" Aktualnie przepis art. 34 ust. 1 ustawy o radcach prawnych stanowi, że: „Pracownikowi wpisanemu na listę aplikantów radcowskich przysługuje, z zachowaniem prawa do wynagrodzenia, zwolnienie od pracy w celu uczestniczenia w obowiązkowych zajęciach szkoleniowych”. Jak już nadmieniono powyżej, uprawnienie przysługuje wyłącznie pracownikowi w rozumieniu przepisów prawa pracy. Nie dotyczy ono osób pozostających w stosunkach cywilnoprawnych np. umowa zlecenie, umowa o dzieło. Zwolnienie od pracy przysługuje w celu uczestniczenia w obowiązkowych zajęciach szkoleniowych, które realizowane są według ustalonego przez radę okręgowej izby radców prawnych terminarza zajęć aplikacyjnych.
Na podstawie ustalonego terminarza ustala się dni, w których aplikant uczestniczy w zajęciach teoretycznych (najczęściej jest to jeden dzień w tygodniu, zajęcia odbywają się od godzin porannych do popołudniowych) i praktycznych (praktyki odbywają się w kancelariach radców prawnych, sądach, prokuraturach etc., również obejmują jeden dzień w tygodniu). Aplikant jest na bieżąco informowany o planowanych zajęciach praktycznych, jak również o terminie ich odbycia, co niewątpliwie utrudnia mu poinformowanie w rozsądnym terminie swojego pracodawcy o obowiązku zwolnienia go na zaplanowane zajęcia szkoleniowe."
15 paź 2012, 10:20
Re: Aplikacja prawnicza a praca w administracji podatkowej
Znalazłeś Patrona ? Zatrudni Cię w kancelarii? Za mniej niż minimum? A jeśli Gowin przepchnie deregulację i będziesz miał konkurencję "magistrów prawa" na każdym rogu ulicy to czy utrzymasz kancelarię po skończeniu aplikacji? Rozumiem że jesteś w pozytywnym uniesieniu po zdaniu egazaminu wstępnego (czego gratuluję) ale ja wiem jak wygląda rzeczywistość na rynku prawniczym z rozmów z kolegami ze studiów a obecnie czynnymi adwokatami. W każdym bądź razie powodzenia, ale przemyśl swoje decyzje jeszcze raz.
15 paź 2012, 14:00
MGORAL przemawia chyba przez Ciebie wskazana ostatnio przez prof. Czaplińskiego zawiść. Lepiej robić coś w kierunku spełnienia naszych marzeń niż biernie czekać.Słyszałam też (chyba na jakimś szkoleniu od koleżanki z zaprzyjaźnionego urzędu) o możliwośc przystąpienia do egzaminu radcowskiego po 5 lat świadczenia pomocy prawnej (np. reprezentowanie US w sądzie przez oskarżyciela skarbowego).
15 paź 2012, 17:33
@MGoral Gorszej zapaści niż a administracji chyba nie znajdę :)
Poza tym wbrew pozorom konkurencja nie jest duża ,biorąc pod uwagę poziom prezentowany przez pełnomocników no i druga kwestia co należy nazwać kryzysem u profesjonalistów ? Czy to ,ze musi się trochę nachodzić za klientem, że musi być bardziej otwarty ? Zawody te przez lata obrosły w piórka i teraz im jest źle ,bo trzeba troszkę pokonkurować :)
16 paź 2012, 07:08
Alia
przemawia chyba przez Ciebie zawiść
Chyba współczucie, bo uczę się właśnie do ostatniego egzaminu na III roku aplikacji radcowskiej, i wiem ile kosztują wyrzeczeń te 3 lata na aplikacji. Myślenie, że adwokaci/radcowie zarabiają kokosy, jest powszechne, co nie znaczy że tak jest naprawdę. A to co słyszałaś na szkoleniu to prawda, tylko zdawalność osób bez aplikacji wynosi okolo 25% i zdają głównie osoby zatrudnione w kancelariach. Obecnie aplikacja to takie hobby dla bogatych, którzy w perspektywie mają przejęcie kancelarii po rodzicach.
17 paź 2012, 08:17
Mam rozeznanie rynku i wiem co robię. ;-) Poza tym nawet jak zarobię niewiele więcej niż w US to będę miał satysfakcję, że wreszcie robię w życiu to co lubię a co dla mnie najważniejsze, że nikomu nie podlegam. No i nie będę musiał odstawiać pawiana, żeby mierniki były dobre. Tak a`propos to wśród przedsiębiorców zdążyłem wyrobić sobie markę i z pewnością ucieszą się, że teraz jestem po ich stronie ;-)
19 paź 2012, 09:17
"nawet jak zarobię niewiele więcej niż w US" w tym miejscu powinienem chyba zrobić coś takiego
19 paź 2012, 12:47
Podaje link do filmiku o praktykach w urzędzie skarbowym. link http://www.youtube.com/watch?v=e4B5gWr1xrU Wg mnie zabawny i oddający rzeczywistość praktyk. Ja na praktykach tylko wypisywałem i kopertowałem wezwania, aż mi się śniły w nocy
23 paź 2012, 17:47
bubchen
Jestem pracownikiem us. W tym roku dostałem się na aplikację adwokacką, jednak cały czas zastanawiam się nad pozostaniem w skarbowości. Stąd mam kilka pytań do osób, które być może także są skarbowcami i aplikantami: - czy można pogodzić pracę i aplikację? - jak reagują na to Naczelnicy/Dyrektorzy? - jak wygląda kwestia zwolnienia na czas odbywania zajęć? - czy w praktyce istnieje możliwość zmniejszenia wymiaru czasu pracy do np. 4/5 etatu?
