Odnośnie wprowadzenia zeznania SD-3, przy wprowadzaniu danych zmarłego (gdzie nie występuje w bazie PESEL) należy w typie identyfikatora wybrać KOD TETYT a w numerze identyfikatora wpisać XXYYZZZ. Ale wszystko to trzeba poprzedzić odnotowaniem w aplikacji serce.
Ostatnio edytowano 14 sty 2016, 19:31 przez kasiar74, łącznie edytowano 1 raz
14 sty 2016, 19:30
Re: SSP
fatman83
Witam wpłynął PIT-16A. W SSP jak wchodzę w zadania-edytuj(PIT-16A)-w miesiącu grudniu świeci mi się, że odliczono więcej niż zapłacono. Wynika to z tego, że podatnik płacił 160 zł od stycznia do listopada a w grudniu zatrudnił pracownika i zwiększyła mu się kwota podatku do 405 zł. Podatnik odliczył sobie w grudniu niewykorzystaną kwotę składki zdrowotnej. Gdy nacisnę deklaracja zweryfikowana, później powiąż z dokumentem technicznym i następnie zapisz, wyskakuje aktualna wersja deklaracji posiada błędy. Czy zaakceptować. Czy akceptujecie z błędem czy w jakiś inny sposób to poprawiacie?
Mam to samo, pisałam HELPA< każą śledzić zgłoszenie. Po prostu bajka... Mimo zatwierdzenia zadanie ''wisi'' jako błędne.
15 sty 2016, 05:31
fatman83
Witam wpłynął PIT-16A. W SSP jak wchodzę w zadania-edytuj(PIT-16A)-w miesiącu grudniu świeci mi się, że odliczono więcej niż zapłacono. Wynika to z tego, że podatnik płacił 160 zł od stycznia do listopada a w grudniu zatrudnił pracownika i zwiększyła mu się kwota podatku do 405 zł. Podatnik odliczył sobie w grudniu niewykorzystaną kwotę składki zdrowotnej. Gdy nacisnę deklaracja zweryfikowana, później powiąż z dokumentem technicznym i następnie zapisz, wyskakuje aktualna wersja deklaracji posiada błędy. Czy zaakceptować. Czy akceptujecie z błędem czy w jakiś inny sposób to poprawiacie?
Inny przypadek Ulga uczniowska Wpłynął PIT-16A. Składki się zgadzały. Zrobiłem jak wyżej, zapisałem. Ten PIT-16A zniknął mi z zadań. Ale za to jak wchodzę w teczkę podatnika-konto-deklaracje-decyzje-przy rozliczenie-kp za 2015-12-31 na czerwono w kolumnie status pisze w terminie/bład. Jak wejdę w rozliczenie-kp to w stawkach miesięcznych przy kwadracie przelicz dokument skonwertowany jest podpowiedz, o tym, że kwota składki zdrowotnej ma pierwszeństwo przed ulga uczn. , po naniesieniu PIT-16A na dokument po konwersji w pole całkowitej kwoty ulgi uczn. należy wprowadzić kwotę, która była do wykorzystania od początku danego roku a następnie zaznaczyć pole przelicz dok. skonwertowany. Nie mogę zaznaczyć żadnego kwadratu. Nie mogę też edytować rozliczenia-kp. Ktoś już miał taki przypadek?
U nas te same problemy. PIT-16A w/w przypadkach są błędne, odpisy nie idą do księgowości a zadanie zamknięte.
