A w nowym rozporządzeniu Minister nie określił kto ma składać takie rozliczenia i W moim US tymczasem jest opcja, że wszycsy muszą prowadzić ewidencje ale wiem ,że sprawa jest dyskutowana w IS i czekamy na wyjaśnienia. Mam nadzieję , że zwycięży rozsądek
Ktoś zapomniał, że pracodawca ma obowiązek prowadzić ewidencję czasu pracy każdego pracownika, w oparciu m.in. o listę obecności. Prowadzi to komórka kadrowa. Więc po cóż pracownik kontroli ma składać pracodawcy ewidencję, którą pracodawca powinien posiadać. Czyli w praktyce pracownik kontroli idzie do komórki kadrowej po swoją ewidencję czasu pracy i zanosi do rachuby i płac na koniec miesiąca, żeby dostać dodatek, oczywiście za potwierdzeniem składa heheh czyż to nie jest bezsensowne? Pracodawca nie posiada natomiast ewidencji czasu pracy (wg starych przepisów ewidencji czasu kontroli) osób nie zatrudnionych w komórce kontroli (nie posiadających kontroli jako zadania ciągłego) oraz kierowników kontroli. Te właśnie osoby muszą prowadzić ewidencję aby wykazać pewne kwestie, aby uzyskać dodatek. Zatem przepis rozporządzenia dotyczy wybranej grupy pracowników, a nie wszystkich osób pracujących w kontroli. Należałoby tu zastosować wykładnie celowościową, a nie upierać się przy literalnej
27 sty 2011, 17:53
Dodatki kontrolerskie
Zatem przepis rozporządzenia dotyczy wybranej grupy pracowników, a nie wszystkich osób pracujących w kontroli. Należałoby tu zastosować wykładnie celowościową, a nie upierać się przy literalnej
Bardzo dobrze tylko że tak robiąc połowę przepisów podatkowych trzeba by mieć w d.... Ale popieram, tyle że trzba zaczekać na interpretację tego bubla.
28 sty 2011, 09:01
Dodatki kontrolerskie
W moim US jest nakaz przedłożenia szczegółowej ewidencji czasu pracy przez wszystkich pracowników Działu Kontroli do 31 stycznia, bo gdy tego nie uczynimy to nie zostanie wypłacony nam dodatek kontrolerski za miesiąc styczeń. Kierownik obmyślił wzór takiej ewidencji, jej wypełnienie po fakcie ....
28 sty 2011, 20:33
Dodatki kontrolerskie
Nowe rozporządzenie dało też dodatki kontrolerskie osobom zajmującym się przygotowaniem do kontroli w nowych komórkach analiz i planowania , wystarczy jak analizowanie materiałów pod wnioski zajmie im 25% czasu. Co o tym myślicie.
28 sty 2011, 20:36
Dodatki kontrolerskie
Wg mnie analiza i planowanie to nie kontrola... Ale może czegoś nie dostrzegam. Tak rozumując każdy w urzędzie zajmowałby się kontrolą np. osoby wprowadzającej dane, osoby przyjmujące dokumenty itd... W końcu sprawdzają, choćby pobieżnie to co wprowadzają/przyjmują.. już analizują dane...
Ostatnio edytowano 28 sty 2011, 22:09 przez komis, łącznie edytowano 1 raz
28 sty 2011, 22:01
Dodatki kontrolerskie
Mientus
W moim US jest nakaz przedłożenia szczegółowej ewidencji czasu pracy przez wszystkich pracowników Działu Kontroli do 31 stycznia, bo gdy tego nie uczynimy to nie zostanie wypłacony nam dodatek kontrolerski za miesiąc styczeń. Kierownik obmyślił wzór takiej ewidencji, jej wypełnienie po fakcie ....
Proponuję kierownikowi, aby zamiast wymyślać nowe ewidencje, skorzystał z ewidencji czasu pracy do prowadzenia której dla każdego pracownika zobowiązany jest pracodawca czyt. komórka kadr. Pracownicy robią ksero w kadrach i zanoszą do rachuby jak już niektórzy chcą być aż takimi formalistami, że pracownik ma ją przedłożyć. Wszak pracownik ma ją przedłożyć, a nigdzie nie pisze, że ma ją sporządzić . No cóż komedia...
28 sty 2011, 22:05
Dodatki kontrolerskie
Fantazja i pomysły kierownictwa ... nieobliczalne. Nasz kierownik zapis Rozporządzenia interpretuje (rzekomo zgodnie z zaleceniami z góry) w ten sposób, że to nie chodzi o to czy ktoś był w pracy i się podpisał na liście tylko co konkretnie i ile zrobił (jakie czynności i u kogo wykonywał w danym dniu, ile czasu mu to zabrało, jest jeszcze pomysł żeby dopisywać czas dojazdu). Wyjaśnień Min Fin to się raczej nie spodziewam no bo autor pewnie sam nie wie co miał na myśli.
