Teraz jest 06 wrz 2025, 17:39

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 53 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Program EWIDENCJE - pomocy! 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA21 paź 2006, 14:26

POSTY        247
Niech księgowa  zajmie się kontrolą czy prawidłowo ewidencjonowane są wpłaty przez podatników w trakcie roku, księgowaniem odsetek i wyjaśnianiem z podatnikiem na bieżąco na co te wpłaty deklaruje. Niech nie czeka aż wymiar zrobi to za nią! Dziwne, że jak ma podać jakieś dane dotyczące przypisu lub odpisu to z ozorem pędzi do wymiaru i prosi o instruktaż.

ramzes                    

Niech księgowa  zajmie się kontrolą czy prawidłowo ewidencjonowane są wpłaty przez podatników w trakcie roku, księgowaniem odsetek i wyjaśnianiem z podatnikiem na bieżąco na co te wpłaty deklaruje. Niech nie czeka aż wymiar zrobi to za nią! Dziwne, że jak ma podać jakieś dane dotyczące przypisu lub odpisu to z ozorem pędzi do wymiaru i prosi o instruktaż.

Co ma do tego WHTX? Istnieje już od dawien dawna.

21 lut 2009, 22:34

REJESTRACJA30 paź 2008, 11:45

POSTY        266

LOKALIZACJAza górami, za lasami...
Ale najwyraźniej nie wiesz, do czego służy. Od dawien dawna to prześwietlał księgowość i egzekucję, a teraz zacznie wymiary.
Niezależnie od tego kto gdzie pracuje, zawsze są tacy co wiedzą co robią i po co i są tacy, którzy tego nie wiedzą albo im się nie chce. I czekają aż ktoś coś zrobi za nich. To mogą być różne konfiguracje na linii księgowość - wymiar - egzekucja. Przecież tak naprawdę nie znamy wszystkich szczegółów pracy na różnych stanowiskach, nie mamy pojęcia co sprawia trudność a co nie i dlaczego. Przestańmy więc oceniać się wzajemnie.
Jakoś nie mam problemów ze współpracą z kimkolwiek z innych komórek.

Poza tym naprawdę uważasz, że księgowa powinna liczyć odsetki od zaliczki, jeśli nie wie, jaka jest faktyczna wysokość tej zaliczki dopóki podatnik nie złoży zeznania?
Spróbuj dobrze zaksięgować wpłatę w trakcie roku, jeśli nie wiesz, za co podatnik płaci (napisał tylko PIT), nie wiesz, za jaki okres płaci i nie wiesz, ile powinien zapłacić. A masz tych wpłat do zaksięgowania w miesiącu kilkanaście tysięcy i całą tę pracę wykonujecie tak naprawdę w trzy osoby (w porywach cztery). I wiesz, że musisz skończyć w określonym terminie. Za każdym razem będziesz dzwonił do podatnika czy raczej poczekasz na zeznanie?
U nas księgowe sprawdzają wpłaty, za pomocą programu EWIDENCJE. Więc nie ma mowy o robieniu przez wymiar roboty za nie.

Więc zamiast oceniać i wyśmiewać, to może okaż trochę zrozumienia.

Ostatnio edytowano 21 lut 2009, 23:23 przez aga764, łącznie edytowano 1 raz

21 lut 2009, 23:22
Zobacz profil ICQ
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA24 cze 2008, 21:55

POSTY        161

Ale najwyraźniej nie wiesz, do czego służy. Od dawien dawna to prześwietlał księgowość i egzekucję, a teraz zacznie wymiary.
Niezależnie od tego kto gdzie pracuje, zawsze są tacy co wiedzą co robią i po co i są tacy, którzy tego nie wiedzą albo im się nie chce. I czekają aż ktoś coś zrobi za nich. To mogą być różne konfiguracje na linii księgowość - wymiar - egzekucja. Przecież tak naprawdę nie znamy wszystkich szczegółów pracy na różnych stanowiskach, nie mamy pojęcia co sprawia trudność a co nie i dlaczego. Przestańmy więc oceniać się wzajemnie.
Jakoś nie mam problemów ze współpracą z kimkolwiek z innych komórek.