15 sty 2016, 07:52
Ratunku... ! Pomocy... !!! Podatnik 10.12.2015 r. złożył wniosek o stwierdzenie nadpłaty w PCC ( zasadny - notariusz nienależnie pobrał podatek ).W SSP 21.12.2015 r.utworzono decyzję stwierdzającą nadpłatę w PCC, jednak na koncie podatku nie istnieje saldo pozwalające na dokonanie przez RP zwrotu. Chcąc dodać transakcję, nie ma możliwości wyboru rodzaju transakcji - lista jest pusta. Co dalej ?, czego brakuje ? może jakichś uprawnień ?, jaki status powinna mieć ta decyzja ?. Bardzo proszę o pilną pomoc - podpowiedź, ścieszkę postępowania, gdyż za kilka dni upłynie 30 dni i będzie trzeba zwracać z odsetkam. Gdyby to był zwrot 50,- zł , ale jest to kilka tysięcy, więc z własnej kieszeni trudno byłoby to zrobić ! Co z tego, że względnie szybko została przygotowana i wysłana podatnikowi decyzja , skoro nie można dokonać zwrotu, a walka z tym trwa już prawie m-c !!!. P O M O C Y !!!
15 sty 2016, 08:15
Pytanie dot. łączenia dekl. PCC-3 z załącznikiem PCC-3/A: - deklaracja i załącznik wprowadzono poprawnie, nie połączyły się automatycznie - zamiennik ręcznego łączenia się nie udaje: kolejno wybieram dokumenty powiązane, w nowym oknie pojawiają się dane właściwej osoby z załącznika; po kliknięciu połącz komunikat -czy na pewno połączyć? gdy klikam tak-dane są nieaktualne, proszę odświeżyć i spróbować ponownie - dodam że nie zmieniły się żadne dane z deklaracji, jak również dane podatników - wersje i okresy są identyczne - deklaracja jest zatwierdzona i załącznik też
HELP!
15 sty 2016, 09:32
witam serdecznie, mam pytanie sd-z2 wprowadzone, zweryfikowane, poprawne ale tworzy się zadanie brak danych z komunikatem: Brak wymaganych danych adresowych, brak danych do sprawdzenia wszystkich warunków, będących podstawą do wykonania automatycznej aktualizacji adresu na podstawie deklaracji lub warunki te nie zostały spełnione. co zrobić, z czym to jest związane
15 sty 2016, 09:38
Madagaskar
Ratunku... ! Pomocy... ! Podatnik 10.12.2015 r. złożył wniosek o stwierdzenie nadpłaty w PCC ( zasadny - notariusz nienależnie pobrał podatek ).W SSP 21.12.2015 r.utworzono decyzję stwierdzającą nadpłatę w PCC, jednak na koncie podatku nie istnieje saldo pozwalające na dokonanie przez RP zwrotu. Chcąc dodać transakcję, nie ma możliwości wyboru rodzaju transakcji - lista jest pusta. Co dalej ?, czego brakuje ? może jakichś uprawnień ?, jaki status powinna mieć ta decyzja ?. Bardzo proszę o pilną pomoc - podpowiedź, ścieszkę postępowania, gdyż za kilka dni upłynie 30 dni i będzie trzeba zwracać z odsetkam. Gdyby to był zwrot 50,- zł , ale jest to kilka tysięcy, więc z własnej kieszeni trudno byłoby to zrobić ! Co z tego, że względnie szybko została przygotowana i wysłana podatnikowi decyzja , skoro nie można dokonać zwrotu, a walka z tym trwa już prawie m-c !. P O M O C Y !
Jeśli nie widzisz rozwijanej listy transakcji finansowej to najprawdopodobniej nie masz uprawnień: "Mikrorola. Obsługa transakcji typu "Zwrot/nadpłata podatku pobranego przez płatnika"."
____________________________________ "Tęsknota do pieca to ciężka choroba dla bałwana" /J. Ch. Andersen/
15 sty 2016, 10:01
Stokrotne dzięki WAMPIRKU !. Niech Bozia Ci wynagrodzi w dzieciach ewent. wnuczkach ! Ruszyło dalej temat w PP, zobaczymy co będzie w RP. Tak swoją drogą myślę, że HELPDESK mógłby czasami się posiłkować tą stroną, gdyż mimo zgłoszenia do nich tego problemu odpowiedź nijak miała się do zgłoszonego problemu.
