Teraz jest 04 wrz 2025, 02:11

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 283 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 21  Następna strona
Dodatki kontrolerskie 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA05 mar 2007, 17:41

POSTY        129

LOKALIZACJACzarna dolina

Wiesz, co by się działo, gdyby w kontroli mieli wyższe wynagrodzenia zasadnicze niż w innych działach - masakra. Dodatek za kontrolę jest za pracę w specyficznych warunkach w terenie - niezależnie czy słonko świeci, czy leje deszcz, czy masz samochód, czy zasuwasz na piechotę! I tak jak prowizja w egzekucji tak dodatek winien zostać! Proszę bardzo - zapraszamy do kontroli po ekskluzywne wynagrodzenia!

Nikogo nie interesuje, jaką pracę i gdzie ją wykonujesz, listonosz też pracuje w terenie i ma ciężką torbę. :) :lol:
Zresztą ja też pracuję w terenie i nikt mi nie płaci za dojazdy... :( (zresztą ja mam 150 zł netto dodatku... także tyle co nic...).

Ostatnio edytowano 22 cze 2007, 23:03 przez zenekzenek, łącznie edytowano 1 raz

22 cze 2007, 11:36
Fachowiec

REJESTRACJA23 paź 2006, 03:51

POSTY        2661

LOKALIZACJAmordor

[...] I tak jak prowizja w egzekucji tak dodatek winien zostać! Proszę bardzo - zapraszamy do kontroli po ekskluzywne wynagrodzenia!

Być może będzie jako "zadaniowy" z art.101 ustawy o KAS, choć i w tym przypadku musiałby być dookreślony stosownym rozporządzeniem...

Ostatnio edytowano 22 cze 2007, 13:26 przez elsinore, łącznie edytowano 1 raz

22 cze 2007, 13:02

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

Macie dostęp do POLTAXU to spójrzcie na roczne zarobki tych z kontroli i tych z wymiaru i zobaczycie czy faktycznie zarabiają o 50% dodatku więcej. Chciałbym. <_<

Oprócz dostępu do POLTAXu wypadałoby mieć także podstawę prawną do zajrzenia do konkretnych PITów.
Byłbym tu ostrożny z takimi radami.
Dostęp do POLTAXu nie upoważnia do buszowania po całych zasobach tej bazy bezkarnie.

Ostatnio edytowano 22 cze 2007, 15:20 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz

22 cze 2007, 14:25
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA23 lis 2006, 08:44

POSTY        101

Nikogo nie interesuje, jaką pracę i gdzie ją wykonujesz, listonosz też pracuje w terenie i ma ciężką torbę. :) :lol:
Zresztą ja też pracuję w terenie i nikt mi nie płaci za dojazdy... :( (zresztą ja mam 150 zł netto dodatku... także tyle co nic...).

Tylko że moje wykształcenie wystarczy do wykonywania zawodu listonosza, a odwrotnie - nie zawsze.
Dlaczego nikt Ci nie płaci za dojazdy? W moim US osoby z wymiaru, które wyruszają w teren otrzymują bilety komunikacji miejskiej lub dostają zwrot kosztów podróży - w przypadku wyjazdu poza miasto.
Od wielu lat mój (stały) dodatek kontrolerski wynosił 20-25%. Najwyższe w moim Dziale Kontroli to 40% (w grudniu, gdy w US zostają niewykorzystane środki na ten cel).
Pomijając takie aspekty jak wspomniana pogoda, zmęczenie, gdy od przystanku trzeba przejść nawet kilka kilometrów (czasem i pod górkę), zwiększone wydatki na buty i obszerne torby, które pomieszczą całe "biuro", praca w terenie jest niewątpliwie trudniejsza "psychicznie" niż w siedzibie US. Trafiasz na przeciwnika na jego terenie, gdzie czuje się on dużo swobodniej niż w urzędzie. Bywasz poniżany - i nic nie możesz na to poradzić, grożą Ci - a musisz doprowadzić kontrolę do końca. I w przeciwieństwie do kontroli prowadzonych przez wymiar (przynajmniej w moim US) mało wiesz o podatniku, a jeszcze mniej o spodziewanym wyniku kontroli.
U Ciebie nie ma zwyczaju wypychania trudnych przypadków do Działu Kontroli? Zatrzymywania sobie przez wymiar "pewniaków"?

