Teraz jest 05 wrz 2025, 19:01

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 83 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
e-System Zarządzania Dokumentami 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA05 sie 2009, 16:20

POSTY        253
Post Re: e-System Zarządzania Dokumentami
Szkoda, że nie mam przy sobie nowego JRWA, szybciej bym łapał o czym mowa :P Jednakże daleki jestem, żeby postępowania weryfikacyjne z nieujawnionych wprowadzać pod 4042 (to chyba czynności sprawdzające), bo: 1. Postępowanie weryfikacyjne, to nie tylko czynności sprawdzające, to również wystąpienie do innych organów (ARiMR, organy samorządowe i podatkowe, CPIK, itp.), wniosek o kontrolę działalności gospodarczej. 2.Zgodnie z regulaminem urzędu czynności sprawdzające robi komórka OB (w zakresie poprawności złożonych zeznań, jak również ustalenia przyczyn nie składania zeznań). W JRWA nie tylko w 4042 jest mowa o nieujawnionych źródłach, niestety z powodu braku przy sobie JRWA nie przytoczę teraz numerów.

09 sty 2015, 16:11
Specjalista

REJESTRACJA26 paź 2006, 07:46

POSTY        788

LOKALIZACJAEuropa Środkowa z lekką północnowschodnią aberracją
spioch                    

Szkoda, że nie mam przy sobie nowego JRWA, szybciej bym łapał o czym mowa :P Jednakże daleki jestem, żeby postępowania weryfikacyjne z nieujawnionych wprowadzać pod 4042 (to chyba czynności sprawdzające), bo: 1. Postępowanie weryfikacyjne, to nie tylko czynności sprawdzające, to również wystąpienie do innych organów (ARiMR, organy samorządowe i podatkowe, CPIK, itp.), wniosek o kontrolę działalności gospodarczej. 2.Zgodnie z regulaminem urzędu czynności sprawdzające robi komórka OB (w zakresie poprawności złożonych zeznań, jak również ustalenia przyczyn nie składania zeznań). W JRWA nie tylko w 4042 jest mowa o nieujawnionych źródłach, niestety z powodu braku przy sobie JRWA nie przytoczę teraz numerów.

4042 - Prowadzenie czynności sprawdzających w zakresie podatku dochodowego od osób fizycznych: PIT (podatnik i płatnik), PPD, PPE, PPL, PPR, PPW; czynności sprawdzające z nieujawnionych źródeł; z wyłączeniem karty podatkowej  
4062 - Zaświadczenia i potwierdzenia w zakresie podatku dochodowego od osób fizycznych: PIT (podatnik i płatnik), PPD, PPE, PPL, PPR, PPW; czynności sprawdzające z zakresu źródeł nieujawnionych; z wyłączeniem karty podatkowej
4200 - Postępowanie podatkowe w sprawie ustalenia zobowiązania w zakresie podatku dochodowego od osób fizycznych: PIT, PPD, PPR; z wyłączeniem karty podatkowej; m.in. postępowania podatkowe w sprawie opodatkowania podatkiem dochodowym od osób fizycznych działów specjalnych produkcji rolnej; z zakresu źródeł nieujawnionych.  

Raczej 4042, nieprawdaż?

10 sty 2015, 00:03
Zobacz profil WWW
Znawca
Własny awatar

POSTY        253
Czy podatek dochodowy od nieujawnionych przychodów kwalifikuje się do grupy PPR ?

10 sty 2015, 10:06
Zawodowiec

REJESTRACJA10 lis 2006, 07:34

POSTY        3465
spioch                    

Szkoda, że nie mam przy sobie nowego JRWA, szybciej bym łapał o czym mowa :P

Znajdź sobie w googlach  :wysmiewacz:

10 sty 2015, 10:09
Znawca
Własny awatar

POSTY        253
szkoda mi czasu na temat JRWA w Googlach, więc ten temat pominę :P ale interesuje mnie odpowiedź co do PPR, czy jest tam podatek dochodowy od nieujawnionych źródeł :) bo ta odpowiedź może rozwiązać wszelkie wątpliwości co do NŹP w BA :)

