Kolejna reorganizacja urzędów skarbowych 1.01.2014(5) r.
Autor
Treść postu
Re: Kolejna reorganizacja urzędów skarbowych 1.01.2014(5) r.
Równie istotny problem stanowi tożsamość polskich urzędników, którzy wiedzą, kim nie chcą być – urzędnikami z filmów Stanisława Barei, lecz nie bardzo potrafią określić, kim chcieliby być. Polski urzędnik, często zagubiony, pozbawiony pewności siebie i orientacji w zmieniającej się rzeczywistości organizacyjnej, prawnej i gospodarczej, nie może skutecznie pomóc, ponieważ sam potrzebuje pomocy.
Jednocześnie polski urzędnik nieustannie jest poddawany eksperymentom, polegającym na próbach przeszczepiania zachodnich wzorców zarządzania do krajowej administracji publicznej, przy czym te wzorce przyjmowane są często niechętnie.
To nie zapis kolejnej polityki informacyjnej lecz fragment recenzji książki : Urzędnicy i przedsiębiorcy Kulturowe bariery współpracy Beata Glinka, Przemysław Hensel
Obowiązkowa lektura dla kolejnych reformatorów.
Urzędnicy i przedsiębiorcy są aktorami odgrywającymi odmienne role w systemie gospodarczym. Z tego względu naturalne jest, że nie ma i nie będzie pomiędzy nimi pełnego konsensusu na wielu polach; urzędnika od przedsiębiorcy zawsze będzie różniło postrzeganie rzeczywistości, na co składają się czynniki takie jak przepisy, wynagrodzenia, stosunek do ryzyka, przedsiębiorczość, charakter pracy czy historycznie zakorzenione przekonania i stereotypy.
Dlatego tym ważniejsze jest, by zlikwidować te bariery, które zawarte są w systemie administracji. Konieczne jest utrzymanie spójnego kierunku zmian i takie projektowanie rozwiązań, by były one nie tylko korzystne dla przedsiębiorców, ale także możliwe do wdrożenia w administracji – takiej, jaka ona jest obecnie, a nie takiej, jaką chcielibyśmy widzieć.
____________________________________ "Tylko zmiana jest niezmienna" - Heraklit
21 wrz 2013, 20:31
tranqilo
Równie istotny problem stanowi tożsamość polskich urzędników, którzy wiedzą, kim nie chcą być – urzędnikami z filmów Stanisława Barei, lecz nie bardzo potrafią określić, kim chcieliby być. Polski urzędnik, często zagubiony, pozbawiony pewności siebie i orientacji w zmieniającej się rzeczywistości organizacyjnej, prawnej i gospodarczej, nie może skutecznie pomóc, ponieważ sam potrzebuje pomocy.
Jednocześnie polski urzędnik nieustannie jest poddawany eksperymentom, polegającym na próbach przeszczepiania zachodnich wzorców zarządzania do krajowej administracji publicznej, przy czym te wzorce przyjmowane są często niechętnie.
To nie zapis kolejnej polityki informacyjnej lecz fragment recenzji książki : Urzędnicy i przedsiębiorcy Kulturowe bariery współpracy Beata Glinka, Przemysław Hensel
Obowiązkowa lektura dla kolejnych reformatorów.
Urzędnicy i przedsiębiorcy są aktorami odgrywającymi odmienne role w systemie gospodarczym. Z tego względu naturalne jest, że nie ma i nie będzie pomiędzy nimi pełnego konsensusu na wielu polach; urzędnika od przedsiębiorcy zawsze będzie różniło postrzeganie rzeczywistości, na co składają się czynniki takie jak przepisy, wynagrodzenia, stosunek do ryzyka, przedsiębiorczość, charakter pracy czy historycznie zakorzenione przekonania i stereotypy.
Dlatego tym ważniejsze jest, by zlikwidować te bariery, które zawarte są w systemie administracji. Konieczne jest utrzymanie spójnego kierunku zmian i takie projektowanie rozwiązań, by były one nie tylko korzystne dla przedsiębiorców, ale także możliwe do wdrożenia w administracji – takiej, jaka ona jest obecnie, a nie takiej, jaką chcielibyśmy widzieć.
Haha, chyba sami będziemy czytać sobie tę pozycję - tak ku pokrzepieniu serc
24 wrz 2013, 13:31
Re: Kolejna reorganizacja urzędów skarbowych 1.01.2014 r.
Baskinia
W moim us ok. 2 miesiące temu kierownik wspomniał, że od 01.01.2014 r. nowym pracodawcą ma być DIS, a nie NUS. Nic więcej nie powiedział, a że każdy na etacie ma 3 miesięczny okres wypowiedzenia, to 30 września pasuje jak ulał ...
Koniec września tuż tuż, a w zakresie zmiany pracodawcy z NUS na DIS cisza. Może jednak nie będzie żadnych zmian
25 wrz 2013, 08:59
Mam dość skarbówki ,a raczej "przełożonych". Sam sobie zmieniam pracodawcę - wypowiedzenie złożone.
25 wrz 2013, 15:43
hurron
Mam dość skarbówki ,a raczej "przełożonych" .Sam sobie zmieniam pracodawcę - wypowiedzenie złożone.
A gdzie odchodzisz? jaka branża? Może też znajdę miejsce dla siebie...
25 wrz 2013, 17:43
hurron
Mam dość skarbówki ,a raczej "przełożonych" .Sam sobie zmieniam pracodawcę - wypowiedzenie złożone.
Rozumiem, że gratulacje są na miejscu?