28 sty 2011, 22:34
Dodatki kontrolerskie
Mientus
Fantazja i pomysły kierownictwa ... nieobliczalne. Nasz kierownik zapis Rozporządzenia interpretuje (rzekomo zgodnie z zaleceniami z góry) w ten sposób, że to nie chodzi o to czy ktoś był w pracy i się podpisał na liście tylko co konkretnie i ile zrobił (jakie czynności i u kogo wykonywał w danym dniu, ile czasu mu to zabrało, jest jeszcze pomysł żeby dopisywać czas dojazdu). Wyjaśnień Min Fin to się raczej nie spodziewam no bo autor pewnie sam nie wie co miał na myśli.
No to już jest wykładnia rozszerzająca . Nigdzie nie pisze ewidencja czasu pracy wykorzystanego na kontrolę. Moim zdaniem taka wykładnia jest nieuprawniona. Poza tym skoro żaden zapis rozporządzenia nie definiuje co to jest ewidencja czasu pracy i co ma obejmować, powinniśmy zastosować przepisy z prawa pracy dotyczące obowiązku prowadzenia ewidencji czasu dla każdego pracownika. Ale pracodawca wszystko może kazać.. . Tylko po co, jak ma te dane w innej ewidencji? Z drugiej strony jedna ewidencja w tą czy w tą? Można robić - tylko niech najważniejsi pamiętają, że poza tymi ewidencjami trzeba znaleźć jeszcze czas na faktyczne czynności kontrolne... Ale kogo to interesuje? Ważne ewidencje i mierniki Komedia. Ups... pomyliłem się - tragikomedia.
29 sty 2011, 10:54
Dodatki kontrolerskie
Czy mógłby ktoś wyjaśnić mi prosto jak wypłacany jest dodatek kierownika kontroli? Musi on przepracować powyżej 20% czasu pracy w kwartale przy określonych czynnościach. Załóżmy więc, że z ewidencji wynika, że przepracował 30% czasu, zarabia miesięcznie 2000 zł a ma przyznany dodatek w wysokości 40%. Czy ktoś wie jaka kwota dodatku należy mu się za kwartał?
____________________________________ "Wszelkie poglądy, opinie czy wnioski wyciągnięte zostały wyłącznie na podstawie obserwacji poczynionych na własnym podwórku, o ile w treści postu nie zostało wskazane wprost, że jest inaczej"
29 sty 2011, 19:24
Dodatki kontrolerskie
240 zł
30 sty 2011, 09:16
Dodatki kontrolerskie
Od 2011 roku 2000 x 40% =800 miesięcznie czyli 2400 kwartał
30 sty 2011, 10:56
Dodatki kontrolerskie
Tomala
240 zl
Uwielbiam takie wyczerpujące odpowiedzi Mimo tego, że tak straszliwie się rozpisałeś nie mam zielonego pojęcia jak powstała podana przez ciebie kwota.
Zgadzam się natomiast z tym co napisał/a krystynn11. Według mnie też tak powinno być to wyliczane. Może mi ktoś jeszcze potwierdzić, że w zeszłym roku było to tak: 2000*40% (procent dodatku) = 800*3 (miesiące) = 2400*30% (czas przepracowany wynikający z ewidencji) = 720 zł
____________________________________ "Wszelkie poglądy, opinie czy wnioski wyciągnięte zostały wyłącznie na podstawie obserwacji poczynionych na własnym podwórku, o ile w treści postu nie zostało wskazane wprost, że jest inaczej"
30 sty 2011, 12:56
Dodatki kontrolerskie
avacs
Tomala
240 zl
Uwielbiam takie wyczerpujące odpowiedzi Mimo tego, że tak straszliwie się rozpisałeś nie mam zielonego pojęcia jak powstała podana przez ciebie kwota.
Zgadzam się natomiast z tym co napisał/a krystynn11. Według mnie też tak powinno być to wyliczane. Może mi ktoś jeszcze potwierdzić, że w zeszłym roku było to tak: 2000*40% (procent dodatku) = 800*3 (miesiące) = 2400*30% (czas przepracowany wynikający z ewidencji) = 720 zł
240 zł x 3 m-ce = 720 zł
gdzie 3 m-ce = 1 kwartał
30 sty 2011, 19:29
Dodatki kontrolerskie
Wystarczy że kierownik jest 20 % w terenie to należy mu się do 50% dodatku do każdego miesiąca, tak kiedyś było i teraz do tego wrócono. Kierownik nie zarabia 2000 zł miesięcznie , zwykle jest około 2800 zł netto , więc dodać do tego te 50% i wychodzi niezła sumka 4200 netto , plus stażowe ale od podstawy bez dodatku.