Mam pytanie, pracuję w US stosunkowo krótko i wciąż nie do końca rozumiem z czego wynika wysokość nagród w konkretnej Izbie Skarbowej oraz jak przebiega / przebiegać powinno przedzielanie nagród pracownikom? Zauważyłem, że każda Izba ma innej wysokości nagrody, słyszałem też o stuprocentówkach, ale nie do końca wiem o co biega. Wystarczy krótka odpowiedź.
22 kwi 2016, 17:15
Re: Nagrody za I kwartał
Każda Izba ma inny regulamin przyznawania nagród. "Stuprocentówka" wynika z tego, że max nagroda to 100% (kwota bazowa = np. 1200), niższa np. 75% i kolejne to 50% i 25%. Albo: najniższa to 100% (kwota bazowa = np. 800), wyższa 150 i najwyższa 200%. W zależności od regulaminu.
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
22 kwi 2016, 17:41
Każda Izba może mieć inne kwoty nagród, bo ma różne oszczędności. Pieniądze na nagrody biorą się z 3% odpisu funduszu płac. Czy teoretycznie na każdego z nas Izba dostaje pieniądze na wynagrodzenia + dodatkowo 3% na nagrody (na cały rok). Po pierwsze każda izba może mieć inny fundusz płac (jedni mniej, inni więcej) - ale nie wiem od czego to zależy. Po drugie do kwoty nagrody dochodzą tzw. "oszczędności", czyli to co Izba oszczędza na nas w danym kwartale. Oszczędności biorą się na przykład z wypłat zasiłków chorobowych (które płaci ZUS) lub urlopów bezpłatnych. Oszczędnością może być też zatrudnienie młodej osoby, na miejsce pracownika odchodzącego na emeryturę. Młody pracownik ma mały dodatek stażowy, a może nawet w ogóle go nie ma. Wszystko też zależy od tego ile osób przechodzi na emeryturę w danym kwartale.
22 kwi 2016, 20:46
Izba Skarbowa (a przedtem U.S.) otrzymują np. 100.000 PLN na wynagrodzenia. Z tej kwoty wyjmują 2,94 % do funduszy nagród. Brakujące kwoty do 100% są pozyskiwane z szeroko rozumianych oszczędności na którę składają się chorobowe finansowane przez ZUS. Z oszczędności są finansowane odprawy emerytalne i nagrody jubileuszowe i inne nagrody okolicznościowe( np. dzień skarbowca, medale inne tego typu). Jeżali regulamin nagród jest dobrze skonstruowany to resztki z oszczędności za kwartał zasilają tzw. fundusz nagród za kwartał. Jeżeli w regulaminie nagród są określone zdrowa zasady (np. min. to 100% kwoty na etat a max. to 200% kwoty na etat, objęcia tą zasadą również kadry kierowniczej), to w funduszy nagród za kwartał może uczestniczyć większość pracowników.
23 kwi 2016, 06:47
Czy w IS w Rzeszowie wypłacono już nagrody za I kwartał. Jaka była ich wysokość w US
23 kwi 2016, 18:49
umowy
Jeszcze nie wypłacono
Czy ktoś wie, czy jest szansa na przedłużenie umowy zawartej na czas określony, która kończy się w tym roku? Słyszałam, że umowy te mają być nie przedłużone,ale są to informacje nie oficjalne.
23 kwi 2016, 19:28
czapla33
Jeszcze nie wypłacono
Czy ktoś wie, czy jest szansa na przedłużenie umowy zawartej na czas określony, która kończy się w tym roku? Słyszałam, że umowy te mają być nie przedłużone,ale są to informacje nie oficjalne.
Jej co to za informacje? Niby czemu mają być nie przedłużone? Ciekawy temat.
23 kwi 2016, 20:42
david
Czy w IS w Rzeszowie wypłacono już nagrody za I kwartał. Jaka była ich wysokość w US
Podobno nagrody mają być przeznaczone na zapłatę za wprowadzanie zeznań rocznych. Tak mi się obiło o uszy. Tym sposobem moja wyniesie 0 zł.
23 kwi 2016, 20:56
Co do umów IS Wawa mogę powiedzieć na własnym przykładzie przedłużyli mi na czas nieokreślony, natomiast kolega z IS Poznań był w tej samej sytuacji dostał do końca roku. Tłumaczyli to tak że ma wejść KAS i nie wiadomo jak to będzie.
24 kwi 2016, 08:03
Blackberry
david
Podobno nagrody mają być przeznaczone na zapłatę za wprowadzanie zeznań rocznych. Tak mi się obiło o uszy. Tym sposobem moja wyniesie 0 zł.
W IS Gdańsk faktycznie zapłacili tylko tym, którzy pomagali przy akcji zeznań (wprowadzanie w ramach swojego czasu pracy paczek, dyżury w punkcie podawczym - przyjmowanie zeznań, wprowadzanie paczek w soboty). Możliwe, że jakiś odsetek nagród był z innego tytułu, ale ogólnie - za akcję PIT.
25 kwi 2016, 06:14
No to to jest skandal, przyjmowanie zeznań należy do normalnych zadań urzędu, odbywa się co roku. Poza tym liczy się jakość pracy a nie ilość. W takim razie co miesiąc są składane deklaracje vat, też akcja przyjmowania tych deklaracji.
25 kwi 2016, 07:30
Hej a wie ktoś jak w IS Olsztyn, nagrody już były...?
25 kwi 2016, 18:35
marus007
No to to jest skandal, przyjmowanie zeznań należy do normalnych zadań urzędu, odbywa się co roku. Poza tym liczy się jakość pracy a nie ilość. W takim razie co miesiąc są składane deklaracje vat, też akcja przyjmowania tych deklaracji.
w moim urzędzie prawie wszystkie komórki zaangażowane w akcję PIT czyli przyjmowanie i wklepywanie a wyższą premię za to dostało tylko OB - czy tak to powinno wyglądać?
25 kwi 2016, 19:00
marus007
Czyli rozumiem, że nagrody powinny być za "nienormalną" pracę urzędu? A czy marus007 brałeś może kiedyś udział w tej normalnej i ilościowej, a nie jakościowej jak to określiłeś, pracy urzędu? Bo rozumiem, że pracą jakościową i nienormalną jest to co Ty wykonujesz a praca przy rocznych zeznaniach nie zasługuje na nagrody.
Ostatnio edytowano 25 kwi 2016, 19:13 przez markk, łącznie edytowano 1 raz