Karta podatkowa w SSP mam zawieszenie odnotowane do dnia 31-12-2015r. chce wznowić działalność od 30-03-2015jak to zrobić? opis z podręcznika Teczka podmiotu, rejestracja, podmiot wybieramy edytuj w oknie atrybut podmiotu w zakładce okresy zawieszenia należy wpisać datę wznowienia :stop: tylko jak to k...a zrobić jak nie mam zakładki EDYTUJ
Najprawdopodobniej musisz przypisać ciebie jako prowadzącego (patrzysz na pole prowadzący) i wtedy już możesz edytować.
jestem przypisany jako prowadzący... obstawiam że problem tkwi w uprawnieniach mi nadanych i mikro rolach
18 sty 2016, 08:14
Re: SSP
Witam, czy ktoś z Was przebrnął już przez decyzję ratalną ? Mi na poziomie po dodaniu dokumentu źródłowego pojawia się tekst "Dokument źródłowy pochodzi z konwersji. Przelicz i oznacz dokument przed kontynuacją". Bez zmiany w tym zakresie nie mogę zatwierdzić arkusza wymiarowego, a odpowiedzi z IS jak brak tak brak. Dziękuję za pomoc
18 sty 2016, 10:33
Dzień dobry. Uprzejmie proszę o podpowiedź jak w KP odnotować zwolnienie lekarskie od 1.10.2015 do 31.12.2015r.
18 sty 2016, 10:56
Przed wdrożeniem SSP wszczęto z urzędu postępowanie podatkowe w sprawie stwierdzenia wygaśnięcia decyzji ustalajacej SD, wydanej w 2014 r. (z powodu niedotrzymania warunku z art. 16). Decyzję stwierdzającą wygaśnięcie wydano w grudniu (poza SSP). Księgowość nie ma o niej wiedzy. Teraz mam wydać nową decyzję ustalającą zobowiązanie w SD bez uwzględnienia ulgi.
HelpIT odpowiada tak: "decyzje w trybach nadzwyczajnych wydawane są poza SSP do czasu dodania takiej możliwości w SSP. Transakcje tworzone są z wykorzystaniem obiektu Postępowanie - Wymiar/Raty".
Może ktoś z Was już to g... ogarnął - bardzo proszę o podanie dokładniejszego opisu postępowania.
____________________________________ "Tęsknota do pieca to ciężka choroba dla bałwana" /J. Ch. Andersen/
18 sty 2016, 12:01
Magdus
Dzień dobry. Uprzejmie proszę o podpowiedź jak w KP odnotować zwolnienie lekarskie od 1.10.2015 do 31.12.2015r.
Witam. Kroczek po kroczku. konto podatnika -> rozliczenia -> deklaracje/decyzje -> klikamy "rozliczenie KP" dla okresu 2015-12-31 -> na tym etapie powinniśmy widzieć przypisy podatku za poszczególne miesiące 2015 roku i klikamy "edytuj" -> wybieramy powód edycji np. weryfikacja deklaracji w treści coś wpisujemy np. "wprowadzenie przerwy w działalności" -> teraz mamy możliwość edycji i w zakładce Obsługa KP w sekcji zawieszenia/przerwy wybieramy okres przerwy od...do...i klikamy uwzględnij przerwę i w tym momencie powinniśmy widzieć zmianę przypisów podatku za miesiące w których wprowadziliśmy przerwę -> klikamy przelicz dokument skonwertowany -> klikamy zapisz i to wszystko. Pozdrawiam.
18 sty 2016, 12:28
Bastian
A kto wie co z SD-3 w przypadku zasiedzenia jak brak 2 osoby? Podczas telekonferencji bodajże była mowa o niewprowadzaniu drugiej osoby w SSP?ale od kiedy i jak ? Skoro w piątek zamiennik wprowadzanie spadku kończy się komunikatem, że musi być podmiot związany?
Tak, przy zasiedzeniu nie wprowadza się drugiej osoby. SSP uprzejmie zakomunikuje, że jest mu ta druga osoba potrzebna, ale trzeba to zignorować, wprowadzić dane i zrobić: ZAPISZ
18 sty 2016, 12:47
LUMI09 - ślicznie dziękuję za podpowiedź, którą najpierw wydrukowałam a później krok po kroku zrobiłam. I poszło. Jestem wdzięczna za pomoc i natychmiastowa reakcję.
18 sty 2016, 13:09
MAGDUS - nie ma za co cieszę się, że mogłem pomóc.
