Teraz jest 09 wrz 2025, 07:03

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1069 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 77  Następna strona
Reorganizacja 
Autor Treść postu
Amator

REJESTRACJA20 maja 2009, 16:42

POSTY        11
Post Reorganizacja
adam                    

Ten twór prawny stworzył jednak albo analfabeta albo oszust podatkowy albo ? powstał przypadkowo z potrzeby chwili. Przyczepię się VIESU. Kto ma uszy i kojarzy dźwięki słyszał nie raz pewnie o wyłudzeniach VAT, o sztucznych transakcjach, o karuzelach, itd.  Pewnie słyszał jeszcze o pracach KE w tym względzie, o wzmocnieniu sił w państwach UE, które ostatnio utraciły na tych oszustwach kilkanaście (dziesiąt)  mln EUR. Wiem, stare kraje Unii są bogatsze, więc skubać je można na większą kasę. Tylko, że problem ten od 1.01.2011 nie będą miały tylko bogate kraje. Oszuści w UE biorą pod uwagę jeszcze jeden aspekt: jak ryzykować to na większą kasę. A gdzie będzie niedługo fajny duży zwrot VAT w UE, jeden z najwyższych? W Polsce proszę twórców tego zarządzenia. O przewadze położenia geograficznego naszego kraju nad tymi pozostałymi może lepiej nie wspominać. Krótko mówiąc, jestem pewien o przesunięciu części karuzel na terytorium naszego kraju. A Wy tymczasem, w ramach poprawnej obsługi zrobicie te różnice czy inne różnice na telefon, wezwaniami no i napiszecie dużo protokołów z czynności, bo w końcu jesteście w OB !!!  A przy okazji jak będzie akcja zeznań, czy coś innego-  zostawicie te dziwne swoje wydruczki  i pójdziecie klepać , bo to jest przecież ważniejsze. Szokująca przy tym jest zdolność  określania zadań. Można bowiem , jak w pkt 11 bogato określić zadania, w pełni odzwierciedlające procedury w tym względzie (dla przypomnienia obowiązujące), a można to także ująć w słowach:   realizacja zadań związanych z transakcjami wewnątrzwspólnotowymi,  obsługa systemu wymiany informacji o podatku VAT (VIES). Toż to geniusz stworzył. Dla przypomnienia, z tego co ja wiem to praca na tej aplikacji polega w ok. 50% na  A N A L I Z I E, generowaniu i odbieraniu SCACów, monitorowaniu itp. Przepraszam, co te czynności mają wspólnego z obsługą bezpośrednią? A może wystawmy parę terminali na sali obsługi dla podatników z dostępem do aplikacji, żeby zobaczyli czy już przyszła informacja na nich, czy pora się zwijać?Zaręczam, że KE tworząc wymianę informacji podatku VAT w UE , (a w roku 2004 nasze MF) raczej nie miała takich wizji.
(...)

Zgadzam się w pełni...Kto będzie się zajmował analizą danych w VIES?? Po wprowadzeniu informacji, korekt, wezwaniach błędnych, wnioskami VAT-Refund, obsługą bieżącą podatników - nie będzie na to ani minuty...tym bardziej że w prawie każdym US zajmuję się tym 1 osoba...
W zarządzeniu (status US) wskazano:
5. Naczelnik urzędu skarbowego, jeżeli uzasadnia to zakres i rozmiar realizowanych zadań,
może wydzielić, w ramach komórki obsługi bezpośredniej lub komórki postępowań podatkowych,
komórkę do spraw handlu wewnątrzwspólnotowego.

Co z tego że taki jest zapis, skoro odgórnie zdecydowano że ma takiej komórki nie być!

Albo osoby zajmujące się tą reorganizacją nie mają pojęcia o sprawnym działaniu administracji, albo jest to działanie celowe i komuś nie zależy naprawdę na zwalczaniu oszustw w handlu wewnątrzwspólnotowym...

08 paź 2010, 11:27
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA15 lip 2009, 22:27

POSTY        4
Post Reorganizacja
A w IUS Rzeszów  Pani Naczelnik  namaściła  już kilku  kierowników   z nadania pociotków  i dyrektora  IS z nadzieją, że ktoś ją wyzwoli z niewoli staropanieństwa.  Od listopada bedzie bardzo wesoło w tym urzędzie - więcej kierowników jak pracowników. Głosuję na POsłów -tak dalej .

08 paź 2010, 23:05
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA23 paź 2006, 16:51

POSTY        692
Post Reorganizacja
Większość pracowników Izb Skarbowych nie wyobraża sobie VIESu  w obsłudze bezpośredniej; sugerują albo samodzielne stanowiska albo włączenie ich do orzecznictwa...

09 paź 2010, 09:35

REJESTRACJA29 wrz 2010, 07:52

POSTY        75

LOKALIZACJAwarszawskie podwórko
Post Reorganizacja
NewLunatiq                    

Większość pracowników Izb Skarbowych nie wyobraża sobie VIESu  w obsłudze bezpośredniej; sugerują albo samodzielne stanowiska albo włączenie ich do orzecznictwa...

Większość pracowników Izb Skarbowych nie pracowała w USach, a nawet jak pracowała to po przyjściu do IS dostała amnezji i nie wie jak wygląda praca w USach.  :mur:

09 paź 2010, 10:07
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA23 paź 2006, 16:51

POSTY        692
Post Reorganizacja
ja osobiście jestem za viesem w obsłudze bezpośredniej

09 paź 2010, 11:16
Specjalista

REJESTRACJA20 sie 2009, 13:21

POSTY        576
Post Reorganizacja
tranqilo                    

O szkoleniach też się nic nie mówi jedynie o tych dla czapki korporacyjnej.

ha, ha, nie przejmuj się, jak się za szkolenia wezmą nowo powołani kierownicy, a z założenia, przynajmniej u nas, mają to być baaardzo mądrzy ludzie, to wszystko będzie od 1 stycznia działać jak w zegarku :lol:

09 paź 2010, 12:15
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA23 paź 2006, 19:19

POSTY        400
Post Reorganizacja
Palikot                    

NewLunatiq                    

Większość pracowników Izb Skarbowych nie pracowała w USach, a nawet jak pracowała to po przyjściu do IS dostała amnezji i nie wie jak wygląda praca w USach.  :mur:

Jestem pracownikiem IS, pracowałam w US i ... od przyjścia z US do IS amnezji nie dostałam. Nadal pamiętam jak wygląda praca w US.

09 paź 2010, 14:39
Amator

REJESTRACJA12 mar 2010, 09:45

POSTY        25
Post Reorganizacja
nowa                    

Jestem pracownikiem IS, pracowałam w US i ... od przyjścia z US do IS amnezji nie dostałam. Nadal pamiętam jak wygląda praca w US.

Albo krótko pracujesz w IS, albo jesteś wyjątkiem potwierdzającym regułę. W każdym razie, jeśli jest tak jak mówisz, życzmy sobie wszyscy więcej takich pracowników IS. Może będzie nam się żyło lepiej :)

09 paź 2010, 16:19
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA22 paź 2006, 16:41

POSTY        176
Post Reorganizacja
Jakie zadania z komórki analiz i planowania uważalibyście za uzasadnione do przeniesienia do innych komórek? Jak czytam par.2 ust.3 pkt.2 to zastanawiam się, czy typowanie do kontroli i ryzyko zewnętrzne nie powinno być w Kontroli. W końcu z systemu Kontrola jest możliwość generowania różnych analiz, a i sprawodania z ryzyka idą z tego systemu

09 paź 2010, 18:33
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA23 paź 2006, 19:19

POSTY        400
Post Reorganizacja
madzikk                    

nowa                    

Albo krótko pracujesz w IS, albo jesteś wyjątkiem potwierdzającym regułę. W każdym razie, jeśli jest tak jak mówisz, życzmy sobie wszyscy więcej takich pracowników IS. Może będzie nam się żyło lepiej :)

Już troszeczkę pracuję, zaczęłam pracę w ubiegłym wieku  :). Po obu stronach są lepsi i gorsi, nie jest bowiem tak, że w US pracują same mróweczki, a w IS sami niekompetentni nieudacznicy.

09 paź 2010, 19:37
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA17 maja 2009, 07:47

POSTY        20
Post Reorganizacja
A ja mam pytanie, bo nie jestem za bardzo w temacie. jak w jakimś urzędzie pojawi się dodatkowy kierownik to skąd dadzą mu podwyżkę? Dyrektor IS musi wyrazić na to zgodę?

Ostatnio edytowano 11 paź 2010, 19:30 przez Nadir, łącznie edytowano 1 raz

literówki...

09 paź 2010, 20:25
Znawca
Własny awatar

POSTY        176
Post Reorganizacja
Fundusz płac pozostanie niezmienny. Komuś trzeba zabrać, żeby komuś dołożyć.

09 paź 2010, 20:49

REJESTRACJA29 wrz 2010, 07:52

POSTY        75

LOKALIZACJAwarszawskie podwórko
Post Reorganizacja
renia                    

Jakie zadania z komórki analiz i planowania uważalibyście za uzasadnione do przeniesienia do innych komórek? Jak czytam par.2 ust.3 pkt.2 to zastanawiam się, czy typowanie do kontroli i ryzyko zewnętrzne nie powinno być w Kontroli. W końcu z systemu Kontrola jest możliwość generowania różnych analiz, a i sprawodania z ryzyka idą z tego systemu

A czy z podsystemu Kontrola korzystają tylko komórki kontroli?

Ryzyko wewnętrzne powinno być poza komórką kontroli tak żeby cała robota z nim związana nie spadała na komórkę kontroli.

09 paź 2010, 22:27
Znawca
Własny awatar

POSTY        176
Post Reorganizacja
Mam na myśli ryzyko zewnętrzne a nie wewnętrzne. Dotychczas było umiejscowione zazwyczaj w komórce Kontroli (przynajmniej koordynacja), a w nowym statucie zadanie brzmi "analizowanie ryzyka zewnętrznego.." (czyli cała analiza). Ale skoro nowy statut daje możliwość przeniesienia niektórych zadań z nowej komórki do innych to może lepiej zostawić w komórce kontroli.

09 paź 2010, 23:44
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1069 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 77  Następna strona