Zatrudnienie minus 10%. Kto? Może tych ze średnim wykształceniem?
Autor
Treść postu
Teoretycznie wszystko można uchwalić. Myśle jednak że SC pozostanie w obecnym kształcie, bo zbyt wiele już w to przez 12 lat zainwestowano (bardzo udany KSAP, 13 postępowań kwalifikacyjnych na mianowanie, zasób 7.000 Urzędników ze znajomością języków obcych). Oczywiście pewne zmiany w przywilejach Urzędników SC mogą nastąpić i wspomina choćby o tym najnowszy numer Przeglądu Służby Cywilnej ("zbalansowanie przywilejów i obowiązków Urzędników SC"). Innymi słowy, taniej Państwu jest to utrzymywać niż z tego zrezygnować.
09 wrz 2010, 23:10
Aha !! Czy kiedykolwiek ministerstwo podało ile takich pseudoemerytów ma? Może ich są tysiące? a my młodych, z nadzieją zwalniamy ( o przepraszam, my nie przedłużamy umowy).
09 wrz 2010, 23:10
Na razie nie ma żadnej racjonalizacji, a tylko bełkot jakiegoś posła z PO i reprint nieodolnie napisanego w zeszłym roku aktu prawnego.
09 wrz 2010, 23:15
bambolo82 z urzędników nie zrezygnują, dodatek zabiorą
09 wrz 2010, 23:18
shoto
Nie ma sprawy tnijcie etaty i ludzi. Ale skoro wg przepisów ochronie podlegają osoby w wieku przedemerytalnym, to wywalać w pierwszej kolejności osoby na emeryturze i te, które mają już prawa emerytalne, ale stołek nie pozwala im ich nabyć. Powiedzmy prawdę - wywalenie młodych nic nie da, oni będą bezrobotni, a po jakimś czasie bez kasy, a stary pierdziel emeryture i tak będzie miał. A kiedy młodzi mają się nauczyć i zapracować na emeryturę tych pierdzieli? To jest świństwo. Właśnie Ci młodzi mają być przyszłością Polski, ale przy tych komuszych układach nic z tego. Albo bierze pierdziel kasę za emeryturę albo pracuje. Fifty fifty. Na litość to może u Castro liczyć.
Emeryci mundurowi są jeszcze lepsi - trzydzieści parę lat na karku, emerytura ( wcale nie taka niska) i zarabianie na etacie bez ograniczeń. Wszystko w świetle naszego och ech prawa.
____________________________________ "Miej wyjebane, a będzie Ci dane"
10 wrz 2010, 06:55
silniczek
bambolo82 z urzędników nie zrezygnują, dodatek zabiorą
Nie ma takiej możliwości. Urzędnicy SC nie dostają dodatku za nic. Dostają go za dodatkowe obowiązki (np. dyspozycyjność poza macierzystym urzędem i to nawet w innej miejscowości bez udzielenia zgody) oraz mają mniej korzystnie rozliczany czas pracy niż pracownicy (za pracę w sobotę nie należy się im czas wolny - czyli nie mają wolnych sobót!). Dodatek ma rekompensować te kwestie i tylko dlatego jest wypłacany. Urzędnicy SC muszą znać też języki obce i zostali zweryfikowani intelektualnie i co do wiedzy. Poza tym osoby te mocy Konstytucji tracą bierne prawo wyborcze do parlamentu. Nie mogą być w związkach zawodowych i nie mogą prowadzić działalności gospodarczej bez zgody kieorwnika Urzędu. Są też objęci obowiązkiem skłądania oświadczeń majątkowych w trybie ustawy o działalności gospodarczej osób publicznych i to bez względu na zajmowane stanowisko! I za to właśnie Państwo ekstra im płaci - żeby mieć takich "dyspozycyjnych" ludzi. Osoby z wyższym wykształeceniem, które znają języki obce, mają kilka lat doświiadczenia i są dobrze wyuczne bez problemu znalazły by sobie lepiej płatne posady w sektorze prywatnym/wolnych zawodach i jeśli Państwo chce ich "mieć" musi im dopłacić kasę i dać inne przywileje (np. 12 dni ekstra urlopu i nietykalność zatrudnienia).
Likwidacja dodatku SC jest równoznaczne z pozbawieniem się przez Państwo tego zasobu kadrowego, którym można swobodniej dysponować i który legitymuje się ekstra umiejętnościami. Gdyby mi zabrano dodatek to natychmiast zwróciłbym akt mianowania żeby z powrotem mieć wolne soboty, móc dorabiać i nie być narażonym na przymusowe rzeniesienie do innego Urzędu w innym mieście.
