie da się wygenerować decyzji z Menadżera KP. Musze to zrobić manualnie, tylko jeszcze nie wiem jak Wszcząć postępowanie czy najpierw utworzyć arkusz wymiarowy :/?
Chcąc wydać decyzję dla innego podatnika zauważyłam natomiast, że jeśli z Menadżera KP wciśniemy : Generuj na następny rok, po czym wejdziemy na arkusz wymiarowy podatnika to można go edytować (jeśli jestemy oznaczeni jako prowadzący sprawę), następnie po wciśnięciu opcji "dodaj pozycję tabeli" wprowadzić zniżki i zapisac. Jeśli chodzi o zawieszenie to niestety nie pomogę bo jeszcze nie doszłam do takiego przypadku. Pozdrawiam
26 sty 2016, 10:03
Mam problem, jak zakończyć sprawy, żeby nie pojawiały się w mojej pracy? Wprowadzone SD-Z2, PCC-3 (złożone w terminie, poprawnie zweryfikowane), cały czas mam w zadaniach Typ zadania: Zgłoszenie SD-Z2, PCC-3, weryfikacja deklaracji. Tyle razy weryfikowałam i zakańczałam i nic !. Nadal cały czas powracają do moich zadań ! Pozdrawiam, proszę o podpowiedź
26 sty 2016, 10:29
Dzień dobry. Po wyborze klawisza w KP z Menagera "generuj na następny rok" i zatwierdź postępowanie przerzuciło do "mojej pracy". Kiedy otworzyłam pierwsze postępowanie brak zniżki. Ręcznie zmieniłam arkusz wymiarowy. Przesłałam do kierownika do akceptacji. Proszę wszystkich z KP o pisanie o napotykanych problemach.
26 sty 2016, 10:42
Mati5
Mam problem, jak zakończyć sprawy, żeby nie pojawiały się w mojej pracy? Wprowadzone SD-Z2, PCC-3 (złożone w terminie, poprawnie zweryfikowane), cały czas mam w zadaniach Typ zadania: Zgłoszenie SD-Z2, PCC-3, weryfikacja deklaracji. Tyle razy weryfikowałam i zakańczałam i nic !. Nadal cały czas powracają do moich zadań ! Pozdrawiam, proszę o podpowiedź
Czy po edycji pisma dajesz weryfikuj i zaznaczasz żółty kwadracik "zweryfikowano" czy jakoś tak. Jaki status masz po zweryfikowaniu i zapisaniu u góry z lewej strony ?
____________________________________ "Kto cały czas ciężko pracuje, nie ma czasu zarabiać pieniędzy" - J. D. Rockefeller
26 sty 2016, 11:52
Z moich doświadczeń z 16 (tylko!) decyzjami z Menedżera KP wynika, że: 1) nie przechodzą zniżki-zwyżki - trzeba: wejść na arkusz wymiarowy, wprowadzić siebie jako prowadzącego, kliknąć edycja i dodaj, tam edytować zniżki, potem zapisać 2) przy przerwach generują się stawki 0 oraz chyba resetują się (przynajmniej u mnie) ustawienia miejsc prowadzenia działalności (m.in. liczba ludności) i dystrybucji - trzeba: wejść na arkusz wymiarowy, wprowadzić siebie jako prowadzącego, kliknąć edycja, zmienić liczbę ludności, kliknąć dodaj, tam edytować dystrybucję i resztę. To tak na szybko. Nie biorę odpowiedzialności za prawidłowość tej procedury...
26 sty 2016, 14:56
Jak, wygenerować w SSP rejestr do wydanego zaświadczenia np. zaswiadczenia o wysokości stawki karty podatkowej?
26 sty 2016, 16:20
A ja nie korzystam z menagera kp i wszystkie postępowania robię manualnie. Idzie sprawnie i nie ma jak na razie problemów
26 sty 2016, 18:09
Ornaments
Mira321
Witam, tez się przejechałam na zniżkach. Wygenerowałam decyzję na następny rok i niestety zatwierdziłam postępowanie i wygenerowałam decyzję - po tym nie da się nic zmienić w arkuszu wymiarowym. Podatnikowi nie wygenerowało zniżki, musiałam anulować całe postępowanie i teraz mam problem bo drugi raz nie da się wygenerować decyzji z Menadżera KP. Musze to zrobić manualnie, tylko jeszcze nie wiem jak Wszcząć postępowanie czy najpierw utworzyć arkusz wymiarowy :/?
Chcąc wydać decyzję dla innego podatnika zauważyłam natomiast, że jeśli z Menadżera KP wciśniemy : Generuj na następny rok, po czym wejdziemy na arkusz wymiarowy podatnika to można go edytować (jeśli jestemy oznaczeni jako prowadzący sprawę), następnie po wciśnięciu opcji "dodaj pozycję tabeli" wprowadzić zniżki i zapisac. Jeśli chodzi o zawieszenie to niestety nie pomogę bo jeszcze nie doszłam do takiego przypadku. Pozdrawiam
Przy wydawaniu decyzji na 2016 można generować z menadżer kp każdego z osobna, po czym dodać arkusz, można go edytowac(znizki), potem zatwierdzic i wybrać CMR decyzja nr 98(wpisujemy tylko nr pokoju, nr tel i wybieramy rok 2016), potem przekazać do akceptacji, kierownik zaakceptuje i wydrukuje. Jak wróci zwrotka to dopiero zatwierdzić postępowanie i przekazać do księgowości.
26 sty 2016, 19:58
Mam pytanko. Co robicie z PCC-3 które mają zagraniczny adres ? Wcześniej w kazdym woj. był urząd który się tym zajmował a teraz ?