Teraz jest 05 wrz 2025, 23:58

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 54 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Awanse w skarbówce 
Autor Treść postu
Początkujący

REJESTRACJA13 sie 2013, 19:52

POSTY        5
Post Re: Awanse w skarbówce
Nie mówiłem o kierownikach z dużym doświadczeniem zawodowym i w wieku przed emerytalnym. Powołuje się pracownika na kierownika, przydziela mu się pensję znacznie wyższą niż poprzednio i zdejmuje się go z funkcji po paru miesiącach, a pensja pozostaje. Takie praktyki są u nas.

17 wrz 2013, 17:30
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA07 gru 2011, 10:28

POSTY        11
Komornikus                    

Sprawa nie jest prosta. Wszystko zależy od tego czy naczelnik jest dobrym "zarządcą". U nas na kierownika postępowań awansowano osobę najlepszą w dziale. Pisała fantastyczne decyzje, które w razie zaskarżenia zawsze były utrzymywane w mocy. Poziomu jej wiedzy nikt nie kwestionował. Okazało się jednak, że nie ma za grosz podejścia do pracowników jako kierownik i organizowanie pracy zespołu nie jest najlepszą stroną. Myślę, że najlepszym rozwiązaniem jest typowanie na kierowników osób posiadających rzetelną wiedzę, ale jednocześnie kreatywnych i potrafiących organizować pracę zespołu. Nasz NUS tak właśnie stara się dobierać kadrę i ten model się sprawdza.

KOMORNIKUS w pełni zgadzam się z twoim poglądem... typem wzorowego kierownika. W praktyce problem jest złożony gdyż:
a) można powołać kierownika mocnego merytorycznie (takich osób sporo) jednak często osoby te polegają w obszarze zarządzania
b) można powołać kierownika mającego doskonałe predyspozycje w obszarze zarządzania, znikomą wiedzę i doświadczenie merytoryczne i o zgrozo TAKI kierownik jeździ na kadrze jak po kobyle.... oczywiście nie ufając nikomu i tropiąc wszędzie podstęp.....
c) przy wielkim farcie pośród pracowników działu, referatu jest osoba łącząca obie cechy dobrego kierownika.

W praktyce sami dobrze wiemy jak jest, i dla świętego spokoju nie komentujemy głośno....Osobiście uważam, iż  NUS mając do dyspozycji potencjalnego kierownika mocnego merytorycznie w sumie powinien zainwestować w rozwój jego umiejętności w zakresie zarządzania zasobami ludzkimi szczególnie w specyficznej branży Administracji.
No, cóż takie tam mrzonki  :wysmiewacz:
W moim US ruchy kadrowe to ulubiona zabaweczka Bossa.
Wychodzi z założenia, że jak ktoś zdolny to ze wszystkim sobie poradzi..... czego odzwierciedleniem jest fakt, iż od stycznia 2014 stanowiska kierownicze będą rotacyjne..... to samo dotyczy stanowisk pracowniczych. Ja jestem jeszcze relatywnie młoda i otwarta na zmiany, ale są w moim urzędzie ludzie dla których to już za wiele... ( np. osoba która od X lat wprowadza dane do POLTAX, i odlicza już czas do emerytury nagle zostanie przeniesiona do np. działu rachunkowości ) Typowy przykład kadrowych działań destrukcyjnych...

17 wrz 2013, 18:14
Fachowiec

REJESTRACJA20 paź 2006, 17:37

POSTY        1023
zakopianka                    

Gro kierowników ma średnie wyksztalcenie. Opisy stanowisk są tak napisane: ...wymagane wykształcenie... średnie.

A jak to się ma do tego rozporządzenia?
http://www.przepisy.gofin.pl/przepisy,4 ... 9-r-w.html

tabela nr VI:
- stanowiska koordynujące w służbie cywilnej > kierownik działu, kierownik samodzielnego referatu, komornik skarbowy > wykształcenie wyższe
- stanowiska samodzielne w służbie cywilnej > kierownik referatu > wykształcenie wyższe

17 wrz 2013, 18:16
Zaawansowany

REJESTRACJA24 cze 2009, 15:36

POSTY        69
lena79                    

(...) od stycznia 2014 stanowiska kierownicze będą rotacyjne.... to samo dotyczy stanowisk pracowniczych. Ja jestem jeszcze relatywnie młoda i otwarta na zmiany (...) Typowy przykład kadrowych działań destrukcyjnych...

Lena, jeśli Twój nick wskazuje Twój rocznik, to tym bardziej nie powinnaś rotacji pracy uważać za działanie destrukcyjne.
To jest to dobre dla indywidualnego rozwoju pracownika (przełamanie rutyny i szansa na odkrycie nowych zdolności, lekcja pokory wobec nowych wyzwań, wzrasta zrozumienie dla cudzych błędów, a szeregowi pracownicy mają szansę spojrzeć na pracę w szerszym kontekście - jak ich działanie wpływa na innych, i jak wpływają na nich inni (system naczyń połączonych)), ludzie się integrują (w tym poprzez pomaganie temu "staremu nowemu"), dobre dla urzędu (nowy człowiek w nowym miejscu ma świetne nowatorskie spojrzenie).