Wedle założeń twórców Korpusu SC w Polsce, Państwo Polskie potzrebuje ok. 12.000 takich Urzędników do dysponowania w każdym czasie. I za to się płaci. Nie płaci się = nie ma Urzędników.
10 wrz 2010, 10:40
Bambolo82, Chłopie, nadąłeś się po tym egzaminie strasznie. Coś z cyklu "zapomniał wół...."
Udzielasz się teraz we wszystkich wątkach, właściwie w każdym pisząc to samo, silisz się na interpretacje prawne, ogólnie mówiąc krótko - mądrzysz się na maksa. Szczerze powiem, że ciężko się Ciebie czyta i staram się omijać Twoje posty.
Ale tutaj to już pojechałeś równo. Cytuję :"Urzędnicy SC (...) zostali zweryfikowani intelektualnie i co do wiedzy". żeby nie było, zdałam w tym roku ten egzamin, za pierwszym podejściem i podobnie jak Ty w 2ej setce, i mimo tego ze dostałam z umiejętności maksa, nie czuję się jakoś szczególnie zweryfikowana intelektualnie....
Dalej: "Osoby z wyższym wykształeceniem, które znają języki obce, mają kilka lat doświiadczenia i są dobrze wyuczne bez problemu znalazły by sobie lepiej płatne posady w sektorze prywatnym/wolnych zawodach i jeśli Państwo chce ich "mieć" musi im dopłacić kasę i dać inne przywileje (np. 12 dni ekstra urlopu i nietykalność zatrudnienia)" Szczerze się uśmiałam z tego co napisałeś. Każdy jest w SC z innych pobudek, ale już pisanie że te 880 zł brutto dodatku tak rekompensuje te "utracone" zarobki jakie to niby urzędnicy mogą mieć w innych branżach, gdyby tylko chcieli
Oświadczenie majątkowe składam co rok, z prostej przyczyny - chcę pracować muszę złożyć, i Ty też gdyby Ci kazano to byś złożył. Pisanie że dodatek ma to wynagrodzić jest lekkim nieporozumieniem.
Likwidacja dodatku SC jest równoznaczne z pozbawieniem się przez Państwo tego zasobu kadrowego, którym można swobodniej dysponować i który legitymuje się ekstra umiejętnościami. Gdyby mi zabrano dodatek to natychmiast zwróciłbym akt mianowania żeby z powrotem mieć wolne soboty, móc dorabiać i nie być narażonym na przymusowe rzeniesienie do innego Urzędu w innym mieście. Rany.....myślisz naprawdę, że Ci co zdali egzamin mają takie extra umiejętności???? Mają papier z języka, tak, ale czy wszyscy bez wyjątku są tacy "extra" i mają taką wiedzę ???? Poza tym, rzadko się zdarzają "zamachy" na te wolne soboty i osobiście choć znam wielu urzędników, to ani ja, ani oni nie znają nikogo kogo by przymusowo gdziekolwiek przeniesiono kiedykolwiek.....
Podsumowując, jak dalej będziesz gadał w tym tonie, to się nie będę dziwić wcale że w swoim urzędzie Cię nie lubią. I powodem wcale nie będzie to, że zdałeś egzamin,......
Pozdrawiam, mimo wszystko serdecznie, życząc opamiętania
10 wrz 2010, 17:38
Emef, radzę dojrzeć i złapać kontakt z rzeczywistością, czyli ustawą o SC. Nie bardzo też rozumiem, co mi zarzucasz. Czy napisałem gdzieś nieprawdę lub coś przekręciłem? Co w tym złego że zabieram głos w sprawie która mnie interesuje? Co w tym złego że reklamuję staranie się o mianowanie?
Nie podałeś ani jednego argumentu za tym że to mianowanie to mała rzecz i nie warto o tym pisać. Mam nadzieję że moje gadanie jednak zmobilizuje parę osób w moim Urzędzie do starania się, bo wydaje mi się że ludzie ze skarbowości żyją w letargu. Zazdrość czasem wychodzi na zdrowie
Nie bardzo też rozumiem co w tym dziwnego że Rząd płaci za ekstra umiejętności. Nie wiem jak ty ale ja swojego certyfikatu językowego i dyplomu magistra nie kupiłem na ruskim targowisku. Widocznie masz jakieś inne doświadczenia niż ja, ale - wybacz - ja uważam że wcale nie dostanę dodatku za nic.