25 wrz 2013, 18:05
Hurron, nie będzie Ci szkoda, skarbówka się zmienia kiedyś przecież dogonimy Albanię : "Największa reforma w kraju od tylu lat! "Jedną z zalet systemu e-deklaracji dla administracji podatkowej jest eliminacja bezpośrednich kontaktów pomiędzy podatnikami a inspektorami podatkowymi. Usprawnia to pracę, zwiększa możliwości uzyskiwania i opracowywania deklaracji podatkowych, ułatwia obieg informacji, i co najważniejsze – redukuje biurokrację." (1:38-1:56, całość 6:06) http://www.youtube.com/watch?v=ZthirSVnwGs A i mają jakiś kontakt on-line bardziej zaawansowany niż my... http://www.tatime.gov.al/gdt/login.aspx?ReturnUrl=%2fgdt%2fMy_Taxes.aspx
25 wrz 2013, 21:25
Kakaes
hurron
Rozumiem, że gratulacje są na miejscu?
Gratulacje!
____________________________________ Videtur et hoc mihi Platforninem non debere esse Poza tym uważam że Platformę należy zniszczyć /Katon starszy/
Ostatnio edytowano 25 wrz 2013, 21:55 przez Badman, łącznie edytowano 2 razy
25 wrz 2013, 21:54
hurron
Mam dość skarbówki ,a raczej "przełożonych". Sam sobie zmieniam pracodawcę - wypowiedzenie złożone.
Odchodzisz za porozumieniem stron czy będziesz musiał męczyć się jeszcze trzy miesiące? A może masz krótszy okres wypowiedzenia? Zastanawiam się czy u mnie kazaliby siedzieć do końca okresu wypowiedzenia? Ciężko szukać czegoś innego jak nie możesz rozpocząć pracy od razu. A wiadomo, że w US czerpią fizyczną i psychiczną przyjemność z rzucania człowiekowi kłód pod nogi.
26 wrz 2013, 08:01
popieram mądrą decyzję
26 wrz 2013, 09:09
reorganizacja od czerwca 2013 wszyscy wiedzą po spotkaniu z panem dyrektorem M... z MF należy przyjąć założenia:
w ramach obowiązku patriotycznego ponieważ wiecie... rozumiecie... kosztujecie budżet 3,3 mld. jesteście najdroższą administracją w Polsce - pracować 16 godzin na dobę - za darmo - i dopłacać do energii elektrycznej zużywanej przez urząd a jak wam podatnik zagrozi, że powiesi nie przejmować się tym nie angażować prokuratora - bo to niska społeczna szkodliwość czynu, a tak w ogóle to jak się nie podoba to zawsze możecie ... Panie i Panowie zostać przedsiębiorcami... Jentaks wszystko załatwi... I to by było na tyle z uroczych perspektyw jakie widzi dla nas MF
26 wrz 2013, 09:53
Poszedłem w ślady Hurron'a. Wypowiedzenie złożone, za porozumieniem stron się nie udało, zatem muszę jeszcze "kiblować" do końca grudnia Pracowałem w urzędzie od 2007 roku, na samym początku pełen nadziei i wielkich idei, od 2 lat natomiast w pełnym marazmie, zmęczeniu psychicznym i w sprzeczności z własnym sumieniem. Sam fakt złożenia wypowiedzenia spowodował u mnie przyrost optymizmu i radość jakiej dawno nie zaznałem Ci, którzy mają opcję odejścia z pracy, niech się nie wahają, bo lepiej niestety nie będzie w naszych służbach
____________________________________ Gram heavy metal od prawie 30 lat. A jedyny satanista, którego spotkałem, był księgowym. — Bruce Dickinson
26 wrz 2013, 13:47
@ Argarth: Powodzenia i gratuluje odwagi:)
Dziękuję za gratulacje, choć raczej powodzenie się przyda, bo decyzja nie jest łatwa, zresztą tak jest zawsze w związku ze zmianą. Za dużo zainwestowane w siebie by marnować się dla takich twardogłowych jak u mnie (chyba u Was podobnie) za marny $$$.
26 wrz 2013, 17:37
hurron
decyzja nie jest łatwa, zresztą tak jest zawsze w związku ze zmianą. Za dużo zainwestowane w siebie by marnować się dla takich twardogłowych jak u mnie (chyba u Was podobnie) za marny $$$.
Gratulacje dla Ciebie i dla Argarth'a. Zrobiłem to ponad 3 lata temu i nie żałuję "tego kroku" Decyzja nie jest łatwa, ale kiedy do emerytury jeszcze co najmniej 15 czy ze 20 lat to jest warta podjęcia. Bo jaki sens żyć złudzeniami, że w tej instytucji będzie lepiej. Dobrze, to mają mierni i wierni. Na wolnym rynku pracy ze swoją wiedzą i swoimi umiejętnościami nie utrzymają się ani nie zarobią takiej kasy. Bo dla nich kasa jest większa niż dla tych bez koneksji towarzysko-rodzinnych. Gdyby w każdym urzędzie zrobić audyt to okazałoby się, że połowa "załogi" to krewni, bliższe i dalsze pociotki i znajomi królika. Kto jeszcze nie ma 50-tki, a ma jakąkolwiek możliwość niech się nie zastanawia. Nie spotkałem się jeszcze z przypadkiem żeby ktoś kto odszedł ze skarbówki żałował tego. Do odważnych świat należy
____________________________________ "Demokracja to cztery wilki i owca głosujące o obiedzie" R.A.Heinlein