A czy dotyczy to wszystkich okresów do czasu wejścia w życie wyroku ? A jak ktoś wcześniej pracował w innym us, to musi tam też wystapić i co to za kwestia, napisana przez kogoś tu na forum, że w jakiejś IS zgodzili się na składanie wniosków tylko za 2007 ?
Jeżeli ktoś wcześniej pracował w innym us to tam musi złożyć wniosek. Dziwię się tym IS co zgodzili się tylko na 2007, u nas już składają emeryci którzy jeszcze wtedy pracowali tz 3 lata wstecz.
____________________________________ Żeby mi się tak chciało, jak mi się nie chce
21 wrz 2008, 19:56
Dziadek
Dziwię się tym IS co zgodzili się tylko na 2007, u nas już składają emeryci którzy jeszcze wtedy pracowali tz 3 lata wstecz.
A ja się dziwię ludziom, którzy jeszcze na tego rodzaju zakazy zwracaja uwagę. Szkoda tylko, że ja się nie załapię. Byłem "stachanowcem" <_<
____________________________________ Inde datae leges, ne fortior omnia posset - Po to zostały dane prawa, aby silniejszy nie mógł wszystkiego.
21 wrz 2008, 20:03
Złożyłem, dostałem opr i czekam. Mam wrażenie, że szefostwo czekało na przedawnienie roszczeń - to tylko 3 lata. Jak będzie odmowa to zapytam się czemu pobierano od tej kasy składkę, ale pytanie wyślę do ZUS aby zwrócił uwagę płatnikowi. Wiem, że są urzędy gdzie już kasę wypłacono. Czy MF raczyło odpowiedzieć na pismo SK?
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
Ostatnio edytowano 09 paź 2008, 19:04 przez supersaper, łącznie edytowano 1 raz
09 paź 2008, 19:03
A u nas wypłacono wszystkim nawet za 1 dzień
09 paź 2008, 19:26
wjawor
<!--quoteo(post=34552:date=21. 09. 2008 g. 19:56:name=Dziadek)--><div class='quotetop'>QUOTE(Dziadek @ 21. 09. 2008 g. 19:56) [snapback]34552[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec--> Dziwię się tym IS co zgodzili się tylko na 2007, u nas już składają emeryci którzy jeszcze wtedy pracowali tz 3 lata wstecz.
A ja się dziwię ludziom, którzy jeszcze na tego rodzaju zakazy zwracaja uwagę. Szkoda tylko, że ja się nie załapię. Byłem "stachanowcem" <_< <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd--> Ja też ale w tym roku przytrafiły mi się 3 dni , ale jak nie wypłacą sami to przypomnę się za 2 lata , uzbiera się chociaż trochę odsetek, więcej niż na lokacie :piwo:
____________________________________ Żeby mi się tak chciało, jak mi się nie chce
09 paź 2008, 20:34
Dziadek
<!--quoteo(post=34554:date=21. 09. 2008 g. 20:03:name=wjawor)--><div class='quotetop'>(wjawor @ 21. 09. 2008 g. 20:03) [snapback]34554[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec--> <!--quoteo(post=34552:date=21. 09. 2008 g. 19:56:name=Dziadek)--><div class='quotetop'>(Dziadek @ 21. 09. 2008 g. 19:56) [snapback]34552[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec--> Dziwię się tym IS co zgodzili się tylko na 2007, u nas już składają emeryci którzy jeszcze wtedy pracowali tz 3 lata wstecz.
A ja się dziwię ludziom, którzy jeszcze na tego rodzaju zakazy zwracaja uwagę. Szkoda tylko, że ja się nie załapię. Byłem "stachanowcem" <_< <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd--> Ja też ale w tym roku przytrafiły mi się 3 dni , ale jak nie wypłacą sami to przypomnę się za 2 lata , uzbiera się chociaż trochę odsetek, więcej niż na lokacie :piwo: <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd--> Z urzędu przelicza się tylko tym co byli na zwolnieniu w czasie ogłoszenia wyroku ,reszcie tylko na wniosek.
Ostatnio edytowano 09 paź 2008, 20:51 przez aligator1, łącznie edytowano 1 raz
09 paź 2008, 20:42
Szczerze mówiąc dziwię się wypowiedziom w tym wątku. 11 września ZUS określił zasady wykazywania wyrównań (wraz z odsetkami) w raportach i zaliczania ich w ciężar bieżących zobowiązań. Z sygnałów od użytkowników mojego programu płacowego wiem, że problemy dotyczą raczej kwestii technicznych, a nie czy w ogóle wypłacać komuś wyrównania. W wielu urzędach wypłacono już wyrównania do wszystkich zasiłków z ostatnich 3 lat.
