...... zainteresowała mnie dyskusja dotycząca wprowadzania zajęć wierzytelności do POLTAX za pomocą formularza WNS-ZW. Zainteresowała mnie z dwóch względów: 1. Sama kiedyś zajmowałam się obsługą zajęć - od początku do końca; 2. Przychodzą do nas na szkolenie z wprowadzania tego dokumentu osoby, którym przypadło w udziale je wprowadzać. Przy czym mówię: do nas, chociaż wyłączność ma tu koleżanka, ale w obecnych naszych przejściowych warunkach lokalowych nie da się w takim szkoleniu nie uczestniczyć.
Gdyby był ktoś tak miły, kto ma możliwość pisywania na tamtym forum przekazać zainteresowanym, że wycofanie zajęcia będzie polegało na anulowaniu dokumentu WNS-ZW z powodem US, będę wdzięczna. W przyszłym tygodniu będzie opublikowany komunikat. Ponieważ nie mogę tam, pozwolę sobie tutaj zabrać głos w dyskusji.
U mnie panuje panika i przekonanie, że to będzie gorzej niż było. Otóż - NIE. Miałam z tym do czynienia dość długo, jako nadzór i jako osoba wykonująca - i widzę, że to rozwiązanie będzie znacznie lepsze. Porównajmy sobie: Przedtem zajęcie rejestrowane było w BA dwa razy: w Kancelarii i w komórce RP. Trzeci raz rejestrowane było już w P2B. Wszystko ręcznie. Teraz dokument wystarczy zarejestrować w POLTAX - w BA już nie ma potrzeby. Czyli raz. Oglądałam dzisiaj kartę kontową i jak na niej wygląda zatwierdzony w POLTAX dokument - zaciąga się sam. Pozostaje problem męczącego wklepywania do POLTAX każdego zajęcia pojedynczo, tzn. danych szczegółowych, które się często powtarzają. W poniedziałek napiszę do HD o wprowadzenie danych (chociaż tych które są w polach formularza, łącznie z opcjonalnymi) wszystkich kancelarii komorniczych w Polsce - może będzie trzeba wystąpić do Izb Komorniczych, a może w inny sposób je można zebrać w taki sposób, żeby je można było podczas wprowadzania wybierać z listy. Wtedy po wyborze najbardziej pracochłonne do wypełnienia dane uzupełniałyby się same i zniknęłoby ryzyko błędnego wprowadzenia rachunku.
Pozostaje kwestia udzielania odpowiedzi: BA pokazywała termin, POLTAX tego nie robi. Trzeba będzie ostro pilnować - jeżeli będziecie korzystać z pomocy informatyka albo z szablonu w Analizatorze (tak na marginesie: czy on już jest dostosowany do nowych warunków?) nie będzie problemu. Informatyk (czy analityk, w każdym razie ktoś kto ma dostęp do tablic POLTAX) może Wam codziennie robić rano raporty wprowadzonych zajęć poprzedniego dnia wg daty ich wpływu. Łącznie z danymi wprowadzonymi we wszystkich polach dokumentu. Dlatego byłoby dobrze, żeby pola opcjonalne też były tam wypełniane (stąd pomysł z listą...). Taki raport może być bazą do korespondencji seryjnej, łącznie z informacją czy nadpłata jest czy jej nie ma. Bo można te dane ze sobą powiązać.
Wystarczy potem połączyć bazę z szablonem pisma i wydrukować od razu ileśset (jak u mnie w US) czy ileśdziesiąt odpowiedzi.
Zresztą samych odpowiedzi komornikom w moim US udziela się z użyciem korespondencji seryjnej już od kilku lat.
Podsumowując: odpada część czasu, który był poświęcany wprowadzaniu - nie trzy razy, tylko raz. Jak się zmechanizuje proces odpowiedzi, uwalnia się jeszcze więcej czasu.
A teraz się narażę księgowym, bo w dyskusji dość istotnym problemem jest pytanie, kto ma to wprowadzać i padł argument, że nie mogą być łączone uprawnienia do P2B i POLTAX. Tu się zgodzę. Ale kto powiedział, że w RP nie może być stanowiska bez uprawnień do P2B poza przeglądaniem?? Przecież i tak zazwyczaj osoby, które "robiły" komorników nie miały czasu na nic innego. W moim US w tamtych czasach gdy mnie to dotyczyło, 2 osoby (w porywach do 3) zajmowały się wyłącznie komornikiem. A jeśli nadal jest "nie" - niech oddadzą etat. Im teraz właśnie w związku z tą zmianą odpadło najwięcej pracy...
No to teraz czekam na krzyki ze strony RP... Uprzedzając ewentualne zarzuty dot. nieznajomości specyfiki pracy w tym dziale - z góry mówię, że odpada. I niezależnie od tego kto będzie wprowadzał zajęcia, za terminowe udzielanie odpowiedzi komornikowi odpowiada księgowa...
____________________________________ "verba volant scripta manent"
20 sty 2012, 21:55
Re: Zajęcia wierzytelności przez komorników sądowych
U nas sytuacja częściowo rozwiązana - zajęcia wprowadza OB.
Natomiast odnosząc się do przeklejonej wypowiedzi szanownej Agi764 z sąsiedniego forum, obawiam się, że u mnie u urzędzie wprowadzanie zajęć tylko do Poltaxu nie przejdzie, oczywiście migracja do P2B jest jak najbardziej pomocna i właściwie wyklucza ponowne "ręczne" wklepywanie tegoż zajęcia do P2B, jednak pozostaje kwestia BA. Jak sądzę, kierownik nie pozwoli sobie na odpuszczenie wprowadzania tam zajęć jako sprawy i dzięki temu możliwości monitorowania w ten sposób nakładu pracy, a przede wszystkim kontroli terminowości odpowiadania na te zajęcia, zatem odejdzie mniejsza część pracy niż w założeniu. I pytanie odnośnie starych (to znaczy zarejestrowanych) zajęć - co z nimi? Jak przekazywać na nie nadpłaty skoro zajęcie musi mieć datę późniejszą niż nadpłata? Czy odsyłać te zajęcia komornikowi po ustaleniu iż nie ma nadpłaty? Istnieje jeszcze mnóstwo niejasności i baaardzo rad byłbym gdyby komuś udało się je rozwiać
20 sty 2012, 22:17
Odpowiedzieć że jest nieskuteczne i odłożyć a/a a następnie czekać na następne zajęcie dotyczące tej samej wierzytelności za tydzień (zależy od aktywności komornika)
21 sty 2012, 00:00
oen
renia
A dlaczego zapytanie komornika o majątek w PP?? Co mają postępowania podatkowe do majątku?
Tak wynika z treści Rozporządzenia MF nr 39 w sprawie reorganizacji.
A co z tego rozporządzenia wynika???? PP prowadzi postępowania podatkowe. PP nie wprowadza danych do CZM, POLTAX itp. . PP szuka majątku jak prowadzi własne postępowanie podatkowe w zakresie przeniesienia odpowiedzialności. Odpowiedzi udziela OB.
Logiczny wydaje się ten "post od sąsiadów". Dlaczego w RP nie można dać uprawnień jednej osobie skoro to usprawni pracę? A jak nie, to logiczne jest też oddanie etatu. A poza tym "rozwleczenie po urzędzie" zajęcia - zanim dojdzie do RP to minie kilka dni (kierownik pokwituje, rozda na stanowiska do wprowadzenia, później ktoś inny zatwierdzi, i oczywiście z jakimś zestawieniem przekaże do RP (za pokwitowaniem rzecz jasna) - i tak tykają te dni, a tu czas coraz krótszy do udzielenia odpowiedzi Komornikowi. Teraz zajęcia natychmiast trafiały do RP i praktycznie 7 dni było czasem w RP, po zmianach może okazać się że zostanie znacznie mniej czasu w RP na odpowiedź. .
21 sty 2012, 15:35
Powód anulowania US już jest w POLTAX, pytanie czy stosować, czy czekać do oficjalnego pisma.
23 sty 2012, 09:40
A jaka podstawę prawną podajecie przy zwrocie "nieskutecznych" zajęć? bo chyba tylko kwestia czasu jak komornicy zaczną się ....
23 sty 2012, 11:44
Chodzi mi o to czy w księgowości do robienia przelewów i w ogóle są potrzebne wszytkie dane z WNS-ZW czy wystarczą tylko te poz. obowiązkowe.
23 sty 2012, 14:52
Sandraslask
Chodzi mi o to czy w księgowości do robienia przelewów i w ogóle są potrzebne wszytkie dane z WNS-ZW czy wystarczą tylko te poz. obowiązkowe.
Wystarczą obowiązkowe - sprawdzone, działa.
23 sty 2012, 15:48
No to pojawiło się pismo z HD odnośnie WNS-ZW, niestety nie mam mozliwości udostepnienia go tutaj Jest tez o powodzie anulowania zajęcia wierzytelności (powód anulowania US), który to wprowadzamy w przypadku gdy: -przekazemy kwote ktora w calosci pokrywa zajecie -komornik przysle anulowanie -zaistnieje zbieg egzekucji
Nie jest natomiast rozstrzygnięta kwestia zajec wierzytelnosci, ktore wpłynely do US przed aktualizacja P2B, co z nimi robicie u was w US?
24 sty 2012, 22:00
Wysyłamy zbiorcze informacje (w jednym piśmie dużo nr KM) o zamknięciu spraw z powodu braku nadpłat i braku aktualizacji. Czyścimy miesiącami wg dat wpływów zajęć.
24 sty 2012, 22:37
Ksiegowiec
No to pojawiło się pismo z HD odnośnie WNS-ZW, niestety nie mam mozliwości udostepnienia go tutaj Jest tez o powodzie anulowania zajęcia wierzytelności (powód anulowania US), który to wprowadzamy w przypadku gdy: -przekazemy kwote ktora w calosci pokrywa zajecie -komornik przysle anulowanie -zaistnieje zbieg egzekucji
Nie jest natomiast rozstrzygnięta kwestia zajec wierzytelnosci, ktore wpłynely do US przed aktualizacja P2B, co z nimi robicie u was w US?
Mamy więc kolejne "sztukowanie" rzeczywistości pod kątem nowych pomysłów racjonalizatorskich. Do tej pory powód anulowania dokumentu "US - decyzja US" oznaczał, że wydana została decyzja podatkowa stąd należało unieważnić deklarację za okres objęty decyzją. Teraz ponieważ "geniuszom" nie pasował żaden z innych powodów anulowania, a pozostały tylko 2 czyli: "NWE - nowa wersja" oznaczający korektę oraz "BŁD - błąd wprowadzenia" oznaczający pomyłkę operatora, genialnie i arbitralnie zadecydowano o wyborze tego trzeciego powodu.
To, że pasuje on jak pięść do nosa nie ma żadnego znaczenia, widocznie taka była potrzeba chwili. Wytłumacz teraz nowemu pracownikowi, który zechce coś pojąć na logikę, że powód anulowania "decyzja US" to nic innego jak to, że komornik przesłał anulowanie zajęcia. Łatwo skojarzyć ? Oczywiście, że łatwo ale tylko na zasadzie piernika i wiatraka, w powiązaniu z "kompetencjami" strategów nowego rozwiązania.
____________________________________ "Wszelkie poglądy, opinie czy wnioski wyciągnięte zostały wyłącznie na podstawie obserwacji poczynionych na własnym podwórku, o ile w treści postu nie zostało wskazane wprost, że jest inaczej"
24 sty 2012, 22:58
Bez sensu
Sprawa jest zamknięta a nie anulowana, więc dlaczego mamy anulować dokument, a nie go zamykać?
25 sty 2012, 08:58
W nawiaząniu do nowych zasad obsługi zajęć wierzytelniości jak funkcjonuje sprawdzanie nadpłat w przypadku gdy deklaracja, zeznanie, wniosek VZM nie jest jeszce wprowadzone do systemu POLTAX, a data wpływu jest wcześniejsza niż data wpływu zajęcia wierzytelności. Czy opieracie się tylko na zapisach z kart kontowych na dzień wpływu zajęcia i pomijacie dokumenty nie wprowadzone do systemu? W naszym urzędzie OB nie sprawdza czy istnieją nie wprowadzone dokumenty z wykazaną nadpłatą/zwrotem a RP ma obowiązek udzelenia odpowiedzi w terminie 7 dni. Na kogo spadnie odpowiedzialność gdy dokument z wykazaną nadpłatą był w urzędzie lecz do dnia udzieleniaodpowiedzi na zajęcie nie został jeszce przypisany?