Teraz jest 04 wrz 2025, 09:19

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 250 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18  Następna strona
Odejścia ze skarbowości 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA24 maja 2009, 21:43

POSTY        11
Post Re: Odejścia ze skarbowości
"odpowiednio" tzn. zależnie od stażu pracy lub służby w resorcie, z jakiego przepisu miałyby wynikać odprawy inne dla pracowników i inne dla funkcjonariuszy?

zasady, o których pisałam wcześniej nie mają jedynie zastosowania do urzędników służby cywilnej (art.170 pkt. 5 p.w.)

23 sty 2017, 22:10
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA17 maja 2015, 13:47

POSTY        157
diss                    

Niemniej - skąd pomysł o 6 mies. odprawy? Art. 170 w ust. 4 używa takiego sformułowania jak "odpowiednio", więc pracownikom - 3 mies, funkcjonariuszom - 6.

@diss równie dobrze to Ciebie można zapytać, skąd pomysł 3 miesięcznej odprawy dla cywili. Faktycznie, jakaś logika stoi za Twoją interpretacją, ale jednak przepisy dość jasno wskazują moim zdaniem, że cywilom i funkcjonariuszom należy się odprawa na takich samych zasadach*. Gdyby zastosować się do twojej interpretacji to można by równie dobrze przyjąć, że f-szom też odprawa się nie należy na zasadach opisanych w ustawie o SC, bo w momencie odrzucenia propozycji nie będą już funkcjonariuszami SC tylko SCS.

* Aczkolwiek jest jeszcze kwestia zapisu w uoSC, że odprawa w związku ze zniesieniem lub reorganizacją jednostki należy się funkcjonariuszom służby stałej. Literalne stosowanie tego się tego spowoduje dyskryminację funkcjonariuszy względem cywili.

23 sty 2017, 22:17
Amator
Własny awatar

POSTY        11
należy pamiętać, że nie będą już wówczas funkcjonowały (art. 159 p.w.) ustawy o kontroli skarbowej, o izbach i urzędach skarbowych, o Służbie Celnej - poszczególne rozwiązania z tych ustaw znajdą zastosowanie tylko w konkretnych i wskazanych przypadkach - tak jak w tej sytuacji zastosowano zasady obowiązujące dotychczas celników z ustawy o Służbie Celnej do wszystkich w KASie,

ponieważ sama jestem zainteresowana odprawą ... przeanalizowałam to dokładnie :)

23 sty 2017, 22:39
Znawca
Własny awatar

POSTY        157
Cobena                    

należy pamiętać, że nie będą już wówczas funkcjonowały (art. 159 p.w.) ustawy o kontroli skarbowej, o izbach i urzędach skarbowych, o Służbie Celnej - poszczególne rozwiązania z tych ustaw znajdą zastosowanie tylko w konkretnych i wskazanych przypadkach - tak jak w tej sytuacji zastosowano zasady obowiązujące dotychczas celników z ustawy o Służbie Celnej do wszystkich w KASie,

ponieważ sama jestem zainteresowana odprawą ... przeanalizowałam to dokładnie :)

Jeżeli analizowałaś ten temat to mogłabyś napisać co myślisz o o tej kwestii którą poruszyłem? Art. 163 ust. 4 uoSC stanowi:

Funkcjonariuszowi służby stałej, zwolnionemu ze służby w związku ze
zniesieniem lub reorganizacją jednostki organizacyjnej, przysługuje odprawa na
zasadach i w wysokości określonych w ust. 1–3

W mojej ocenie na mocy przepisów wprowadzających odprawa przysługuje wszystkim pracownikom i funkcjonariuszom KAS ("W przypadku, o którym mowa w ust. 1, pracownikom oraz funkcjonariuszom przysługują świadczenia..."). Poza tym, gdyby przyjąć, że przysługuje funkcjonariuszom służby stałej i wszystkim pracownikom byłoby to dyskryminowanie względem cywili. A nie ma możliwości wskazania cywilnego równoważnika służby przygotowawczej i służby stałej (konstrukcja służby przygotowawczej w służbie cywilnej to coś innego niż służba przygotowawcza w służbach mundurowych).

23 sty 2017, 22:54
Amator
Własny awatar

POSTY        11
Zgadzam się z Tobą.
Ogólne zasady dot. interesujących nas odpraw są określone w pkt. 1 art. 163 ustawy o SC - kolejne punkty tego przepisu tylko to uszczegóławiają - nie mam wątpliwości - niezależnie czy byliśmy wcześniej w służbie celnej, w UKSie czy US odprawa przysługuje zgodnie z zasadami określonym w art. 163 tzn. rośnie wraz ze stażem pracy/służby max. do 6-miesięcznego uposażenia, wlicza się poprzednie okresy służby czy zatrudnienia (...) i odprawę liczy się jak ekwiwalent za urlop wypoczynkowy, pojęcie służby stałej nie ma w tym przypadku żadnego znaczenia.
Oczywiście jest to wyłącznie moje zdanie oparte na doświadczeniu i analizie tych nieszczęsnych przepisów.
W naszym urzędzie (jak i w pozostałych znanych mi) panuje zdumiewająca cisza lub totalna dezinformacja.

23 sty 2017, 23:20
Amator

REJESTRACJA15 lis 2013, 07:20

POSTY        29
Witam
a czy ktoś z was ma działalność gospodarczą? Z dniem 01.03.17 nie można mieć działalności czyli albo zwolnienie z pracy albo likwidacja. jak nie zlikwiduję to co? postępowanie dyscyplinarne?

