a ja myślałam że na wydruku z ewidencji jest kto to wydrukował to chyba wystarczy za podpis nasze ksiegowe już nie bawią się w pieczątki to tylko strata czasu
Oczywiście że na wydruku z ewidencji jest nazwisko osoby, która wydruk robiła.. ale u nas ustalenia były takie (nie wiem kto z kim ustalał bo mnie przy tym nie było), że ewidencje drukowane są dla zeznań z niezgodnościami, wszystkie są podpisywane, a każde zeznanie dodatkowo opisane (zgodność i terminowość wpłat) i podpisane...
Tak jest w zarządzeniu... tak robić mamy... bez dyskusji...
Ostatnio edytowano 23 lut 2009, 08:20 przez Gochab, łącznie edytowano 1 raz
20 lut 2009, 20:56
GochaB
<!--quoteo(post=42888:date=20. 02. 2009 g. 20:36:name=Godiva)--><div class='quotetop'>(Godiva @ 20. 02. 2009 g. 20:36) [snapback]42888[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec--> a ja myślałam że na wydruku z ewidencji jest kto to wydrukował to chyba wystarczy za podpis nasze ksiegowe już nie bawią się w pieczątki to tylko strata czasu
Oczywiście że na wydruku z ewidencji jest nazwisko osoby, która wydruk robiła.. ale u nas ustalenia były takie (nie wiem kto z kim ustalał bo mnie przy tym nie było), że ewidencje drukowane są dla zeznań z niezgodnościami, wszystkie są podpisywane, a każde zeznanie dodatkowo opisane (zgodność i terminowość wpłat) i podpisane...
Tak jest w zarządzeniu... tak robić mamy... bez dyskusji... <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd--> Oj chyba komuś brakuje księgowości przebitkowej . Tam to można było sobie popisać i na kartach i w dzienniku. .. Czy opisanie WYDRUKU coś zmieni ? NIE. oczywiście można pójść dalej i robić zapiski ręczne wykonanych wydruków.....
Walka z betonem przyzwyczajonym do okopywania się na wypadek kontroli z IS jest trudna. Przypomina mi trudne dyskusje z pewną bardzo ważną księgową przy tworzeniu instrukcji dla księgowości. Upierała się by napisać , że 'zabrania się księgowania między wierszami a poprawki powinny być robione kolorem czerwonym z przekreśleniem poprzedniej wartości ' :excl: - chodziło tu o te wiersze na monitorze monochromatycznego terminala. Na szczęście dała się przekonać .
____________________________________ "Tylko zmiana jest niezmienna" - Heraklit
Ostatnio edytowano 23 lut 2009, 08:21 przez tranqilo, łącznie edytowano 1 raz
20 lut 2009, 21:20
wiecie co mnie jeszcze śmieszy w tej naszej robocie? że przywiązujemy wagę do błahostek a nie przejmujemy się rzeczami ważnymi. przykład? proszę bardzo - czy w księgowości jakiegoś US przeprowadzono szkolenie/dyskusję/zebranie na temat zmian w Op np. obniżonej stawki odsetek czy momentu powstania nadpłaty PRZED wejściem w życie znowelizowanej Op? nie wydaje mi się. nikt nie patrzy w przód. szeregowi księgowi sami coś wymyślą;)
20 lut 2009, 21:53
ależ się zadyma zrobiła! no nie, nie o to mi chodziło... chciałam tylko powiedzieć, że wszyscy jesteśmy ludźmi. i żebyśmy - skoro społeczeństwo i "góra" nas nie szanuje - przynajmniej szanowali siebie nawzajem...
eve
wiecie co mnie jeszcze śmieszy w tej naszej robocie? że przywiązujemy wagę do błahostek a nie przejmujemy się rzeczami ważnymi. przykład? proszę bardzo - czy w księgowości jakiegoś US przeprowadzono szkolenie/dyskusję/zebranie na temat zmian w Op np. obniżonej stawki odsetek czy momentu powstania nadpłaty PRZED wejściem w życie znowelizowanej Op? nie wydaje mi się. nikt nie patrzy w przód. szeregowi księgowi sami coś wymyślą;)
i stąd się biorą potem kreatywni księgowi...
