Teraz jest 06 wrz 2025, 17:15

Ten tematjest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 141 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 11  Następna strona
Zatrudnienie minus 10%. Kto? Może tych ze średnim wykształceniem? 
Autor Treść postu

REJESTRACJA31 maja 2010, 20:56

POSTY        99
Post Zatrudnienie minus 10%. Kto? Może tych ze średnim wykształceniem?
Teoretycznie wszystko można uchwalić. Myśle jednak że SC pozostanie w obecnym kształcie, bo zbyt wiele już w to przez 12 lat zainwestowano (bardzo udany KSAP, 13 postępowań kwalifikacyjnych na mianowanie, zasób 7.000 Urzędników ze znajomością języków obcych). Oczywiście pewne zmiany w przywilejach Urzędników SC mogą nastąpić i wspomina choćby o tym najnowszy numer Przeglądu Służby Cywilnej ("zbalansowanie przywilejów i obowiązków Urzędników SC"). Innymi słowy, taniej Państwu jest to utrzymywać niż z tego zrezygnować.

09 wrz 2010, 23:10

REJESTRACJA19 lut 2008, 14:23

POSTY        429
Aha !! Czy kiedykolwiek ministerstwo podało ile takich pseudoemerytów ma? Może ich są tysiące? a my młodych, z nadzieją zwalniamy ( o przepraszam, my nie przedłużamy umowy).

09 wrz 2010, 23:10

POSTY        99
Na razie nie ma żadnej racjonalizacji, a tylko bełkot jakiegoś posła z PO i reprint nieodolnie napisanego w zeszłym roku aktu prawnego.

09 wrz 2010, 23:15
Zawodowiec

REJESTRACJA25 cze 2009, 12:10

POSTY        3598
bambolo82
z urzędników nie zrezygnują, dodatek zabiorą  ;)

09 wrz 2010, 23:18
Zaawansowany

REJESTRACJA06 paź 2009, 08:16

POSTY        92
shoto                    

Nie ma sprawy tnijcie etaty i ludzi. Ale skoro wg przepisów ochronie podlegają osoby w wieku przedemerytalnym, to wywalać w pierwszej kolejności osoby na emeryturze i te, które mają już prawa emerytalne, ale stołek nie pozwala im ich nabyć. Powiedzmy prawdę - wywalenie młodych nic nie da, oni będą bezrobotni, a po jakimś czasie bez kasy, a stary pierdziel emeryture i tak będzie miał. A kiedy młodzi mają się nauczyć i zapracować na emeryturę tych pierdzieli? To jest świństwo. Właśnie Ci młodzi mają być przyszłością Polski, ale przy tych komuszych układach nic z tego. Albo bierze pierdziel kasę za emeryturę albo pracuje. Fifty fifty. Na litość to może u Castro liczyć.

Emeryci mundurowi  są jeszcze lepsi - trzydzieści parę lat na karku, emerytura ( wcale nie taka niska) i zarabianie na etacie  bez ograniczeń. Wszystko w świetle naszego och ech prawa.  :wysmiewacz:

10 wrz 2010, 06:55

POSTY        99
silniczek                    

bambolo82
z urzędników nie zrezygnują, dodatek zabiorą  ;)

Nie ma takiej możliwości. Urzędnicy SC nie dostają dodatku za nic. Dostają go za dodatkowe obowiązki (np. dyspozycyjność poza macierzystym urzędem i to nawet w innej miejscowości bez udzielenia zgody) oraz mają mniej korzystnie rozliczany czas pracy niż pracownicy (za pracę w sobotę nie należy się im czas wolny - czyli nie mają wolnych sobót!). Dodatek ma rekompensować te kwestie i tylko dlatego jest wypłacany. Urzędnicy SC muszą znać też języki obce i zostali zweryfikowani intelektualnie i co do wiedzy. Poza tym osoby te mocy Konstytucji tracą bierne prawo wyborcze do parlamentu. Nie mogą być w związkach zawodowych i nie mogą prowadzić działalności gospodarczej bez zgody kieorwnika Urzędu. Są też objęci obowiązkiem skłądania oświadczeń majątkowych w trybie ustawy o działalności gospodarczej osób publicznych i to bez względu na zajmowane stanowisko! I za to właśnie Państwo ekstra im płaci - żeby mieć takich "dyspozycyjnych" ludzi. Osoby z wyższym wykształeceniem, które znają języki obce, mają kilka lat doświiadczenia i są dobrze wyuczne bez problemu znalazły by sobie lepiej płatne posady w sektorze prywatnym/wolnych zawodach i jeśli Państwo chce ich "mieć" musi im dopłacić kasę i dać inne przywileje (np. 12 dni ekstra urlopu i nietykalność zatrudnienia).

Likwidacja dodatku SC jest równoznaczne z pozbawieniem się przez Państwo tego zasobu kadrowego, którym można swobodniej dysponować i który legitymuje się ekstra umiejętnościami. Gdyby mi zabrano dodatek to natychmiast zwróciłbym akt mianowania żeby z powrotem mieć wolne soboty, móc dorabiać i nie być narażonym na przymusowe rzeniesienie do innego Urzędu w innym mieście.

Wedle założeń twórców Korpusu SC w Polsce, Państwo Polskie potzrebuje ok. 12.000 takich Urzędników do dysponowania w każdym czasie. I za to się płaci. Nie płaci się = nie ma Urzędników.

10 wrz 2010, 10:40
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA21 lut 2010, 23:01

POSTY        11
Bambolo82, Chłopie, nadąłeś się po tym egzaminie strasznie. Coś z cyklu "zapomniał wół...." :stop:

Udzielasz się teraz  we wszystkich wątkach, właściwie w każdym pisząc to samo, silisz się na interpretacje prawne, ogólnie mówiąc krótko - mądrzysz się na maksa. Szczerze powiem, że ciężko się Ciebie czyta i staram się omijać Twoje posty. <_<

Ale tutaj to już pojechałeś równo. Cytuję :"Urzędnicy SC (...) zostali zweryfikowani intelektualnie i co do wiedzy".
żeby nie było, zdałam w tym roku ten egzamin, za pierwszym podejściem i podobnie jak Ty w 2ej setce, i mimo tego ze dostałam z umiejętności maksa, nie czuję się jakoś szczególnie zweryfikowana intelektualnie....  :lol:

Dalej: "Osoby z wyższym wykształeceniem, które znają języki obce, mają kilka lat doświiadczenia i są dobrze wyuczne bez problemu znalazły by sobie lepiej płatne posady w sektorze prywatnym/wolnych zawodach i jeśli Państwo chce ich "mieć" musi im dopłacić kasę i dać inne przywileje (np. 12 dni ekstra urlopu i nietykalność zatrudnienia)"
Szczerze się uśmiałam z tego co napisałeś. Każdy jest w SC z innych pobudek, ale już pisanie że te 880 zł brutto dodatku tak rekompensuje te "utracone" zarobki jakie to niby urzędnicy mogą mieć w innych branżach, gdyby tylko chcieli :mur:

Oświadczenie majątkowe składam co rok, z prostej przyczyny - chcę pracować muszę złożyć, i Ty też gdyby Ci kazano to byś złożył. Pisanie że dodatek ma to wynagrodzić jest lekkim nieporozumieniem.

Likwidacja dodatku SC jest równoznaczne z pozbawieniem się przez Państwo tego zasobu kadrowego, którym można swobodniej dysponować i który legitymuje się ekstra umiejętnościami. Gdyby mi zabrano dodatek to natychmiast zwróciłbym akt mianowania żeby z powrotem mieć wolne soboty, móc dorabiać i nie być narażonym na przymusowe rzeniesienie do innego Urzędu w innym mieście.
Rany.....myślisz naprawdę, że Ci co zdali egzamin mają takie extra umiejętności???? Mają papier z języka, tak, ale czy wszyscy bez wyjątku są tacy "extra" i mają taką wiedzę ????
Poza tym, rzadko się zdarzają "zamachy" na te wolne soboty i osobiście choć znam wielu urzędników, to ani ja, ani oni nie znają nikogo kogo by przymusowo gdziekolwiek przeniesiono kiedykolwiek..... <_<

Podsumowując, jak dalej będziesz gadał w tym tonie, to się nie będę dziwić wcale że w swoim urzędzie Cię nie lubią.
I powodem wcale nie będzie to, że zdałeś egzamin,......

Pozdrawiam, mimo wszystko serdecznie, życząc opamiętania :rolleyes:

10 wrz 2010, 17:38

POSTY        99
Emef, radzę dojrzeć i złapać kontakt z rzeczywistością, czyli ustawą o SC. Nie bardzo też rozumiem, co mi zarzucasz. Czy napisałem gdzieś nieprawdę lub coś przekręciłem? Co w tym złego że zabieram głos w sprawie która mnie interesuje? Co w tym złego że reklamuję staranie się o mianowanie?

Nie podałeś ani jednego argumentu za tym że to mianowanie to mała rzecz i nie warto o tym pisać. Mam nadzieję że moje gadanie jednak zmobilizuje parę osób w moim Urzędzie do starania się, bo wydaje mi się że ludzie ze skarbowości żyją w letargu. Zazdrość czasem wychodzi na zdrowie  ^_^

Nie bardzo też rozumiem co w tym dziwnego że Rząd płaci za ekstra umiejętności. Nie wiem jak ty ale ja swojego certyfikatu językowego i dyplomu magistra nie kupiłem na ruskim targowisku. Widocznie masz jakieś inne doświadczenia niż ja, ale - wybacz - ja uważam że wcale nie dostanę dodatku za nic.