10 sty 2015, 17:13
Amator

REJESTRACJA29 lis 2012, 20:34

POSTY        24
Czy w Izbach już funkcjonuje nowy system? Jakie macie wrażenia? Czy ktoś już jest na tyle obeznany z programem i może mi wyjaśnić, czy możliwe jest wpisanie gdzieś danych pełnomocnika? Na szkoleniu pokazano nam, że jest możliwość wydrukowania koperty, zwrotki, ale co z pełnomocnikiem? Jeśli nie będzie możliwości uzupełnienia pola "pełnomocnik" to co z tego że jest opcja wygenerowania książki nadawczej skoro dane będą niezgodne ze stanem rzeczywistym? (list wysłany do pełnomocnika a nie podatnika)
A teraz drugie pytanie...  W składach chronologicznych dokumenty są układane wg kolejności wpływu. Dokumenty przekazuje się do archiwum powiedzmy, że dwa lata od dnia zakończenia sprawy. Czy w związku z tym będziemy przetrząsać składy w celu doszukania wszystkich dokumentów związanych ze sprawą, żeby przekazać do archiwum? Będę wdzięczna za konstruktywne refleksje.

26 sty 2015, 21:25
Znawca

REJESTRACJA19 kwi 2013, 12:41

POSTY        120
Spory o właściwość kierowane do MF - która teczka?
Bo w JRWA 0120"Spory o właściwość w zakresie terytorialnego zasięgu działania izb skarbowych i urzędów skarbowych"
chyba się nie mieszczą ?
W 705 "Krajowa współpraca z organami , instytucjami  w zakresie właściwości rzeczowej i miejscowej"????
Jak to jest  u Was?

18 lut 2015, 15:56
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA25 maja 2009, 13:45

POSTY        42
Zauważyłam, że niektóre jednostki skarbowe zaczęły stosować inny sposób oznaczania dokumentów (z kropkami zamiast /). Mimo poszukiwań nie znalazłam aktu wprowadzającego nową instrukcję kancelaryjną (dotarłam tylko do projektu). Proszę o podpowiedź, z czego wynikają zasady oznaczania pism po utracie mocy zarządzenia nr 14 z 2001 (ze zm. w 34 z 2003 i 6 z 2005). Dotychczasowa instrukcja była załącznikiem do już nieobowiązującego aktu. W nowym zarządzeniu nr 1 z 7.01.2015 wprowadzającym JRWA nie ma załącznika - instrukcji.

19 lut 2015, 12:55
Amator

REJESTRACJA29 lis 2012, 20:34

POSTY        24
To możliwe tylko w skarbówce: wprowadzić jrwa bez instrukcji kancelaryjnej.  Myślę, że powodem było nie przygotowanie do wprowadzenia SZD. Instrukcja narzuca wersję elektroniczną jako wiodący sposób załatwiania spraw. A bez gotowego systemu SZD nie będzie to możliwe... wiec najpierw SZD a później Instrukcja kancelaryjna...

10 maja 2015, 15:20

REJESTRACJA08 paź 2014, 17:19

POSTY        123
Jakieś wieści w temacie? Kiedy wdrożenie?

30 lip 2015, 18:11
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA05 gru 2006, 08:01

POSTY        396
Zarządzenie nr 46 MF z 15 lipca 2015 r. zmieniające zarządzenie ws. JRWA - http://www.mf.gov.pl/documents/764034/0 ... 7a0154f1ff - z mocą od 1 kwietnia 2015 r.

Zarządzenie nr 47 MF z 15 lipca 2015 r. zmieniające zarządzenie w sprawie obsługi kancelaryjnej izb i urzędów skarbowych oraz organizacji i zakresu działania archiwów zakładowych i składnic akt w tych organach - http://www.mf.gov.pl/documents/764034/3 ... 536e4f409c - z mocą od 1 kwietnia 2015 r.

To drugie MF mógłby podać też w tekście ujednoliconym - zarządzenie Nr 14 Ministra Finansów z dnia 27 listopada 2001 r. w sprawie obsługi kancelaryjnej izb i urzędów skarbowych (...) nie było publikowane w Dz.Urz.Min.Fin.

31 lip 2015, 06:30
Specjalista

REJESTRACJA24 paź 2006, 19:15

POSTY        570
SZD przesunięte na 01.09.2015 (na razie). Od tego dnia ma być w IS i US.

Ostatnio edytowano 31 lip 2015, 15:40 przez Us_nip, łącznie edytowano 1 raz

31 lip 2015, 15:40
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA18 sty 2008, 14:59

POSTY        4
Us_nip                    

SZD przesunięte na 01.09.2015 (na razie). Od tego dnia ma być w IS i US.
Oj jak dobrze :)

02 sie 2015, 15:54
Specjalista

REJESTRACJA24 paź 2006, 19:15

POSTY        570
IS jednak od 10.08.2015

05 sie 2015, 07:37
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 83 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona