Kolejna reorganizacja urzędów skarbowych 1.01.2014(5) r.
Autor
Treść postu
Re: Kolejna reorganizacja urzędów skarbowych 1.01.2014(5) r.
Argarth
Poszedłem w ślady Hurron'a. Wypowiedzenie złożone, za porozumieniem stron się nie udało, zatem muszę jeszcze "kiblować" do końca grudnia :wysmiewacz: Pracowałem w urzędzie od 2007 roku, na samym początku pełen nadziei i wielkich idei, od 2 lat natomiast w pełnym marazmie, zmęczeniu psychicznym i w sprzeczności z własnym sumieniem. Sam fakt złożenia wypowiedzenia spowodował u mnie przyrost optymizmu i radość jakiej dawno nie zaznałem Ci, którzy mają opcję odejścia z pracy, niech się nie wahają, bo lepiej niestety nie będzie w naszych służbach :zly1:
Brawo. Pracuję 10 lat dłużej i od 5 lat się waham i waham, brakuje odwagi, ale wiem że nadejdzie ten piękny dzień i to chyba już nie długo. W naszej branży nie ma żadnych perspektyw.
____________________________________ "Kto cały czas ciężko pracuje, nie ma czasu zarabiać pieniędzy" - J. D. Rockefeller
26 wrz 2013, 19:36
kominiarz
hurron
decyzja nie jest łatwa, zresztą tak jest zawsze w związku ze zmianą. Za dużo zainwestowane w siebie by marnować się dla takich twardogłowych jak u mnie (chyba u Was podobnie) za marny $$$.
Gratulacje dla Ciebie i dla Argarth'a. Zrobiłem to ponad 3 lata temu i nie żałuję "tego kroku" :zeby: Decyzja nie jest łatwa, ale kiedy do emerytury jeszcze co najmniej 15 czy ze 20 lat to jest warta podjęcia. Bo jaki sens żyć złudzeniami, że w tej instytucji będzie lepiej. Dobrze, to mają mierni i wierni. Na wolnym rynku pracy ze swoją wiedzą i swoimi umiejętnościami nie utrzymają się ani nie zarobią takiej kasy. Bo dla nich kasa jest większa niż dla tych bez koneksji towarzysko-rodzinnych. Gdyby w każdym urzędzie zrobić audyt to okazałoby się, że połowa "załogi" to krewni, bliższe i dalsze pociotki i znajomi królika. Kto jeszcze nie ma 50-tki, a ma jakąkolwiek możliwość niech się nie zastanawia. Nie spotkałem się jeszcze z przypadkiem żeby ktoś kto odszedł ze skarbówki żałował tego. Do odważnych świat należy
Dokładnie, "urzędy przyjazne rodzinie" już wiem jaki wymiar ma to stwierdzenie
26 wrz 2013, 20:16
Re: Kolejna reorganizacja urzędów skarbowych 1.01.2014 r.
rycho88
19.09.2013 w radiowej jedynce w audycji "Gospodarka dla każdego – gospodarczy temat dnia" była rozmowa z przedstawicielem ministerstwa, który potwierdzał to wszystko o czym mowa w poprzednich postach, a odnośnie zatrudnienia stwierdził iż nie planuje się zwolnień grupowych, a redukcja zatrudnienia ma nastąpić w sposób naturalny poprzez odejścia na emeryturę, zastopowanie nowych naborów do US i przeniesienia wewnątrz urzędów.
Zwolnienia grupowe nie, ale zakaz zatrudniania na miejsce tych, którzy przeszli na emeryturę. Selekcja naturalna
26 wrz 2013, 20:44
Wszystko fajnie. Podziwiam ludzi, którzy mają odwagę i możliwość zmiany miejsca pracy.
W moim przypadku (prawie 2 pełne dekady zatrudnienia w US) w miejscowości do 20tys. mieszkańców i wysokim bezrobociem - znaleźć pracę to cud. Jeszcze jak ma się rodzinę, to już całkiem nierealna sprawa.
Także założenie własnej działalności - również nierealne, lokalny rynek bardzo mocno zapchany.
27 wrz 2013, 09:49
Z drugiej strony życzę powodzenia w przypadku dostania się "instytucji", w której królują plany sprzedażowe, a nawet mobbing - wtedy nawet na 10 dniowy urlop letni nie opłaca się iść, bo jesteś w plecy. Łażenie z ulotkami, telefony do ludzi z książki telefonicznej w celu szukania nowych klientów, comiesięczne tłumaczenia, że się nie udało, bo... itp. A przede wszystkim godziny pracy od 8 do wieczora, sobotnie akcje w terenie. A od 1 dnia następnego miesiąca karuzela od nowa się kręci i.t.d. Dziękuję, przeżyłam.
27 wrz 2013, 10:04
Po to ma się etat by spokojnie szukać zmiany na lepsze nie na gorsze oraz inwestować w siebie, bo to procentuje. Wyzbyć się postawy roszczeniowej i być pewnym swoich kompetencji. W moim US i w ogóle z kim nie rozmawiam o pracy, zauważam jedno, wiele osób narzeka, ale na proste pytanie co robisz by to zmienić ...jest milczenie lub jakieś błahe tłumaczenia dlaczego nic nie robią.
27 wrz 2013, 11:08
Bo wielu osobom jest po prostu bardzo wygodnie na posadzie w skarbówce. Pieniądze co prawda nie są za wielkie, ale jak ktoś jest np urzędnikiem służby cywilnej (a jeszcze np. II stopnia), to okazuje się że nigdzie na rynku nie znajdzie pracy o podobnym obciążeniu za takie wynagrodzenie. Dodatkowo w miarę stałe godziny pracy. Otrzymujemy więc robotę, na której co prawda nie dorobisz się ale też za bardzo nie napracujesz. Oczywiście nie chodzi mi każdą pracę w resorcie. Są u nas miejsca pracy w których musisz harować, ale nie oszukujmy się są też takie gdzie da się nie przepracowywać. Kończąc, ludzie nie liczcie że w wyobrażalnej perspektywie czasowej nastąpi poprawa naszych zarobków. Nie ma takich szans. Jak ktoś chce zarabiać więcej musi zwijać się do innego pracodawcy.
27 wrz 2013, 12:03
Czy napisałem gdzieś, że mam jakiekolwiek roszczenia do innych osób? Po prostu taki jest teraz rynek pracy, cały czas szukam, ale bez zbytniego afiszowania się. Wolę nie zapeszać
27 wrz 2013, 12:21
Pracowałem w mieście powiatowym 15 tys. osób i dla zdecydowanej większości pracowników to była posada marzeń. Nie dlatego, że nie mieli kompetencji ale dlatego, że lepszej pracy nie było. Bo co może robić skarbowiec z wieloletnim doświadczeniem, nawet praktycznym, poza skarbowością? Być księgowym? Inny zakres wiedzy. Być doradcą podatkowym? Przez kilka lat po zakończeniu pracy w skarbówce nie może obsługiwać miejscowych podatników. Zatrudnić się w wielkiej korpo? Brak takowych. Można oczywiście wyprowadzić się do innego miasta, ale osoby z ustabilizowanym życiem osobistym tego nie zrobią, bo istnieją rzeczy ważniejsze niż pieniądze.
27 wrz 2013, 13:08
nVodka
Przez kilka lat po zakończeniu pracy w skarbówce nie może obsługiwać miejscowych podatników.
Tego nie słyszałem. A wynika to z czegoś?
27 wrz 2013, 16:42
Ustawa o doradztwie podatkowym Art. 32. 1. Doradca podatkowy, w ciągu 2 lat od dnia wpisu na listę, nie może wykonywać doradztwa podatkowego na rzecz osób, których sprawy rozstrzygał w ciągu ostatnich 3 lat przed ustaniem zatrudnienia lub pełnienia funkcji.
2. Przez rozstrzyganie spraw, o których mowa w ust. 1, rozumie się przeprowadzanie kontroli skarbowej lub podatkowej, wydawanie decyzji administracyjnych w sprawach podatkowych oraz uznawanie złożonych zeznań i deklaracji za prawidłowe.
27 wrz 2013, 18:47
Dzięki za info. Człowiek się całe życie uczy a i tak zawsze coś go zaskoczy.
27 wrz 2013, 21:30
nVodka
Ustawa o doradztwie podatkowym Art. 32. 1. Doradca podatkowy, w ciągu 2 lat od dnia wpisu na listę, nie może wykonywać doradztwa podatkowego na rzecz osób, których sprawy rozstrzygał w ciągu ostatnich 3 lat przed ustaniem zatrudnienia lub pełnienia funkcji.
2. Przez rozstrzyganie spraw, o których mowa w ust. 1, rozumie się przeprowadzanie kontroli skarbowej lub podatkowej, wydawanie decyzji administracyjnych w sprawach podatkowych oraz uznawanie złożonych zeznań i deklaracji za prawidłowe.
Z przepisu tego wynika, że ograniczenie jest czasowe (dwa lata od dnia wpisu na listę) i dotyczy tylko niektórych potencjalnych klientów - tych których sprawy rozstrzygałeś przez ostatnie trzy lata zatrudnienia w aparacie skarbowym.
Aha, jeszcze jedno. W większości nie chciałbym za klientów podatników, których sprawy (kontrole podatkowe) prowadziłem przez ostatnie trzy lata.
28 wrz 2013, 11:34
W sumie pracodawcy w tych okolicznościach raczej jest na rękę jak pracownicy sami odchodzą-to są zwolnienia z przyczyn "naturalnych"