Tylko UKS-y otrzymały z ZUS interpretację, że skoro premia w UKS jest wypłacana w całości (bez pomniejszania za czas choroby), to nie należy się od niej wyrównanie. Stwierdzenie to jest prawdziwe z tym, że ta część premii, która przypada za czas choroby powinny być wówczas wolna od składek ZUS i wypłacona przez zakład pracy bez ich potrącenia (tak jak dodatek stażowy za czas choroby).
09 paź 2008, 21:26
Piotr Zielonka
Szczerze mówiąc dziwię się wypowiedziom w tym wątku. 11 września ZUS określił zasady wykazywania wyrównań (wraz z odsetkami) w raportach i zaliczania ich w ciężar bieżących zobowiązań. Z sygnałów od użytkowników mojego programu płacowego wiem, że problemy dotyczą raczej kwestii technicznych, a nie czy w ogóle wypłacać komuś wyrównania. W wielu urzędach wypłacono już wyrównania do wszystkich zasiłków z ostatnich 3 lat.
Tylko UKS-y otrzymały z ZUS interpretację, że skoro premia w UKS jest wypłacana w całości (bez pomniejszania za czas choroby), to nie należy się od niej wyrównanie. Stwierdzenie to jest prawdziwe z tym, że ta część premii, która przypada za czas choroby powinny być wówczas wolna od składek ZUS i wypłacona przez zakład pracy bez ich potrącenia (tak jak dodatek stażowy za czas choroby).
Panie Piotrze to że zainstalowanano Pana zmianę do programu płacowego w US , to nie jest naprawdę jednoznaczne z wypłatą. Raczej jest bardzo mało urzędów w których wypłacano a już napewno nie za całe 3 lata wszystkim , którzy byli i są uprawnieni.
Ostatnio edytowano 09 paź 2008, 21:34 przez dziadek, łącznie edytowano 1 raz
09 paź 2008, 21:33
witam U nas w US złożyła chyba większość teraz czekamy ale jakaś taka dziwna cisza przed burzą bo nikt nic nie mówi kiedy nam wypłacą i jakie to są kwoty, a może już ktoś może coś powiedzieć ile to tak mniej więcej, pozdrawiam
09 paź 2008, 22:24
W moim też (podkarpackie) ale jak piszę w innym poscie pieniadze na wypłatę tych zasiłków chcą nam wypłacic z premii za III kwartał. To rozboj w biały dzień. U was tez tak jest?
10 paź 2008, 06:45
Greta
Dowiedziałam się przed chwilą, że nasz regulamin tak jest opracowany, że ten wyrok naszego US nie dotyczy oraz że nawet jeśli MF każe wypłacać to my nie mamy o czym marzć. W regulaminie jest zaznaczone, że nagrody nie dostają wszyscy tylko CI SWOI za szczególne osiągnięcia. Chyba zaraz <_<
Dziewczyno zmień pracę ! Współczuję takich szefów ! :mur:
10 paź 2008, 06:54
Halaszka
<!--quoteo(post=34435:date=18. 09. 2008 g. 12:37:name=Greta)--><div class='quotetop'>(Greta @ 18. 09. 2008 g. 12:37) [snapback]34435[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec--> Dowiedziałam się przed chwilą, że nasz regulamin tak jest opracowany, że ten wyrok naszego US nie dotyczy oraz że nawet jeśli MF każe wypłacać to my nie mamy o czym marzć. W regulaminie jest zaznaczone, że nagrody nie dostają wszyscy tylko CI SWOI za szczególne osiągnięcia. Chyba zaraz <_<
Dziewczyno zmień pracę ! Współczuję takich szefów ! :mur: <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd--> Mam nadzieję, że ci "szefowie" zdają sobie sprawę z tego, że będą musieli skorygować naliczenie składek od wszystkich wypłaconych premii (nagród itd) i wypłacić tą kasę pracownikom. Tak czy siak w UKS-ach kupa roboty w kadrach będzie i papieru też sporo na RUM-y itp.
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
10 paź 2008, 07:06
złożyłam wniosek na początku września, a na początku października pieniądze byy już na moim koncie; nie wiem, czy jest taka możliwość, żeby wewnętrzne przepisy us były ponad orzeczenie TK ... :unsure: :unsure:
10 paź 2008, 07:14
Halaszka
<!--quoteo(post=34435:date=18. 09. 2008 g. 12:37:name=Greta)--><div class='quotetop'>(Greta @ 18. 09. 2008 g. 12:37) [snapback]34435[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec--> Dowiedziałam się przed chwilą, że nasz regulamin tak jest opracowany, że ten wyrok naszego US nie dotyczy oraz że nawet jeśli MF każe wypłacać to my nie mamy o czym marzć. W regulaminie jest zaznaczone, że nagrody nie dostają wszyscy tylko CI SWOI za szczególne osiągnięcia. Chyba zaraz <_<
Dziewczyno zmień pracę ! Współczuję takich szefów ! :mur: <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Halaszka - to szefów należałoby wymienić, dziewczynę zaś w sposób szczególny docenić ...