____________________________________ Wszystko jest prawdą dla pewnej określonej wartości "prawdy"
20 lut 2009, 21:55
aga764
ależ się zadyma zrobiła! no nie, nie o to mi chodziło... chciałam tylko powiedzieć, że wszyscy jesteśmy ludźmi. i żebyśmy - skoro społeczeństwo i "góra" nas nie szanuje - przynajmniej szanowali siebie nawzajem...
<!--quoteo(post=42904:date=20. 02. 2009 g. 21:53:name=eve)--><div class='quotetop'>(eve @ 20. 02. 2009 g. 21:53) [snapback]42904[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec--> wiecie co mnie jeszcze śmieszy w tej naszej robocie? że przywiązujemy wagę do błahostek a nie przejmujemy się rzeczami ważnymi. przykład? proszę bardzo - czy w księgowości jakiegoś US przeprowadzono szkolenie/dyskusję/zebranie na temat zmian w Op np. obniżonej stawki odsetek czy momentu powstania nadpłaty PRZED wejściem w życie znowelizowanej Op? nie wydaje mi się. nikt nie patrzy w przód. szeregowi księgowi sami coś wymyślą;)
i stąd się biorą potem kreatywni księgowi... <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd--> żart?
20 lut 2009, 22:33
oczywiście, że żart znad przepaści...
____________________________________ Wszystko jest prawdą dla pewnej określonej wartości "prawdy"
20 lut 2009, 22:47
żeby nasza ksiegowość wiedziała o odpowiednich odsetkach do złożonych korekt po prostu wymiar daje dodatkowąkartkę A4 gdzie są 2 opcje odsetek, 100% na wezwanie US i 75% z inicjatywy podatnika sa podstawy prawne i krótkie streszczenie nie ma problemu:)
21 lut 2009, 09:56
Godiva
żeby nasza ksiegowość wiedziała o odpowiednich odsetkach do złożonych korekt po prostu wymiar daje dodatkowąkartkę A4 gdzie są 2 opcje odsetek, 100% na wezwanie US i 75% z inicjatywy podatnika sa podstawy prawne i krótkie streszczenie nie ma problemu:)
a powiedz mi dobra kobieto, skąd księgowa ma wiedzieć, czy u podatnika było prowadzone postępowanie czy złożył korektę sam z siebie, jeśli jej tego nie powiesz?! ma dzwonić do podatnika i pytać?! i wiesz, co on by powiedział, gdyby zadzwoniła z takim pytaniem? że dla niego i księgowa i wymiarowiec to urząd i urząd powinien wiedzieć, czy było postępowanie czy nie. i wiesz co? miałby w 100% rację.
ale pewnie wiesz lepiej...
21 lut 2009, 11:39
aga764
<!--quoteo(post=42913:date=21. 02. 2009 g. 09:56:name=Godiva)--><div class='quotetop'>(Godiva @ 21. 02. 2009 g. 09:56) [snapback]42913[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec--> żeby nasza ksiegowość wiedziała o odpowiednich odsetkach do złożonych korekt po prostu wymiar daje dodatkowąkartkę A4 gdzie są 2 opcje odsetek, 100% na wezwanie US i 75% z inicjatywy podatnika sa podstawy prawne i krótkie streszczenie nie ma problemu:)
a powiedz mi dobra kobieto, skąd księgowa ma wiedzieć, czy u podatnika było prowadzone postępowanie czy złożył korektę sam z siebie, jeśli jej tego nie powiesz?! ma dzwonić do podatnika i pytać?! i wiesz, co on by powiedział, gdyby zadzwoniła z takim pytaniem? że dla niego i księgowa i wymiarowiec to urząd i urząd powinien wiedzieć, czy było postępowanie czy nie. i wiesz co? miałby w 100% rację.
ale pewnie wiesz lepiej... <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
nie moge przeboleć tego niemiłego "ale pewnie wiesz lepiej..." w poltaxie są takie dane :czytaj: wchodzi się na dokument i przy unieważnianiu dokumentu pisze się czynn. spr. i dlaczego od razu dzwonić do podatnika, wystarczy być w kontakcie z wymiarem. to tak ciężko ?
