Teraz jest 06 wrz 2025, 17:15

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 73 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Kiedy urzędnicy uzupełnią wykształcenie? 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA20 paź 2009, 14:09

POSTY        50
Post Kiedy urzędnicy uzupełnią wykształcenie?
Zasadniczo nie wyobrażam sobie pracowników korpusu sc ze średnim wykształceniem. Nie te czasy już. Tamcie mają możliwośc pracy na ocy odpowiedniego rozporządzenia do ustawy o sc, wydanej po to by ich nie redukować. Przypominam jednak, że w zależności, czy w is czy w us od stopnia, chyba komisarza skrb jest wymagane wyższe. Zauważmy jednak, ze są inne czasy i rynek jest nasycony mgr. zatem jest oczywiste, ze powinno to być wymagane. Myślę, ze tacy powinni dostać ustawowy czas na zdobycie mgr. Jeśli nie, trudno.....out.

15 sty 2010, 15:11
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA10 lut 2008, 11:48

POSTY        91
Witam,

pierwszy raz widzę ten wątek i jestem zaskoczona. A w zasadzie rozbawiona. Tyle niedowartościowanych magistrów, tak promujących swoje "ciężko zdobyte wykształcenie" a nie wiedzą, że po skrócie mgr nie stawia się kropki :) Po tym właśnie odróżnia się mgr od mgr. :) Ja jestem mgr - bez kompleksów, bez zawiści, bez pretensji ...

15 sty 2010, 15:58
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Post w dyskusji są różne zdania
kaczka                    

Dawno mnie nie było, ale jak widzę nic się nie zmieniło. Nadal pełno zawiści i jadu...

A gdzie byłaś jak Ciebie nie było?!  :D

Przepraszam: a gdzie ten jad? :o  Bo ja nic takiego tu nie widzę.
Zwyczajna dyskusja, w której (jak to w dyskusji) są różne zdania.

norrpl                    

pierwszy raz widzę ten wątek i jestem zaskoczona. A w zasadzie rozbawiona...

Bo wątek powstał niecałe 24h temu.... ;)

15 sty 2010, 16:31
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA17 maja 2009, 07:46

POSTY        9
Największą wadą ludzi jest to, że opuszczają własne pola żeby pleć cudze, i że wymagają wiele od innych, ale mało od siebie.
Mencjusz powiedział:
- Wielkie znaczenie dla człowieka ma poczucie wstydu. Jeśli ktoś różni się od innych brakiem poczucia wstydu, to cóż ma z nimi wspólnego?

Szanowna młodzieży skarbowa: "wyścig szczurów" nie jest dobrze obraną drogą. :czytaj:

15 sty 2010, 16:53
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA13 cze 2009, 15:40

POSTY        25
Właściwie to studia wyższe są w ogóle nieprzydatne do pracy w skarbowości.

W dobie kalkulatorów i edytorów tekstu nietrudno jest przecież obliczyć podatek czy wkopiować fragment uzasadnienia z innej decyzji.

15 sty 2010, 19:55
Zawodowiec

REJESTRACJA23 sie 2009, 07:34

POSTY        3657
Dzięcioł                    

Właściwie to studia wyższe są w ogóle nieprzydatne do pracy w skarbowości.

W dobie kalkulatorów i edytorów tekstu nietrudno jest przecież obliczyć podatek czy wkopiować fragment uzasadnienia z innej decyzji.

I w dobie http://www.google.com :zeby:  :zeby:  :zeby:

15 sty 2010, 20:07
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA12 lis 2009, 23:01

POSTY        20
Ad.1 Do pracy w skarbowości potrzebne jest przede wszystkim logiczne myślenie - i tu sprawdzają się  - nie obrażając nikogo - umysły ścisłe, których jest w us niewiele. I nie jest istotne czy ktoś ma wyższe czy średnie wykształcenie, ponieważ nie jeden ze średnim, zdobytym 20 lat temu, jest mądrzejszy i bystrzejszy od tego z dyplomem "Płatnej Szkoły Wyższej" sprzed paru lat.
Również z własnego podwórka znam przypadki, że brak studiów nie był wynikiem ani lenistwa, ani braku czasu spowodowanego plotkarstwem, donosicielstwem itp. a po prostu brakiem pieniędzy i brakiem pracy męża, małymi dziećmi i brakiem sponsorów w postaci rodziców.
Ad.2 A donosicielstwo, plotkarstwo i obrabianie p...... innym koleżankom to domena osób, które mają za mało pracy na swoich stanowiskach - mają czas na biegania do palarni na plotki i wyszukiwania  ciekawostek w POLTAX-ie, CZM-ie i BA o koleżankach.
I w tym zakresie nie ma nic do rzeczy wykształcenie - czy ma się przed nazwiskiem mgr, lic. czy nic.

15 sty 2010, 21:51
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA02 sty 2008, 09:09

POSTY        51
Mnie studia nauczyły oddzielać to co ważne od tego co mniej ważne, a także nauczyły różnych sposobów myślenia. Im więcej się człowiek dokształca tym łatwiej zrozumieć innych. Kierunek studiów i wyniesiona książkowa wiedza nie są tak ważne jak nabycie ?horyzontów?. A idąc po studiach do pracy (jakiejkolwiek) i tak trzeba się uczyć ?jak to się robi?.
Przede wszystkim jednak wykształcenie pozbawia kompleksów. Znam inteligentne osoby z głęboką wiedzą i szerokimi zainteresowaniami, ale brak ?świstka? powoduje, że sami o sobie myślą, że są gorsi od ludzi po studiach. Taka zła samoocena ogranicza ich w wyrażaniu opinii i działaniu (w każdym razie tym merytorycznym).

