... szkoda naszego, cennego czasu na zbędną dyskusję ... na co nie mamy wpływu, z tym musimy się pogodzić ... co wprowadzono, niezależnie od tego co sądzimy o tym, musimy się do tego zastosować.
Nie obraź się proszę kolego, bo absolutnie nie mam ani intencji, ani chęci na jakikolwiek atak personalny. Niemniej zawartość merytoryczna tekstu w cytacie wyżej to typowy obraz pogodzonego ze swoim losem barana prowadzonego na rzeź (chyba, że tekst miał podtekst sarkastyczny czego nie dostrzegłem). Nie chcę obrażać tych co dali się tak upodlić, ja wam po prostu współczuję. Ciekawe co zrobisz jak każą ci wjechać taras widokowy PKiN i skoczyć w dół. Też nie będziesz tracił czasu na zbędną dyskusję ?
____________________________________ "Wszelkie poglądy, opinie czy wnioski wyciągnięte zostały wyłącznie na podstawie obserwacji poczynionych na własnym podwórku, o ile w treści postu nie zostało wskazane wprost, że jest inaczej"
03 sty 2015, 22:44
Re: e-System Zarządzania Dokumentami
"Nie obraź się proszę kolego, bo absolutnie nie mam ani intencji, ani chęci na jakikolwiek atak personalny. Niemniej zawartość merytoryczna tekstu w cytacie wyżej to typowy obraz pogodzonego ze swoim losem barana prowadzonego na rzeź. Nie chcę obrażać tych co dali się tak upodlić, ja wam po prostu współczuję. Ciekawe co zrobisz jak każą ci wjechać taras widokowy PKiN i skoczyć w dół. Też nie będziesz tracił czasu na zbędną dyskusję ? "
Po pierwsze, z tym, z czym na chwilę obecną muszę się pogodzić, to nie znaczy, że się z tym zgadzam. i jestem z tym pogodzony. Zbyt pochopnie wyciągasz wnioski i jesteś przekonana/ny o swoich racjach Trzeba wyczuć moment, kiedy ma się argumenty i atuty do obalenia tego co jest i wprowadzenia zmian. A twoja wypowiedź "...ja wam po prostu współczuje..." uświadamia mi, że ja, my, to nie ty, więc chyba nie znajdziemy wspólnego języka
03 sty 2015, 22:59
Właśnie zapoznałem się uważnie z nowym JRWA, nie powiem, że jestem zachwycony, jednakże zachowując narzucony szablon, zrobiłem kilka modyfikacji w punktach dotyczących mojej komórki, tak, żebym miał samokontrolę, nie uciekały mi terminy i żebym w każdej chwili mógł wyciągnąć interesujące mnie dane, dla własnych analiz, bądź też ewentualnych sprawozdań i zapytań z organów zwierzchnich życzę powodzenia i nie zniechęcajcie się proszę, tylko pomyślcie jak toto wprowadzić i jednocześnie panować nad sytuacją dla własnego dobra i mam pytanie, czy Działy Kontroli pracują u Was w BA? bo u mnie nie
04 sty 2015, 15:40
Jak wszyscy to wszyscy mają pracować w BA. Nie ma wyjątków
04 sty 2015, 22:46
u mnie te wyjątki o dziwo są
04 sty 2015, 23:17
spioch
(...) i nie zniechęcajcie się proszę, tylko pomyślcie jak toto wprowadzić i jednocześnie panować nad sytuacją dla własnego dobra
To nie jest takie oczywiste. Stosowanie JRWA, które w odróżnieniu od poprzednich JRWA dla skarbówki oraz w odróżnieniu od JRWA dla innych służb nie zostało opublikowane w Dz. U. MF uważam za trochę ryzykowne i niekoniecznie może służyć "dobru", które masz na myśli. Moim prywatnym zdaniem urzędnicy powinni stosować się do JRWA, które widniało w Dz. U. MF i nie zostało zastąpione nowym w tymże publikatorze.
Nie podzielam Twojego nastawienia "hop-siup" i zgadzam się z kolegą avacs, ale każdy ma swojego przełożonego. Moi jeszcze nic nie wiedzą o nowym JRWA, bo w piątek nadawano numery wg starego indeksu.
04 sty 2015, 23:21
Opublikowane, czy nie opublikowane, to mnie akurat najmniej obchodzi. Mam przełożonych, którzy wzięli na siebie decyzję i każą pracować w nowym JRWA. Ja tylko myślę jak robić swoją pracę, żeby ją jak najlepiej zorganizować i nie dokładać sobie zbędnej pracy. Wychodzę z założenia, że umiesz myśleć, myśl o sobie, skoro inni o Tobie nie pomyślą, a występuje tu zależność służbowa, do której muszę się dostosować. Nie lubię głupiej roboty ani zbędnego narzekania, które do niczego nie prowadzi.
05 sty 2015, 14:39
W nowej JRWA brak jest zwykłych systemów informatycznych jest mowa tylko o systemach teleinformatycznych, które są podzbiorem systemów informatycznych !!! Ktoś chyba się pomylił.
05 sty 2015, 15:34
Nie jestem informatykiem, mogę prosić o jaśniejszą wypowiedź. Na czym polega ta różnica (system informatyczny i teleinformatyczny)? I jakie to ma przełożenie na naszą codzienna pracę, zakładanie spraw, pilnowanie terminów i panowanie nad tym?
05 sty 2015, 16:28
System teleinformatyczny to tak najprościej, zwykły system informatyczny z dodatkową możliwością przekazywania i odbieranie danych poprzez sieci telekomunikacyjne.
07 sty 2015, 08:54
Niestety jestem laikiem w sprawach informatyczno-telekomunikacyjnych i nadal nie wiem jakie to ma przełożenie na naszą codzienną pracę, zakładanie spraw, pilnowanie terminów i panowanie nad tym?
07 sty 2015, 16:43
Mam pytanie. Jak się ma nowy JRWA do postępowań weryfikacyjnych z nieujawnionych źródeł?
08 sty 2015, 21:23
Jeżeli chodzi o czynności analityczne (a nie postępowania podatkowe) - to moim zdaniem należy ewidencjonować na 4042. Wyraźnie jest napisane w komentarzu, że ten numer dotyczy również czynności z nieujawnionych źródeł. Obecnie może takie czynności nie są "czynnościami sprawdzającymi" w dosłownym (ustawowym) rozumieniu tego pojęcia, ale przecież i ta kwestia podobno ma być zmieniona (zmiany w ustawie), takie przynajmniej były zapowiedzi. Moim zdaniem więc chyba tego 4042 trzeba się trzymać. U nas w US działy OB prowadzą czynności sprawdzające dot. zeznań i deklaracji, a AP czynności pod kątem art. 20 (DWP).
Mam wątpliwości tylko co do takiej sytuacji gdy: Podmiot został wytypowany do czynności analitycznych (sprawdzających) pod kątem art. 20 (z DWP). Jednak ze względu na fakt, że podatnik zdążył już zmienić właściwość - należy sprawę (wydruki, dane , zestawienia) przekazać do innego US. Jaki należy wówczas nadać numer? 4042 czy 705 ?
09 sty 2015, 08:23
Wojciechu - nadal podtrzymuję, że w ww. przypadku należy zastosować nr 705 a nie 4042.