21 lut 2009, 12:17
Godiva
nasz wymiar pisze w uwagach w POLTAXie do danej korekty 75% - ale czy tyle naliczyć podatnikowi to wie tylko księgowość - musi być wpłata w terminie 7 dni oszczędność papieru w dobie kryzysu
21 lut 2009, 14:27
Jak winika z wszystkich powyższych wypowiedzi-wszystko zaczyna i kończy się w ksiegowości i to ona jest najważniejsza. Wymiar klepie zeznania i decyzje a i tak wszytsko spoczywa na ksiegowowći-czy jest prawidłowy termin płatności po korekcie zeznania, czy są prawidłowe wprowadzone przerwy w naliczaniu odsetek, czy decyzja jest wogóle prawidłowo wrpowadzona(zdarza sie tak że przy wystawianiu tytyułu wykonawczego okazuje sie że wpisany jest błędny numer decyzji) i tak dalej..... Dlatego księgowość górą!!! Pozdrawiam wszystkich pracujących w rachunkowosci (szczególnie w bydgoszczy!!)
Ostatnio edytowano 23 lut 2009, 08:22 przez Tomas20, łącznie edytowano 1 raz
21 lut 2009, 19:43
Godiva
nie moge przeboleć tego niemiłego "ale pewnie wiesz lepiej..." w poltaxie są takie dane :czytaj: wchodzi się na dokument i przy unieważnianiu dokumentu pisze się czynn. spr. i dlaczego od razu dzwonić do podatnika, wystarczy być w kontakcie z wymiarem. to tak ciężko ?
sorry, poniosło mnie ale znowu - nie bierzesz pod uwagę, że wprowadzenie adnotacji jest możliwe w taki sposób, żeby była ona widoczna w P2B poza tym obieg dokumentów jest co jakiś czas aktualizowany i jeśli masz uwagi, to po prostu je zgłoś
21 lut 2009, 20:33
aga764
<!--quoteo(post=42925:date=21. 02. 2009 g. 12:17:name=Godiva)--><div class='quotetop'>(Godiva @ 21. 02. 2009 g. 12:17) [snapback]42925[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->
sorry, poniosło mnie ale znowu - nie bierzesz pod uwagę, że wprowadzenie adnotacji jest możliwe w taki sposób, żeby była ona widoczna w P2B poza tym obieg dokumentów jest co jakiś czas aktualizowany i jeśli masz uwagi, to po prostu je zgłoś <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Dlaczego dla księgowych w urzędzie wszystko ma być w Poltaxie 2B? Mogą przecież zajrzeć do Poltaxu. My się żremy z księgowością, a tak naprawdę wprowadzenie byle decyzji ( np.po uwaleniu przez Izbę i dalej NSA) staje się nie lada problemem. Przy wprowadzaniu decyzji kazali stornować zeznanie , odpisywać zaliczki i przypisywać decyzję w postaci całego podatku należnego. Gorzej jak jest pingpong z taka decyzją: tj. Izba uchyla, UKS wydaje nową, Izba ponownie uchyla, UKS wydaje, Izba utrzymuje i NSA uchyla itd. Jak coś księgowości nie pasuje, to zleca wymiarowi przypisywać różniste ZOB-D. Teraz z bazy nie można odczytać jaki w końcu ma podatek podatnik. Jedna wielka ściema. A do sprawozdań Izba na zlecenie Mina Fina chce nadal tylko dodatkowe przypisy!
21 lut 2009, 21:15
Ramzes, a wiesz, co to WHTAX? Co to mierniki? Czy ktoś Ci powiedział kiedyś, że jeśli wprowadzisz cokolwiek inaczej niż zalecają w słownikach, to nikt wyżej Twojej pracy nie zobaczy? Poprzez hurtownię wyżej widać bardzo dokładnie co i jak jest zrobione w każdym US na dowolnym przykładzie i dowolnym podatniku. Wprowadzić byle jak i byle się kulało każdy potrafi, ale jeśli Twój szef chce, żeby efekty waszej pracy były widoczne i mierzalne, to musisz wprowadzać tak, żeby to było widać. Powiem Ci tylko, że już się zaczęło - szykowana jest hurtownia dla wymiarów. I nic innego Was nie czeka, jak poprawianie wszelkich źle wprowadzonych dokumentów. Więc jeśli u Was księgowa o tym wie i wymaga, to jej podziękuj. Oszczędzisz sobie poprawiania aktualnie wprowadzanych dokumentów. Może wreszcie zaczniecie rozumieć, o co w tym wszystkim chodzi.