Teraz jest 06 wrz 2025, 17:38

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3
Ile za  okulary? 
Autor Treść postu
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)

Zgłaszam się w kategorii "Skrajne dofinansowanie"

US do 100 osób, zachód Polski....
Kwota dofinansowania: 70,- zł - tylko za szkła korekcyjne.
Zasady realizacji dofinansowania skutecznie zniechęciły wiekszość pracowników.

OK staję w szranki!
Aby przełożony potwierdził czas pracy pracownika przy kompie, ten musi przedstawić szczególowe zestawienie wszystkich przepisanych na komputerze stron w ostatnim kwartale (to nie jest dowcip!). Na tej podstawie przełożony szacuje czas potrzebny na ich przepisanie i określa, czy pracował ponad połowę normatywnego czasu pracy (4 godz) dziennie przy kompie, czy nie. Norma dotyczy zawodowej maszynistki!
W ten oto prosty sposób, choć przepis jest to nie trzeba płacić za okulary, bo nikt nie otrzyma potwierdzenia niezbędnego dla księgowego. Prawda, że genialnie proste  :mur:

21 paź 2008, 20:27

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

OK staję w szranki!
... Prawda, że genialnie proste  :mur:

To się nadaje chyba tylko do PIPy  <_<

21 paź 2008, 20:31
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA02 mar 2007, 07:59

POSTY        60
105 zł tylko w przypadku recepty wypisanej przy okazji badań okresowych. Wysokosć kwoty wynika z regulaminu.

22 paź 2008, 09:14
Fachowiec

REJESTRACJA23 paź 2006, 03:51

POSTY        2661

LOKALIZACJAmordor

<!--quoteo(post=35884:date=21. 10. 2008 g. 20:27:name=supersaper)--><div class='quotetop'>(supersaper @ 21. 10. 2008 g. 20:27) [snapback]35884[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->
OK staję w szranki!

<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

Dla mnie rewelacja  :excl:

22 paź 2008, 09:17
Zaawansowany

REJESTRACJA21 paź 2008, 12:52

POSTY        34

W artykule z Rzeczpospolitej <a href="http://www.skarbowcy.pl/mkportal/index.php?ind=news&op=news_show_single&ide=4634" target="_blank">http://www.skarbowcy.pl/mkportal/index.php...le&ide=4634</a>  mowa jest o limitach 500 zł za okulary . U mnie to chyba 120zł. Za tą cenę nie kupi sie nawet oprawek drucianych. Jak w Waszych urzędach patrzą na tę sprawę.  Czy zwracają pełną cenę z rachunku gdy kupi się okulary uniwersalne do dali  i do patrzenia z bliska ?

:czytaj: 180 zł tylko w przypadku recepty wypisanej przy okazji badań okresowych.

22 paź 2008, 09:43
Zawodowiec

POSTY        3146

<!--quoteo(post=35885:date=21. 10. 2008 g. 22:31:name=wjawor)--><div class='quotetop'>(wjawor @ 21. 10. 2008 g. 22:31) [snapback]35885[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->
<!--quoteo(post=35884:date=21. 10. 2008 g. 20:27:name=supersaper)--><div class='quotetop'>(supersaper @ 21. 10. 2008 g. 20:27) [snapback]35884[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->
OK staję w szranki!

Dla mnie rewelacja  :excl:
Ciekawe co ma zrobić PIP-a? Przecież nie wyda nakazu bezpośredniemu przełożonemu wydania potwierdzenia, bo na jakiej podstawie?
Kto z Was zna przypadki rzeczywistej i skutecznej interwencji PIP w organach skarbowych?

22 paź 2008, 18:26
Zaawansowany

REJESTRACJA05 lut 2007, 17:29

POSTY        52
Przyszło mi na myśl coś takiego...jeśli chodzi o dobro podatnika, to obowiązuje nas zasada , że jeśli przepis jest dwuznaczny, należy go rozstrzygnąć na korzyść podatnika (tak mnie uczono). Ciekawe, że jeśli chodzi o dobro urzędnika, przepis prawie zawsze rozstrzygany jest na jego niekorzyść. NUS-y bronią kasy, jakby sobie od ust odejmowali...

07 sty 2009, 20:14
Specjalista

REJESTRACJA21 paź 2006, 16:38

POSTY        808

Przyszło mi na myśl coś takiego...jeśli chodzi o dobro podatnika, to obowiązuje nas zasada , że jeśli przepis jest dwuznaczny, należy go rozstrzygnąć na korzyść podatnika (tak mnie uczono). Ciekawe, że jeśli chodzi o dobro urzędnika, przepis prawie zawsze rozstrzygany jest na jego niekorzyść. NUS-y bronią kasy, jakby sobie od ust odejmowali...