Szczerze mówiąc, to jednak obawiam się, że przekazując taką informację Naczelnikowi, wyjdę z jego gabinetu z wypowiedzeniem w ręku. Z drugiej strony słyszałem o urzędach, gdzie odbywanie aplikacji przez pracownika jest dużym atutem.
Odpowiadam w oparciu o obserwacje znajomych robiących aplikację i jednocześnie pracujących w skarbowości (us i is)
- jak najbardziej sporo ludzi godzi pracę i aplikację, z tym że nie jest to coś co uszczęśliwia ich szefów , ale z mojego doświadczenia nikt nie robi raczej problemów - oczywiście od osoby robiącej aplikacje wymagane jest dokładnie tyle samo ile od pozostałych pracowników na równorzędnym stanowisku bez taryfy ulgowej. Moi koledzy robiący aplikacje starają się przenieść na zajęcia do grup popołudniowych, ale jeśli się to nie uda są oni normalnie zwalniani na zajęcia (w konsekwencji czego czasami muszą nieoficjalnie zostać po godzinach aby się wyrobić z zaległościami). Nie spotkałam się z sytuacją zmniejszenia wymiaru czasu pracy ze względu na odbywanie aplikacji prawniczych.
23 paź 2012, 19:51
Zatrudnianie osób które podjęły aplikację jest działaniem na szkodę urzędu i dyrektor powinien rozwiązać natychmiast umowę o pracę tym bradziej, że zachodzi konflikt interesów.
Sprawa dotyczy asystentki sędziego NSA, która w związku z przyjęciem na aplikację radcowską otrzymała wypowiedzenie. Pracodawca uznał, że uczęszczanie na aplikację może rodzić konflikt interesów, a asystent informację uzyskaną w sądzie może wykorzystać w pracy na rzecz swojego patrona.
W toczącym się postępowaniu, Sąd pierwszej instancji uznał argumentację Magdaleny R. i zasądził odszkodowanie za niezgodne z prawem wypowiedzenie, argumentując iż „zagrożenie konfliktem interesów ma charakter nie tyle potencjalny, co hipotetyczny, a to z punktu widzenia oceny zasadności wypowiedzenia nie znajduje uzasadnienia. Odnosząc się do utraty zaufania wynikającej z faktu nie powiadomienia pracodawcy o zamiarze podjęcia aplikacji i jego zrealizowaniu przed wpisem na listę aplikantów, Sąd pierwszej instancji uznał, że utrata zaufania do pracownika może stanowić przyczynę uzasadniającą wypowiedzenie umowy o pracę, jeżeli znajduje oparcie w przesłankach natury obiektywnej i racjonalnej” – czytamy w uzasadnieniu wyroku.
Sąd Okręgowy nie podzielił poglądu Sądu pierwszej instancji o braku konfliktu interesów. W ocenie Sądu pracodawca nie ma żadnego interesu w podnoszeniu przez powódkę jej kwalifikacji i nie musi się godzić na dodatkowe przywileje dla powódki jako aplikanta radcowskiego. „Magdalena R. została zatrudniona na stanowisku asystenta sędziego w pełnym wymiarze czasu pracy. Słusznie więc pracodawca wskazuje, że niezgodne z celem i przeznaczeniem stosunku pracy jest utrzymywanie powyższej umowy skoro pracownik nie może, lub nie jest w stanie, wywiązać się z przyjętych na siebie obowiązków w takim wymiarze czasu pracy jaki akceptował i deklarował przy podpisywaniu umowy- czytamy w wyroku Sądu Okręgowego.
Zatrudnianie osób które podjęły aplikację jest działaniem na szkodę urzędu i dyrektor powinien rozwiązać natychmiast umowę o pracę tym bradziej, że zachodzi konflikt interesów
Ten wyrok który podajesz był szeroko komentowany i o ile w przypadku asystenta sędziego może i prawidłowy (chociaż sąd I instancji miał mocne argumenty żeby przywrócić do pracy), to w przypadku pracujących w us/is nie bardzo ma odniesienie. Wynika to chociażby z obowiazku podnoszenia kwalifikacji przez nas, a nic nie podnosi bardziej kwalifikacji niz praktyczna nauka staosowania prawa czyli aplikacja. Co do ewentualnego konfliktu interesów, to są regulacje etyk zawodowych zakazujące podejmowania się takich zadań.
24 paź 2012, 07:12
mgoral
Ten wyrok który podajesz był szeroko komentowany i o ile w przypadku asystenta sędziego może i prawidłowy (chociaż sąd I instancji miał mocne argumenty żeby przywrócić do pracy), to w przypadku pracujących w us/is nie bardzo ma odniesienie. Wynika to chociażby z obowiazku podnoszenia kwalifikacji przez nas, a nic nie podnosi bardziej kwalifikacji niz praktyczna nauka staosowania prawa czyli aplikacja. Co do ewentualnego konfliktu interesów, to są regulacje etyk zawodowych zakazujące podejmowania się takich zadań.
Zgadzam się ,że ten wyrok cieżko podciągnać do pracowników skarbowych
Duks
Zatrudnianie osób które podjęły aplikację jest działaniem na szkodę urzędu i dyrektor powinien rozwiązać natychmiast umowę o pracę tym bradziej, że zachodzi konflikt interesów.
[/quote]
Nie znam Twojego poczucia humoru ale gdybym nie zakładał, że ta wypowiedź to jego swoisty przejaw to pomyślałbym, że faktycznie jest to wypowiedź osoby, której nick odpowiada funkcji - ONI zawsze wraz z funkcją otrzymują dar wiedzy absolutnej i prawdy objawionej
25 paź 2012, 09:12
Witam, mam pytanie, jestem prawnikiem, pracuję 5 lat na stanowisku oskarżyciela skarbowego w US, czy mogę podejść do egzaminu adwokackiego bez odbycia aplikacji?