wg mnie tak, możemy dokonywac zakupów bo to nie jest zakup kontrolowany, gdyż zakup kontrolowany jest zdefiniowany w ustawie o Policji (chyba art.19a) plu ustawa o ABW i kilka innych

. do cech zakupu kontrolowanego wg mnie wchodzi kilka elementów:
- popełnienie przestępstwa (w kks na mandatach mamy wykroczenie )
- pieniądze pochodzą z funduszu operacyjnego (na mandatach kupujemy za "swoje") i trzeba się z nich rozliczyć,
- zakup kontrolowany jest elementem czynności operacyjnych wykonywanych w trakcie postępowania przygotowawcego ( na mandatach nie ma mowy o post. przygotowawczym)
- na zakup kontrolowany potrzebna jest zgoda organu nadrzędnego sądu/prokuratora (ale kogo na 100% nie pamiętam)
jeżeli chodzi o zakup kontrolny to znalazłem tylko taką definicję zakupu kontrolnego (art. 16 ust. 1 pkt 11 ustawy z dnia 15 grudnia 2000 r. o Inspekcji Handlowej, Dz. U. z 2001 r. nr 4, poz. 25 ze zm.).
My nie możemy dokonać zakupu kontrolnego ponieważ mandaty to nie kontrola o czym wiele osob zapomina mówiąc obserwowanym że jesteśmy na kontroli kas a to jest wiel-błąd...
Co do kwot uważam że każdy przypadek jest indywidualny i nie można stosować widełek, nie zawsze można przypisać winnę właścicielowi za brak nadzoru dlatego najważniejszy jest zdrowy rozsądek ale wiadomo są psyhole i hardcory którzy dają po 2500 - 3000 zł... ale wiadomo ....
ps. nie jestem iksem

tylko star ref.