Teraz jest 05 wrz 2025, 19:02

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3
Wpis hipoteki przymusowej 
Autor Treść postu
Amator

REJESTRACJA06 mar 2008, 06:44

POSTY        25
Post Re: Wpis hipoteki przymusowej
A spotkaliście się z takim problemem - dokonano wpisu do hipoteki - oryginały tytułów wykonawczych w Sądzie. W wyniku podjętych czynności egzekucyjnych dochodzi do zbiegu egzekucji administracyjnej i sądowej. Zgodnie z postanowieniem Sądu łączne prowadzenie egzekucji przejmuje Komornik Sądowy. Odpisy tytułów wykonawczych zostają przesłane do Komornika, a Komornik zwraca odpisy tytułów wykonawczych, bo nie może pracować na odpisach ...

A wracając do głównego tematu
apasko                    

... Mając takie tytuły występuję do sądu o nadanie im klauzuli wykonalności z zastrzeżeniem "celem skierowania do egzekucji sądowej". Sąd klauzulę nadaje wydając postanowienie. W przypadku gdy za zadłużenia odpowiada małżonek podatnika również jednocześnie wnioskuję o nadanie klauzuli na podatnika i jego małżonka.
Mając klauzulę kieruję tytuły do egzekucji sądowej. Takie ścieżki mamy przedeptane, tylko trzeba chcieć. Myślenie nie boli.

Zaległość wynika z deklaracji, jest wystawiony tytuł wykonawczy, mam nadaną klauzulę wykonalności, mam wpis do hipoteki przymusowej, ale że chce skierować egzekucję z przedmiotu hipoteki to dodatkowo występuję do Sądu o nadanie klauzuli na odpisie tytułu wykonawczego?? Czy mogę prosić na pm przykładowo jakieś pismo skierowane do Sądu?
I Egzekucja przyjmuje takie tytuliki z nadaną klauzulą przez Sąd bez problemu?

02 sty 2013, 21:37
Zaawansowany

REJESTRACJA03 sty 2013, 18:05

POSTY        34
sylwiq                    

A spotkaliście się z takim problemem - dokonano wpisu do hipoteki - oryginały tytułów wykonawczych w Sądzie. W wyniku podjętych czynności egzekucyjnych dochodzi do zbiegu egzekucji administracyjnej i sądowej. Zgodnie z postanowieniem Sądu łączne prowadzenie egzekucji przejmuje Komornik Sądowy. Odpisy tytułów wykonawczych zostają przesłane do Komornika, a Komornik zwraca odpisy tytułów wykonawczych, bo nie może pracować na odpisach ...

No i właśnie w takich przypadkach zaczynają się schody... My mieliśmy rok temu podobny problem, napisaliśmy do sądu o zwrot TW, ponieważ są nam one potrzebne do skierowania wniosku do komornika sądowego o egzekucję z nieruchomości. Po dłuższej korespondencji, rachunkowość wystawiła duplikaty TW i takie dokumenty przesłane zostały do komornika.

Dlatego też u nas praktyka jest taka, że do naszego rodzimego sądu wysyłamy odpisy tytułów wykonawczych wraz z kserokopiami oryginalnych tytułów. Tak było od zarania dziejów i tak jest nadal. Moja szefowa ma upoważnienie do naczelnika do podpisywania wniosków o wpis hipoteki. Wykreślenia podpisuje zastępca naczelnika, pod którego nasz referat podlega. Podpisuje też zgodę wierzyciela na wykreślenie hipoteki.

Do ościennych sądów, bo wielu bataliach i wysyłaniu na "czuja" wniosków, wszystkie wnioski do innych sądów podpisuje teraz radca prawny, do wniosków dołączone jest powołanie naczelnika i pełnomocnictwo dla radcy. Dla uzdrowienia własnej psychiki ;)
Na "czuja", ponieważ doszło do takiej absurdalnej sytuacji, że każdy sąd wymagał czegoś innego, generalnie odpisy odpadały, ale oryginalny tytuł lub duplikat załączony to jeszcze za mało. Były problemy nawet z tym, kto ma podpisywać takie wnioski, kto ma podpisywać wnioski o wykreślenie itp. Sądy żądały aktu powołania naczelnika, upoważnienia do podpisywania wniosków, pełnomocnictwa, oj, różne różności były wymyślane. Szkoda było tylko mojej pracy, bo wnioski były cofane z tylu różnych powodów, że trudno było to wszystko ogarnąć.
Trzeba było ujednolicić jakoś to wszystko, bo doszło już do takiego stanu, że miałam w notesie odnotowane co do jakiego sądu jest wymagane  :rolleyes:  I teraz póki co jest ok.

Wczoraj rozpisywałam się na temat usprawnienia działań wierzyciela w zakresie składanych wniosków o wpis hipoteki. Rozpisywałam się... Ciekawe, czy ktoś w ogóle weźmie na poważnie te nasze uwagi... ;)

05 sty 2013, 14:36
Amator

REJESTRACJA06 mar 2008, 06:44

POSTY        25
Ambi                    

No i właśnie w takich przypadkach zaczynają się schody... My mieliśmy rok temu podobny problem, napisaliśmy do sądu o zwrot TW, ponieważ są nam one potrzebne do skierowania wniosku do komornika sądowego o egzekucję z nieruchomości. Po dłuższej korespondencji, rachunkowość wystawiła duplikaty TW i takie dokumenty przesłane zostały do komornika.

Do Sądu też skierowaliśmy wniosek o zwrot - otrzymaliśmy negatywną odpowiedz. Duplikatu wystawić nie możemy - zakaz z IS, jedyne na czym możemy pracować to odpis.

05 sty 2013, 14:59
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA31 sty 2011, 15:32

POSTY        32
my pracujemy na odpisach tytułów wykonawczych, a jak po zbiegu musimy przekazać akta do komornika sądowego to wcześniej występujemy do Sądu o nadanie sądowej klauzuli wykonalności

05 sty 2013, 15:40
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA29 paź 2009, 17:12

POSTY        360
Po zbiegu nie musisz występować do sądu o klauzulę.

06 sty 2013, 21:14
Zaawansowany

REJESTRACJA28 maja 2009, 17:34

POSTY        89
ochkarolina                    

my pracujemy na odpisach tytułów wykonawczych, a jak po zbiegu musimy przekazać akta do komornika sądowego to wcześniej występujemy do Sądu o nadanie sądowej klauzuli wykonalności

A na jakiej podstawie pracujesz na odpisach tytułów wykonawczych (kserokopie?). Ustawa dopuszcza tylko odpis tytułu wykonawczego w przypadku rekwizycji (art.31), no chyba, że mam inny tekst ustawy. Sądy administracyjne już nie raz stwierdziły, że podstawą egzekucji jest tytuł wykonawczy (tak jak mówi art. 26). Nikt z was nie cytuje art. 164 par. 2 i 3.

08 sty 2013, 21:50
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA29 lis 2006, 10:53

POSTY        108
skarbczyk1                    

Sądy administracyjne już nie raz stwierdziły, że podstawą egzekucji jest tytuł wykonawczy (tak jak mówi art. 26)

Jakieś sygnatury orzeczeń by się przydały ... Ja kojarzę jedno bodajże z 2008r.
To na czym wpisujecie hipoteki? Art. 164 upea moim zdaniem znajduje zastosowanie w postępowaniu zabezpieczającym po wystawieniu i na podstawie zz.

26 maja 2013, 08:59
Znawca

REJESTRACJA19 maja 2009, 08:33

POSTY        222
sylwiq                    

Ambi                    

Do Sądu też skierowaliśmy wniosek o zwrot - otrzymaliśmy negatywną odpowiedz. Duplikatu wystawić nie możemy - zakaz z IS, jedyne na czym możemy pracować to odpis.

Skierujcie do sądu wniosek o wydanie odpisów tytułów znajdujących się w KW

U nas księgowość wystawia duplikaty tytułów i na nich pracujemy. Szczerze mówiąc jestem zaskoczona, że dopiero teraz rozwiązujecie ten problem. U nas już od kilku lat hula to bezproblemowo.

30 maja 2013, 19:25
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA11 mar 2011, 04:11

POSTY        10
Skąd założenie, że wierzyciel może wystawić tylko jeden tytuł wykonawczy na daną zaległość?

31 maja 2013, 05:06
Specjalista

REJESTRACJA30 kwi 2006, 13:31

POSTY        905

LOKALIZACJAUS Polska
W odróżnieniu od Kodeksu cywilnego nasza ustawa  u.o.p.e.a. nie przewiduje wystawiania kopii TW za wyjatkiem rekwizycji. Nikt i nic nie zabrania powielania TW, ale też nigdzie nie mówi się, że w obrocie prawnym może być więćej niz jeden administacyjny TW.

31 maja 2013, 07:29
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA29 lis 2006, 10:53

POSTY        108
biurwa1                    

U nas księgowość wystawia duplikaty tytułów i na nich pracujemy. Szczerze mówiąc jestem zaskoczona, że dopiero teraz rozwiązujecie ten problem. U nas już od kilku lat hula to bezproblemowo.

A jA jestem zdziwiony stosowaniem zasady co nie zakazane to dozwolone. Gdzie w uopea znajdę przepis dozwalający na wystawianie duplikatów?
Przy okazji pytanie mi się nasuwa. Oryginał został utracony? Czy raczej znajduje się w EA? A może u Komornika? Jak oznaczasz duplikat? Ma jakieś oznaczenia inne niż oryginał?
BTW Chyba duplikatem nie nazywasz wydruku z bufora z P2B gdzie niektóre dane różnią się od oryginału (np. data na s.2)? Bo to NA PEWNO NIE DUPLIKAT

01 cze 2013, 18:35
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA24 wrz 2014, 20:19

POSTY        69
a mnie zastanawia co z wpisami hipotek na tytułach które po umorzeniu wycofujemy z systemu? przy ewentualnym wznowieniu postępowania egzekucyjnego wystawiamy nowe tytuły wykonawcze.

26 paź 2015, 14:16
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 40 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3