A tobie jak się brzydzisz tematem, to NIE CZYTAJ. Są dziesiątki innych wątków.
Ostatnio edytowano 10 wrz 2010, 18:20 przez Bambolo82, łącznie edytowano 1 raz
10 wrz 2010, 18:11
Ja nie widzę nic złego w mobilizowaniu ludzi, rozmowie o SC, etc. tyle że Ty jesteś po prostu okropnie przemądrzały i nadęty. I to na tyle. Amen.
Ps we wszystkich wątkach piszesz w tym samym nadętym, wszystkowiedzącym tonie, nie łatwo ominąć Twą pisaninę.
Ostatnio edytowano 10 wrz 2010, 18:17 przez emef, łącznie edytowano 1 raz
10 wrz 2010, 18:15
wiosna777
Pierwsze pogłoski o zmniejszeniu zatrudnienia w urzędach, miały bardzo "pozytywny" wpływ na wiele osób, które na dzień dzisiejszy zdążyły uzupełnić wykształcenie na wyższe. Ale jeszcze trochę zostało 40+ ... ze średnim, może teraz się ruszą... i nie będą zasłaniać się "doświadczeniem", i dogadywać młodym, wykształconym i chętnym do pracy! :za2:
Młody,wykształcony i chętny do pracy-założę się o każdą sumę,że podobnie,jak wielu innych skończyłeś z trudem kurs magistra na renomowanej uczelni w Kopytkowie Małym i w głowie ci się przewraca...schowaj swój dyplomik pod podłogą i nie obrażaj starszych.
10 wrz 2010, 18:16
emef
Ja nie widzę nic złego w mobilizowaniu ludzi, rozmowie o SC, etc. tyle że Ty jesteś po prostu okropnie przemądrzały i nadęty. I to na tyle. Amen.
Ps we wszystkich wątkach piszesz w tym samym nadętym, wszystkowiedzącym tonie, nie łatwo ominąć Twą pisaninę.
Tylko w Polsce uważa się coś takiego za "nadętość". Jak ktoś obczai temat albo zrobi coś pozytywnego to jest "nadęty"? Radzę dojrzeć do czasów.
10 wrz 2010, 18:25
emef
Bambolo82, Chłopie, nadąłeś się po tym egzaminie strasznie. Coś z cyklu "zapomniał wół...."
Udzielasz się teraz we wszystkich wątkach, właściwie w każdym pisząc to samo, silisz się na interpretacje prawne, ogólnie mówiąc krótko - mądrzysz się na maksa. Szczerze powiem, że ciężko się Ciebie czyta i staram się omijać Twoje posty.
Ale tutaj to już pojechałeś równo. Cytuję :"Urzędnicy SC (...) zostali zweryfikowani intelektualnie i co do wiedzy". żeby nie było, zdałam w tym roku ten egzamin, za pierwszym podejściem i podobnie jak Ty w 2ej setce, i mimo tego ze dostałam z umiejętności maksa, nie czuję się jakoś szczególnie zweryfikowana intelektualnie....
Dalej: "Osoby z wyższym wykształeceniem, które znają języki obce, mają kilka lat doświiadczenia i są dobrze wyuczne bez problemu znalazły by sobie lepiej płatne posady w sektorze prywatnym/wolnych zawodach i jeśli Państwo chce ich "mieć" musi im dopłacić kasę i dać inne przywileje (np. 12 dni ekstra urlopu i nietykalność zatrudnienia)" Szczerze się uśmiałam z tego co napisałeś. Każdy jest w SC z innych pobudek, ale już pisanie że te 880 zł brutto dodatku tak rekompensuje te "utracone" zarobki jakie to niby urzędnicy mogą mieć w innych branżach, gdyby tylko chcieli
Oświadczenie majątkowe składam co rok, z prostej przyczyny - chcę pracować muszę złożyć, i Ty też gdyby Ci kazano to byś złożył. Pisanie że dodatek ma to wynagrodzić jest lekkim nieporozumieniem.
Likwidacja dodatku SC jest równoznaczne z pozbawieniem się przez Państwo tego zasobu kadrowego, którym można swobodniej dysponować i który legitymuje się ekstra umiejętnościami. Gdyby mi zabrano dodatek to natychmiast zwróciłbym akt mianowania żeby z powrotem mieć wolne soboty, móc dorabiać i nie być narażonym na przymusowe rzeniesienie do innego Urzędu w innym mieście. Rany.....myślisz naprawdę, że Ci co zdali egzamin mają takie extra umiejętności???? Mają papier z języka, tak, ale czy wszyscy bez wyjątku są tacy "extra" i mają taką wiedzę ???? Poza tym, rzadko się zdarzają "zamachy" na te wolne soboty i osobiście choć znam wielu urzędników, to ani ja, ani oni nie znają nikogo kogo by przymusowo gdziekolwiek przeniesiono kiedykolwiek.....
Podsumowując, jak dalej będziesz gadał w tym tonie, to się nie będę dziwić wcale że w swoim urzędzie Cię nie lubią. I powodem wcale nie będzie to, że zdałeś egzamin,......
Pozdrawiam, mimo wszystko serdecznie, życząc opamiętania
Nie ma takiej możliwości. Urzędnicy SC nie dostają dodatku za nic. Dostają go za dodatkowe obowiązki Robią to samo co pozostali z tym, że mają więcej kasy. mają mniej korzystnie rozliczany czas pracy niż pracownicy (za pracę w sobotę nie należy się im czas wolny - czyli nie mają wolnych sobót! A Ci pozostali (pracownicy) to wszystko mają? Bzdura Nie mogą być w związkach zawodowych następna bzdura i nie mogą prowadzić działalności gospodarczej bez zgody kierownika Urzędu. A pracownicy mogą BZDURA [/b]Są też objęci obowiązkiem skłądania oświadczeń majątkowych w trybie ustawy o działalności gospodarczej osób publicznych i to bez względu na zajmowane stanowisko![/b] Pozostali nie muszą cóż za wyjątek. Tylko, że w innym terminie. Gdyby mi zabrano dodatek to natychmiast zwróciłbym akt mianowania żeby z powrotem mieć wolne soboty, móc dorabiać i nie być narażonym na przymusowe rzeniesienie do innego Urzędu w innym mieście. To zrób to już teraz i będziesz szczęśliwszy oraz będziesz życzliwszy dla innych i docenisz ich pracę. A tak na marginesie jak Ty zdałeś ten egzamin????
10 wrz 2010, 18:26
Uszatek
Nie ma takiej możliwości. Urzędnicy SC nie dostają dodatku za nic. Dostają go za dodatkowe obowiązki Robią to samo co pozostali z tym, że mają więcej kasy. mają mniej korzystnie rozliczany czas pracy niż pracownicy (za pracę w sobotę nie należy się im czas wolny - czyli nie mają wolnych sobót! A Ci pozostali (pracownicy) to wszystko mają? Bzdura Nie mogą być w związkach zawodowych następna bzdura i nie mogą prowadzić działalności gospodarczej bez zgody kierownika Urzędu. A pracownicy mogą BZDURA [/b]Są też objęci obowiązkiem skłądania oświadczeń majątkowych w trybie ustawy o działalności gospodarczej osób publicznych i to bez względu na zajmowane stanowisko![/b] Pozostali nie muszą cóż za wyjątek. Tylko, że w innym terminie. Gdyby mi zabrano dodatek to natychmiast zwróciłbym akt mianowania żeby z powrotem mieć wolne soboty, móc dorabiać i nie być narażonym na przymusowe rzeniesienie do innego Urzędu w innym mieście. To zrób to już teraz i będziesz szczęśliwszy oraz będziesz życzliwszy dla innych i docenisz ich pracę. A tak na marginesie jak Ty zdałeś ten egzamin????
Uszatek, kompromitujesz się nieznajomością przepisów. Idz się doucz, bo wstyd że nie wiesz w czym pracujesz.
1. Pracownicy SC mogą prowadzić działalność gospodarczą bez zgody (zgody wymaga "zatrudnienie"), a Urzędnicy muszą mieć zgodę (zgody wymaga każde "zajęcie zarobkowe"): art. 80 ust. 1 i 2 ustawy SC. 2. Jeżeli nie widzisz różnicy pomiędzy składaniem oświadczeń majątrkowych w trybie ustawy o Urzędach i Izbach i w trybie ustawy dział. gosp. osób pełniących funkcje publiczne, to doczytaj... 3.......
I tak dalej....
Eeeeee, mogłbym dalej Ciebie douczać i sypać przepisami ale cholera kim ja jestem?! Darmowym prawnikiem?
10 wrz 2010, 18:43
Uszatek
emef
Bambolo82, Chłopie, nadąłeś się po tym egzaminie strasznie. Coś z cyklu "zapomniał wół...." A tak na marginesie jak Ty zdałeś ten egzamin????