A tobie jak się brzydzisz tematem, to NIE CZYTAJ. Są dziesiątki innych wątków.

Ostatnio edytowano 10 wrz 2010, 18:20 przez Bambolo82, łącznie edytowano 1 raz

10 wrz 2010, 18:11
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA21 lut 2010, 23:01

POSTY        11
Ja nie widzę nic złego w mobilizowaniu ludzi, rozmowie o SC, etc. tyle że Ty jesteś po prostu okropnie przemądrzały i nadęty.
I to na tyle.
Amen.

Ps we wszystkich wątkach piszesz w tym samym nadętym, wszystkowiedzącym tonie, nie łatwo ominąć Twą pisaninę. :unsure:

Ostatnio edytowano 10 wrz 2010, 18:17 przez emef, łącznie edytowano 1 raz

10 wrz 2010, 18:15
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA05 mar 2010, 14:15

POSTY        14
wiosna777                    

Pierwsze pogłoski o zmniejszeniu zatrudnienia w urzędach, miały bardzo "pozytywny" wpływ na wiele osób,
które na dzień dzisiejszy zdążyły uzupełnić wykształcenie na wyższe.
Ale jeszcze trochę zostało 40+ ... ze średnim, może teraz się ruszą... i nie będą zasłaniać się "doświadczeniem",
i dogadywać młodym, wykształconym i chętnym do pracy!
:za2:

Młody,wykształcony i chętny do pracy-założę się o każdą sumę,że podobnie,jak wielu innych skończyłeś z trudem kurs magistra na renomowanej uczelni w Kopytkowie
Małym i w głowie ci się przewraca...schowaj swój dyplomik pod podłogą i nie obrażaj starszych.

10 wrz 2010, 18:16

POSTY        99
emef                    

Ja nie widzę nic złego w mobilizowaniu ludzi, rozmowie o SC, etc. tyle że Ty jesteś po prostu okropnie przemądrzały i nadęty.
I to na tyle.
Amen.

Ps we wszystkich wątkach piszesz w tym samym nadętym, wszystkowiedzącym tonie, nie łatwo ominąć Twą pisaninę. :unsure:

Tylko w Polsce uważa się coś takiego za "nadętość". Jak ktoś obczai temat albo zrobi coś pozytywnego to jest "nadęty"? Radzę dojrzeć do czasów.

10 wrz 2010, 18:25
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA14 lut 2008, 16:12

POSTY        24
emef                    

Bambolo82, Chłopie, nadąłeś się po tym egzaminie strasznie. Coś z cyklu "zapomniał wół...." :stop:

Udzielasz się teraz  we wszystkich wątkach, właściwie w każdym pisząc to samo, silisz się na interpretacje prawne, ogólnie mówiąc krótko - mądrzysz się na maksa. Szczerze powiem, że ciężko się Ciebie czyta i staram się omijać Twoje posty. <_<

Ale tutaj to już pojechałeś równo. Cytuję :"Urzędnicy SC (...) zostali zweryfikowani intelektualnie i co do wiedzy".
żeby nie było, zdałam w tym roku ten egzamin, za pierwszym podejściem i podobnie jak Ty w 2ej setce, i mimo tego ze dostałam z umiejętności maksa, nie czuję się jakoś szczególnie zweryfikowana intelektualnie....  :lol:

Dalej: "Osoby z wyższym wykształeceniem, które znają języki obce, mają kilka lat doświiadczenia i są dobrze wyuczne bez problemu znalazły by sobie lepiej płatne posady w sektorze prywatnym/wolnych zawodach i jeśli Państwo chce ich "mieć" musi im dopłacić kasę i dać inne przywileje (np. 12 dni ekstra urlopu i nietykalność zatrudnienia)"
Szczerze się uśmiałam z tego co napisałeś. Każdy jest w SC z innych pobudek, ale już pisanie że te 880 zł brutto dodatku tak rekompensuje te "utracone" zarobki jakie to niby urzędnicy mogą mieć w innych branżach, gdyby tylko chcieli :mur:

Oświadczenie majątkowe składam co rok, z prostej przyczyny - chcę pracować muszę złożyć, i Ty też gdyby Ci kazano to byś złożył. Pisanie że dodatek ma to wynagrodzić jest lekkim nieporozumieniem.