Poza tym naprawdę uważasz, że księgowa powinna liczyć odsetki od zaliczki, jeśli nie wie, jaka jest faktyczna wysokość tej zaliczki dopóki podatnik nie złoży zeznania?
Spróbuj dobrze zaksięgować wpłatę w trakcie roku, jeśli nie wiesz, za co podatnik płaci (napisał tylko PIT), nie wiesz, za jaki okres płaci i nie wiesz, ile powinien zapłacić. A masz tych wpłat do zaksięgowania w miesiącu kilkanaście tysięcy i całą tę pracę wykonujecie tak naprawdę w trzy osoby (w porywach cztery). I wiesz, że musisz skończyć w określonym terminie. Za każdym razem będziesz dzwonił do podatnika czy raczej poczekasz na zeznanie?
U nas księgowe sprawdzają wpłaty, za pomocą programu EWIDENCJE. Więc nie ma mowy o robieniu przez wymiar roboty za nie.

Więc zamiast oceniać i wyśmiewać, to może okaż trochę zrozumienia.

już cię lubię aga, jak bum cyk :piwo:

22 lut 2009, 01:54
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA21 paź 2006, 14:26

POSTY        247
Sami przyznajecie że cały rok nic nie robicie tylko czekacie na zeznanie. No dobra nie ma co się denerwować.

22 lut 2009, 21:59
Amator

REJESTRACJA13 lut 2009, 14:28

POSTY        22

Sami przyznajecie że cały rok nic nie robicie tylko czekacie na zeznanie. No dobra nie ma co się denerwować.

No widzę, że w weekend dyskusja toczyła się na całego ! Ale Ramzes przesadził :(. Zapraszam do mnie do rachunkowości.........Właśnie nie wiem jak u Was, ale u mnie jest teza, że do pracy to wszędzie tylko nie do księgowości, bo za dużo pracy i ciągły stres, terminy!!! Jak to się ma do Waszych wypowiedzi w zakresie nadrzędności innych komórek org. nad rach.pod.? Poprostu szanujmy swoją pracę i nie piszmy głupot o księgowości nie znając jej. Pozdrawiam Aga764 :):):)

23 lut 2009, 08:22
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA19 mar 2009, 16:40

POSTY        42

Ciekawi mnie jak w Waszych Urzędach jest rozwiązana sprawa porównywania wpłat z należnymi zaliczkami.... tzn czy korzystacie z programu Ewidencje i czy zajmują się tym komórki wymiarowe czy księgowość???
Pozdrawiam

U nas porównywaniem zaliczek zajmuje się księgowość przy użyciu programu Ewidencje, wymiary przypisują tylko w prawidłowej wysokości ZOB-D te zaliczki które są niezgodne z wpłatą

23 mar 2009, 17:37
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA17 sty 2008, 17:08

POSTY        14
U nas podobnie.Księgowość sobie porównuje zaliczki wykazane w pit z wpłatami za pomocą ewidencje.Jeżeli jest jakaś różnica to drukuje się kartę ewidencyjną i w te pędy na wymiar gdzie przypisują to co trza.Bardzo przydatny programik przy pit-4r jak podpisuje się zaświadczenia o niezaleganiu (dużo paczek jak na razie leży nierozliczonych i czeka na lepsze czasy he he).Przydatny programik jest również przy pit-28, pokazuje stałe odsetki.Panie z wymiaru zasadniczo są zadowolone z tych kart weryfikacyjnych ale ale.Marudzą gdy dostają kartę a z karty wynika że podatnik wpłacił większa zaliczke niż zadeklarował... :D

23 mar 2009, 20:53
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA27 maja 2008, 16:49

POSTY        2
zezar                    

<!--quoteo(post=42998:date=22. 02. 2009 g. 21:59:name=ramzes)--><div class='quotetop'>(ramzes @ 22. 02. 2009 g. 21:59) [snapback]42998[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->

No widzę, że w weekend dyskusja toczyła się na całego ! Ale Ramzes przesadził :(. Zapraszam do mnie do rachunkowości.........Właśnie nie wiem jak u Was, ale u mnie jest teza, że do pracy to wszędzie tylko nie do księgowości, bo za dużo pracy i ciągły stres, terminy!!! Jak to się ma do Waszych wypowiedzi w zakresie nadrzędności innych komórek org. nad rach.pod.? Poprostu szanujmy swoją pracę i nie piszmy głupot o księgowości nie znając jej. Pozdrawiam Aga764 :):):)
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

wice  versa, nie piszmy głupot o wymiarze nia znając go. U nas kięgowość nakazuje!!!! wymiarowi sprawdzić dokonane przez podatnika wpłaty, ponieważ wykazał w zeznaniu, że dokonał wpłat, a księgowość ma te wpłaty zaksięgowane jako PIT-4. Normalka co ???

24 mar 2009, 20:25
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA22 mar 2009, 17:42

POSTY        1

:lol:  :za2: <!--quoteo(post=43005:date=23. 02. 2009 g. 08:22:name=zezar)--><div class='quotetop'>(zezar @ 23. 02. 2009 g. 08:22) [snapback]43005[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->
<!--quoteo(post=42998:date=22. 02. 2009 g. 21:59:name=ramzes)--><div class='quotetop'>(ramzes @ 22. 02. 2009 g. 21:59) [snapback]42998[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->

wice  versa, nie piszmy głupot o wymiarze nia znając go. U nas kięgowość nakazuje!!!! wymiarowi sprawdzić dokonane przez podatnika wpłaty, ponieważ wykazał w zeznaniu, że dokonał wpłat, a księgowość ma te wpłaty zaksięgowane jako PIT-4. Normalka co ???

Czyżbyśmy pracowali  w tym samym US ??? U mnie też księgowość rządzi !!! No ale "może" to się niedługo zmieni... ??? :blush:

24 mar 2009, 20:31

REJESTRACJA30 paź 2008, 11:45

POSTY        266

LOKALIZACJAza górami, za lasami...
Każdy powinien robić swoją działkę, to po pierwsze - u mnie jest to dalekie od rzeczywistości.
Jak najbardziej uważam, że sprawdzać wpłaty powinna księgowa (łącznie z wezwaniami).
Natomiast co do innych błędów w zeznaniu - wzywa wymiar.
itd.
Ale nie to jest istotne.
Chodziło mi natomiast właśnie o to, żebyśmy nawzajem nie oceniali swojej pracy, skoro tak naprawdę WCALE jej nie znamy.
Każdy może powiedzieć, że na innym stanowisku niż jego nic się nie robi.
Zastanówcie się chwilę, ludzie!
Chcemy, żeby społeczeństwo nas szanowało, a nie potrafimy szanować siebie nawzajem?
O czym to świadczy?

24 mar 2009, 20:49
Zobacz profil ICQ
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA24 cze 2008, 21:55

POSTY        161

Co to znaczy: rządzi?
Każdy powinien robić swoją działkę, to po pierwsze - u mnie jest to dalekie od rzeczywistości.
Jak najbardziej uważam, że sprawdzać wpłaty powinna księgowa (łącznie z wezwaniami).
Natomiast co do innych błędów w zeznaniu - wzywa wymiar.
itd.
Ale nie to jest istotne.
Chodziło mi natomiast właśnie o to, żebyśmy nawzajem nie oceniali swojej pracy, skoro tak naprawdę WCALE jej nie znamy.
Każdy może powiedzieć, że na innym stanowisku niż jego nic się nie robi.
Zastanówcie się chwilę, ludzie!
Chcemy, żeby społeczeństwo nas szanowało, a nie potrafimy szanować siebie nawzajem?
O czym to świadczy?

boże drogi, jak ty byś pasowała w mojej `bandzie` :lol:

24 mar 2009, 21:42
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 53 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4