Niech ktoś powie, da nadzieję, że to absurdalne SSP zniknie i nie będzie utrudniać nam zawodowego życia (i tak ciężkiego, przy tak wielu absurdach) Jeśli już musi zostać, bo wiąże się to ze zwrotem dotacji UE, to niech chociaż zostanie tylko dla PCC, SD, KP. Choć z góry przepraszam koleżanki i kolegów z tych działów, ale wydaje mi się to mniejszym złem
07 sty 2016, 20:14
Re: SSP
Kolejne problemy... Proszę o pomoc kochani: 1) czy decyzje z karty warto wystawiać hurtem przez Menagera KP czy może lepiej osobno dla każdego podatnika przez Wymiar/ulgi? Czy mozna jakoś cofnąć decyzję dla danego podatnika, jeśli np. ma on wszczęte postępowanie? Albo chcemy coś dopisać w decyzji ''od siebie''? 2) Czy należy prosić NIP-y o otwarcie DAD, tak jak to miało miejsce w POLTAX 2B? Niektórzy podatnicy mają RAD i GAD, a niektórzy RAD, GAD i DAD(?)
07 sty 2016, 20:35
Marikajs
Kolejne problemy... Proszę o pomoc kochani: 1) czy decyzje z karty warto wystawiać hurtem przez Menagera KP czy może lepiej osobno dla każdego podatnika przez Wymiar/ulgi? Czy mozna jakoś cofnąć decyzję dla danego podatnika, jeśli np. ma on wszczęte postępowanie? Albo chcemy coś dopisać w decyzji ''od siebie''? 2) Czy należy prosić NIP-y o otwarcie DAD, tak jak to miało miejsce w POLTAX 2B? Niektórzy podatnicy mają RAD i GAD, a niektórzy RAD, GAD i DAD(?)
Manager KP działa etapami. 1. Przygotowanie postępowania 2. Automatyczne wydanie decyzji
To o co pytasz, można zrobić na dwa sposoby: 1. Robisz pkt. 1 i odznaczasz podatnika w pkt.2 kończysz proces ręcznie. lub robisz postępowanie ręczenie i oznaczasz go w pkt. 1 /2
Co do adresów to bez zmian. Nip'y rejestrują ilości tych adresów wynikają z danej sytuacji podatnika.
08 sty 2016, 08:19
Jak rozwiązać w SSP następujący problem dotyczący karty podatkowej: Podatnik zgłosił w CEIDG zawieszenie działalności gospodarczej od dnia 1 czerwca 2015 r., co zostało odnotowane w POLTAX2B. Następnie podatnik wznowił działalność gospodarczą od dnia 1 października 2015 r., ale komórka ewidencji nie przekazała do osoby obsługującej KP tej informacji. Wznowienie działalności nie zostało odnotowane w POLTAX2B. W efekcie po wprowadzeniu SSP na koncie podatnika w zakładce Okresy Zawieszenia jest widoczna data wznowienia, ale nie ma przypisanych transakcji finansowych za okres od 1 października 2015 do 31 grudnia 2015 r. Sytuacja ta wyszła na jaw po złożeniu przez podatnika PIT-16A za 2015 r, który na razie nie został wprowadzony do SSP, ponieważ nie wiemy jakie konsekwencje w transakcjach finansowych może spowodować. Czy istnieje możliwość skorygowania zapisów dot. transakcji finansowych w SSP za okres po podjęciu działalności do końca 2015 r.?
08 sty 2016, 08:32
Od rana ERROR przy próbie otwierania jakiejkolwiek deklaracji
08 sty 2016, 09:34
missagent01
Od rana ERROR przy próbie otwierania jakiejkolwiek deklaracji
Zgadza się Przerwa w pracy w podatkach PCC, SD i KP może do końca dnia się wyrobią z naprawą
08 sty 2016, 09:41
Witam, czy niektórzy z Was zabrali się za wystawianie decyzji na rok 2016 na karcie podatkowej w SSP ? Czytając niektóre wpisy ( zresztą przy SSP bardzo pomocne) mam wrażenie, że próbujecie wystawiać już decyzje na nowy rok i mam pytanie co robicie w sytuacji gdy ktoś z KP zmieni do 20 stycznia 2016 roku formę opodatkowania, czy nie powinniśmy z wystawianiem tych decyzji wstrzymać się do 20 stycznia?
08 sty 2016, 09:48
Witam i proszę o pomoc...decyzja wymiarowa SD wydana w POLTAX, po wdrożeniu SSP została złożona korekta SD-3. Zenanie SD-3 zostało wprowadzone do SSP i co dalej? Jak uchylić decyzję z POLTAX i jak wznowić postępowanie?
08 sty 2016, 11:49
Witam Może ktoś miał podobną sytuację, przed wdrożeniem SSP wydałam decyzję o umorzeniu 50% zaległości w SD, podatnik złożył odwołanie. Na koncie podatnika w SSP widnieje zaległość w kwocie po umorzeniu. IS uchyliła decyzję i zwróciła do ponownego rozpatrzenia, już po wdrożeniu SSP. W jaki sposób powinnam wrócić w SSP do kwoty pierwotnej zaległości, aby móc wydać nową decyzję, której rozstrzygnięcie będzie identyczne czyli umorzenie 50%? Oczywiście zgłoszenie do pomocy informatycznej wysłałam 15 grudnia do dnia dzisiejszego zero odpowiedzi
08 sty 2016, 13:22
Witam 1. Czy może ktoś miał przypadek złożenia PIT-16Z z informacją o likwidacji działalności gospodarczej z dniem 01.01.2016r. W SSP utworzyło się postępowanie, natomiast nie można utworzyć arkusza wymiarowego, ponieważ brak jest dokumentu źródłowego. Jak obsłużyć takie postepowanie? 2. Czy przy likwidacji działalności w trakcie roku w arkuszu wymiarowym konieczne jest zaznaczenie kwadratu "decyzja zewnętrzna lub tryb nadzwyczajny"?
08 sty 2016, 13:52
olam43
Witam 1. Czy może ktoś miał przypadek złożenia PIT-16Z z informacją o likwidacji działalności gospodarczej z dniem 01.01.2016r. W SSP utworzyło się postępowanie, natomiast nie można utworzyć arkusza wymiarowego, ponieważ brak jest dokumentu źródłowego. Jak obsłużyć takie postepowanie? 2. Czy przy likwidacji działalności w trakcie roku w arkuszu wymiarowym konieczne jest zaznaczenie kwadratu "decyzja zewnętrzna lub tryb nadzwyczajny"?
robiłem likwidacje z pit-16z data co prawda z 18-12-2015r. ale poprawnie wypełniony pit-16z spowodował zamknięcie obowiązku na Kp. konto podatnika na KP można zamknąć z poziomu ewidencji na wymiarze te pola są nieaktywne
08 sty 2016, 15:09
spioch
Niech ktoś powie, da nadzieję, że to absurdalne SSP zniknie i nie będzie utrudniać nam zawodowego życia (i tak ciężkiego, przy tak wielu absurdach) Jeśli już musi zostać, bo wiąże się to ze zwrotem dotacji UE, to niech chociaż zostanie tylko dla PCC, SD, KP. Choć z góry przepraszam koleżanki i kolegów z tych działów, ale wydaje mi się to mniejszym złem
mam inne rozwiązanie: zwrócić dotacje do UE, ale uprzednio nałożyć karę finansową na Generalnego Wykonawcę za te wszystkie niedoróbki (oczywiście w kwocie należnej UE) i wychodzimy z beznadziejnej sytuacji bez obciążenia budżetu
08 sty 2016, 17:08
Czy ktoś z forumowiczów ma pomysł w następujących sprawach dotyczących postępowań podatkowych:
1) Jak w SSP odnotować (i czy wogóle, bo podatek już dawno zapłacony) postanowienie Sądu WSA oddalające skargę podatnika na decyzję Dyrektora IS utrzymującą w mocy decyzję Naczelnika US dot. określenia podatku PCC. Postępowanie w US zostało zakończone przed wdrożeniem SSP.
2) Proszę o podanie ścieżki postępowania przy odwołaniu od decyzji odmawiającej stwierdzenia nadpłaty w PCC.
3) czy ktoś wystosowywał już wezwania do wyjaśnień (przed wszczęciem postępowania) w sprawie aktu notarialnego? Jeśli tak, to proszę o podpowiedź dot. procedury w SSP.