Rany.....myślisz naprawdę, że Ci co zdali egzamin mają takie extra umiejętności???? Mają papier z języka, tak, ale czy wszyscy bez wyjątku są tacy "extra" i mają taką wiedzę ????
Poza tym, rzadko się zdarzają "zamachy" na te wolne soboty i osobiście choć znam wielu urzędników, to ani ja, ani oni nie znają nikogo kogo by przymusowo gdziekolwiek przeniesiono kiedykolwiek..... <_<

Podsumowując, jak dalej będziesz gadał w tym tonie, to się nie będę dziwić wcale że w swoim urzędzie Cię nie lubią.
I powodem wcale nie będzie to, że zdałeś egzamin,......

Pozdrawiam, mimo wszystko serdecznie, życząc opamiętania :rolleyes:

:brawa:  :brawa:  :brawa:
Nie ma takiej możliwości. Urzędnicy SC nie dostają dodatku za nic. Dostają go za dodatkowe obowiązki
Robią to samo co pozostali z tym, że mają więcej kasy.
mają mniej korzystnie rozliczany czas pracy niż pracownicy (za pracę w sobotę nie należy się im czas wolny - czyli nie mają wolnych sobót!
A Ci pozostali (pracownicy) to wszystko mają? Bzdura
Nie mogą być w związkach zawodowych
następna bzdura
i nie mogą prowadzić działalności gospodarczej bez zgody kierownika Urzędu.
A pracownicy mogą BZDURA
[/b]Są też objęci obowiązkiem skłądania oświadczeń majątkowych w trybie ustawy o działalności gospodarczej osób publicznych i to bez względu na zajmowane stanowisko![/b]
Pozostali nie muszą cóż za wyjątek. Tylko, że w innym terminie.
Gdyby mi zabrano dodatek to natychmiast zwróciłbym akt mianowania żeby z powrotem mieć wolne soboty, móc dorabiać i nie być narażonym na przymusowe rzeniesienie do innego Urzędu w innym mieście.
To zrób to już teraz i będziesz szczęśliwszy oraz będziesz życzliwszy dla innych i docenisz ich pracę.
A tak na marginesie jak Ty zdałeś ten egzamin????

10 wrz 2010, 18:26

POSTY        99
Uszatek                    

:brawa:  :brawa:  :brawa:
Nie ma takiej możliwości. Urzędnicy SC nie dostają dodatku za nic. Dostają go za dodatkowe obowiązki
Robią to samo co pozostali z tym, że mają więcej kasy.
mają mniej korzystnie rozliczany czas pracy niż pracownicy (za pracę w sobotę nie należy się im czas wolny - czyli nie mają wolnych sobót!
A Ci pozostali (pracownicy) to wszystko mają? Bzdura
Nie mogą być w związkach zawodowych
następna bzdura
i nie mogą prowadzić działalności gospodarczej bez zgody kierownika Urzędu.
A pracownicy mogą BZDURA
[/b]Są też objęci obowiązkiem skłądania oświadczeń majątkowych w trybie ustawy o działalności gospodarczej osób publicznych i to bez względu na zajmowane stanowisko![/b]
Pozostali nie muszą cóż za wyjątek. Tylko, że w innym terminie.
Gdyby mi zabrano dodatek to natychmiast zwróciłbym akt mianowania żeby z powrotem mieć wolne soboty, móc dorabiać i nie być narażonym na przymusowe rzeniesienie do innego Urzędu w innym mieście.
To zrób to już teraz i będziesz szczęśliwszy oraz będziesz życzliwszy dla innych i docenisz ich pracę.

Uszatek, kompromitujesz się nieznajomością przepisów. Idz się doucz, bo wstyd że nie wiesz w czym pracujesz.

1. Pracownicy SC mogą prowadzić działalność gospodarczą bez zgody (zgody wymaga "zatrudnienie"), a Urzędnicy muszą mieć zgodę (zgody wymaga każde "zajęcie zarobkowe"): art. 80 ust. 1 i 2 ustawy SC.
2. Jeżeli nie widzisz różnicy pomiędzy składaniem oświadczeń majątrkowych w trybie ustawy o Urzędach i Izbach i w trybie ustawy dział. gosp. osób pełniących funkcje publiczne, to doczytaj...
3.......

I tak dalej....

Eeeeee, mogłbym dalej Ciebie douczać i sypać przepisami ale cholera kim ja jestem?! Darmowym prawnikiem?

10 wrz 2010, 18:43
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA20 sie 2009, 13:21

POSTY        576
Uszatek                    

emef                    

wyjaśnił to nawet dokładnie tutaj:
viewtopic.php?f=6&t=1464&start=3825
:D

10 wrz 2010, 18:51
Ten tematjest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 141 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 11  Następna strona