15 sty 2016, 13:06
Do Madagaskar: nie wiem z którego woj. jesteś, ale u nas w lubelskim taką odpowiedź właśnie dostaliśmy z HELPDESKU (odp. na nasze pytanie); w sumie nie wiem jak działa ten HELPDESK: centralnie czy lokalnie? Niekiedy pojawiają się inf. z całego kraju, a niekiedy to nawet odp. na zapytania urzędów z naszego woj. nie pojawiają się;
15 sty 2016, 13:34
Madagaskar
Stokrotne dzięki WAMPIRKU !. Niech Bozia Ci wynagrodzi w dzieciach ewent. wnuczkach ! Ruszyło dalej temat w PP, zobaczymy co będzie w RP. Tak swoją drogą myślę, że HELPDESK mógłby czasami się posiłkować tą stroną, gdyż mimo zgłoszenia do nich tego problemu odpowiedź nijak miała się do zgłoszonego problemu.
Cieszę się, że zadziałało. Mnie HelpIT nie odpowiedział do dziś, a walka z tematem trwała od 23.12.2015 r. do wczoraj... Gdyby nie miły Pan z MF to szlag by mnie już trafił...! Pozdrawiam
____________________________________ "Tęsknota do pieca to ciężka choroba dla bałwana" /J. Ch. Andersen/
15 sty 2016, 13:53
Karta podatkowa w SSP
mam zawieszenie odnotowane do dnia 31-12-2015r. chce wznowić działalność od 30-03-2015jak to zrobić?
opis z podręcznika Teczka podmiotu, rejestracja, podmiot wybieramy edytuj
w oknie atrybut podmiotu w zakładce okresy zawieszenia należy wpisać datę wznowienia
tylko jak to k...a zrobić jak nie mam zakładki EDYTUJ
15 sty 2016, 13:54
ROLE i MIKROROLE !!!!!! Należy nadać sobie wszystkie role z KP + pracownik postępowań podatkowych - rozszerzony. Może wtedy pojawi się klawisz Edytuj. Jeżeli nie to zobacz czy ma go kierownik postępowań podatkowych. Wszystko działa na zasadzie prób i błędów. Powodzenia.
15 sty 2016, 16:06
To ja dodam choć to tylko SZD zapisywanie na karteluszkach numerów UNP, podobnie i zwrotek następnie szukanie w kupie dla wszystkich z urzędu kwiatki typu uprzejmie informujemy, ze wysyłka pism z dni ... została anulowana z powodu że pisma pojawiły sie w Urzędzie w K zamiast w M.
15 sty 2016, 18:01
fatman83
Zweryfikuj deklaracje, popraw kwoty (tam gdzie ma byc odliczona musi byc wpisana kwota zaplacona,) bo odliczenie się należy i wyjdzie dobrze. Takie mamy rozwiązanie, niestety ssp nie przewiduje takiej sytuacji, że zapłacona np. W lutym skladka zaplacona a nie odliczona , może być w grudniu odliczona.
Inny przypadek Ulga uczniowska Wpłynął PIT-16A. Składki się zgadzały. Zrobiłem jak wyżej, zapisałem. Ten PIT-16A zniknął mi z zadań. Ale za to jak wchodzę w teczkę podatnika-konto-deklaracje-decyzje-przy rozliczenie-kp za 2015-12-31 na czerwono w kolumnie status pisze w terminie/bład. Jak wejdę w rozliczenie-kp to w stawkach miesięcznych przy kwadracie przelicz dokument skonwertowany jest podpowiedz, o tym, że kwota składki zdrowotnej ma pierwszeństwo przed ulga uczn. , po naniesieniu PIT-16A na dokument po konwersji w pole całkowitej kwoty ulgi uczn. należy wprowadzić kwotę, która była do wykorzystania od początku danego roku a następnie zaznaczyć pole przelicz dok. skonwertowany. Nie mogę zaznaczyć żadnego kwadratu. Nie mogę też edytować rozliczenia-kp. Ktoś już miał taki przypadek?
Przed edycja musisz wpisać siebie jako prowadzącego, potem można edytować, wpisać kwotę ulgi i zaznaczyć skonwertować.