Re: Odwołania i powołania DIS i NUS
Wydaje mi się, że ten post nie jest zbyt obiektywny.
Z tego co zauważyłem na stronie ŚUCS to jeden były celnik został powołany na z-ce Naczelnika Pionu Obsługi Zgłoszeń Celnych, zastąpił więc celnika. Drugi Celnik został powołany w Pionie Zwalczania Przestępczości Ekonomicznej, a więc nad pionem pełniącym funkcje policyjne składającym się praktycznie w całości z funkcjonariuszy SCS - logiczne więc, że powołano mundurowego.
Myślę też, że część tych odwołań (jeśli nie wszystkie) mają związek ze zmianą struktury organizacyjnej ŚUCS (niech ktoś z Katowic mnie poprawi jeśli się mylę), teraz jest jeden Z-ca Naczelnika dla wszystkich delegatur.
Nie wygląda mi na to, że w przypadku tych zmian byli Celnicy zastąpili byłych UKSiaków. Wszak trzech z odwołanych to celnicy. Pytanie czy zmiany poszły już dalej w dół.
Jak widzę, Naczelnikiem ŚUCS dalej jest osoba wywodząca się z UKSu, podobnie jak naczelnicy pionu kontroli i pionu orzecznictwa. Więc nie przesadzajmy.
Celnicy jednak w wyniku reformy, moim zdaniem, bardziej dostali po ***. Mieli 45 urzędów celnych i tylu Naczelników. My mieliśmy 16 UKSów. 45 urzędów celnych połączono z 16 UKSami. Ile teraz jest Naczelników UCSów wywodzących się ze służby celnej, a ilu z UKSów?
Nie słyszałem też, żeby dotychczasowych Naczelników w USach zastępowali ludzie wywodzący się ze Służby Celnej.
To co napisałem wyżej nie oznacza jednak, że do przejmowania wyższych stanowisk w UCSach przez funkcjonariuszy jednak dojdzie. Z tego co słychać na szkoleniach (od szkolących i nie tylko), szefostwo KAS prze, aby UCSy stały się instytucjami o charakterze policyjnym, gdzie służyć będą przede wszystkim funkcjonariusze. A szefami funkcjonariuszy powinni być także funkcjonariusze. Nota bene, są UCSy, gdzie osoby funkcyjne wywodzące się z UKSów, które od początku reformy "broniły się" z różnych przyczyn przed przejściem w mundur, teraz zostają funkcjonariuszami.
Może te poszlaki wskazują, jaki może być kierunek zmian w UCSach