15 sty 2010, 21:55
Fachowiec

REJESTRACJA20 paź 2006, 17:37

POSTY        1023
liss                    

Do pracy w skarbowości potrzebne jest przede wszystkim logiczne myślenie - i tu sprawdzają się  - nie obrażając nikogo - umysły ścisłe, których jest w us niewiele.

Taaaa, pewnie. Zawsze można sobie wymyśleć jakąś bajeczkę i w nią uwierzyć.
Mam akurat taki "umysł ścisły" jako przełożonego. Interpretacja przepisów - zero (takie umiejętności nabywa się na studiach prawniczych). Wiedza podatkowa - zero. Logiczne myślenie - zero. Po 20. latach pracy nie zna nawet Ordynacji. W tym czasie to już małpę można nauczyć!
Swoją pozycję zawodową buduje na donosicielstwie i wypełnianiu każdego (nawet niezgodnego z prawem (bo i skąd niby ma wiedzieć?) polecenia.
W niedzielę, jako wierna słuchaczka Radia M., wyresetuje sobie sumienie w kościele i od poniedziałku z nowymi chęciami... wraca. Takie BMW. :za2:

16 sty 2010, 10:34
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA23 gru 2009, 22:49

POSTY        9
Pinero nie żartuj - na Ordynację  ten Twój przełożony miał tylko 12 lat a przecież było tyle zmian A same podatki - zmiany w Vacie, dochodowym itp. Nie wymagaj za wiele .  Ja juz sie do takiego stanu przyzwyczaiłem - głową muru nie przebijesz. Sądzę że tak jak u Ciebie jest w wielu innych urzędach i naprawdę na taki stan rzeczy ani Ty czy ja, czy inni nie mamy wpływu. Każdy urząd ma "swoje" kadry - ludzi wzajemnie się popierających i nieważne jest czy są merytoryczni ( jak piszesz) czy nie - ważne jest że spełniają oczekiwania swoich przełożonych.
I jako stary urzędnik ( nikt mi tego nie dał - sam na to zapracowalem zdając egzamin ) wiem że tego  się nie zmieni .

16 sty 2010, 11:18
Fachowiec

POSTY        1023
smutny                    

... a przecież było tyle zmian.

A pewnie, pewnie... referent, inspektor i komisarz. Szybka ścieżka kariery. Nie wspomnę, że urząd
gdzie mój "światły" przełożony pracował miał i ma jedno z ostatnich miejsc w Polsce.
Widać takie wyniki, bo takie kadry. ;)
A ja jako prosty pracownik, urzędnik SC, muszę się wszystkiego migiem uczyć. Jak podnoszę słuchawkę telefonu to podatnika nie interesuje, że ja tak krótko pracuję, że tyle zmian w przepisach, że od przełożonego żadnej informacji i  pomocy. Mam odpowiadać i to jeszcze z podawaniem artykułu ustawy.
Wiesz smutny jakie są najfajniejsze dni w pracy? Kiedy on ma urlop. Przynajmniej nie muszę tłumaczyć przepisów Ordynacji.
Nie tłumaczę innych, bo nie pokuma mój inżynier.

16 sty 2010, 13:04
Zawodowiec

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Pinero                    

Mam akurat taki "umysł ścisły" jako przełożonego. Interpretacja przepisów - zero (takie umiejętności nabywa się na studiach prawniczych). Wiedza podatkowa - zero. Logiczne myślenie - zero. Po 20. latach pracy nie zna nawet Ordynacji. W tym czasie to już małpę można nauczyć!
Swoją pozycję zawodową buduje na donosicielstwie i wypełnianiu każdego (nawet niezgodnego z prawem (bo i skąd niby ma wiedzieć?) polecenia.
W niedzielę, jako wierna słuchaczka Radia M., wyresetuje sobie sumienie w kościele i od poniedziałku z nowymi chęciami... wraca.
Takie BMW. :za2:

"wyresetuje sobie sumienie" Dobre!  :zeby:
~~~~~~~~~~~~~~~~~
I wężykiem!

Aż wierzyć się nie chce, że jeszcze dzisiaj są tacy przełożeni.
Współczuję...
A naczelnik to od 20 lat ten sam?
Czy ta pani potrafi każdemu się przypodobać?!

16 sty 2010, 13:38
Fachowiec

POSTY        1023
Nadir                    

A naczelnik to od 20 lat ten sam?

Rozczaruję cię Nadir. Z nadania PiSu.
Są osoby, które każdemu "władcy" służą i na poprzedniego plują, a jak obecny odejdzie, to potem żeby przypodobać się następnemu będzie i na niego pluć. Taki typ. Człowiek do wynajęcia. BMW!

16 sty 2010, 14:05
Zawodowiec

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Pinero                    

Rozczaruję cię Nadir. Z nadania PiSu.
Są osoby, które każdemu "władcy" służą i na poprzedniego plują, a jak obecny odejdzie, to potem żeby przypodobać się następnemu będzie i na niego pluć. Taki typ. Człowiek do wynajęcia. BMW!

Nie rozczarowałaś. Nigdy nie twierdziłem że "wszystkie osoby z nadania PiSu" są OK, a te "z nadania PO" - złe. Albo że wszyscy katolicy to porządni, a niekatolicy - źli. "Porządność" nie wynika z przynależności do jakieś grupy. :)

16 sty 2010, 14:16
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 73 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona