Zarówno w pierwotnym zgłoszeniu jak i w korekcie zgłoszenia data nabycia i data powstania obowiązku się zgadzają. Ale przy wiązaniu nie widzi tej pierwotnej wersji, to jak mam powiązać? HELP.
kasiar74
Korekta musi mieć takie same daty nabycia oraz powstania obowiązku podatkowego, w przeciwnym wypadku nie będzie widoczna przy powiązaniu.
jakubek30
Czy ktoś z was spotkał się z problemem dotyczącym wiązania korekty zgłoszenia SD-Z2 z pierwotnym zgłoszeniem? Bo mam taka sytuację, że jest złozona korekta zgłoszenia i wprowadzona w systemie SSP, natomiast pierwotna wersja jest sciągnięta jako deklaracja historyczna z POLTAXU. Jak edytuję tą korektę, żeby ją odhaczyć jako zweryfikowana i chcę powiązać z pierwotnym dokumentem to mi się ta pierwotna historyczna nie wyświetla, tylko wyświetla się komunikat "przypisz bez powiązania z dokumentem pierwotnym". To jak ja mam powiązać te dwie deklaracje w takim wypadku?
11 sty 2016, 21:36
Re: SSP
Merllin
roksana
A co z wplatami do których nie ma deklaracji. Tworzy mi się zadanie i co dalej, do tej pory szło to na kartce do wymiaru, ale teraz oni mówią że to moje zadanie
Należy wezwać podatnika do złożenia deklaracji. A jak zadanie z KDW to wezwać do wyjaśnienia wpłaty. Nie ma przypisu - nie ma dystrybucji.
ale kto wzywa księgowość, bo ma zadanie czy wymiar?
11 sty 2016, 21:55
Księgowość wzywa, bo ma zadanie i ma przede wszystkim wpłatę, którą musi wyjaśnić. U nas zawsze księgowość wzywała w takich przypadkach. W ramach czynności sprawdzających można wezwać do złożenia deklaracji jeżeli jest jakaś informacja o zawartej a nie zgłoszonej umowie.
11 sty 2016, 22:48
jot_G
jakubek30
I jeszcze jedno pytanie odnośnie wysyłki w SZD. Przygotowałam wezwanie w SSP do podatnika w sprawie PCC-3. Zaznaczyłam sposób wysyłki ekonomiczny z PO i po akceptacji tego wezwania przez kierownika i wydrukowania go, nadał mi się nr IRD. Klikając na niego przekierowuje mnie do SZD, gdzie niby widoczne jest to wezwanie. No ale problem polega na tym, że kancelaria go nie widzi w Ekspedycji w SZD i nawet jak wejdę ponownie na to wezwanie i odhaczę w metryce przekaż ponownie do ekspedycji to i tak nie widać go dalej i nie mogę wysłać tego wezwania. Meczę się już tydzień z tym problemem, że już dziś za zgodą kierownika wysłałam to wezwanie przez BA. Czy ktoś z was ma też ten sam problem?
Ja tak kiedyś miałam, zmieniłam na odbiór osobisty a potem jeszcze raz na ZPO i poszło. Kiedyś też pojawiło mi się prześlij ponownie do SZD. Trzeba też zwrócić uwagę na to czy jest wpisany prowadzący sprawę. Różne dziwne rzeczy się pojawiają i co rusz to co innego wychodzi. :wacko:
Czy pismo- wezwanie było dodane ( I zakładka) w sprawie czy jako korespondencja ( II zakładka)?
11 sty 2016, 23:27
Pisałam wezwania różnie, jako sprawa w podatku i zakładając sprawę z deklaracji.
11 sty 2016, 23:45
Baskinia
Co z pitami rocznymi? Będą wprowadzane do Poltaxu czy do SSP?
Pity roczne do Poltax. Przecież cudne SSP obejmuje PCC, SD, KP
12 sty 2016, 07:32
stolik1234
musisz edytować deklarację (np jako weryfikacja dokumentu chociaż ja stosuję dystrybucja )i ją zapisać ( tworzy się niestety kolejna wersja dokumentu) po zapisaniu znowu edytujesz dokument jako dystrybucja i uzupełniasz dane z informacji od płatnika. W ten sposób mi się udało zakończyć z powodzeniem zadanie.
Dziękuję za pomoc:) Problem był w czym innym - mój login przy każdej deklaracji wyświetlał się na czerwono (dlaczego nie wiem) dopiero po podwójnym edytowaniu według twojego przepisu login "zniebieszczał" i teraz można iść dalej
12 sty 2016, 07:41
Szanowni Forumowicze - mam dwa pytania:
1. Jak obsłużyć (ścieżka postępowania) w SSP przerwanie terminu biegu zobowiązania w SD z uwagi na zastosowanie środka egzekucyjnego (art. 70 § 4 OP)?
2. Która komórka w waszych urzędach zajmuje się technicznym wprowadzeniem tego zdarzenia w SSP? SW, EA, PP, OB? U nas trwa spychologia, poniekąd wynikła z braku wiedzy co do postępowania w tym cudownym systemie informatycznym...
Proszę Was o pomoc.
____________________________________ Bądź zmianą, którą pragniesz ujrzeć w świecie.
ROZWIĄZANIE: ----- Pomoc Informatyczna eP (11/01/2016 09:53:10) ----- Proces weryfikacji zasadności przedawnienia realizowany jest w SSP z udziałem następujących podmiotów: pracownik SW,kierownik SW, komórka RP, komórka PP. W przypadku komórki karno-skarbowej oraz komórki egzekucji administracyjnej weryfikacja zasadności przedawnienia realizowana będzie poza systemem. Informację o wyniku weryfikacji przedawnienia przez komórki EA i KKS wprowadza do systemu pracownik SW (poprzez odnotowanie właściwych przerw). Następnie na podstawie podjętych czynności wybiera odpowiednio stosowną akcję: zmieniono MRP lub w przypadku nie wprowadzenia przerw MRP zgodne. Następnie potwierdza dokonany wybór. Dalej pracownik wybiera odpowiednią akcję rachunkowość podatkowa celem przekazania zadania do RP i potwierdza dokonany wybór. Następnie pracownik rachunkowości podatkowej w zależności od dokonanych działań wybiera stosowna akcję: brak nadpłat przeksięgowano,przeksięgowano w całości i dokonuje zatwierdzenia akcji. Dalej sprawę przekazuje się do komórki PPprzez wybór akcji postepowania podatkowe i jej zatwierdzenie. Komórka PP weryfikuje przerwy będące w jej właściwości i wybiera stosowną akcje: MRP zgodne zmieniono MRP zatwierdza ją, zadanie przekazuje do pracownika SW i zatwierdza wybraną akcję. Pracownik SW po ponownym pojawieniu się zadania dot. przedawnienia analizuje podjęte przez inne komórki czynności i weryfikuje na ich podstawie zasadność przedawnienia. Następnie pracownik SW wybiera stosowną akcje: MRP zgodne zmieniono MRP i w notatce systemowej odnotowuje czy przedawnienie zaległości jest zasadne czy nie. Pracownik SW przekazuje kierownikowi SW ww. zadanie przez wybór akcji kierownik SW i potwierdzenie dokonanego wyboru. Proces przekazywania sprawy do RP i PP może zostać pominięty jeżeli karta informacyjna związana z przedawnieniem zaległości jest przekazywana w formie papierowej do tych komórek. W takim przypadku pracownik SW po zweryfikowaniu przerw przekazuje wybiera akcje MRP zgodnie i następnie przekazuje sprawę kierowników SW przez wybór akcji kierownik SW. Kierownik SW w pismach dot. sprawy widzi notatkę systemową ze stanowiskiem swojego pracownika. Po przeanalizowaniu zasadności przedawnienia: -przekazuje zadanie dot. przedawnienia pracownikowi w celu ponownej analizy
-stwierdza iż przedawnienie jest niezasadne -dokonuje stosownej notatki systemowej i przez wybór przycisku zobacz wygaśnięcie przechodzi do zakładki przedawnienia i wybiera przycisk odrzuć
-potwierdza zasadność przedawnienia po czym wybiera akcje potw. Zasadności przedawnienia i zatwierdza ją. Następnie wybiera akcję naczelnik i zatwierdza ją celem przekazania zadania dot. przedawnienia do NUS. Naczelnik po przeanalizowaniu zasadności przedawnienia może podjąć następujące kroki: -przekazać sprawę kierownikowi SW poprzez wybór akcji kierownik SW celem ponownej analizy
-stwierdzić iż przedawnienie jest niezasadne i przez przycisk zobacz wygaśnięcie przejść do okna przedawnianie i wybrać przycisku odrzuć
-stwierdzić iż przedawnienie jest zasadne i przez przycisk zobacz wygaśnięcie przejść do okna przedawnianie i wybrać przycisku zatwierdź. Jeżeli NUS dokonał wyboru przycisku zatwierdź w oknie przedawnienia i potwierdził dokonany wybór zaległość zostaje przedawniona i automatycznie odpisana. Na tym kończy się proces przedawnianie i odpisania zaległości. Jeżeli MRP zostało poprawione przez pracownika SW w wyniku czego należność się nie przedawnia sprawa nie musi być przekazywana do kierownika. W tym przypadku nie wybieramy żadnych z akcji tylko dokonujemy notatki systemowej z informacją o zmianie MRP a tym samym zmianie terminu przedawnienia. Wybieramy przycisk zobacz wygaśniecie i w oknie przedawnienia wybieramy przycisk odrzuć o nie należy klikać Zmieniono MRP a wystarczającym jest utworzenie krótkiej notatki związanej z odrzuceniem sprawy a następnie sprawę odrzucić. Sprawa przedawnienia utworzy się nam ponownie w nowym terminie przedawnienia. Uwaga nie da się: -odpisać przedawnionej zaległości z pominięciem Kierownika
-odrzucić sprawy przez pracownika jeżeli przekaże on ją do innej komórki lub nie przekaże do Kierownika a kliknie Zmieniono MRP lub MRP zgodne - pojawia się komunikat "Nie można zmienić etapu sprawy - ścieżka niedozwolona lub nieaktualne dane (...). " Dotyczy zgłoszenia: ________________________________________ NR ZGŁOSZENIA: ZGL405039 ZNAK PISMA:
USŁUGA: SSP Transakcje finansowe TYP ZGŁOSZENIA: SSPTF Zapytania / inne wnioski KLASYFIKACJA: SSPTF Zapytania / inne wnioski STATUS ZGŁOSZENIA: Rozwiązane ZAREJESTROWANO: 08/01/2016 10:19:00 ZGŁASZAJĄCY: 1443 US WYSZKÓW DOTYCZY: 1443 US WYSZKÓW POKÓJ/TELEFON: KONTAKT: TEMAT: Sprawy dotyczące przedawnień
OPIS ZGŁOSZENIA: ----- 1443 US WYSZKÓW (08/01/2016 10:24:54) ----- W SSP utworzyły się sprawy dotyczące przedawnień zaległości podatkowych. Jaka jest ścieżka postępowania w przypadku gdy zaległość przedawnia się z dniem 2016-01-01 (nie jest zabezpieczona hipoteką ani zastawem) i kwalifikuje się do odpisania? W podręczniku jest mowa o korekcie ale ta opcja nie jest jeszcze dostępna.
12 sty 2016, 11:12
SSP
Czy ktoś może orientuje się jak postępujemy w sytuacji, gdy podatnik złożył PIT-16Z w którym informuje, że od dnia 01-01-2016 utraciła warunki do opodatkowania KP. PIT-16Z tworzy nam postępowanie, jednak decyzji nie wydajemy nie mamy wymiaru na 2016r. Co technicznie robimy w takiej sytuacji? Z góry dziękuję za odpowiedź
12 sty 2016, 11:27
Czarna23
Czy ktoś może orientuje się jak postępujemy w sytuacji, gdy podatnik złożył PIT-16Z w którym informuje, że od dnia 01-01-2016 utraciła warunki do opodatkowania KP. PIT-16Z tworzy nam postępowanie, jednak decyzji nie wydajemy nie mamy wymiaru na 2016r. Co technicznie robimy w takiej sytuacji? Z góry dziękuję za odpowiedź
na PIT-16Z zaznaczone powinno być utrata warunków z dniem 31-12-2015, zamyka nam obowiązek z końcem roku po zatwierdzeniu tego druku i pozostaje zamknięcie konta kp najwyżej
12 sty 2016, 11:37
Karta podatkowa
odnotowuje przerwę we wskazanym przez podatnika okresie, przyjmuje mi przerwę, ale jak patrzę na wysokość stawki na dany miesiąc nie widzę zmiany? co teraz mieliście taką sytuację? może jeszcze coś mam dodatkowo zaznaczyć/zatwierdzić?
12 sty 2016, 11:41
tete208
Karta podatkowa
odnotowuje przerwę we wskazanym przez podatnika okresie, przyjmuje mi przerwę, ale jak patrzę na wysokość stawki na dany miesiąc nie widzę zmiany? co teraz mieliście taką sytuację? może jeszcze coś mam dodatkowo zaznaczyć/zatwierdzić?
Proszę wejść w edycję Stawki KP i zaznaczyć kwadrat przelicz dokument skonwertowany, zapisać i powinno się zmienić.
12 sty 2016, 12:04
olam43
tete208
Karta podatkowa
Proszę wejść w edycję Stawki KP i zaznaczyć kwadrat przelicz dokument skonwertowany, zapisać i powinno się zmienić.
zaznaczyłem, zapisałem i nic robiłem to wczoraj nadal żadnych efektów