Teraz jest 07 wrz 2025, 19:31

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1692 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 121  Następna strona
Projekt ustawy o Krajowej Administracji Skarbowej 
Autor Treść postu
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA29 paź 2006, 18:12

POSTY        4

Do mianowanego urzędnika służby cywilnej ma zastosowanie również art. 36 ustawy o służbie cywilnej.

Nigdzie też nie jest powiedziane, że mianowany urzędnik służby cywilnej nie może być mianowanym urzędnikiem skarbowym a tym samym nie może pobierać drugiego dodatku.

Czyżby?

"Art. 6. 1. Stosunki pracy i stosunki służbowe osób zatrudnionych w urzędach wymienionych w art. 4 ust. 2 wygasają z mocy prawa w dniu wejścia w życie ustawy o KAS."

Z cyt. art. wynika, iż wygasają stosunki służbowe wszystkich osób zatrudnionych w urzędach (brak wyjątków), a więc urzędników mianowanych również. Co jest sprzeczne z art. 40 ustawy o służbie cywilnej.

jabol                    

Jaki kazusik?

Art. 41. 2. Rozwiązanie stosunku pracy urzędnika służby cywilnej może nastąpić, z zachowaniem trzymiesięcznego okresu wypowiedzenia, w razie:
3)  likwidacji urzędu, jeżeli nie jest możliwe przeniesienie, o którym mowa w art. 36.

To takie naciągane, ale poczekajcie jeszcze troszeczkę. Będą (są) przepisy przejściowe, wygaszające wszystkie umowy o pracę, akty mianowania i pozostanie oczekiwanie na mannę z nieba, tzn. propozycję. ":angry:

PS My zolle przechodzimy to kolejny raz, więc nie jest to dla nas nowina.
PSII W międzyczasie ktoś już powyżej wszystko wyjasnił.

Sęk w tym, że w przepisach wprowadzających ustawę o KAS jest mowa o wygaszeniu stosunku pracy, nie o rozwiązaniu, a stosunek pracy urzędnika mianowanego wygasa wyłącznie w przypadkach wymienionych w art. 40 ustawy o służbie cywilnej.

Ostatnio edytowano 06 mar 2007, 09:41 przez marcus, łącznie edytowano 1 raz

02 mar 2007, 17:41

REJESTRACJA21 paź 2006, 14:08

POSTY        541

LOKALIZACJAZewsząd
Przeczytałem projekt i naprawdę cieszę się, że nie pełnię żadnej kierowniczej roli w Urzędzie. Nie mam więc wiele do stracenia... co prawda taka sytuacja może mi skomplikować życie (mam kredyt hipoteczny do spłacenia) ale co tam...
I pomyśleć, iż już myślałem, że dożyję zacnej renty nigdy w :dupa: nie kopnięty... a tu klops.  :zeby:

Mam tylko nadzieję, że wszechmocnym PEŁNOMOCNIKIEM do KAS nie zostanie p. Macierewicz   <_<

Ps.
Rozdział II "Charakterystyka i ocena przewidywanych skutków regulacji (OSR)" polecam specjalistom od logiki, bo ja za cholerę żadnej logiki w tym nie widzę... No chyba, że napisano to w myśl zasady Jacka Kurskiego, że "Ciemny Lud to kupi"!!!
O cosik mi się widzi, że Geniusz Tatr, Słońce Lubelszczyzny Dr Wszechnauk Wielce Szacowny poseł Artur Zawisza... w tym maczał swoje lepkie paluszki...

Ostatnio edytowano 06 mar 2007, 09:42 przez zoltar7, łącznie edytowano 1 raz

02 mar 2007, 17:45
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA04 lis 2006, 15:29

POSTY        1

02 mar 2007, 17:52
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA11 lis 2006, 14:47

POSTY        46
Ludzie oprzytomnijcie!! Zobaczcie w przepisach wprowadzających KAS - Nikt nie ma zadnej gwarancji ze dadzą mu propozycje zatrudnienia. Jak nie dadza to nie ma żadnego trybu odwoławczego.

02 mar 2007, 18:01
Znawca

REJESTRACJA21 paź 2006, 18:35

POSTY        114
Jaki może być tryb odwoławczy kiedy jest likwidacja pracodawcy. Pozdrawiam

02 mar 2007, 18:09
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)

Jaki może być tryb odwoławczy kiedy jest likwidacja pracodawcy. Pozdrawiam

Ale faktyczny pracodawca MF istnieje!!!

02 mar 2007, 18:11
Znawca

REJESTRACJA21 paź 2006, 18:35

POSTY        114
Zobacz na umowie o pracę kto zawarł z toba umowę.

02 mar 2007, 18:13
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA01 gru 2006, 18:35

POSTY        192
Pewne, że będą zwolnienia, w TVN24 wystąpiła kobieta ze związków z Łodzi (chyba Solidarność) i stwierdziła, że zapisy projektu ustawy przewidują, iż nowy pracodawca nie zatrudni osób które nie mają wyższego wykształcenia. Nie znam projektu ustawy dopiero przed chwilą ściągnąłem go ze strony związków.

02 mar 2007, 18:33
Zaawansowany

REJESTRACJA08 lis 2006, 19:20

POSTY        54
zrobili nas wszystkich w karolka jednym strzałem... i pracowników i związkowców, umowy wygasną-zero odpraw, a reszta pójdzie po prośbie z powrotem na aplikację i jak wiele lat temu w najlepszym wypadku zostane referentem za grosze. Mam tego qfa dosyć!

02 mar 2007, 18:36
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA01 gru 2006, 18:35

POSTY        192

Znalazł się sposób by wszystkich zwolnić i nie nazywać tego zwolnieniami grupowymi...
Zwolnień grupowych miało nie być i faktycznie nie będzie. Umowy poprostu sobie wygasną.
Ciekawe co by na to powiedzieli np. górnicy.
Znów ktoś tu kogoś robi w karolka, a super kaczory mogą mówić że "realizują wreszcie program wyborczy" - bo wcześniej nie było możliwości...
Mam tylko nadzieję że ktoś rozp... ten interes na Wiejskiej bo inaczej będzie można sobie w  <_<
Zawsze zostaje jeszcze zmywak u hindusa, ale szkoda jak się patrzy co się dzieje z tym krajem.
Już teraz znajomi z zagranicy po wypowiedziach "naszych" ministrów pukają się w głowę i pytają co ja tu jeszcze robię...
Cóż - jaki kraj taki...

Chyba warto dać na msze, aby Andrew wreszcie dojrzał do sytuacji i wyszedł z rządu i aby tylko w PO nie doszło do rewolucji i zmiany przewodniczącego na Zdrojewskiego, bo ten wraz z paroma kolesiami, chce się dogadać z PiS-owcami.

02 mar 2007, 18:37

REJESTRACJA21 paź 2006, 14:08

POSTY        541

LOKALIZACJAZewsząd

W Uzasadnienie do projektu (...)
znalazło się też takie oto zdanie:

"Nie zakłada się wpływu projektu na rynek pracy. Niemniej trzeba założyć, iż część pracowników skorzysta z uprawnień do wcześniejszych emerytur."

Ja rozumiem to w ten sposób, że nie wzrośnie liczba bezrobotnych...

he he to znaczy znajdą pracę za granicą ??? :)

Co do wyższego wykształcenia, w moim US kilka osób wprowadzających deklaracje do komputera było/jest absolwentami Uniwersytetu Warszawskiego. Piszę o tym, bo do tej pracy nie trzeba być geniuszem... a ktoś to musi robić, ale czy potrzebuje studiów ?

Ostatnio edytowano 02 mar 2007, 18:53 przez zoltar7, łącznie edytowano 1 raz

02 mar 2007, 18:49
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA25 paź 2006, 17:51

POSTY        16
Art. 105. 1. W KAS może pełnić służbę osoba:
...
3)wykazująca nieskazitelną postawę moralną i obywatelską,
...
6)posiadająca wyższe wykształcenie i określone kwalifikacje zawodowe,
7)w odniesieniu do określonych stanowisk - zdolność fizyczną i psychiczną do wykonywania zadań na tych stanowiskach,
8)nie pełnili służby zawodowej, nie pracowała i nie była współpracownikiem organów bezpieczeństwa państwa, wymienionych w art. 2 ustawy z dnia 18 października 2006 r. o ujawnianiu informacji o dokumentach organów bezpieczeństwa państwa z lat 1944 – 1990 oraz treści tych dokumentów (Dz. U. Nr 218, poz. 1592, Nr 249, poz. 1832), ani też nie była sędzią, który orzekając uchybił godności urzędu, sprzeniewierzając się niezawisłości sędziowskiej.
2. Minister właściwy do spraw finansów publicznych może wyrazić zgodę na przyjęcie do pracy kandydata, który nie ma wykształcenia wyższego, jeżeli w toku postępowania kwalifikacyjnego stwierdzono, że kandydat wykazuje szczególne predyspozycje do pracy w KAS.
w związku z zapisem pkt 6 art. 105 projektu sytuacja wydaje się jasna.

Ciekawe co na to związki zawodowe?

02 mar 2007, 18:59
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1692 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 121  Następna strona