Co w tym ciekawego, jest tak jak cię uczono, nieszczęście urzędnika jest korzyścią podatnika.
Jak masz problemy z dostrzeżeniem tego, to może pora okularki zmienić  :D

07 sty 2009, 20:46
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA10 lis 2007, 18:11

POSTY        4
U nas 200zł.gdy jest recepta wypisana przy badaniach oresowych.

07 sty 2009, 21:16
Zaawansowany

REJESTRACJA05 lut 2007, 17:29

POSTY        52
Droga Zielonko, ja to dostrzegłam... :)  a okularki zmieniam gdy trzeba (za swoje pieniążki....)

07 sty 2009, 21:41
Fachowiec

REJESTRACJA23 paź 2006, 03:51

POSTY        2661

LOKALIZACJAmordor

<!--quoteo(post=40087:date=07. 01. 2009 g. 20:14:name=Emma)--><div class='quotetop'>(Emma @ 07. 01. 2009 g. 20:14) [snapback]40087[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->

Co w tym ciekawego, jest tak jak cię uczono, nieszczęście urzędnika jest korzyścią podatnika.
Jak masz problemy z dostrzeżeniem tego, to może pora okularki zmienić  :D

W  tym momencie dostrzegam poważne zagrożenie chorobą zawodową dla całej armii urzędników-podatników... czy nie grozi Wam aby schizofrenia paranoidalna...  wszak czy można być równocześnie korzystnie nieszczęśliwym, oto jest pytanie (z gatunku egzystencjalnych) ?

07 sty 2009, 21:52
Zawodowiec

POSTY        3146

Swego czasu otrzymałem w mojej sprawie opinię prawna z Urzędu Służby Cywilnej (latka lecą) dotyczącą zatarcie kary dyscyplinarnej dla pracownika SC. Przepisy UoSC nic na ten temat nie mówiły i tym samym należało wprost zastosować przepisy k.p. Potwierdzili to telefonicznie wszyscy pracownicy (głównie radcowie) z USC z którymi rozmawiałem. Odpowiedź pisemna była równie prosta lecz.... brzmiało to coś tak: Art. xx ustawy o SC stanowi, że w sprawach nieuregulowanych stosuje się przepisy k.p. Omawiane zagadnienie dotyczące zatarcia kary ...  nie jest uregulowane w UoSC. Mając na uwadze dobro Służby Cywilnej brak zapisu regulującego powyższe zagadnienie należy interpretować jako brak możliwości zatarcia kary ... w okresie krótszym niż maksymalny okres przewidziany w UoSC tj. 3 lat. Był to najłagodniejszy rodzaj kary, dla którego w k.p. przewidziano zatarcie po 1/2 roku. Dla znacznie cięższych kar w UoSC przewidziano okres od 2 do 3 lat. Ja dostałem skazanie na 3 lata (podobnie postąpiono w kilku innych znanych mi przypadkach). Sprawa dotyczy kar i zgodnie ze sztuką prawniczą jakakolwiek interpretacja pogarszająca sytuację oskarżonego (skazanego) jet kategorycznie wykluczona.
Z powyższego doświadczenia wnoszę, iż urzędnikowi prawa człowieka nie przysługują niezależnie czy dotyczy to jego wolności, godności, czci, czy też norm BHP w miejscu pracy. :zygi:

07 sty 2009, 22:14
Zawodowiec

POSTY        3146

Na pytanie "ile za okulary" już znam odpowiedź. 50% ceny najtańszych.
Zasada "oszczędności głupcze" obowiązuje wszędzie (nie dotyczy MF).
Optyk trochę kręcił nosem ale dał sobie radę  :rotfl:

[attachmentid=647]

06 kwi 2009, 21:29

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

Na pytanie "ile za okulary" już znam odpowiedź. 50% ceny najtańszych.
Zasada "oszczędności głupcze" obowiązuje wszędzie (nie dotyczy MF).
Optyk trochę kręcił nosem ale dał sobie radę  :rotfl:

[attachmentid=647]

No to uratowałeś mnie tym pomysłem, bo u nas też "zwrot" obcięto w ramach oszczędności o 50%. Teraz spokojnie sobie poradzimy. <_<

07 kwi 2009, 06:48
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 42 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3