W mojej opinii masz bardzo światłego Szefa, taki eksperyment przydałby się wszędzie.

17 wrz 2013, 19:24

REJESTRACJA30 cze 2013, 22:58

POSTY        127
zakopianka                    

Nie mówiłem o kierownikach z dużym doświadczeniem zawodowym i w wieku przed emerytalnym. Powołuje się pracownika na kierownika, przydziela mu się pensję znacznie wyższą niż poprzednio i zdejmuje się go z funkcji po paru miesiącach, a pensja pozostaje. Takie praktyki są u nas.

:o  
Jak mi zaproponowano stołek kierownika, to odmówiłem, bo wiedziałem, że sobie nie poradzę. A to tak funkcjonuje!

17 wrz 2013, 20:28
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA07 gru 2011, 10:28

POSTY        11
uzytkownik12345                    

lena79                    

(...) od stycznia 2014 stanowiska kierownicze będą rotacyjne.... to samo dotyczy stanowisk pracowniczych. Ja jestem jeszcze relatywnie młoda i otwarta na zmiany (...) Typowy przykład kadrowych działań destrukcyjnych...

Lena, jeśli Twój nick wskazuje Twój rocznik, to tym bardziej nie powinnaś rotacji pracy uważać za działanie destrukcyjne.
To jest to dobre dla indywidualnego rozwoju pracownika (przełamanie rutyny i szansa na odkrycie nowych zdolności, lekcja pokory wobec nowych wyzwań, wzrasta zrozumienie dla cudzych błędów, a szeregowi pracownicy mają szansę spojrzeć na pracę w szerszym kontekście - jak ich działanie wpływa na innych, i jak wpływają na nich inni (system naczyń połączonych)), ludzie się integrują (w tym poprzez pomaganie temu "staremu nowemu"), dobre dla urzędu (nowy człowiek w nowym miejscu ma świetne nowatorskie spojrzenie).

W mojej opinii masz bardzo światłego Szefa, taki eksperyment przydałby się wszędzie.

W sumie to masz rację...to kim jestem dziś zawodowo jest świadectwem że od przybytku głowa nie boli. Pracowałam już w trzech działach, i nie dla teko że nie sprawdzałam się w poprzednich, po prostu nadarzały się okazje i tak chciałam. Dziś  posiadam dużą wiedzę i doświadczenie z wielu urzędowych dziedzin...no cóż owczy pęd do krytyki ma to do siebie że bezmyślnie się udziela...

17 wrz 2013, 21:51
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA15 wrz 2013, 15:36

POSTY        1
W US ,którym ja pracuję awans na kierownika referatu czy też działu to tylko i wyłącznie sprawa nie wykształcenia ,nie wiedzy merytorycznej a nawet nie kultury osobistej /im gorsza tym lepsza/tylko sprawa donoszenia do NUS .Nasz Naczelnik wychodzi z założenia ,że
kierownik nie musi być mądry ale musi być bezwzględnie i służalczo wierny.W ostatnich dwóch latach stworzył kadrę wg.swoich zasad i co się dzieję kierownik zamyka się przed interesantami jak i również przed swoimi pracownikami z obawy "trudnych pytań" a jak się zamknie to również nie odbiera telefonów wewnętrznych ,ponieważ ma identyfikację numerów więc odbiera tylko od wybranych.  :za2: pracowniku nie jesteś godny rozmowy z kierownikiem a jeszcze tylko powiedz złe słowo to zapomnisz o premii a tego jak jeszcze będzie mało to dostaniesz upomnienie za byle co .żenada ot żenada. <_<  :mur:

18 wrz 2013, 13:21
Zaawansowany

REJESTRACJA16 wrz 2007, 18:54

POSTY        70
zakopianka                    

W naszym urzędzie wszyscy kierownicy są p.o. Gro kierowników ma średnie wyksztalcenie. Opisy stanowisk są tak napisane: ...wymagane wykształcenie... średnie.
Kierownikiem działu jest osoba z wykształceniem średnim. Nie zna się na VAT, PD i szeregu innych przepisach. Co 3 miesiące pracownicy przenoszeni są do innych działów, referatów, zależy to od przespanej nocy z niedzieli na poniedziałek. Mamy umieć wszystko. Zastępcą naczelnika została ostatnio babka, która dostała naganę za zwrot po terminie. Nagany i upomnienie  u nas to codzienność. Codziennością też jest mobbing i słowa jak ci się nie podoba to możesz się zwolnić. Żyć nie umierać.

W porównaniu z tym opisem u mnie jest sielanka.

18 wrz 2013, 17:27
Zawodowiec

REJESTRACJA23 sie 2009, 07:34

POSTY        3657
nVodka                    

Jak mi zaproponowano stołek kierownika, to odmówiłem, bo wiedziałem, że sobie nie poradzę. A to tak funkcjonuje!

