Teraz jest 06 wrz 2025, 00:10

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 98 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Wartościowanie stanowisk 
Autor Treść postu
Znawca

REJESTRACJA23 cze 2009, 22:31

POSTY        210
Post Re: Wartościowanie stanowisk - kto skorzysta, kto straci
Ja na wartościowaniu stracę. Pracowałem na wieloosobowym samodzielnym stanowisku bezpośrednio podlegającym pod naczelnika. Nadal wykonuję tą samą pracę w US ale po reformie KAS zostałem pracownikiem IAS straciłem samodzielne stanowisko - mam nad sobą kierownika działu, naczelnika wydziału, wice dyrektora i dyrektora. Widzę to po premiach kwartalnych jak są znacznie niższe bo osoby w/w zabierają jej część dla siebie. Uczestniczyłem w wartościowaniu stanowisk w 2008 r ; 2010 ; 2015 po połączeniu US z Izbą i dobrze wiem jak stanowiska są wyceniane - moje zostanie znacznie nizej wycenione niż w 2008 chociaż zyskałem 10 lat doświadczenia - ale te 4 osoby które są nade mną psują wszystko. Zauważcie, że w strukturach jest coraz więcej kierujących a coraz mniej pracujących. Żadna osoba z w/w kierowników nie zna się na mojej pracy i nie usiądzie i nie wykona mojej pracy gdy będę np. na urlopie - ale kieruje mną i podejmuje decyzje.

14 wrz 2018, 23:12
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA21 kwi 2016, 05:55

POSTY        91
Czy wiadomo kiedy zostaną przedstawione zmiany po wartościowaniu? O ile w ogóle coś się zmieni

03 paź 2018, 15:43
Zaawansowany

REJESTRACJA28 lip 2009, 06:29

POSTY        71
W niektórych urzędach ruszają już pilotaże wartościowania, czy będzie to miało wpływ na zarobki? Podobno we wrześniu mają płacić tym lepiej zwartościowanym?

11 kwi 2019, 11:28
Specjalista

REJESTRACJA09 gru 2015, 14:56

POSTY        547
Przyjdzie jedno pismo, że wszyscy jesteśmy bezwartościowi :D

11 kwi 2019, 11:56
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA02 paź 2009, 10:45

POSTY        3
Czy u Was w Izbach ruszyło wartościowanie stanowisk?

10 gru 2019, 14:06
Zaawansowany

REJESTRACJA30 mar 2016, 07:54

POSTY        61
Herbatnick                    

Przyjdzie jedno pismo, że wszyscy jesteśmy bezwartościowi :D

No uśmiałam się. Siedzę właśnie z lamką winka w ręce i tak sobie czytam dzisiejsze posty. I taki cudaczek się trafił  :wysmiewacz:  super. Wyluzujmy się. Nawet post w wątku nagrody "a co w W-wie" mnie bawi. Miłego dnia.

10 gru 2019, 19:53
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA18 maja 2009, 09:33

POSTY        328
Post Re: Wartościowanie
julita165                    

Należy zacząć od wartościowania stanowisk i skończyć z porównywaniem referenta z referentem (oraz jakiegokolwiek innego stanowiska) między działami. Wartościowanie, a potem widełki mnożników dla każdego stanowiska osobno w każdym z pionów (ob, postępowania, kontrola, analiza, egzekucja, kks, wsparcie zarządzania) plus zlikwidować dodatki (różnicować należy pensję podstawową). Inaczej zawsze wyjdzie bez sensu.

Tylko że w niektórych izbach już było wartościowanie i ... są jajca: kontroler skarbowy w akcyzie ma więcej niż starszy ekspert w orzecznictwie (SPV) czy w analizach (SKA). Nawet w działach są różnice bo starszy kontroler skarbowy (były celnik) ma ponad 200 pkt a ekspert tylko 200.

22 gru 2019, 21:22
Amator

REJESTRACJA19 maja 2009, 15:07

POSTY        25
Racja. Takich ekspertów wybrali DIAS do wartościowania! Pojęcia nie mają co robią. To całe wartościowanie nie powinno mieć miejsca w takiej formie. Trzeba je zrobić ale uczciwie a nie pod miejsce pracy członków komisji.

23 gru 2019, 13:11

REJESTRACJA07 gru 2019, 21:40

POSTY        11
Bo przecież wartościują nie stanowisko a osoby - od kiedy w tym biznesie siedzicie żeby myśleć, że jest inaczej  :wysmiewacz:
Ten kto jest znajomym królika bądź jego przydupasem ale na robocie to za bardzo się nie zna bądź wiecznie jęczy jak mu ciężko, mimo że generalnie nic nie robi zwartościowany zostanie lepiej niż taki, który zapiernicza na 200% za trzech ale nie boi się powiedzieć co myśli o tym wszystkim.

23 gru 2019, 14:14
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA08 gru 2007, 00:20

POSTY        55
Post Re: Wartościowanie stanowisk
Przede wszystkim inaczej powinno być zwartościowane stanowisko w UCS i US w zależności od tego, jakie obowiązki wiążą się z tym stanowiskiem.

23 gru 2019, 19:31
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA20 gru 2019, 21:52

POSTY        11
Z wartosciowaniem wg mnie jest problem skoro od referenta po eksperta robi się to samo. Złożoność zależy od przypadku. Raz referent ma coś trudnego a raz ekspert. W urzędach nie ma jednolitego schematu przez co w jednym dziale coś robione jest w SKA w innym w SPV a w 3 czynności robi SOB. Więc ciężko określić mnożnik dla danego stanowiska.

23 gru 2019, 22:41

REJESTRACJA13 lut 2019, 19:07

POSTY        31
Jako referent mam taki sam zakres obowiązków jak starszy ekspert skarbowy. W praktyce rzeczywiście robimy to samo i zastępujemy się. Za tę samą pracę dostaję mniej, co z kodeksową sprawiedliwością, aby za tę samą pracę było to samo wynagrodzenie?

27 gru 2019, 19:27

REJESTRACJA07 gru 2019, 21:40

POSTY        11
adrian92                    

Jako referent mam taki sam zakres obowiązków jak starszy ekspert skarbowy. W praktyce rzeczywiście robimy to samo i zastępujemy się. Za tę samą pracę dostaję mniej, co z kodeksową sprawiedliwością, aby za tę samą pracę było to samo wynagrodzenie?

Pokaż mi taki zakład pracy gdzie zaraz po przyjęciu zarabiasz tyle co wieloletni pracownik? Nigdzie tak nie ma! To że praca jest niesprawiedliwie dzielona to inna kwestia oraz to że niestety często zdarzają się w urzędach osoby z wysokimi stopniami całkowicie niepopartymi wiedzą i umiejętnościami. Wiem że tak jest ale na układy nie ma rady no chyba że ZZ coś mogą w tej kwestii zrobić.

27 gru 2019, 20:29

REJESTRACJA13 lut 2019, 19:07

POSTY        31
usowiec                    

adrian92                    

Pokaż mi taki zakład pracy gdzie zaraz po przyjęciu zarabiasz tyle co wieloletni pracownik? Nigdzie tak nie ma! To że praca jest niesprawiedliwie dzielona to inna kwestia oraz to że niestety często zdarzają się w urzędach osoby z wysokimi stopniami całkowicie niepopartymi wiedzą i umiejętnościami. Wiem że tak jest ale na układy nie ma rady no chyba że ZZ coś mogą w tej kwestii zrobić.

W wielu zakładach tak jest, że podstawa za taką samą pracę jest taka sama.

30 gru 2019, 20:50
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 98 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona