U mnie do BPS też się wpisuje. A o wykreśleniu nie informujemy.
novi
U nas ostatnie ustalenia - zawiadamiamy wszystkich o wykreśleniu.
A na podstawie czego takie ustalenia?
08 mar 2013, 09:13
Re: Podmioty wykreślone z rej. podatników VAT
A to musi być jakaś podstawa? My nie wprowadzamy do BPS bo osoby, które się tym zajmują nie mają dostępu
Jak u Was jest z tymi wszystkimi bazami typu SERCE, VIES, BPS, EORUS? U nas niewielu pracowników z tego korzysta, bo tylko kilka osób ma uprawnienia. Bez tego oczywiście nie da się pracować, ale kogo to obchodzi.
08 mar 2013, 12:53
U nas zawsze zawiadamiamy podatnika o wykreśleniu- mimo że nie ma kontaktu z podatnikiem to i tak podejmujemy próbę zawiadomienia. Osoba która wykreśla też nie ma dostępu - więc przekazuje do wprowadzenia osobie która ma dostęp
08 mar 2013, 19:20
A co w takiej sytuacji: podatnik zlikwidował działalność gospodarczą, VAT-Z oczywiście nie złożony. Wzywamy - bez rezultatu, wzywamy ponownie - znowu bez skutku, wykreślamy. Wykreślamy nie z datą likwidacji działalności lecz z datą podjęcia decyzji o wykreśleniu. Po jakimś czasie wpływa do nas informacja, że jakiś podatnik skorzystał z ulgi na złe długi, gdyż nasz "wykreślony" nie zapłacił za fakturę. Korekta dokonana została w deklaracji złożonej w okresie, kiedy korespondowaliśmy z naszym bohaterem (po likwidacji działalności a przed wykreśleniem). I co z takim pasztetem? Czy został spełniony warunek, że na dzień dokonania korekty obaj podatnicy byli czynnymi podatnikami VAT? Tak poza tym, to udanego weekendu wszystkim życzę
09 mar 2013, 16:12
Wakantanka
A co w takiej sytuacji: Korekta dokonana została w deklaracji złożonej w okresie, kiedy korespondowaliśmy z naszym bohaterem (po likwidacji działalności a przed wykreśleniem). I co z takim pasztetem? Czy został spełniony warunek, że na dzień dokonania korekty obaj podatnicy byli czynnymi podatnikami VAT?
Niestety skuteczna. Moim zdaniem nie możemy wykreślić z datą wsteczną, a sam fakt wykreślenia z CEIDG nie jest równoznaczny z wykreśleniem z rejestru VAT, więc korekta skuteczna.
11 mar 2013, 08:44
novi
A to musi być jakaś podstawa? ^_^
No cóż, zawsze można robić coś "bo tak się zwyczajowo przyjęło" i już. Ciekaw tylko byłem czy to informowanie wynika z jakiegoś konkretnego przepisu
12 mar 2013, 13:12
Niestety skuteczna. Moim zdaniem nie możemy wykreślić z datą wsteczną, a sam fakt wykreślenia z CEIDG nie jest równoznaczny z wykreśleniem z rejestru VAT, więc korekta skuteczna.
Ja mam takie pismo, nie wiem czy z mojej izby czy z mf, że podatników którzy nie złożyli vat-z wykreśla się (na mocy art. 96 ust.8) z datą wykreślenia wpisu w ceidg. Stąd ja wykreślam z datą wykreślenia z ceidg takich co nie złożyli vat-z, a z datą bieżącą tych którzy nie składają deklaracji.
No cóż, zawsze można robić coś "bo tak się zwyczajowo przyjęło" i już. Ciekaw tylko byłem czy to informowanie wynika z jakiegoś konkretnego przepisu
No ja zacząłem niektórych powiadamiać, szczególnie takich którzy odbierali niektóre wezwania a mimo wszystko nie złożyli deklaracji ani nie było kontaktu z ich strony. Pani kontrolująca nas z wykreśleń vat właśnie poradziła, że w takich przypadkach lepiej powiadomić.
12 mar 2013, 16:58
Czy ten temat to pokłosie ostatnich zmian w KEP w zakresie wprowadzania obowiązku wat i jego zamykania po zakończeniu działalności ?
____________________________________ "Tylko zmiana jest niezmienna" - Heraklit
12 mar 2013, 19:34
Keniacz
Ja mam takie pismo, nie wiem czy z mojej izby czy z mf, że podatników którzy nie złożyli vat-z wykreśla się (na mocy art. 96 ust.8) z datą wykreślenia wpisu w ceidg. Stąd ja wykreślam z datą wykreślenia z ceidg takich co nie złożyli vat-z, a z datą bieżącą tych którzy nie składają deklaracji.
Keniacz a jesteś w stanie dotrzeć do tego pisma i podać na nie jakieś namiary?
12 mar 2013, 22:54
pismo z MF nr AP13/0683/8/STI/12/7539 (11 październik 2012), ale nie mam namiarów gdzie to może być, nam izba przesłała
13 mar 2013, 07:09
Tak z czystej ciekawości-Czy można wykreślić podatników, którzy nie składają deklaracji VAT przez wiele kolejnych miesięcy, odbierają oni sami lub ktoś z rodziny wezwania do złożenia VAT-7, ale na nie nie reagują?
13 mar 2013, 07:20
Kakaes
Tak z czystej ciekawości-Czy można wykreślić podatników, którzy nie składają deklaracji VAT przez wiele kolejnych miesięcy, odbierają oni sami lub ktoś z rodziny wezwania do złożenia VAT-7, ale na nie nie reagują?
Skoro odbierają to raczej jest kontakt. Ja robię w takich sytuacjach KKS za utrudnianie czynności sprawdzających.
13 mar 2013, 08:01
Ja czasami takich wykreślam, kontaktu nie ma bo nie reaguje na wezwania. Można to uznać, że mimo udokumentowanych prób (nawet odebranych wezwań) nie ma żadnych efektów i odzewu z drugiej strony. Chyba nie warto latami trzymać takich podatników? Jednakże nie dam sobie uciąć głowy, że moje myślenie jest słuszne bo co zdanie to inne
13 mar 2013, 09:31
też by się to pismo przydało, bo na oczy go nie widziano u nas