Mam następujące pytanie - czy ktoś ogarnął problem, o którym było już tu pisane a mianowicie: W P2B odnotowane było zawieszenie dział. (na podst. zmiany we wpisie do CEIDG) np. od lutego 2015r. na czas nieokreślony czyli do końca 2015r. i tak przemigrowało do SSP, jednakże okazało się, że 1 października podatnik wznowił wykonywanie działalności i mimo, że jest to wyraźnie z "automatu" odnotowane w SSP zarówno w Obsługa KP -> zawieszenia/przerwy jak i w teczce podmiotu w okresach zawieszenia, to nijak nie wpływa to na "stawki miesięczne" w "rozliczeniu KP" wg okresu 2015-12-31. Nadmieniam, że próbowałem edytować "treść deklaracji" w "rozliczeniu KP" i przeliczałem dokument skonwertowany, ale bez rezultatu. Wciąż za październik, listopad i grudzień mam przypisany podatek 0zł co jest błędne. Gdy wchodzę w konto podatku KP->rozliczenia->okresy to także mam przypisane "zera". Ktoś coś? Z góry dzięki za wszelkie wskazówki.
18 sty 2016, 15:11
choinka
Jakubek30 czy u Was w kancelarii mają do zwrotek jakieś specjalne drukarki? U nas brak sprzętu jest argumentem dobrze znanej spychologii, więc wypisujemy stare zwrotki ręcznie i pełny adres na kopertach, bo przecież w okienku na kopercie nie mieści się adres z pisma. W pierwszych tygodniach to nawet sami robiliśmy ekspedycje w SZD, ale jak powiedzieliśmy ze potrzebujemy wagi do ważenia przesyłek, bo trzeba ją określać przed wysłaniem, to wreszcie kancelaria się tym zajęła. Niektórzy chybaby chcieli, żeby sd, pcc i kp w ogóle odkroić od reszty i niech sobie radzą, jak potrafią. Taki mini urzędzik w urzędzie
Drukarka powinna być "normalna", ale przeznaczona wyłącznie do ekspedycji, bo inaczej na kopercie może wydrukować się np. strona decyzji drukowanej przez inną osobę. Tylko, że to koszt... Ekspedycję powinna wykonywać "poczta wychodząca" czyli sekretariat. Od 1 stycznia 2016r. zarówno poczta przychodząca jak i wychodząca miały być nie w OB, a w sekretariacie. Ale nastąpiły niespodziewane zmiany po wyborach...
jot_G
U nas ani koperty ani zwrotki nie są drukowane. Wszystko, czyli numer pisma, UNP, nazwisko, adres trzeba wypisywać ręcznie na kopercie i na zwrotce. A miało być tak pięknie...
Może jeszcze będzie? Tylko jeszcze nie wiadomo kiedy...
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
18 sty 2016, 18:06
ktoś stworzył jakieś wezwanie do podatnika za pośrednictwem SSP? Jak to co proponuje program ma się do zaleceń mf odnośnie wezwań ?
18 sty 2016, 18:12
A może audyt wykaże że to cudo do niczego się nie nadaje? Przecież ono tylko spowalnia pracę.
18 sty 2016, 20:33
Mam gorącą prośbę: Czy Ktoś już obsłużył przedawnioną zaległość z PCC w SSP, jeżeli tak to poproszę o wskazówki.
18 sty 2016, 21:02
jot_G
U nas ani koperty ani zwrotki nie są drukowane. Wszystko, czyli numer pisma, UNP, nazwisko, adres trzeba wypisywać ręcznie na kopercie i na zwrotce. A miało być tak pięknie...
I u mnie taki sam postęp...
18 sty 2016, 22:00
lumi09
Mam następujące pytanie - czy ktoś ogarnął problem, o którym było już tu pisane a mianowicie: W P2B odnotowane było zawieszenie dział. (na podst. zmiany we wpisie do CEIDG) np. od lutego 2015r. na czas nieokreślony czyli do końca 2015r. i tak przemigrowało do SSP, jednakże okazało się, że 1 października podatnik wznowił wykonywanie działalności i mimo, że jest to wyraźnie z "automatu" odnotowane w SSP zarówno w Obsługa KP -> zawieszenia/przerwy jak i w teczce podmiotu w okresach zawieszenia, to nijak nie wpływa to na "stawki miesięczne" w "rozliczeniu KP" wg okresu 2015-12-31. Nadmieniam, że próbowałem edytować "treść deklaracji" w "rozliczeniu KP" i przeliczałem dokument skonwertowany, ale bez rezultatu. Wciąż za październik, listopad i grudzień mam przypisany podatek 0zł co jest błędne. Gdy wchodzę w konto podatku KP->rozliczenia->okresy to także mam przypisane "zera". Ktoś coś? Z góry dzięki za wszelkie wskazówki.
Mamy dokładnie ten sam problem, też mamy 0 zamiast przypisu za okres od X do XII 2015 r. Pisaliśmy HelpDesk, dostaliśmy nawet odpowiedź, ale sposób rozwiązania nie zadziałał, więc złożyliśmy reklamację i czekamy. We własnym zakresie nie udało się nic zrobić póki co.
Ostatnio edytowano 18 sty 2016, 22:38 przez Nadir, łącznie edytowano 1 raz