Alboś naiwny albo... uczciwy.  ;)

Ministrowie Tuska też sobie nie radzą i nie nadają się albo nie nadawali (koronny przykład minister skarbu Grad - geolog) a nie mieli skrupułów do objęcia stanowisk.  :wysmiewacz:

Ostatnio edytowano 18 wrz 2013, 19:09 przez Badman, łącznie edytowano 2 razy

18 wrz 2013, 19:09
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA20 wrz 2011, 17:29

POSTY        52
Badman                    

nVodka                    

Alboś naiwny albo... uczciwy.  ;)
Ministrowie Tuska też sobie nie radzą i nie nadają się albo nie nadawali (koronny przykład minister skarbu Grad - geolog) a nie mieli skrupułów do objęcia stanowisk.  :wysmiewacz:

No właśnie kolego, podpisuję się pod przedmówcą. Jesteś "wyjątkowym wyjątkiem". Życie pokazuje, że na ogół ci, którzy nic albo niewiele sobą prezentują walczą o stołki metodami "po trupach", czyli albo wtyki albo donosiciele. Ty jakiś dziwny jesteś... :blush:
A tak na poważnie: gratuluję odpowiedzialności za swoje decyzje.

18 wrz 2013, 21:09
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA18 maja 2009, 08:56

POSTY        18
W  nawiązaniu do mojego postu z "Czw wrz 05, 2013 1:31 pm" informuję, że dotarły do mnie dokładniejsze informacje dot. awansowania odwołanego byłego dyr. z szeregowego pracownika na stanowisko kierownika pd przez byłego kierownika pd, a obecnie dyrektora.
Z informacji wynika, że osoby te prawdopodobnie są jakoś ze sobą powiązane przez swoje rodziny - tak się robi karierę w IS - zwalnia się pod byle pretekstem bardzo dobrych pracowników, bierze się udział w uruchomionej machinie przeciw wzorowemu pracownikowi, sporządza się nieprawdziwe oceny okresowe, których potem w sądzie nie idzie obronić (mowa już była kiedyś na ten temat na forum), a z drugiej strony daje się stanowisko osobom nie posiadającym do tego kompetencji - ani merytorycznych, ani kierowniczych, bo izbą kierowała beznadziejnie choćby z uwagi na powyższe i też nie bez powodu musiała zostać odwołana.

I po co ciężko pracować, wysilać się, kształcić jak dobre fuchy dostaje potem czyjaś ciotka klotka, córka, synek, a ty dalej jesteś tym wołem na samym dole. A gdy zwrócić uwagę, że coś jest nie tak to twoje dni w pracy są policzone.

W urzędzie tym na dniach ma być delegacja w Warszawy - może by się zajęli nieprawidłowościami w tym urzędzie tj. m.in. powyższą kwestią, a także  nękania, poniżania, pomawiania itp. bardzo dobrego pracownika, któremu wystawiono negatywną ocenę, od której się odwołał i wygrał w sądzie, a pomimo tego go zwolniono. Mogli by się tej przyjrzeć podziałowi obowiązków między pracowników, bo tylko w PL pracownik słabiej opłacany, z mniejszym doświadczeniem i kwalifikacjami robi tą samą pracą co pracownik bardzo dobrze opłacany itp. Nie wyobrażam sobie żeby u prywaciarza działo się coś takiego i żeby prywaciarz pozwolił sobie na taki "bałagan" i w gruncie rzeczy rozrzutność. Najlepiej zwolnić wszystkich komisarzy i st. inspektorów oraz urzędników sc skoro ich koledzy i koleżanki na stanowiskach referenta robią to samo co oni, a na miejsce zwolnionych osób zatrudnić z up. jako referentów - będzie to czysta oszczędność zwłaszcza w dobie tzw. kryzysu.  
Gdyby prywaciarz tak zarządzał to od razu posypałyby się pozwy o dyskryminację itp.

26 wrz 2013, 14:44
Zaawansowany

REJESTRACJA20 maja 2009, 18:39

POSTY        30
A ja mam pytanie czy w jakimkolwiek urzędzie dokonano zmian wynagrodzenia w wyniku wartościowania stanowisk pracy, czy ktoś posiada takie informacje?

23 paź 2013, 06:49
Specjalista

REJESTRACJA25 lut 2008, 20:06

POSTY        468
Ja powimo zwartościowania stanowiska wysoko nie dostałam żadnej podwyżki. Wydaje mi się, że w moim urzędzie zwartosciowanie w żaden sposób nie przekłada się na wysokość wynagrodzenia. Osoby ze średnim wykształceniem, zatrudnione na nisko zwartosciowanych stanowiskach zarabiają wiecej niż osoby z wyższym wykształceniem, zatrudnione na wysoko zwartościowanych. Ja w sumie jedyną radę to widzę w zwiększeniu środków na wynagrodzenia, bo zabrać nikomu się nie da.

23 paź 2013, 08:02
Początkujący

REJESTRACJA25 wrz 2009, 07:40

POSTY        4
Tadeo74                    

Kiedyś kierowniczką VATu mogła zostać nawet krawcowa...
http://www.batory.org.pl/programy_opera ... nietykalni

23 paź 2013, 08:21
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 54 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona