Szkoda, że nie mam przy sobie nowego JRWA, szybciej bym łapał o czym mowa Jednakże daleki jestem, żeby postępowania weryfikacyjne z nieujawnionych wprowadzać pod 4042 (to chyba czynności sprawdzające), bo: 1. Postępowanie weryfikacyjne, to nie tylko czynności sprawdzające, to również wystąpienie do innych organów (ARiMR, organy samorządowe i podatkowe, CPIK, itp.), wniosek o kontrolę działalności gospodarczej. 2.Zgodnie z regulaminem urzędu czynności sprawdzające robi komórka OB (w zakresie poprawności złożonych zeznań, jak również ustalenia przyczyn nie składania zeznań). W JRWA nie tylko w 4042 jest mowa o nieujawnionych źródłach, niestety z powodu braku przy sobie JRWA nie przytoczę teraz numerów.
09 sty 2015, 16:11
Re: e-System Zarządzania Dokumentami
spioch
Szkoda, że nie mam przy sobie nowego JRWA, szybciej bym łapał o czym mowa Jednakże daleki jestem, żeby postępowania weryfikacyjne z nieujawnionych wprowadzać pod 4042 (to chyba czynności sprawdzające), bo: 1. Postępowanie weryfikacyjne, to nie tylko czynności sprawdzające, to również wystąpienie do innych organów (ARiMR, organy samorządowe i podatkowe, CPIK, itp.), wniosek o kontrolę działalności gospodarczej. 2.Zgodnie z regulaminem urzędu czynności sprawdzające robi komórka OB (w zakresie poprawności złożonych zeznań, jak również ustalenia przyczyn nie składania zeznań). W JRWA nie tylko w 4042 jest mowa o nieujawnionych źródłach, niestety z powodu braku przy sobie JRWA nie przytoczę teraz numerów.
4042 - Prowadzenie czynności sprawdzających w zakresie podatku dochodowego od osób fizycznych: PIT (podatnik i płatnik), PPD, PPE, PPL, PPR, PPW; czynności sprawdzające z nieujawnionych źródeł; z wyłączeniem karty podatkowej 4062 - Zaświadczenia i potwierdzenia w zakresie podatku dochodowego od osób fizycznych: PIT (podatnik i płatnik), PPD, PPE, PPL, PPR, PPW; czynności sprawdzające z zakresu źródeł nieujawnionych; z wyłączeniem karty podatkowej 4200 - Postępowanie podatkowe w sprawie ustalenia zobowiązania w zakresie podatku dochodowego od osób fizycznych: PIT, PPD, PPR; z wyłączeniem karty podatkowej; m.in. postępowania podatkowe w sprawie opodatkowania podatkiem dochodowym od osób fizycznych działów specjalnych produkcji rolnej; z zakresu źródeł nieujawnionych.
Raczej 4042, nieprawdaż?
10 sty 2015, 00:03
Czy podatek dochodowy od nieujawnionych przychodów kwalifikuje się do grupy PPR ?
10 sty 2015, 10:06
spioch
Szkoda, że nie mam przy sobie nowego JRWA, szybciej bym łapał o czym mowa
Znajdź sobie w googlach
____________________________________ "Demokracja to cztery wilki i owca głosujące o obiedzie" R.A.Heinlein
10 sty 2015, 10:09
szkoda mi czasu na temat JRWA w Googlach, więc ten temat pominę ale interesuje mnie odpowiedź co do PPR, czy jest tam podatek dochodowy od nieujawnionych źródeł bo ta odpowiedź może rozwiązać wszelkie wątpliwości co do NŹP w BA
10 sty 2015, 17:13
Czy w Izbach już funkcjonuje nowy system? Jakie macie wrażenia? Czy ktoś już jest na tyle obeznany z programem i może mi wyjaśnić, czy możliwe jest wpisanie gdzieś danych pełnomocnika? Na szkoleniu pokazano nam, że jest możliwość wydrukowania koperty, zwrotki, ale co z pełnomocnikiem? Jeśli nie będzie możliwości uzupełnienia pola "pełnomocnik" to co z tego że jest opcja wygenerowania książki nadawczej skoro dane będą niezgodne ze stanem rzeczywistym? (list wysłany do pełnomocnika a nie podatnika) A teraz drugie pytanie... W składach chronologicznych dokumenty są układane wg kolejności wpływu. Dokumenty przekazuje się do archiwum powiedzmy, że dwa lata od dnia zakończenia sprawy. Czy w związku z tym będziemy przetrząsać składy w celu doszukania wszystkich dokumentów związanych ze sprawą, żeby przekazać do archiwum? Będę wdzięczna za konstruktywne refleksje.
