Teraz jest 06 wrz 2025, 07:11

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3
Nieujawnione źródła dochodów - czynności sprawdzające 
Autor Treść postu
Amator

REJESTRACJA17 sie 2008, 11:44

POSTY        10
Post Re: Nieujawnione źródła dochodów - czynności sprawdzające
Wszystkie dokumenty, które zostały zebrane w ramach czynności weryfikacyjnych u nas są przekazywane do PP i oni postanowieniem włączają materiał do swojego postępowania

11 lip 2011, 07:05
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA26 maja 2009, 07:39

POSTY        23
U nas z kolei do postępowania można włączyć tylko takie  dowody, które zostały zebrane w toku innego postępowania, a nie czynności sprawdzających.

11 lip 2011, 08:06
Amator

POSTY        10
Radca nawet potwierdził, iż materiały zebrane w ramach czynności sprawdzających można bez przeszkód włączyć do postępowania. Z tego co wiem to materiały z innych instytucji zebrane w ramach rozpracowania wstępnego PP włączyły sobie do swojego postępowania.

11 lip 2011, 09:35
Amator
Własny awatar

POSTY        23
jestem przeciwna czynnościom sprawdzajacym z nźp. w tej sytuacji zamykamy sobie drogę do sankcji 20% z ewentualnych niezgłoszonych darowizn, ktore podatnik może zgłosić przed wszczęciem pod impulsem przeprowadzania czynności sprawdzajacych.

11 lip 2011, 10:45
Amator

POSTY        10
Sam osobiście otrzymałem umowę darowizny z początku lat 90-tych wydrukowana na drukarce laserowej bez żadnego wgniecenia papieru a biel aż  po oczach daje :P  :P

11 lip 2011, 10:56
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA21 maja 2009, 19:03

POSTY        266
marcellinoo                    

Sam osobiście otrzymałem umowę darowizny z początku lat 90-tych wydrukowana na drukarce laserowej bez żadnego wgniecenia papieru a biel aż  po oczach daje :P  :P

Mnie przedłożono do akt umowę darowizny zawartą pół roku po śmierci darczyńcy... <_<

11 lip 2011, 20:54
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA28 maja 2009, 07:53

POSTY        15
czarna007                    

jestem przeciwna czynnościom sprawdzajacym z nźp. w tej sytuacji zamykamy sobie drogę do sankcji 20% z ewentualnych niezgłoszonych darowizn, ktore podatnik może zgłosić przed wszczęciem pod impulsem przeprowadzania czynności sprawdzajacych.

Dlaczego zamykamy? Przecież przepisy o spadkach i darowiznach przewidują możliwość powołania się na darowiznę w toku czynności sprawdzających?

12 lip 2011, 07:44
Amator
Własny awatar

POSTY        23
Masz rację. umknęło mi to.

12 lip 2011, 08:12
Zaawansowany

REJESTRACJA26 paź 2006, 09:48

POSTY        72

LOKALIZACJAMars
avacs                    

Cymeon                    

Dalej więc uważam, że stosowanie CZS w sprawach art. 20 wymaga sprytu i rozwagi, a gdyby było inaczej nie byłoby tego wątku na forum (i dwóch identycznych w innych działach forum).

A ja spróbuję cię jednak przekonać, że nie.  :D

Cały spryt to zrozumienie i uświadomienie sobie, że zgodnie z OP czynności sprawdzające :

- to wyłącznie czynności techniczne pozwalające ustalić pewne fakty;
- to czynności, które nie rodzą żadnych skutków prawnych, negatywnych czy pozytywnych, zarówno dla podatnika jak i dla urzędu;
- w przypadku art. 20 czynności te mają za zadanie wykluczyć konieczność prowadzenia postępowania podatkowego a nie prowadzić do zebrania materiału dowodowego i jest to w zasadzie działanie na korzyść podatnika;

Twierdzisz, że czynności sprawdzające to wyłącznie czynności techniczne, które nie rodzą żadnych skutków prawnych? Jesli masz na myśli czynności sprawdzające z udziałem podatnika to absolutnie się z tym nie zgadzam. Czynnością techniczną jest np. wprowadzenie deklaracji do systemu albo wydrukowanie wezwania. Ewentualnie czynnością techniczną zgodziłbym się nazwać czynności sprawdzające prowadzone bez udziału podatnika czyli np. sprawdzenie danych w systemach informatycznych ale już sporządzenie adnotacji słuzbowej z takiego działania powoduje, że czynność ta przestaje być "techniczna". Oczywiście, że w znaczeniu procesowym daleko czynnościom sprawdzającycm do postępowania podatkowego albo kontroli podatkowej ale skutki prawne rodzić mogą jak najbardziej. Czyż wszczęście kontroli podatkowej, postępowania podatkowego, zastosowanie art. 83 KKS itp. nie są potencjalnymi skutkami prawnymi czynności sprawdzających? A tak przy okazji czy skutki prawne mogą być negatywne albo pozytywne? W znaczeniu subiektywnym pewnie tak ale w znaczeniu obiektywnym to skutki prawne po prostu są albo ich nie ma.
Piszesz, że w przypadku art. 20 czynności te mają za zadanie wykluczyć konieczność prowadzenia postępowania podatkowego - to prawda ale przecież w sytuacji kiedy nie wykluczają takiej konieczności to prowadzą właśnie do jego wszczęcia.
Ogólnie, żeby było jasne - z pragmatycznego punktu widzenia akceptuję czynności sprawdzające jako formę prowadzenia tak zwanych rozpracowań w ramach art. 20 ale dalej upieram się, że należy to robić ze sprytem i rozwagą bo jeśli nie to jak? Mechanicznie i nierozważnie? :D

14 mar 2012, 12:29
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA09 wrz 2009, 08:45

POSTY        16
vipwielki                    

a występujecie może do takich instytucji jak straż graniczna np. czy osoba opuszczała kraj itp. Jeśli tak to na jakiej podstawie?

witam
tak, ja w swoich postępowaniach występowałam do oddziałów straży granicznej o ustalenie dat i miejsc przekroczenia granicy państwowej danego podatnika, podstawa: prowadzone postępowanie z art. 20  :P

15 mar 2012, 08:22
Specjalista

REJESTRACJA23 paź 2006, 15:14

POSTY        307
Rozumiem, że chodziło o przekraczanie granicy w b. odległych latach, gdyż teraz chyba nie ma obowiązku faktu przekraczania granicy zgłaszać i  nawet nie jest to  rejestrowane w sposób do sprawdzenia.

15 mar 2012, 12:21
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA09 wrz 2009, 08:45

POSTY        16
Madagaskar                    

Rozumiem, że chodziło o przekraczanie granicy w b. odległych latach, gdyż teraz chyba nie ma obowiązku faktu przekraczania granicy zgłaszać i  nawet nie jest to  rejestrowane w sposób do sprawdzenia.

chodziło o ustalenie przekroczeń granicy dla obcokrajowca, który nie jest obywatelem UE :) dla nich takie rejestry sa prowadzone.

15 mar 2012, 14:45
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA20 paź 2006, 17:39

POSTY        306
Podobnież - choć brak jest takiego obowiązku, a raczej wynika to z praktyki SG - w przypadku przekroczeń dokonywanych w portach lotniczych. Standardem jest skan dowodu lub paska!
Co do podstawy prawnej - w przypadku prowadzenia postępowania przez organ kontroli skarbowej - śmiało może być przepis art. 7 uoks.

15 mar 2012, 15:59
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 41 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3