nie wiem który przepis mówi, że Twój kolega/babcia/itp nie może prowadzić działalności jakiejś tam... a że pomysł Twój to co? Myślę, że za daleko zagalopowałeś się w byciu Świętym... A jeśli ktoś ma jakieś zahamowania przez założeniem działalności na kogoś, dając swój pomysł to nie ma co narzekać tylko dalej pracować tam gdzie się pracuje, dalej narzekać i protestować...
29 maja 2009, 15:00
Jak żyć za tak niską pensję? Macie sposoby?
mozeanglia
nie wiem który przepis mówi, że Twój kolega/babcia/itp nie może prowadzić działalności jakiejś tam... a że pomysł Twój to co? Myślę, że za daleko zagalopowałeś się w byciu Świętym... A jeśli ktoś ma jakieś zahamowania przez założeniem działalności na kogoś, dając swój pomysł to nie ma co narzekać tylko dalej pracować tam gdzie się pracuje, dalej narzekać i protestować...
Jest to przestępstwo tzw. "firmanctwa" penalizowane w kks. Wyjaśnię bliżej. To są właśnie tzw. "słupy" znane z wielu afer. Czy aby godnie żyć muszę być przestępcą? Może lepiej kraść ? to też przestępstwo a bardziej popłatne? Czy nie mogę być uczciwy i godnie żyć?
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
29 maja 2009, 19:02
supersaper
? Czy aby godnie żyć muszę być przestępcą? Może lepiej kraść ? to też przestępstwo a bardziej popłatne? Czy nie mogę być uczciwy i godnie żyć?
By zostać przestępcą, czy innym kradziejem to trzeba mieć jaja. Natomiast gdybyś chciał z tego się utrzymać, to musisz mieć jeszcze łeb. Takiemu życiu ja mówię Pytasz czy możesz być uczciwym i godnie żyć. Tak naturalnie, zawsze jest czas by zmienić swe postępowanie, zrób rachunek sumienia, napraw wyrządzone krzywdy, przeproś, poproś o wybaczenie. Następnie zabierz się do solidnej pracy nad sobą, pomyśl na co cię stać, co potrafisz robić, jaki talent drzemie w Tobie, rozwijaj go. Postępując w taki sposób, będziesz godnie żył.
Powodzenia
____________________________________ Poborco, nie pytaj co Z Z P E A może zrobić dla Ciebie ? zapytaj, co TY możesz zrobić aby ON tego nie zrobił!
29 maja 2009, 20:17
justpracownik
Tak jak tutaj pisano są przeciez biura rachunkowe itp. tylko tam nie zamyka się biurka o godz. 15 i niech sie dzieje co chce.... cos kosztem czegoś.
Rozczaruję cię. Porządne biuro pracuje 8 godzin dziennie i ma wszystkie wolne soboty! Kwestia dobrej organizacji i zatrudniania odpowiedniej liczby pracowników do ilości klientów. Jak się zdarzy jakaś wyjątkowa sytuacja i np. kilent przyniesie dokumenty o 16, 25. dnia miesiąca to i owszem ktoś zostaje, księguje i niesie papiery na całodobową pocztę. Tylko wtedy właściciel zwraca uwagę takiemu klientowi, że to pierwszy i ostatni raz, "następnym razem prosimy przyjść z papierami odpowiednio wcześniej", a po drugie taka osoba ma albo dodatkowo płacone albo odbiera wolne godziny.
Jeżeli właściciel biura oszczędza na pracownikach to wtedy harują po 14 godzin.
____________________________________ Służ panu wiernie, on ci za to pierdnie.
29 maja 2009, 20:19
zielonka
supersaper
Czy aby godnie żyć muszę być przestępcą? Może lepiej kraść ? to też przestępstwo a bardziej popłatne? Czy nie mogę być uczciwy i godnie żyć?
Pytasz czy możesz być uczciwym i godnie żyć. Tak naturalnie, zawsze jest czas by zmienić swe postępowanie, zrób rachunek sumienia, napraw wyrządzone krzywdy, przeproś, poproś o wybaczenie. Następnie zabierz się do solidnej pracy nad sobą, pomyśl na co cię stać, co potrafisz robić, jaki talent drzemie w Tobie, rozwijaj go. Postępując w taki sposób, będziesz godnie żył. Powodzenia
Mówiąc krótko: zostań poborcą skarbowym
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
29 maja 2009, 20:31
Nadir
zielonka
supersaper
Czy aby godnie żyć muszę być przestępcą? Może lepiej kraść ? to też przestępstwo a bardziej popłatne? Czy nie mogę być uczciwy i godnie żyć?
Pytasz czy możesz być uczciwym i godnie żyć. Tak naturalnie, zawsze jest czas by zmienić swe postępowanie, zrób rachunek sumienia, napraw wyrządzone krzywdy, przeproś, poproś o wybaczenie. Następnie zabierz się do solidnej pracy nad sobą, pomyśl na co cię stać, co potrafisz robić, jaki talent drzemie w Tobie, rozwijaj go. Postępując w taki sposób, będziesz godnie żył. Powodzenia
Mówiąc krótko: zostań poborcą skarbowym
No nie tak do końca, poborca nie dość że żyje godnie to jeszcze bogato. Mówiąc krótko: godnie to prawie to samo co godnie i bogato, ale prawie robi wielką różnicę?
____________________________________ Poborco, nie pytaj co Z Z P E A może zrobić dla Ciebie ? zapytaj, co TY możesz zrobić aby ON tego nie zrobił!
29 maja 2009, 23:18
Zacznę już dziś. Proszę Wszystkich o wybaczenie
I tym sposobem już "prawie" jestem poborcą
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
30 maja 2009, 13:01
Pinero
justpracownik
Tak jak tutaj pisano są przeciez biura rachunkowe itp. tylko tam nie zamyka się biurka o godz. 15 i niech sie dzieje co chce.... cos kosztem czegoś.
Rozczaruję cię. Porządne biuro pracuje 8 godzin dziennie
Rozczaruję Cię. około 6 godzin. W prywatnych firmach szanują pracowników. W tym roku zrezygnowałem z wakacji - i tak mnie nie stać. Posiedzę w domu przed telewizorem, pooglądam przemówienia Tuskoidalnych.
____________________________________ Rostowski: Sytuacja Polski jest imponująca
30 maja 2009, 14:39
Drago
W tym roku zrezygnowałem z wakacji - i tak mnie nie stać. Posiedzę w domu przed telewizorem, pooglądam przemówienia Tuskoidalnych.
Stanowczo odradzam! Zdrowie ważniejsze
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
30 maja 2009, 15:53
Drago
Pinero
justpracownik
Rozczaruję cię. Porządne biuro pracuje 8 godzin dziennie
Rozczaruję Cię. około 6 godzin. W prywatnych firmach szanują pracowników. W tym roku zrezygnowałem z wakacji - i tak mnie nie stać. Posiedzę w domu przed telewizorem, pooglądam przemówienia Tuskoidalnych.
Może jednak biuro? Obecnie 8 w biurze i ok. 3-5 w domu, bo w biurze nie mam ani czasu, ani warunków, ani narzędzi. PS Drago - proszę zmień podpis bo dostaję wysypki.
30 maja 2009, 16:36
Pracownik s.c. może dorabiać.
Jest tylko kilka ograniczeń: - nie może pełnić niektórych innych funkcji publicznych - jeżeli podejmie zatrudnienie w ramach drugiego stosunku pracy, to musi mieć na to pisemną zgodę dyrektora generalnego urzędu (powyższe nie dotyczy umów zlecenia czy o dzieło, a także prowadzenia działalności gospodarczej, tak więc w tym przypadku pracownik s.c. nie musi nawet informować o tym swoich przełożonych) - nie może podjąć żadnej działalności sprzecznej z jego obowiązkami lub podważającej zaufanie do służby cywilnej (np. doradztwo na rzecz podatników obsługiwanych przez jego urząd, czy handel z takimi podmiotami - mogłoby to być nawet potraktowane jako łapownictwo)
Wynika to wprost z ustawy o służby cywilnej i nie dotyczy urzędników s.c. i pracowników zajmujących wyższe stanowiska w s.c. Najwidoczniej ustawodawca celowo nie wprowadził szerszych ograniczeń w stosunku do pracowników s.c.
Dodatkowo pracownik s.c. ma obowiązek wykazać wszystkie inne źródła dochodów w oświadczeniu majątkowym.
Tyle teorii.
W praktyce, kiedy myślałem o rozpoczęciu działalności gospodarczej, to jako lojalny pracownik o swoich planach poinformowałem przełożonych. Na początku usłyszałem, że nie mogę podjąć żadnej innej działalności. Kiedy zapytałem o podstawę prawną takiego stwierdzenia, to nie doczekałem się odpowiedzi. Zasugerowano mi jedynie, że w chwili rozpoczęcia prowadzenia działalności gospodarczej zostanę zwolniony, chyba że to moja małżonka zarejestruje swoją działalność gospodarczą.
Tak wygląda stosowanie zasady legalizmu w działaniu organów władzy publicznej w Polsce.
30 maja 2009, 20:28
Było swego czasu (listopad 2005) rozsyłane po jednostkach pismo ówczesnego szefa S.C. Jana Pastwy z którego jasno wynikało to, że pracownik s.c. nie musi prosić o zgodę na działalność gospodarczą (powiadomić wypada aby pracodawca mógł ocenić czy ta działalność nie przynosi s.c. dyshonoru). Nie rozumiem dlatego jak ktoś mógł grozić zwolnieniem... to się kwalifikuje pod mobbing.
30 maja 2009, 23:00
A co będzie jeśli pracodawca oceni, że ta działalność przynosi s.c. dyshonor?!
31 maja 2009, 08:20
Trzeba będzie tak rozwinąć działalność, aby odejść ze służby z honorem i godnosciom osobistom.