Ostatnio edytowano 22 cze 2007, 23:05 przez beann, łącznie edytowano 1 raz

22 cze 2007, 15:56

REJESTRACJA21 paź 2006, 14:08

POSTY        541

LOKALIZACJAZewsząd
Ja jestem za likwidacją dodatków kontrolerskich. Poważnie.
Moim zdaniem kontrolujący, którzy najczęściej należą do najlepiej przygotowanych merytorycznie pracowników Urzędów (niestety są i tu liczne wyjątki) powinni otrzymywać znacząco wyższe wynagrodzenie, nie za to, że pracują w tzw. terenie, ale właśnie za swoją wiedzę i doświadczenie. I tyle w tym temacie.

Ostatnio edytowano 22 cze 2007, 23:05 przez zoltar7, łącznie edytowano 1 raz

22 cze 2007, 17:01

POSTY        541

LOKALIZACJAZewsząd
Znacząco wyższe wynagrodzenie od pozostałych pracowników US (z wyjątkiem poborców)!

Ostatnio edytowano 22 cze 2007, 23:06 przez zoltar7, łącznie edytowano 1 raz

22 cze 2007, 18:53
Znawca
Własny awatar

POSTY        129

LOKALIZACJACzarna dolina

Tylko że moje wykształcenie wystarczy do wykonywania zawodu listonosza, a odwrotnie - nie zawsze.
Dlaczego nikt Ci nie płaci za dojazdy? W moim US osoby z wymiaru, które wyruszają w teren otrzymują bilety komunikacji miejskiej lub dostają zwrot kosztów podróży - w przypadku wyjazdu poza miasto.
Od wielu lat mój (stały) dodatek kontrolerski wynosił 20-25%. Najwyższe w moim Dziale Kontroli to 40% (w grudniu, gdy w US zostają niewykorzystane środki na ten cel).
Pomijając takie aspekty jak wspomniana pogoda, zmęczenie, gdy od przystanku trzeba przejść nawet kilka kilometrów (czasem i pod górkę), zwiększone wydatki na buty i obszerne torby, które pomieszczą całe "biuro", praca w terenie jest niewątpliwie trudniejsza "psychicznie" niż w siedzibie US. Trafiasz na przeciwnika na jego terenie, gdzie czuje się on dużo swobodniej niż w urzędzie. Bywasz poniżany - i nic nie możesz na to poradzić, grożą Ci - a musisz doprowadzić kontrolę do końca. I w przeciwieństwie do kontroli prowadzonych przez wymiar (przynajmniej w moim US) mało wiesz o podatniku, a jeszcze mniej o spodziewanym wyniku kontroli.
U Ciebie nie ma zwyczaju wypychania trudnych przypadków do Działu Kontroli? Zatrzymywania sobie przez wymiar "pewniaków"?

Ja nie dostaję biletów, muszę dojeżdzać na kontrole za swoje i łącznie zarabiam ok. 1.480 zł netto (wraz z dodatkiem za kontrolę) to wolałbym mieć większą pensję zasadniczą niż ten śmieszny dodatek. :)

Ostatnio edytowano 22 cze 2007, 23:07 przez zenekzenek, łącznie edytowano 1 raz

22 cze 2007, 19:36
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity

Ja troszkę z innej beczki, ale też w temacie! Myślę, że Inspektor i Rzecznik Praw Obywatelskich powinni walczyć o to, aby po wejściu do KAS zostały nam pozostawione nasze dodatki kontrolerskie.

To i tak cud, że dodatek się ostał do tej pory.
Po likwidacji premii kwartalnej 3 czy 4 lata temu,
po likwidacji ryczałtu za prywatne samochody (i w kontroli, i w egzekucji),
po promocji "taniego państwa" i po różnych innych zawirowaniach.
Obawiam się, że jeśli ustawa o KAS go nie zachowa, to RPO nic nie zwojuje.

zenekzenek                    

Ja nie dostaję biletów, muszę dojeżdzać na kontrole za swoje i łącznie zarabiam ok. 1.480 zł netto (wraz z dodatkiem za kontrolę) to wolałbym mieć większą pensję zasadniczą niż ten śmieszny dodatek.  :)

Nie chcę Cię załamywać, ale to GDZIE Ty pracujesz?
Chyba w jakiejś niewielkiej miejscowości?!

Ostatnio edytowano 22 cze 2007, 23:07 przez Nadir, łącznie edytowano 1 raz

22 cze 2007, 20:19
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA24 paź 2006, 11:29

POSTY        104
Oj Zenekzenek - skąd ty jesteś? Z całym szacunkiem, ale o pracownika należy dbać - pracujesz w dupiatym urzędzie i gorycz przez ciebie przemawia. W moim US najniższy dodatek kwotowo to 560 zł.
I niestety będę się upierał przy tym, że za pracę w terenie winny być wypłacane dodatkowe pieniądze, a porównywanie kontrolera do listonosza - z całym szacunkiem dla listonosza...

Ostatnio edytowano 22 cze 2007, 23:08 przez Arnold, łącznie edytowano 1 raz

22 cze 2007, 21:00
Zawodowiec

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity

Dodatki w kontroli od lat są kością niezgody pomiędzy kontrolą a wymiarem. Ale jak był nabór do kontroli to kandydatów nie było zbyt wielu... a przecież takie straszne pieniądze...

ZGADZA SIĘ.
U mnie w urzędzie jest kilka miejsc w kontroli.
Kierowniczka staje na głowie i jakoś nie ma chętnych.
Nie chcą tych "strasznych pieniędzy".
Czego się boją? :o

Podobnie z prowizją. Od zawsze była kością niezgody.
15 lat temu kiedy pracowałem w egzekucji, słyszało się głosy pracowników z innych działów, aby egzekucji nie dawać premii kwartalnych. Bo mają prowizje!
Ale to były czasy, kiedy wszyscy mieliśmy mieć jednakowe żołądki...   :glare:

Ostatnio edytowano 25 cze 2007, 13:42 przez Nadir, łącznie edytowano 1 raz

23 cze 2007, 10:25
Znawca
Własny awatar

POSTY        129

LOKALIZACJACzarna dolina
Wolę publicznie nie mówić gdzie pracuję, bo zrobię siarę :) a urząd jest niemały i miasto średniej wielkości wojewódzkie w kraju. :) Pozdrawiam.

Ostatnio edytowano 25 cze 2007, 13:43 przez zenekzenek, łącznie edytowano 1 raz

23 cze 2007, 10:41
Zawodowiec

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity

Wolę publicznie nie mówić gdzie pracuję, bo zrobię siarę :) a urząd jest niemały i miasto średniej wielkości wojewódzkie w kraju. :)

Ale to przecież nie TOBIE powinnno być wstyd, że jako pracownik kontroli dojeżdzający na kontrole za swoje pieniądze (bez ryczałtu na samochód i bez biletów) zarabiasz wraz z dodatkiem kontrolerskim ok. 1.480 zł netto. :excl:

Ostatnio edytowano 25 cze 2007, 13:44 przez Nadir, łącznie edytowano 1 raz

23 cze 2007, 11:05

POSTY        541

LOKALIZACJAZewsząd
Oddam dodatek kontrolerski za własne mieszkanie (min. 50 m kw.) w mieście wojewódzkim. :D

Ostatnio edytowano 25 cze 2007, 13:44 przez zoltar7, łącznie edytowano 1 raz

23 cze 2007, 11:39
Zawodowiec

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity

<!--quoteo(post=11696:date=22. 06. 2007 g. 09:16:name=ww1)--><div class='quotetop'>(ww1 @ 22. 06. 2007 g. 09:16) [snapback]11696[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->
Macie dostęp do POLTAXU to spójrzcie na roczne zarobki tych z kontroli i tych z wymiaru i zobaczycie czy faktycznie zarabiają o 50% dodatku więcej.

Oprócz dostępu do POLTAXu wypadałoby mieć także podstawę prawną do zajrzenia do konkretnych PITów.
Byłbym tu ostrożny z takimi radami.
Dostęp do POLTAXu nie upoważnia do buszowania po całych zasobach tej bazy bezkarnie.
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Święta racja.
Kilka "ładnych" lat temu była u nas taka sprawa z "buszowaniem" po Poltaxie.
Obyło się bez konsekwencji, ale kilka osob miało nieprzyjemności.

23 cze 2007, 11:51
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 283 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 21  Następna strona