24 sty 2017, 12:21
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA22 paź 2009, 07:33

POSTY        72
Raczej brak propozycji :P

24 sty 2017, 13:01
Amator
Własny awatar

POSTY        11
Jeżeli pracownik nie spełnia warunków do jego zatrudnienia pracodawca powinien zastosować przepisy o rozwiązywaniu umów znajdujące się w kodeksie pracy, w grę wchodzi wypowiedzenie umowy o pracę lub nawet rozwiązanie umowy bez wypowiedzenia - jak zaczynają się tego rodzaju problemy, to oczywiście kończą się przepisy. Zawsze można też nie otrzymać propozycji pracy w związku z KAS. Kwestia - czy chcesz zostać w resorcie czy nie ...
Ale gdyby to chodziło o mnie - zlikwidowałabym jednak działalność nawet przy chęci odejścia z urzędu. Opcja rozwiązania umowy o pracę za wypowiedzeniem lub bez wypowiedzenia jest bardzo niekorzystna ale niestety najbardziej prawdopodobna. Zdecydowanie lepiej jest  propozycji nie otrzymać lub odmówić jej przyjęcia, a po wszystkim działalność ponownie otworzyć.
Dobrych decyzji życzę :)

24 sty 2017, 13:36
Znawca
Własny awatar

POSTY        157
luczadoreq                    

Raczej brak propozycji :P

Nie jest to żadna odpowiedź bo nieotrzymanie propozycji i tak oznacza 6 miesięcy pracy/służby w KAS.

24 sty 2017, 13:39
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA20 lis 2009, 11:32

POSTY        42
a czy działalność zawieszona to działalność prowadzona?

24 sty 2017, 14:52
Amator

REJESTRACJA15 lis 2013, 07:20

POSTY        29
Ja słyszałam ze z dniem 01.03.16 kto będzie miał działalność tzn. nie zastosował się do ustawy KAS to będzie się toczyć postępowanie dyscyplinarne. Chyba, że się poinformuje że się ma działalność i jest się w trakcie likwidacji. Tylko jaką decyzję podjąć zamknąć też nie jest prosto jak się ma pracowników i jakieś zobowiązania.

24 sty 2017, 15:23
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA20 sty 2017, 12:03

POSTY        14
Cobena                    

"odpowiednio" tzn. zależnie od stażu pracy lub służby w resorcie, z jakiego przepisu miałyby wynikać odprawy inne dla pracowników i inne dla funkcjonariuszy?

zasady, o których pisałam wcześniej nie mają jedynie zastosowania do urzędników służby cywilnej (art.170 pkt. 5 p.w.)
Sz0gun                    

diss                    

Niemniej - skąd pomysł o 6 mies. odprawy? Art. 170 w ust. 4 używa takiego sformułowania jak "odpowiednio", więc pracownikom - 3 mies, funkcjonariuszom - 6.

@diss równie dobrze to Ciebie można zapytać, skąd pomysł 3 miesięcznej odprawy dla cywili. Faktycznie, jakaś logika stoi za Twoją interpretacją, ale jednak przepisy dość jasno wskazują moim zdaniem, że cywilom i funkcjonariuszom należy się odprawa na takich samych zasadach*. Gdyby zastosować się do twojej interpretacji to można by równie dobrze przyjąć, że f-szom też odprawa się nie należy na zasadach opisanych w ustawie o SC, bo w momencie odrzucenia propozycji nie będą już funkcjonariuszami SC tylko SCS.

* Aczkolwiek jest jeszcze kwestia zapisu w uoSC, że odprawa w związku ze zniesieniem lub reorganizacją jednostki należy się funkcjonariuszom służby stałej. Literalne stosowanie tego się tego spowoduje dyskryminację funkcjonariuszy względem cywili.
Cobena                    

Art. 170 należałoby wiązać z odpowiednimi przepisami dotyczącymi odprawy w razie likwidacji urzędu i na tej podstawie pracownikowi, który nie otrzyma propozycji/nie przyjmie jej - wypłacona będzie odprawa. O ile pamiętam jest to 3 mies odprawa przy zatrudnieniu powyżej 8 lat, zaś funkcjonariuszom w związku ze zniesieniem ich jednostki - 6 mies. (na podstawie ustawy o SC). Jeszcze na innej podstawie odprawę otrzymają urzędnicy służby cywilnej - ci mogą również otrzymać 6 mies., co wynika z rozdziału 5 ustawy o służbie cywilnej - ale tylko w przypadku gdy nie podejmą innego zatrudnienia/nie założą działalności gospodarczej.

24 sty 2017, 18:16
Amator
Własny awatar

POSTY        11
DISS, podaj konkretne przepisy, póki co cały czas gdybasz, a moim zdaniem wszystko jest napisane w art. 170 p.w.

24 sty 2017, 18:55
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA20 sty 2017, 12:03

POSTY        14
Po pierwsze - znam się na podatkach, nie na prawie pracy, więc głośno się zastanawiam. Takie informacje już dawno temu powinny być dostępne od kadrowych lub związków zawodowych - nie są. Dlatego też głośno się zastanawiam.
Co do funkcjonariuszy i urzędników sc - przepisy podane. Co do pracowników - wydaje mi się, że w grę wchodzą przepisy ustawy o szczególnych zasadach rozwiązywania z pracownikami stosunków pracy z przyczyn niedotyczących pracowników. Jeśli się mylę, chętnie wysłucham jak być powinno.

24 sty 2017, 19:33
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 250 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18  Następna strona