26 sty 2015, 21:25
Spory o właściwość kierowane do MF - która teczka? Bo w JRWA 0120"Spory o właściwość w zakresie terytorialnego zasięgu działania izb skarbowych i urzędów skarbowych" chyba się nie mieszczą ? W 705 "Krajowa współpraca z organami , instytucjami w zakresie właściwości rzeczowej i miejscowej"???? Jak to jest u Was?
18 lut 2015, 15:56
Zauważyłam, że niektóre jednostki skarbowe zaczęły stosować inny sposób oznaczania dokumentów (z kropkami zamiast /). Mimo poszukiwań nie znalazłam aktu wprowadzającego nową instrukcję kancelaryjną (dotarłam tylko do projektu). Proszę o podpowiedź, z czego wynikają zasady oznaczania pism po utracie mocy zarządzenia nr 14 z 2001 (ze zm. w 34 z 2003 i 6 z 2005). Dotychczasowa instrukcja była załącznikiem do już nieobowiązującego aktu. W nowym zarządzeniu nr 1 z 7.01.2015 wprowadzającym JRWA nie ma załącznika - instrukcji.
19 lut 2015, 12:55
To możliwe tylko w skarbówce: wprowadzić jrwa bez instrukcji kancelaryjnej. Myślę, że powodem było nie przygotowanie do wprowadzenia SZD. Instrukcja narzuca wersję elektroniczną jako wiodący sposób załatwiania spraw. A bez gotowego systemu SZD nie będzie to możliwe... wiec najpierw SZD a później Instrukcja kancelaryjna...
Zarządzenie nr 47 MF z 15 lipca 2015 r. zmieniające zarządzenie w sprawie obsługi kancelaryjnej izb i urzędów skarbowych oraz organizacji i zakresu działania archiwów zakładowych i składnic akt w tych organach - http://www.mf.gov.pl/documents/764034/3 ... 536e4f409c - z mocą od 1 kwietnia 2015 r.
To drugie MF mógłby podać też w tekście ujednoliconym - zarządzenie Nr 14 Ministra Finansów z dnia 27 listopada 2001 r. w sprawie obsługi kancelaryjnej izb i urzędów skarbowych (...) nie było publikowane w Dz.Urz.Min.Fin.
31 lip 2015, 06:30
SZD przesunięte na 01.09.2015 (na razie). Od tego dnia ma być w IS i US.
____________________________________ ------------------------------------------------------------------------------------------------ " (...) i ujrzał Pan pracę naszą i był zadowolony, a potem zapytawszy o zarobki nasze, usiadł i zapłakał (...)"
Ostatnio edytowano 31 lip 2015, 15:40 przez Us_nip, łącznie edytowano 1 raz
31 lip 2015, 15:40
Us_nip
SZD przesunięte na 01.09.2015 (na razie). Od tego dnia ma być w IS i US.
Oj jak dobrze
02 sie 2015, 15:54
IS jednak od 10.08.2015
____________________________________ ------------------------------------------------------------------------------------------------ " (...) i ujrzał Pan pracę naszą i był zadowolony, a potem zapytawszy o zarobki nasze, usiadł i zapłakał (...)"