Dzięki Zycie prawie każdy temat zaczyna sprowadzać się do komentowania jej stanowiska wobec naszych postulatów. (...) Tu ograniczmy się do zarobków starszego referenta, jeśli ktoś ma coś jeszcze do dodania.
A co tu można dodać??? Jest jak jest. Natomiast temat ten wywołał kolega, który dopiero zastanawia się nad podjęciem pracy w US i warto, by wiedział (i inni w podobnej sytuacji), jakie są w ogóle możliwości zarobkowania i "kariery" w US. W związku z tym pozwolę sobie nie zgodzić się z WJAWOREM, że "temat zaczyna sprowadzać się do komentowania stanowiska (Zyty) wobec naszych postulatów" - WJAWOR szacuneczek, ale to, co napisałeś, w psychologii nazywa się chyba zjawiskiem "projekcji" z podświadomości.
Ostatnio edytowano 16 lis 2006, 23:46 przez zoltar7, łącznie edytowano 1 raz
16 lis 2006, 10:31
Arya
Jeśli w Waszych Us-ach dają 1.500 dla referentów to gratuluję. Ja mam tyle jako starszy inspektor z 10-cio letnim stażowym.
U nas wynagrodzenie referenta oscyluje w granicach 1.000 zł. Ja na początek właśnie tyle dostałem. Gorzej, że na następne podwyżki trochę poczekasz.
Ostatnio edytowano 16 lis 2006, 23:47 przez Pyra, łącznie edytowano 1 raz
16 lis 2006, 23:37
Jeżeli zamierzasz pracować w dziale ogólnym, myślę, że powinieneś się liczyć z tym, że dostaniesz jedne z najniższych wynagrodzeń i w zasadzie tak będzie zawsze. Gdybyś np. podjął pracę w kontroli (ale najpierw nabierz doświadczenia), orzecznictwie, to tutaj siłą rzeczy motywować wynagrodzeniem trzeba i mógłbyś liczyć na dosyć dobrą pensję. Mam nadzieję, że nikt się nie obrazi, że pointa mojego wystąpienia jest taka, że w dziale ogólnym nie trzeba motywować.
Ostatnio edytowano 17 lis 2006, 22:24 przez grandepiotr, łącznie edytowano 1 raz
17 lis 2006, 13:21
A i tak w przyszłym roku planowane jest tzw. wartościowanie stanowisk pracy i wtedy się okaże, ile jest warta nasza praca, a raczej stanowisko pracy, tylko kto to będzie oceniał??? Niemniej jednak dział ogólny to z pewnością najmniejsza kasa...
Ostatnio edytowano 17 lis 2006, 22:25 przez lisek, łącznie edytowano 1 raz
17 lis 2006, 13:39
Rufus
Od 1998 jestem pracownikiem US i na rękę mam 1.300 zł na stanowisku Inspektora, czy jest to dużo? Pozostawiam to innym do przemyślenia. Z głodu nie umieram... :unsure:
Co ty piszesz? Z jakiego głodu? Boże, co za minimalista. Nie mogę zrozumieć takiej postawy. A może tak do Bangladeszu... Wrrrrrrrr...
Ostatnio edytowano 29 lis 2006, 14:26 przez Biala-s, łącznie edytowano 1 raz
17 lis 2006, 15:38
Staraj się o tą pracę, później będziesz mógł się starać o przeniesienie do UKS, tam lepiej płacą.
Życzę powodzenia.
Ostatnio edytowano 29 lis 2006, 14:25 przez ministerek, łącznie edytowano 1 raz
29 lis 2006, 13:35
molinezja
<!--quoteo(post=1205:date=07. 11. 2006 g. 10: 50:name=lisek)--><div class='quotetop'>(lisek @ 07. 11. 2006 g. 10: 50) [snapback]1205[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec--> A o jakich widełkach mowa? Odkąd pracuję, tzn. jakieś 10 lat, moje zarobki, nie licząc wysługi, nie są większe niż przychodzących referentów... Może gdzieś, w którymś z US-ów jest rozgraniczenie zarobków w zależności od tego, czy się jest referentem czy komisarzem...
Chodzi tu o załącznik nr 1 i nr 2 do Rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 października 1999 r. (Dz. U. Nr 89, poz. 996 ze zm.), na podstawie którego starszego referenta, starszego księgowego, starszego poborcę skarbowego, księgowego, referenta zalicza się do stanowisk wspomagajacych w służbie cywilnej, a zgodnie z załącznikiem nr 2 do tego Rozp. mnożnik kwoty bazowej dla tego stanowsika jest od 0,480 do 2,713. <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Zawsze się zastanawiałam, jakie to rozporządzenie.
Ostatnio edytowano 03 gru 2006, 15:46 przez agness_wawa, łącznie edytowano 1 raz
03 gru 2006, 11:38
lisek
A i tak w przyszłym roku planowane jest tzw. wartościowanie stanowisk pracy i wtedy się okaże, ile jest warta nasza praca, a raczej stanowisko pracy, tylko kto to będzie oceniał??? Niemniej jednak dział ogólny to z pewnością najmniejsza kasa...
Pracowałam prawie przez 3 lata na stanowisku starszego referenta (na stanowisku wspomagającym) z pensją ok. 1400 zł (miałam dwie podwyżki, podobno z resortu), przez ten czas obroniłam mgr, skończyłam studia podyplomowe na UW, zrobiłam certyfikat językowy LCCI, nikt tego nie docenił (byłam zatrudniona na umowę na zastępstwo i chociaż w urzędzie kilkakrotnie były wolne stanowiska na "stały" etat, pisząc do naczelnika podanie zostawało ono bez żadnej odpowiedzi). Wróciła pani, którą zastępowałam i przeszłam na kolejną umowę na zastępstwo w tym urzędzie - w innym dziale, bo kolejna pani zaciążyła... Tym razem zrobili ze mnie archiwistkę, ale z pensją z działu, którą miałam poprzednio (w dziale ogólnym naprawdę są niskie zarobki) - może dobre i to, ale... jakoś nie chciało mi się siedzieć w kurzu i robić ksero oraz pomagać działom w archiwizacji, szczególnie, że mam alergię na kurz. Wytrzymałam dwa miesiące i znalazłam sobie pracę w innym urzędzie na stanowisku starszego inspektora (stanowisko, jak z umowy wynika, specjalistyczne), umowa na rok i aplikacja, myślałam, że będzie lepsza płaca i tu się oszukałam... Zarabiam ponad 100 zł mniej. Po 4 miesiącach zostałam przeniesiona do innego działu, niż ten, do którego zostałam przyjęta, bo zmienił się naczelnik. Umowę mam do maja i się zastanawiam czy zostać, bo praca w tym dziale jest dla mnie nużąca i jakoś mało rozwijająca. A dlaczego to wszystko piszę? To szacowanie stanowiska pracy i inne cuda to bujda na resorach, pamiętam, że zawsze jest to robione w połowie 3 kwartału, niby... do awansów i innych cudów... ale nie słyszałam o przeszeregowaniach ani w jednym ani w drugim urzędzie... Mam koleżanki zarówno z jednego urzędu jak i z drugiego, które pomimo podnoszenia kwalifikacji zawodowych (studia, podyplomówki) nie zmieniły zaszeregowania od 5-7 lat (a pracują w urzędzie po 10-15 lat). Dla mnie ta perspektywa przybiera tylko szaro-bury kolor. Wydaje mi się że jak pocztowcy mogli strajkować, to my też powinnyśmy, a prof. Gilowska powinna jeden miesiąc przeżyć za 1400 zł., wtedy by zobaczyła, czy jest to realne... A to artykuł z money.pl: <a href="http://www.money.pl/archiwum/wiadomosci/artykul/nie;będzie;podwyzek;w;skarbowce,229,0,199141.html" target="_blank">http://www.money.pl/archiwum/wiadomosci/ar...9,0,199141.html</a>
Ostatnio edytowano 03 gru 2006, 17:00 przez agness_wawa, łącznie edytowano 1 raz
03 gru 2006, 12:34
Marku i Zoltarze! Skrót "świetlanej" kariery pracownika Działu Kontroli w sporym US w Trójmieście: staż w US - 13 lat, wykształcenie - mgr (1993 r.) + podyplomowe (2000 r.) + kurs na samodzielnego księgowego-bilansistę w SKwP (1996 r.) + 3 lata j. angielskiego (2003-2006); stanowisko - komisarz skarbowy (w Dziale dwóch pracowników na tym stanowisku). Zarobki brutto za 2005 r. - ok. 43.000,- zł ZE WSZYSTKIM (nawet z "wczasami pod gruszą"). Współczynnik 1,3 niezmiennie od 2001 r.; dodatek kontrolerski 15-20%; stażowego 14%.
Ostatnio edytowano 09 gru 2006, 17:55 przez beann, łącznie edytowano 1 raz
09 gru 2006, 00:14
anais acosta
A tu robisz nadgodziny za Bóg Zapłać albo i bez tego...
Nigdy nikt mi jeszcze nie powiedział "bóg zapłać" za moją pracę. Dziękuję też nie. Wzruszyłem się! :wacko: :wacko: :wacko: :wacko:
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
Ostatnio edytowano 09 gru 2006, 20:46 przez supersaper, łącznie edytowano 1 raz
09 gru 2006, 19:21
Proponuję porównanie płac w aparacie skarbowym w zależności od: urzędu, stanowiska, stażu pracy, zaczynamy...
____________________________________ CARPE DIEM
Ostatnio edytowano 19 lip 2007, 07:23 przez justysia 29, łącznie edytowano 1 raz
27 kwi 2007, 10:39
justysia 29
Proponuję porównanie płac w aparacie skarbowym w zależności od: urzędu, stanowiska, stażu pracy, zaczynamy...
No to zaczynaj.
Ostatnio edytowano 27 kwi 2007, 14:35 przez majani, łącznie edytowano 1 raz
27 kwi 2007, 12:22
majani
No to zaczynaj.
Do dzieła wojaku.
____________________________________ CARPE DIEM
Ostatnio edytowano 27 kwi 2007, 14:36 przez justysia 29, łącznie edytowano 1 raz
27 kwi 2007, 12:24
justysia 29
Do dzieła wojaku
IS Szczecin (od niedawna), VAT, staż w aparacie - 3,5 roku, starszy inspektor, 1.570 netto. B)))
Ostatnio edytowano 27 kwi 2007, 14:36 przez majani, łącznie edytowano 1 raz